Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

And og øl,sykkel og sol

Sykkelsesongen har startet, kjedet er vasket i diesel, og spensten i sykkelklypa er sjekket .

Lørdag er en fin sykkeldag hvis føret tillater det. Og det gjorde det absolutt på lørdag.

Jeg pakket sekken, kamera, lappesaker, ei skive med ost og en ølboks, Med en fuktig høyre pekefinger vendt mot himmelen fant jeg ut at bakvind ville jeg få hvis jeg lot ferden gå sørover langs Øst - eller Vestsida. Det ble riksvei 285, altså Østsida. Fristelsen er da alltid stor til å ta til venstre rett etter Guttebakkesvingen og tråkke videre i jevn stigning langs Gamle Ringeriksvei._

Denne lørdagen var intet unntak. Jeg lot meg friste. Og da gikk ferden lukt til Bygdetunet. - En perfekt sesongåpning, tenkte jeg da jeg spiste brødskiva i sol og søle øverst i Paradisbakkene. Tunet var tomt botrtsett fra et gjenglemt grantre som gjerne kan bli et kostelig tuntre om det får fred til å slå rot.

Jeg var litt i tvil om jeg var på et offentlig sted, og den uvissheten skremte meg fra å ta sjansen på å drikke ølboksen i solveggen på Vivelstdskolen. Mange biler på parkeringa tydet på aktivitet et eller annet sted. Og jeg tenkte at hvis jeg kom meg innadørs, ville det kanskje være mer legalt å drikke øl. Jeg prøvde flere dører. Alle var låst. Men innfor kjellerdøra hørte jeg stemmer og ga derfor ikke opp bankinga før den gikk opp.

Der satt treskjærergruppa i Lier husflidslag. Spikking av øland sto å på timeplanen. Jeg hadde ølboksen i handa og var klar til å kaste innpå Mange har ment jeg er vulgær og lite dannet når jeg sånn sammen med andre setter ølboksen rett for munnen Men akkurat her, med ølender i alle fasonger og størrelser måtte det være mulig å unngå å stå fram som en udannet tølper fra Øvre Lier.

Jeg følte meg litt som Askeladden som i eventyret spurte om han kunne få stekt skjæra si hos prinsessa , men med den forskjellen at jeg altså trengte noe å slå ølet mitt i . Egil Halvorsen var myndig og kyndig lærer, konsentrert opptatt av eget emne og kniv, men med et vaktsomt øye på hver av elevene som med tydelig hell prøvde å kopiere mesteren. Knivens beskaffenhet var viktig for resultatet Men ingen kan bruke flere enn en av gangen.

Jeg ser at det ligger en mengde forskjellige kniver i små tøylommer på ei hylle ved veggen. - Minst hundre og tredve forskjellige, sier Halvorsen. Jeg kommer i tanker om Fanitullen, kniver, øldrikk , ølboller og svir , kort sagt død og fordervelse.  Derfor lar jeg ølboksen gli umerkelig tilbake i sekken, og praten kommer inn på treskjæring , ølender, betydningen av å komme samme og å ha det hyggelig.

Halvorsen slipper konsentrasjonen et øyblikk, gjør et lite feilskjær i undervisningen og kommer inn på treskjærertradisjoner i Lier og verdien av gammel treskrud. Av erfaring vet jeg hvor lett det er å avspore en engasjert lærer Så jeg sa jeg heller fikk komme tilbake når produktene var ferdig, ta den store ølsjekken for å finne ut om alle var tette, lå godt i hånda og var gode å drikke av.
Deretter traff jeg Åsmund Lyhus. Han hadde nettopp satt opp en informasjonsplakat på Helgerudhuset som i disse dager laftes opp på Bygdetunet. Vi fikk en interessant prat sammen, og da jeg forlot Bygdetunet var ølbolksen tom. Men hvor den ble tømt får bli en hemmelighet.

1/18 (DSC_1949.jpg)
2/18 (DSC_1950.jpg)
3/18 (DSC_1951.jpg)
4/18 (DSC_1952.jpg)
5/18 (DSC_1953.jpg)
6/18 (DSC_1954.jpg)
7/18 (DSC_1955.jpg)
8/18 (DSC_1957.jpg)
9/18 (DSC_1958.jpg)
10/18 (DSC_1960.jpg)
11/18 (DSC_1961.jpg)
12/18 (DSC_1962.jpg)
13/18 (DSC_1963.jpg)
14/18 (DSC_1965.jpg)
15/18 (DSC_1966.jpg)
16/18 (DSC_1967.jpg)
17/18 (DSC_1998.jpg)
18/18 (DSC_2001.jpg)

Flere saker fra arkivet

Søndag er Bygdetundag

Utstillingen "Busser og biler i Lier fra 1900" vises nå på Bygdetunet. Den er bare en av grunnene til at Bygdetunet er vel verdt et besøk nå på sommerstid.

Populær sommerutstilling

Mange skoleklasser ønsker å komme til Bygdetunet for å se sommerutstillingen ”Da klokka klang"

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Sommerutstillingen åpnet

Sola skinte på bygdetunets jubileumsfeiring og leikaringen Noreg danset til tonene fra Øverskogen toradergruppe.

Ved paradisbakkene

Ukas kulturminnepost finner du ved Bygdetunet der årets kulturminnedag blir arrangert.

