Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 8bd2aa00f7a4d67c70d15307f2e48a39

Sexmeldinger og paparazzifotografering del av mobilhverdagen

En ny undersøkelse avdekker bekymringsverdige forhold ved norske mobilvaner i Buskerud. Nå ber NetCom folk om å ta større ansvar for vern av egen person.

Undersøkelsen antyder en henslengt holdning til faren for spredning av personlig sensitivt innhold over mobiltelefon og internett. De yngre mobilbrukerne stikker seg frem som de minst ansvarlige.

NetComs undersøkelse viser at 12 prosent av mobilbrukerne i Buskerud ufrivillig har mottatt bilde- eller tekstmeldinger med seksuelt innhold. På landsbasis er det 13 prosent som har mottatt slike meldinger.

- Folks uansvarlige mobilatferd bekymrer oss, og vi oppfordrer på det sterkeste til mer varsomhet og økt fokus på vern av egen og andres person og privatliv, sier NetComs kommunikasjonssjef Guri Wormdahl.

Det er ungdom under 30 år som i størst grad mottar uønskede sexmeldinger. En av fem mobilbrukere under 30 har mottatt slike meldinger ufrivillig. Blant ungdom under 18 år er det 17 prosent som oppgir dette.

Kanskje er du blitt knipset
Utbredelsen av mobiltelefoner med kamera har også bidratt til en utvikling i våre mobilvaner som ikke alltid er like heldig. I en del tilfeller vet ikke den som blir knipset med mobilkamera at de blir tatt bilde av. 22 prosent av mobilbrukerne i Buskerud sier de har tatt bilde av noen som ikke var klar over det. På landsbasis er dette tallet 13 prosent.

Spesielt er det viktig å være bevisst på at informasjon du tror er privat fort kan finne veien ut til et bredere publikum.

- Mobilen sprer informasjon svært raskt, og veien videre til internett er veldig kort. Der er allerede alt for mange eksempler på tilfeller hvor personlig sensitivt innhold har funnet veien til offentligheten. Flere av disse har også resultert i store medieoppslag med intime detaljer rundt privatlivet, sier Wormdahl.

Det er de yngste mobilbrukerne som i størst grad er synderne på dette punktet. Hele 31 prosent av de under 30 år har tatt bilde av "ufrivillige modeller".

Undersøkelsen viser også at menn i større grad enn kvinner knipser bilder av folk som ikke vet om det. Blant menn er det 16 prosent som har tatt slike bilder, mens 10 prosent av kvinnene har gjort det.

Angrer på fyllemeldinger
18 prosent av mobilbrukerne i Buskerud sier at de har ringt eller sendt tekstmelding i alkoholpåvirket tilstand og senere angret.

I hele landet er det 19 prosent som sier det samme. Flest angrende mobilbrukere finnes i aldersgruppen under 30 år, hvor hele 42 prosent har ringt eller sendt sms i alkoholpåvirket tilstand og senere angret. Angeren er langt mindre til stede blant de over 60 år, men også her er det enkelte som har angret på samtaler og meldinger (5 prosent).

Undersøkelsen er gjennomført av Perduco for NetCom i november 2006 blant et representativt utvalg på 1900 privatpersoner.

Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Torsdag 8. mars 2007 16:52: C.H
Sas, er ikke det din telefon som er avbildet?
Torsdag 8. mars 2007 17:17: Svend Asbjørn Sylling
Hvis jeg ikke husker helt feil, så har du også en Nokia N70 ;)
Torsdag 8. mars 2007 22:36: C.H
Haha! Du husker meget godt du, SAS ;-)
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode