Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Ti år bak kateteret har gitt meg mange nederlag. Da jeg startet karrieren i Lierskolen, var jeg flink til å holde orden. Siden har det bare gått utforbakke.

Vi snakker tyggis. Jeg har ikke tall på hvor mange lærerråd som har satset tungt på å debattere dette problemet i senk. Når man kom inn i et klasserom der en grevling smattet på tyggisen, kunne man entusiastisk slakte den tilstedeværende pedagog for dårlig holdning og illojalitet – dette har vi da for pokker diskutert og blitt enige om!

Det er sikkert en del uvitende som spør seg hva som er så ille med tyggegummi. Svaret er sammensatt. Det er ikke så mye i tyggegummien i seg selv, som det den symboliserer som er problemet. Taper man kampen mot tyggegummien, er det bare et tidsspørsmål før det går riktig ille.

Det starter gjerne med noe uskyldig som en tyggegummi. Lar man elevene smatte tyggis, vil de i neste omgang bryte nye grenser. De vil kanskje glemme å ta av seg lua når de kommer inn på lærerværelset. Lærere som ikke lojalt håndhever bestemmelser om tyggegummi og hodeplagg, oppfordrer dermed indirekte til anarki og opprør. Ønsker vi virkelig en skole der elevene ligger på gulvet og snakker i telefonen?

Så er det tilbake til lærerråd, eller hva vi nå kaller det om dagen, for å diskutere hvordan vi skal få barna til å oppføre seg. Plutselig trekker en opplyst narr et trylleord opp av hatten – Nulltoleranse. Han har lest om en politimester i USA som oppnådde svært gode resultater med denne metoden. Tre anmerkninger og du er ute.

I neste omgang kan man ta lange diskusjoner på alle arenaer om hvorvidt pannebånd rammes av lueparagrafen i skolens ordensreglement. Man skal ikke sitte med lua på inne, men caps er da vel ikke lue? De som ikke kan holde seg til regelverket skal vises langt vekk, men det er det bare rektor som kan gjøre, og han er på møte hos rådmannen – hele tiden.

Jeg havnet tidlig på villspor. Kampen mot tyggegummi, luer og telefon tapte jeg for lenge siden. Her om dagen var det en elev som drakk vann i timen, og det var ikke noe jeg kunne gjøre med det. Hvor er foreldrene? Jeg sitter muse stille i et hjørne og ber en stille bønn om at ingen kollegaer eller gud forby administrasjonen skal komme uanmeldt inn og oppdage hva som egentlig foregår. Elevene er i salig kaos. Noen har lua på, noen sender og mottar tekstmeldinger. Flere drikker vann. De spiser når de er sultne, drikker når de er tørste og trekker lua ned over ørene når de har en fæl dag på hårfronten. Jeg har mistet kontrollen.

Hva var problemet igjen? En god kollega på en annen skole, fortalte at de en gang hadde avdekket at et par elever bestilte narkotika med telefonen i skoletida. Etter at de innførte nulltoleranse på telefon, ble alle 300 elever på skolen snille. At de ikke får avtalt hvor de skal møte mamma etter skoletid, og ikke får sendt ei hyggelig melding til kjæresten som er syk, er verdens minste problem. Man hadde da mammaer og kjærester da vi var unge også. Ikke bare fikk man de to som tradet dop i friminuttet inn på den smale sti. Man har også reddet de 298 elevene som ikke hadde skjønt at telefonen egentlig var en narkotikaautomat, fra rushelvete og det som verre er. Topplue inne, hør nå her!

Hva er så meningen med alt dette, det må da være en konklusjon?

Om du jobber som lærer og opplever at elevene overser deg, og enda verre lueparagrafen – da har du tre muligheter.

1)Skyld på rektor eller administrasjonen, som ikke utviser mange nok lenge nok.
2)Skyld på kolleger som ikke ser alvoret i situasjonen.
3)Sett deg muse stille i et hjørne, og tell dagene til du blir resirkulert/ fordampet.

Jeg synger på siste verset. Det hjelper ikke at elevene stadig blir flinkere og at trivselen i følge nasjonale undersøkelser vi gjennomfører, er på topp. Jeg har tapt kampen mot tyggegummien, og jeg har latt det gå så langt at jeg aldri vil kunne gjenopprette harmonien mellom klasserommet og ordensreglementet. Her trengs det en tøffere sheriff, og mine dager i første rekke er talte.

7 kommentarer

Lørdag 24. mars 2007 11:02: Toril P. Kverneng
Hvilken virkelighet er det du beskriver, Rune? Utenforstående vil anta at du tar utgangspunkt i din egen hverdag, men dette har da vitterlig lite med vår felles arbeidsplass - Sylling skole - å gjøre, bortsett fra at også vi har et ordensreglement.
Ærbødigst
tpk
Lørdag 24. mars 2007 11:48: Rune Elven
Dette er ikke en beskrivelse av virkeligheten på Sylling skole, men en harselas over debatten som har rast de siste dagene, der noen aktører etterlyser med disiplin i skolen.

... vis hele />Dypt ærbødigst

Herr lærer Elven.
Lørdag 24. mars 2007 11:50: Rune Elven
http://dt.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070322/NYHET/103220386/1099/NYHET
Lørdag 24. mars 2007 12:37: Torger Almaas
Redaktøren treffer kanskje godt, synes jeg. Disiplin, disiplin, disiplin -- "Nei, nei godt gutt, dette må bli slutt" -sanger og Margrethe Munthe-lærerne er nok ikke avgått med døden. "Kenguruskolen" er også levende, nå skal alle prøve den gamle medisinen. Det neste er vel at Dt og andre monopolaviser inviterer 80-åringene for å fortelle om at de praktfulle og trivselskapenede skoledagene med spanskrør over fingertuppene.
Fredag 30. mars 2007 15:49: Kverulant
Hvis vi skal gå tilbake tilbake 100 med disiplin, og da straffe elever hardt for å tygge tyggis og gå med caps/lue etc. etc. inne, så vil sannsynligvis ikke trivselsraten øke betraktelig, men heller motsatt. Ungdommen i dag er opptatt av å få ha kontrollen over seg selv, og ikke få høre hva de skal gjøre hele tiden. Over alt får de høre at de må lære det, sånn skal det gjøres ditt og snn skal det gjøres datt. Likedann hjemme, der får man ikke drikke brus midt i uka, får ikke spise i stua og se på Tv. Men hvis det er en fotbAllkamp, så setter gjerne far seg midt i stua med en øl eller to og spiser middagen sin. Lærere er ikek særlig flinkere. Personlig har jeg sett mang en lærer som koser seg med en snus, tygger tyggis, eller mottar innkommende anrop i undervisningen. Hvis de blir tatt på fersken med dette, får de høre det av elevene, men de unnskylder seg med at det er en "viktig" samtale. Som regel ganske like med de du nevnte elever hadde grunn til å ringe i løpet av en skoledag, Rune.(ikke narkolanging, men mødre kjærester etc etc.)Så skal det innføres nulltoleranse på mobiler, tyggis, snus og luer innendørs, så får dette gjelde lærerne på lik linje med elevene!

Med vennlig og kverulerende hilsen,

Skoleelev, Sylling(15)
Fredag 30. mars 2007 21:18: Kverulant 2
Enig med min bror Kverulant! Flott skrevet! Dere lærere er minst like ille som oss stakkars små elever som får kjeft av deg så svetten renner.. du og denne MOPPEN din (ja, en gulv mopp). Ikke kom her å kjeft på oss om disiplin.. du vasker faktisk oss elever i ansiktet med en mopp.. hva syntes du om det!?
Lørdag 31. mars 2007 10:37: V. Askeland
".. du vasker faktisk oss elever i ansiktet med en mopp.. hva syntes du om det!?"

Såfremt vaskemiddelet er kraftig nok, kan en mopp være tilstrekkelig. En skurebørste er likevel å anbefale.

V. Askeland
Rengjøringsrådgiver

Flere saker fra arkivet

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Vaksineringen trappes opp

I går startet vaksineringen av elevene i Lier

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Biskopen besøkte Oddevall skole

Sjefen over alle sjefer mente en 2 klassing at biskopen var. Det var starten på en fint møte med elevene på småskoletrinnet og biskopen.

Ukjent nummer

Når det piper i telefonen

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Neste år også?

Men da bør målet være å få alle elevene i aksjon, konkluderer de ansatte ved Kulturskolen etter årets stormønstring.

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Jagland følger opp

Stortingspresident Torbjørn Jagland møter elever ved Briskeby skole og kompetansesenter på mandag

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

Lærerfri skole på Oddevall

Elevene på Oddevall skole fikk oppleve to litt annerledes skoledager, da foreldrene inntok lærerrollen.

Guttekonferansen- Pizzaboller på Guttekonferansen

Rektoren på Tranby Skole, Per Nordbø + noen få mannlige lærere, koser seg med pizzabollene elevene egentlig skulle få til lunch.

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Fag eller ferie? Ja takk, begge deler!

Hva gjør en tysklærer som synes ferien blir for lang, - eller kanskje mer sannsynlig: ofte synes det blir smått med faglig påfyll?

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

- Valgfag: Velkommen tilbake!

Lier Senterparti vil at ungdomsskolene i bygda skal kunne tilby praktisk arbeidslivsfag for sine elever fra neste skoleår.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Desemberblomsten til Oddevall skole

Oddevall Skole fikk Månedens blomst for desember

Kuvending av statsråden

- Så er det skjedd igjen. Undervisningsministeren skal reparere på valgfagene i ungdomsskolen, skriver ukens gjesteskribent i en kommentar til en kronikk som ble publisert i flere av landets aviser denne uken.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Privat kontra offentlige skoler

Det er et spørsmål som mange politikere stiller seg, skriver ukens petitskribent Bill Sandstrøm.