”Nye” nordmenn lærer lokalhistorie

Deltakere fra Flyktning- og Voksenopplæringssenteret i Lier har gått den gamle Kongeveien fra Pukkverket, over Tranbyhøgda og ned Paradisbakkene til Lierbyen hvert år i 10 år nå..

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Den som glemmer lokalhistoria

Ja, hva med den?

Belønnet for innsatsen for Liers fremste kultursted

Sigurd Andresen fikk Månedens Blomst for atten års variert og nyttig dugnadsinnsats for historielag og bygdetun.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Julemarked med forbedringspotensiale

Et godt julemarked er gjerne resultatet av en lang tradisjon der form og innhold er bygd opp gjennom mange år. De som har erfaring med julemarkeder i Tyskland og Østerrike, vil se at ansvarlige for julemarkedet på Stasjonstorget har noe å lære av våre europeiske søstrer.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

”Da klokka klang”

Sommerutstillingen er et samarbeid mellom Lier Bygdetun, Lier Historielag og Lier kommune, kulturkontoret. Den skal gi et bilde av Lierskolens utvikling og historie gjennom 200 år

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Kulturminneposten i Paradisbakkene

Ukas Kulturminnepost for perioden 12. til 21. september ligger ved Lier Bygdetun og Paradisbakkene

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

River låve for bygdetunet

Det lover godt at en låve nå er under riving og en gang i fremtiden skal bli gjenreist på det hittil låveløse bygdetunet.

Barmhjertighetens dag falt sammen med Kulturminnedagen på By

Vår medisinske kulturarv var mottoet for årets kulturminnedag på Bygdetunet. At dagen falt sammen med barmhjertighetsdagen i kirken, kan være et tegn på at alt i verden ikke er tilfeldig. Nå har medisinere og teologer historisk sett et ulikt utgangspunkt når det gjelder forståelsen av sykdom og lidelse, men begge grupper er i dag enige om at når helsa skranter, er det greit å sette sin lit til medisinene.

Glædelig jul

Bare julesnøen manglet, men rim og litt kulde var en perfekt ramme for en "reise" tilbake i tid for store og små

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Epleblomstring på Bygdetunet

Klikk deg inn i dag - i morgen er det kanskje for sent

Kulturminnedagen 2009 på Bygdetunet

Men også kulturminneåret ble markert der

Foring av folkevalgte

Ukens petit av Ulla Nævestad.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

Jul i Lierbyen

Stedet Gud glemte og handelsnæringa forlot.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Regntung potetsetting på Lier Bygdetun

Tradisjonen tro kom elevene fra 4. trinn ved Hallingstad skole marsjerende ned Paradisbakkene for å sette poteter ved Lier Bygdetun.

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

- Robotene kommer

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Voksenopplæringa så rødt

I likhet med mange av skolene i distriktet avholdt også Voksenopplæringa i Lier valg for elever over 16 år

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

Ut på sykkeltur

Benytt helga til å nyte høstfargene, som her forbi Dammyrdammen ---

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Gla'dag på Bygdetunet

Før vi kommer til grinda hører vi gladsang og trekkspillmusikk fra Gjestgiveriet på Bygdetunet.

Kuvending av statsråden

- Så er det skjedd igjen. Undervisningsministeren skal reparere på valgfagene i ungdomsskolen, skriver ukens gjesteskribent i en kommentar til en kronikk som ble publisert i flere av landets aviser denne uken.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Bygdetunet i tenkeboksen

Det hender en debatt går i sirkel, kommer i bane så å si, graver seg ned i en rille og blir der som det berømmelige hakket i plata.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Egen bod på julemarkedet?

Lier Bygdetun vil gjerne ha enda flere boder og selgere på julemarkedet.

Ny Bislett-rekord

Gjermund Sørstad (29) fra Lier vant 12-timersløpet i Oslo på så god tid at han nå er tredjemann på verdensrankingen

Den gode skoletimen

Mediene renner over av elendighetsbeskrivelser av den norske skolehverdagen. Derfor er det hyggelig for oss i Liernett å kunne være litt motstrøms og rapportere fra den gode skoletimen på Tranby, der trivselsfaktoren både blant elever og lærer var god og læringsutbyttet likeså.

Lier SVs dilemma

Lier SV må snart bestemme seg for hva de skal mene om ledervalget på SVs landsmøte til helgen. Det behøver ikke være vanskelig.

NM-gull i ATV-cross

En stolt søster, Lise Christine Wam kunne i helga gratulere unge Tor-Erik Wam med seieren på Elgane Motorstadion utenfor Stavanger

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Noe skjedde på bygdetunet i går.

- Du burde ta deg en tur, det er et arrangement på bygdetunet. Tidlig søndag morgen ringte Thorvald. Han kunne fortelle at det skulle være skuespill og taler på bygdetunet. Litt forfjamset kastet jeg meg i bilen og dro ned.

Panta rei

Alt flyter

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Kalenderforvirringen oppklart

Leseren som påpekte at Lier kommune henviste til en utdatert kulturkalender, viste seg å ha rett

Sensasjonelt funn på Lier Bygdetun

At Lier Bygdetun ble det første stedet i Lier hvor det ble avdekket helleristninger, er nesten for utrolig.

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.

Ut på ski, folkens!

I dag blir det enda bedre forhold enn det som mor og datter hadde i Kjekstadmarka i går --

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor