Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Livet i en boks

Denne metallkassen er noe av det viktigste i livet for Dakar-føreren Gjermund Frostad fra Lier. Ja, man kan vel si at boksen ER selve livet i deler av det forestående løpet.

Absolutt alt personlig utstyr han trenger for å gjennomføre Dakar-rallyet, må MC-føreren få plass til i kassen. Sovepose, mat, dopapir, telt, kokeutstyr. Gjermund Frostad teller seg gjennom pakningen enda en gang for å være helt sikker på at ingenting utelatt. Å glemme kan bli katastrofalt. Så slår Gjermund igjen lokket og låser omhyggelig. Så sender han kassen og den startklare motorsykkelen med servicebilen til starten i Lisboa. Nå er det ingen vei tilbake. Pakket er pakket. Glemt er glemt.

Rally Dakar går over 17 dager og 8708 kilometer. Noen av dagene er metallkassen den eneste bagasjen motorsykkelføreren får tilgang til. Servicebilen er da 100 kilometer borte. Så selv om den er lastet med litt klær, litt ekstra mat og utrolig mange motorsykkeldeler, kan ikke Gjermund Frostad regne med noen hjelp derfra. Slik er løpet lagt opp. Derfor må pakningen være perfekt. Svært lite skiller fiasko fra suksess.

De lengste dagsetappene i Dakar-rally er 817 kilometer lange. Den nest korteste er på ”bare” 458 kilometer. I brennende hete skal Gjermund Frostad kappkjøre med 239 andre MC-førere mellom Lisboa og Dakar. De skal på egen hånd navigere riktig og kjøre så raskt som mulig. Og så er det dette med sikkerheten da. Den skal jo være tilfredsstillende ivaretatt.

Toppfarten? Det er ikke uvanlig med hastigheter på 150 km/t eller mer. Veidekket er grus, sand og stein. Temperaturen i skyggen er opp mot 30 grader. Omtrent det dobbelte i sola. Inni kjøredressen er det varmt og fuktig som i en badstue. Under kjøringen vil han ha en tank med tre liter vann på ryggen. Derfra går det en slange til hjelmen slik at han kan drikke mens han kjører. I tillegg vil han ha lommene fulle med energisjokolader. Det er et problem å få tid til å drikke nok. Helst 8-10 liter om dagen. Tisser gjør man nesten ikke. Væsken kommer ut i form av svette.

Man skulle kanskje tro at heten i ørkenen er det vanskeligste å håndtere. Men det er kulden som er verst.
Om natten faller temperaturen dramatisk. Det er ikke uvanlig med en håndfull kuldegrader i deler av løypa, og deltagerne sover i telt. Og mens førerne inviterer Ole Lukkeøye til teltene, durer det i aggregater og motorsykkelmotorer. For på nettene er det tid for mekanikerne å gjøre sin del av jobben. Det går ikke lydløst for seg.

Fysisk sett sammenligner man ofte Dakar-rally med Tour de France. Det krever enorm styrke og utholdenhet. Lår, rygg, skuldre og armer får mest juling. Men man vinner ikke dersom psyken ikke også er på topp. Rally Dakar gjør vondt – fryktelig lenge.

Blant liggeunderlag og drikkeflasker har Gjermund også funnet plass til våtservietter, barbersaker og julekaker fra mora!

- Jeg må ikke begynne å slurve når jeg blir trøtt og uopplagt. Jeg tror jeg kan hente nye krefter ved å opprettholde en så god personlig hygiene som mulig. Det er lett å gi blaffen når man er trett og sliten, forklarer Gjermund Frostad. Derfor tvinger han seg til å være disiplinert og holde på alle gode rutiner gjennom hele løpet.

Julekakene er ment som en daglig oppmuntring, noe å se fram til. - Jeg har pakket ned sytten kaker, slik at jeg kan se fram til å spise en av mammas julekaker hver dag når alle gjøremål er avsluttet. På den måten skal jeg premiere meg selv, sier Gjermund. Han er klar til start.

Flere saker fra arkivet

Gjermund Frostad med flott utgangspunkt i Dakar-rally

Gjermund Frostad kjørte sin Yamaha inn til en flott 19. plass på lørdagens fartsprøve i Rally Dakar

Ørkenrally i Dubai

Gjermund Frostad fra Lier starter i ørkenrally i Dubai

300 kilometer blodslit

Det er ikke bare i Lier man sliter med oversvømmelser. Gjermund Frostad fighter i gjørmehavet i Polen.

Viser klimaengasjement

Liers rallykjører Gjermund Frostad (th) har kjøpt CO2 kvoter for nesten sju tonn ---

Frostad bryter Rally Dakar

Fem mil før målpassering på tirsdagens fartsetappe sa motoren til liungen Gjermund Frostad takk for seg

Sliter litt i Dubai

Liungen Gjermund Frostad begynte tirsdagen bra med jevn kjøring de første 130 kilometerne i VM-runden UAE Desert Challenge i Dubai.

Dakar-Gjermund kjørte på tilskuer i Portugal

Dakar-debutanten Gjermund Frostad opplevde alle rallyføreres store skrekk i morges.

Rally Dakar 2008 avlyst

Liers Gjermund Frostad må reise hjem etter at franske myndigheter har grepet inn

Stor løpsprestasjon

- Jeg er mest fornøyd med plasseringen, sa Gjermund Sørstad fra Lier etter at han ble nest beste nordmann blant 8373 løpere i København-Maraton

Lierdominans i Leirdalen

Junioren John-Christian Seljord var best i Lierklassiker`n i dag, men Tony Gravdahl (nr 27 på bildet) og fire andre liunger kom på de neste fire plassene --

Liunger på sagaøya

Nils Haugen, entusiastisk trimmer sommer som vinter, var en av de første som hadde gleden av å gratulere, Gjermund Sørstad med seieren under Reykjavik- maraton forrige helg. Her er noen bildeglimt

Nær maratonseier

Liungen Gjermund Søstad var bare seks sekunder bak vinneren under Reykjavik-maraton på lørdag

Ny Bislett-rekord

Gjermund Sørstad (29) fra Lier vant 12-timersløpet i Oslo på så god tid at han nå er tredjemann på verdensrankingen

Utklassingsseier

Gjermund Sørstad (bildet) fra Lier vant en klar seier i Nordmarka Skogsmaraton i dag

Et halvt sekund fra bronsen

Gjermund Sørstad klarte ikke å forsvare NM- tittelen i innendørs roing.

King of Snow

I helgen ble det gjennomført enduroløpet King of Snow 2007 på andre året. Løpet samlet hele 250 løpere fra hele landet, og er med dette landets største enduroarrangement. Løpet ble nok en gang en kjempesuksess for arrangør Meren Auto ATV.

Best igjen

I det individuelle løpet i forbindelse med den tradisjonsrike Holmenkollstafetten viste nok en gang liungen Gjermund Sørstad vinnervilje --

Ny, stor løpsprestasjon

Gjermund Sørstad (bildet) vant Ultra-klassen under det tradisjonsrike St Olavsløpet mellom Sverige og Trøndelag

Krampe i 35 km

Likevel ble lierløperen Gjermund Sørstad beste nordmann med en hederlig 38. plass av 140 startende i VM i ultraløp i Italia på lørdag

I verdenseliten

Ultraløperen Gjermund Sørstad har brukt de siste dagene til restitusjon etter sin fantastiske løpsprestasjon på lørdag.

Ny Lierdominans

Både Kim Hennum (her i aksjon på lørdag) og Robin Fjeldberg fortsatte der de slapp i går, men også Magnus Fuglerud, som ikke deltok i går, kjørte sterkt i dagens Enduro, arrangert i Leirdalen av Lier Motocrossklubb

Fra Leirdalen til Dakar

Kongepokalvinneren i enduro, Pål Anders Ullevålseter, stod over lierklassiker`n på søndag, men røpet at han har større mål på nyåret --

Sterke løpsprestasjoner

Silje Bæra Hørthe (tv) fra Sylling og lagvenninnen i Modum FIK, Veronika Blom var suverent best i Fredrikstad i helga, men Gjermund Sørstad hevdet seg også godt.

Suveren i Fjellmaraton

Gjermund Sørstad fra Sjåstad var en klasse for seg selv på Beitostølen, men det var flere gode lierplasseringer.

Hodet bruser og pulserer

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Hvor er de andre?

Her er "Kongen av Kanada rundt", Øystein Mørk, ensom i teten etter 3 km, i det han passerer rundkjøringa i Kyllerud

God grunn til å smile

Jan Olav Lunewski fra NMK Lier var suveren i Lierklassiker`n i dag.

Årets ultraløper

I tillegg til utmerkelsen var liungen Gjermund Sørstad nær ved å sette norsk rekord i helga.

Fjorårets beste er klare --

Både Øystein Mørk (på bildet) og Gjermund Sørstad har trent bra foran tirsdagens duell i Kanada Rundt i Sylling

Rekorddeltakelse på lørdag?

Dag Bern med sønnen Jonas Bern og Magnus Stokke testet løypa "Eggekollen opp" på lørdag og Henrik Hellersmo (bak) og Nils Haugen (th) fra arrangøren Gårdsgutta håper på ny suksess --

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Vi tar en til mens vi venter.

I dag er jeg på reisefot. Det betyr i praksis at jeg kan se fram til en dag med køer og venting. Kanskje ikke så rart at jeg tar en til. Jeg sto opp i sjuti (...)

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Ensom i tet

Øystein Mørk fra Tranby stakk tidlig av fra de andre i Kanada rundt i kveld

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Skitur er mulig

Til tross for små snømengder har Anders Havestad (på bildet) og hans mannskap i Lier kommune klart å pakke noe snø slik at de ivrigste skiløperne kan prøve seg i helga.

- Helt fantastisk

Slik blir årets kulturprisvinner karakterisert av Pål Anders Ullevålseter som har kjent Hans Erik Fuglerud i nærmere 20 år.

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Når nettene blir lange

Torsdag snur sola, og nettene blir igjen lange

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Suksess i premièren

Både publikum, arrangører og ikke minst løperne (her representert med junioren Martin Bekken NIlsen fra Sylling) var strålende fornøyd med det første "Eggekollen opp" ---

Dramatisk ATV-løp

Liungen Tor-Erik Wam ble kastet av kjøretøyet etter en kollisjon i det danske mesterskapet.

Vårens gjentagelser og mysterium

- Livet spirer og det grønskes i lund og li. Blomstene kommer opp av jorden og bretter seg ut med all sin driv og sjarme.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Resultater Kanada Rundt 2011

Her er alle resultatene fra gateløpet Kanada Rundt 10. mai 2011.

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Kanada Rundt 2006

Øystein Mørk fra Tranby vant årets Kanada Rundt

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Sølv i Oslo maraton

Gjermund Sørstad fra Lier løp inn til andreplass i helga

- Robotene kommer

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Olivenhøsting

I dag har jeg høstet i egen hage.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Slo i alle fall Jens Arne --

Det sa Arne Christoffer Sand (midten) om gamlekompisen og skiesset (til venstre), men Kristian Horntvedt (til høyre) fra Stokke slo dem begge med sin tredjeplass.

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Heatseier og sølv

Tor-Erik Wam forsvarte sin andreplass fra Nordisk mesterskap fra 2010.

Sånn passe fornøyd

To fjerdeplasser ble resultatet for Tor-Erik Wam i fjerde runde i det danske mesterskapet på Vesterbæk-banen i helgen.

Scooterspor fra Eiksetra

Lierbygda O-lag skal arrangere norgescup og hovedløp i skiorientering 28. og 29. januar.

Tid for å klatre i trærne!

Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen. Fjerning av gamle, stagnerte grener uten årsskudd bidrar til foryngelse av trær og busker, slik at vi kan beholde dem lenger.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Mer sambruk

- Det er plass til både publikummere og svømmeklubben enda flere timer i uken, uttaler Tor B. Heiberg, leder i klubben.

Hvor mye inngrepsfri natur natur finnes fortsatt i Lier?

I løpet av 2003 skal den inngrepsfrie naturen i Norge kartlegges igjen. Det er Direktoratet for naturforvaltning, statens kartverk og fylkesmannen/ kommunen som står for denne registreringen. Hvordan er ståa i "grønne Lier"? Hvor mye av Lierdalens natur er bevart inngrepsfri?

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Best skiforhold i Kanada

Løypebas Anders Haverstad i Lier kommune kan tilby best skiforhold i Kanada.

Smilte om kapp med sola

Grunneier Hans Erik Sylling og fru Elin smilte om kapp med sola og med unge og gamle skielskere på Svarteberg på lørdag. Allerede på lørdag var det mange som hadde fått med seg nyhetene om den ”nye traseen fra Svarteberg. Svarteberg ligger like bak Hørtekollen. Den evigunge skientusiasten og skautrimmeren, Øyvind Melgaard, har allerede sørget for mange kilometer innover marka i retning av markas høyeste punkt, Breilitoppen.

Trosset kulden

Daglig leder i Turistforeningen, Henning Hoff Wikborg, møtte unge Eivind Fossum Udby og Arvid Udby etter at de hadde gjennomført Familehauern fra Eggevollen.

Nyhetsbildet i førjulstiden

Statsministeren befinner seg for anledningen på svært tykk is, julehandlende landsmenn sklir omkring på glatte gater i desembermørket, og kommunestyret (bildet) har hatt møte.

Ny plassering i toppen?

Arne Sand, med fem seire i "Hauer`n", gleder seg til vinterens klassiker i marka.

Flere fartsdempere underveis

På den lange, rette og relativt oversiktlige strekningen på Vitbank blir det redusert fart og fartsdempere. I det farlige krysset et lite stykke unna må derimot folk fortsatt løpe for livet.

Gjermund Sørsdal vant Kanada rundt.

Det var perfekte forhold for løping da Kanada rundt ble gjennomført for 24. gang. 81 deltakere løp enten 6 eller 12 kilometer.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Utsatt start for de yngste

På grunn av kulden er starten for Ungdomshauern fra Eggevollen utsatt en time i morgen.

"Evig din?" i Drammen teater

Enkel, stilig og elegant. Se bildene her fra kabareten til Lier Kammerkor

Christoffer Holmen vant i Røyken

Skyting: Klarte 247 poeng.

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Ett Internasjonalt Problem: Vann

Et blogginnlegg hentet fra min blogg.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Bli med på skirenn!

Ungdomsgruppa i Øverskogen inviterer folk i alle aldre til skimoro på lørdag.

Været bestemmer

- Været bestemmer om riksvei 284 ved Hørtekollen åpnes i dag, sa Tore Braaten til Liernett i morges

Ekstra utfordringer

- Noen av innvandrerungdommene som lett faller utenfor, kan ha psykiske utfordringer som krever en ekstra oppfølging, mener Lars Ove Moldskred, Venstres medlem i Tjenesteutvalget.

Kanada Rundt for 26. gang

I kveld arrangeres det tradisjonsrike løpet Kanada Rundt for 26. gang i Sylling

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.