Ikke alene om ansvaret

Kommunalsjef Johanna Leirvik understreker overfor Liernett at 17-åringen ikke var alene om undervisningen i klassen

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Folkeaksjonen mot sykkelstier.

Ukens petit av Rune Elven – igjen.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Minst og best

Alle fjerdeklassinger ved Nordal skole svømmer 200 meter. Les mer om undervisningen i svømming ved lierskolene.

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Trygg oppvekst – med vekt på skolepolitikk

KrF er familienes fremste forsvarer. Dette blir tema i årets valgkamp. Vi skal prege skolepolitikken i hver kommune. Vi har bidratt og bidrar til å finne gode l (...)

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Film og geometri i kunst for tiende klasse

Den kulturelle skolesekken bringer kunstnere inn i klasserommet.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Merkevaren musikk

Onsdag og torsdag setter niendeklassingene på Lierbyen skole opp musikalen "Drømmen" i skolens gymsal

Leder

Den kulturelle skolesekken

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

Noen er født heldige.

Her om dagen hadde jeg flaks. Telefonen ringte og en stemme i den andre enden fortalte meg at jeg hadde vunnet. Endelig var det min tur!

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

Milevis på ski på Hegg, Heia og Hennummarka

- 29 elever på Hegg skole har registrert nær 560 mil på ski hittil i år, sier lærer Halvor Jordbakke til Liernett.

Best i landet

I hele høst har elever ved landets videregående skoler kjempet om ære og berømmelse i dataspillet og skoleturneringen "Utviklingsinvestoren"

Bedre språkopplæring i Lier?

Særskilt norskundervsining er et høyaktuelt utviklingsområde for lierskolen, sier fagkonsulent Liv-Astrid Egge til Liernett etter at Aftenposten i en artikkel mandag avslørte store mangler i norsk skole

Suksess med gratis skidag i Sylling

Sylling skole dro på skidag i Øverskogen.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Trost i taklampa

Peder Morset folkehøgskole med integrert gjestespill på Prøysenhuset og Det Norske Teatret, rett før påske.

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Premievinnerne og best i Norge

Dette er trioen fra St Hallvard videregående skole som kan reise på prosjektreise til Uganda i februar

Kloakkstank eller spor av fremmedfrykt?

Liernett kommenterer planutvalgets behandling av ventemottaksaken.

Tut og kjør

Ukens gjesteskribent ser rødt i møte med uvørne bilister på vei gjennom Lierdalen.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

TORSDAG 15. APRIL FRA KL 1500-1800

I forbindelse med åpningen av ”Nye Sylling skole” ønsker elever og voksne på Sylling skole å vise fram det nye skoleanlegget for alle interesserte. Vi inviterer derfor foreldre, besteforeldre, familie for øvrig, alle ”Syllingdøler” og eventuelle andre interesserte til å komme innom skolen mellom kl 1500-1800. Elevene i 7. –8. –9. og 10. klasse vil flytte skoledagen til kveldstid og fylle skolen med forskjellig aktivitet. De minste elevene har vanlig skoledag og kommer eventuelt på besøk på kveldstid sammen med sine respektive.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Ingen likelønn uten rett til full stilling

43 prosent av alle sysselsatte kvinner i Norge arbeider deltid.

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Den gode skoletimen

Mediene renner over av elendighetsbeskrivelser av den norske skolehverdagen. Derfor er det hyggelig for oss i Liernett å kunne være litt motstrøms og rapportere fra den gode skoletimen på Tranby, der trivselsfaktoren både blant elever og lærer var god og læringsutbyttet likeså.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

En dannelsesreise

For første gang har tiendeklassinger fra Sylling skole vært på tur med Aktive Fredsreiser.

Klar for veksling

Fire av barneskolene har muligheter for skitrening, melder Anders Haverstad, løypebasen i Lier kommune

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Store skoler er det beste for brukerene!

Endelig skal skolestrukturen i Lier under lupen. Jeg forventer at dette vil føre til en fremtidsrettet grunnskolestruktur med fokus på kvalitet for barna og lærerne, - og ikke nostalgikerne.

Matpakkeuka 2004

Sjåstad sanitetsforening og Øvre Lier bondekvinnelag spanderte for fjerde gang lunsj på tiende klasse ved Sylling skole. Måltidet var sammensatt av vanlig, god og sunn mat.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Fylkeskommunen raserer musikklinja.

Nedskjæringer på ST Hallvard videregående skole går spesielt utover musikklinja. Elever og lærere mener dette gjør at Lierelevene får et dårligere tilbud enn elever ved musikklinja ved andre skoler.

UKM - vi driver på

Og det kommer til å ta hele dagen.