Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Fra der han bor har han utsikt til motorveibrua, jernbanen, Drammensfjorden og velstelte nabohager. Vi kom inn i underetasjen og havnet rakt inne på noe som vel var en blanding av bibliotek og magasin. Øynene trillet rundt en stund før vi gjenvant munn og mæle. Blikket ble festet på en rad helt identiske arkivbokser. – Alle reisene våre, sier Andersen. Med våre mener han seg selv og kona Bjørg.  Vi mistenker sistnevnte for å ha den posisjonen i forhold til mannen som Ibsen gjorde så nummer av i et av sine dramaer. ”Der står k………osv”.

Andersen forteller: - Foruten all skriftlig dokumentasjon her, fins det lysbilder og videoer annet sted i huset.
- Vi har reist mye, og har hatt spesiell glede av kontakt med det mangfoldige norsk-amerikanske miljøet i Midt-Vesten, særlig kontakten med etterkommere til utvandrere fra Lier og ikke minst med etterkommerne til borgerkrigshelten, oberst Hans Christian Heg. Vi i Norge har fortsatt et noe ambivalent forhold til utvandringshistorien og har ikke helt tatt inn over oss den store betydningen av denne delen av vår forholdsvis nære historie.

Det står fortsatt flere titalls bokser igjen, men blikket er nå fokusert på stablene med 78-plater, også kalt stenkaker.
Andersen har den egenproduserte katalogen med titlene klar. – Det må jo være flere tusen plater, sier vi. – Nei, bare ca. halvparten. Som du vet, ei plate har to sider. Vi stryker fingeren raskt over avdelingen med svensk og norsk Hawaiimusikk og havner på Arne Sveen, Book-Jensen-kloningen som i 50-åra arbeidet på Ysteriet i Sylling. Nå hører vi han, med varm og smektende stemme, og med et aldeles ellevilt pianofølge som framfører en melodi uavhengig av sangeren.
Andersens største musikkinteresse er imidlertid klassisk musikk fra 1800-tallet.

Andersen har vært ansatt i Det Norske Veritas i nesten en mannsalder. På informasjonssida, som redaktør av internavisen ”News in Brief”, eller editor som det heter der i gården ettersom alt foregår på engelsk.
- Hver fjortende dag kom den ut så lenge den var på papir. Nå er alt på nett. Det Norske Veritas har innpå 7000 ansatte spredt over hele verden, og de blir nå informert gjennom daglige nyhetsmeldinger på intranettet. Det er limet som holder organisasjonen sammen, pleier jeg å si. Kjenner du igjen lay-outen i papirversjonen? – Det er noe gammelt nytt over den. – Akkurat, vi kopierte den da vi i 1994 laget Historielagets internavis - som jo nettopp heter ”Gammelt nytt”.

Vi blir opptatt av noen flotte drammensbilder i en innbundet årgang av papirutgaven. - Ja, du skjønner Veritas har noen av sine dypeste røtter i Drammen, helt fra 1864. - Neppe en amatør som har tatt disse? - Ja, jo, nei, det er altså meg. Jeg passet på å ta dem i overgangen mellom lys og mørke. Så følger en lang prat om fotografering, lysets betydning og gleden over å ta bilder med Minolta. Nå går det stort sett på video. Kona har skaffet seg digitalkamera.

Det har gått halvannen time, og bena er litt stive av å stå, men vi myker dem opp i trappa til stua der vi har blitt forespeilet kaffe, men det blir ikke til noe. Tida flyr. Derimot blir vi opphengt i et  Amundsen-maleri på nordveggen, et bilde av Helgerud, slektsgården kona er fra. Det får oss til å reflektere over hvor god Gustav Amundsen, maleren fra Vestsida egentlig var, klar i fargene, nesten fotografisk i strøkene - litt naiv kanskje?
På kontoret står dataen. Flatskjermen åpnet for nye muligheter. Den gjorde plass til minst en ting til på skrivebordet. – Jeg har jobbet med internett i ti år, sier Andersen. - Ikke bare i avissammenheng. Alt er kortere, kjappere og mer oppstykket.
Antakelig er ikke en slik utvikling bare av det gode.
Stillheten som følger bruker vi til å tenke på hvordan dette bærer i vei.
Vi har vært der i to og en halv time. Hittil har det resultert i 2556 tegn. I et kort øyeblikk savner jeg papirformatet.

Skapene er fylt av flere enn 20 000 lysbilder. Dessuten videofilmer fra Andersens innholdsrike liv, så mange at hvis vi reverserte dem en etter en i jevn flyt natt og dag, har jeg en mistanke om at det fortsatt ville være igjen en pen haug uspilte kassetter etter at vi hadde lagt unnfangelsen bak oss.

Den gamle ærverdige Totenklokka er et tungt symbol på at her i huset går ingenting på halv tolv.
Blomstene? Antakelig havnet i en arkivboks merket. ”Diverse”. Men Andersen har på diskret vis fraktet dem med på vår innendørsvandring. Så hvorfor fikk han dem egentlig? - Jeg er ikke så kunnskapsrik, sier Andersen. - Men det lille jeg kan, deler jeg gjerne med andre. Så kan han vel få blomstene for akkurat det.

Men det fins også andre grunner, se begrunnelsen her:
Månedens blomst (02.04.07)


"Home from Home"


Pick - up'n lagt på ytterste rille. Retro- spilleren er i fart.


Knut A. Andersen med en av publikasjonene han har redigert

Knut A. Andersen Litteratur

2 kommentarer

Fredag 20. april 2007 12:08: Tranby
Men hvorfor fikk han blomstene?
Lørdag 21. april 2007 18:27: Nettmann
Se linken nederst i teksten.

Flere saker fra arkivet

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Lier Historielag fikk 150.000 fra DnB NOR

- Det er stor glede i Lier Historielag over meldingen om at Sparebankstiftelsen DnB NOR har tildelt 150.000 kroner til fire av lagets prosjekter, sier historielagets leder, Knut A. Andersen.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Spennende unggutter

- Vi er på riktig vei, sier spillende trener Kristian Bye-Andersen (på bildet) etter den svært lovende treningskampen mot Solberg i helga.

Loppemarked på Frogner menighetshus

Fredag og lørdag var det loppemarked på Frogner menighetshus Vi var der tjue minutter før slutt

Ullas dag på Høyres årsmøte

Visst var det årsmøte etter et vellykket valgår, og visst fortalte Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal om utfordringene fremover, men først og fremst var det Ullas dag.

Tretti år siden Stensens skøytegull

Den 8. februar 1976 stod Sten Stensen øverst på seierspallen. Den råsterke idrettsmannen fra Mehren i Lier hadde nådd et av sine store mål. Den minnerike dagen startet med en lang løpetur klokka halv seks denne februarmorgenen.

Kontaktskapende fest

Latteren satt løst, da ordfører Ulla Nævestad overrakte Berit Furøy (tv) to mobiltelefoner som var kommunens gave på festen til 40-årsjubilanten Lier Historielag.

Månedens blomst

Blant flere gode kandidater har vi valgt å gi månedens blomst til Knut A. Andersen

Signerte for spill i Liungen

Kristian Bye Andersen (33) varmet opp i 70 minutter på Ullevaal, men ble ikke cupmester sammen med lagkameratene i Odd, Grenland --

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

River låve for bygdetunet

Det lover godt at en låve nå er under riving og en gang i fremtiden skal bli gjenreist på det hittil låveløse bygdetunet.

Krever teltene fjernet

Norsk Folkehjelp legger press på den nye arbeids- og inkluderingsministeren, Dag Terje Andersen ---

Møtte Roar og håndballgutta

Ferskvaremesteren Kai Marius Andersen er bak disken igjen etter en flott tur til Kroatia, her sammen med kollegene Elise Bakken og Stine Brevik (th)

Klar for "come back"

Kristian Bye Andersen, med erfaring fra toppfotballen, er klar igjen for gamleklubben på Liungbanen

Sikret lokale planter

Lier Historielag fylte 40 år i forrige måned. Hva er ikke mer fortjent en at en av "ankermennene", Harald Saue, som fylte åtti like etter får Månedens blomst --

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Månedens blomst til Signe Eira

Tidligere leder av Lierdagskomiteen, Signe Eira, betyr svært mye for en gruppe kvinner i Lier --

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Ungdomsklubbene skal være et ankerfeste for ungdom i Lier.

Ungdomsklubbene skal være et ankerfeste for ungdom i Lier. Derfor er det viktig at politikerne ikke nå gjør så store kutt i budsjettene at klubbene forsvinner. På Sjåstad er det blitt gjort mye for barn og ungdom gjennom tidene, og ungdomsklubben har vært sentral i det arbeidet. .

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Starter 17. maifeiringen på forskudd

17. mai i gamle dager i Lier er tema på Lier Historielags møte i morgen.

Sol, sand og skyskrapere

En februardag i Dubai kan minne om en varm og god norsk sommerdag, mener Liernetts Knut A. Andersen som er i Dubai blant annet for å holde foredrag i den norske sjømannskirken.

Ekstra fotballøkter

Rundt 60 barn var med på "Stoppendagen" på lørdag.

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Høstfest med ball

- Målet er at de yngste fotballspillerne i vårt område skal bli bedre kjent med klubben og A-lagspillerne, sier trener Marcus Walfridsson.

Kjempegevinst for lierfotballen

- I Liungen har det svært sterke krefter i enkelte lag som har hatt for stor makt. Det har ikke vært heldig for utviklingen av klubben, uttaler trener for A-laget, Kristian Bye Andersen som ser positivt på en en eventuell sammenslåing av 11-er fotballen i egen klubb og i Spa/Bra.

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Ny leder i Lier Høyre

Lier Høyre hadde besøk av Erna Solberg da Ryno Andersen ble valgt til ny leder på årsmøtet forrige uke.

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Den Store Epledagen

- 17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler, sier Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

Vi besøker Liers spisesteder: Heg gjestgiveri

På praktfulle Lier Bygdetun tilbyr Heg gjestgiveri grøt og vafler til den som kjenner sin besøkelsestid – og åpningstiden.

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Superplate fra Remme Brothers Band

Lierbandet RBB setter seg selv på kartet med fantastisk plateprosjekt.

Livsviktige ferdigheter

Med utsikt utover Lierbygda og ned mot slektsgården kan kulturprisvinner Arne Ask og kona Eldrid glede seg over at arbeidet med å lære flere til å bruke kart og kompass er blitt verdsatt.

Ribba i jula

Nå om dagen skulle det være gode muligheter til å observere hvem som har spist mest ribbe i jula

Knepent tap

- Ufortjent, mener spillende trener Kristian Bye Andersen i Liungen.

Gøy på fotballskole

I likhet med 157 andre unge spillere ble det diplom og fotball med hjem for Camilla, Linna og Thea (foran) etter fire lærerike dager på Stoppen.

Rotfast liung

Ukens petitskribent Rune T Berg skriver om å flytte og "bosette seg bare en greins avtand fra forankringspunktet" ---

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

- Ta Lierbyen i bruk!

Liers ordfører vil ha kommunens næringsdrivende med på å bringe nytt liv til det noe avblomstrede kommunesenteret.

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Eventyrstund og juletrehogst

Barna fulgte godt med, da Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling pakket det nyhogde juletreet.

Jordbæreventyret

Runar Bye er en av flere som til sommeren vil slå et slag for å få i stand en festival i Sylling til det velsmakende bærets pris

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

Hva lyser i åsen?

Åsen(e) mot nord har fått et nytt kjennemerke

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Fra Luton til Liungbanen

Kristian Bye Andersen (34), med erfaring fra høyere nivå i norsk fotball, bør ha forsterket tro på "nye" Liungen etter fin treningsoppkjøring som ga tre poeng i seriestarten -

Mange fotballtalenter

Liungen med to femtenåringer på laget under ledelse av Kristian Bye Andersen (på bildet) viser stadig framgang --

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Liers spisesteder: Toppen Pizza & Kebabhus

Vi har tatt turen opp på Lierskogen og besøkt en av Liertoppens nære naboer, nærmere bestemt Toppen Pizza & Kebabhus.

Et godt stykke lierhistorie

I boken om Lier Arbeiderpartis første hundre år gir Halvard Reiersgård og hans medhjelpere et meget lesverdig innblikk i både partiets og bygdas historie.

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Matches forsiktig

Liungens veteran Stian Pettersen (bak) presenterer her, f.v., Espen Høgseth, Martin Gundersen og Jesper Johansen.

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Ga bort samlingen

Arne Kristoffer Karlsen har gjennom mange år samlet gjenstander, bilder, papirer og kart relatert til Lierbanen. Som sønn av Kristoffer Karlsen har han nærmest omgitt seg med samferdselshistorie. Lier Historielag bør ha all grunn til å være fornøyd med utstillingen og søndagens store oppslutning.

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Gråtasstunet

Goggen er kompisen min sier Eirik på 4 år

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Flere skiskyttere i sikte

- Vi har 20 unge skiskyttere i begynnergruppa, sa assisterende trener Per Øverby (på bildet) til Liernett under Sikkerhetskurset på Eggevollen i kveld.

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

Jul i Lierbyen

Stedet Gud glemte og handelsnæringa forlot.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

En Jaguar i Lier

Den så dagens lys på et motorshow i England i 1948, med et utseende så stilrent og vakkert at ekstra krom og pynt av et hvert slag bare ville ødelegge.