Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

De siste ukene har media der hjemme flommet over av dramatiske historier om nordmenns møte med solfylte Bulgaria. Jeg er ikke på selve åstedet, men befinner meg allikevel mye nærmere Sunny Beach enn Akersgata.

Fra min nåværende posisjon har jeg prøvd å følge med på det som skjer, både i norske og Bulgarske medier.

Det begge nasjoner er skjønt enige om, er at ofrene stort sett har vært møkk fulle tenåringer på vei hjem til hotellet alene. Der slutter enigheten. I alle fall fokuserer man på forskjellige ting. VG påstår at de aller fleste har blitt utsatt for grov kriminalitet, Bulgarske aviser skriver om forsikringssvindel i stor stil.

For å ta det siste først. I følge Bulgarske medier, har flere ungdommer anmeldt tyveri av penger og pass, for så å noen dager senere sjekke inn på flyplassen med det samme passet. Noen er blitt utsatt for vold, men de var uten unntak hinsides beruset og startet selv krangelen.

Norske medier har fokusert på at drosjenæringen her står bak mye organisert kriminalitet. Ungdommer som tar drosje hjem fra nattklubber, blir regelrett ranet med vanvittige taksiregninger. De summene jeg har lest om i norske medier, er i alle fall som ran å regne. Taksten her er rundt regnet 2 kroner pr. kilometer – pluss 6 kroner for hvert timinutt drosja står stille.

Alt i alt, ser det for meg omtrent ut som Hemsedal i påska, med den forskjellen at politiet ikke er all verden effektivt. Det er klart det er fristende å loppe en møkk full jypling for 100 levva. Dette er minst ei ukelønn for en drosjesjåfør som her jobber 12 timer om dagen 6-7 dager i uka, og sjansen for å bli tatt er ikke spesielt stor.

Det har naturligvis skjedd en del uheldige episoder i området, men jeg betviler sterkt det bilde spesielt VG gir. De har laget seg en tese, og alle som er villige til å bygge opp under denne, får uten videre bildet sitt i avisa og full støtte for historia. Jeg sier ikke at alle ljuger, men at dette er utrolig spekulativt. En sekstenåring er på første utenlandstur uten mamma og pappa. Han eller hun havner i trøbbel, og kan enten innrømme overdrevet alkoholinntak og kranglete oppførsel, eller bli offer i VG sin sommerkampanje.

En ting kan jeg i alle fall avvise som tull. Det hevdes at ingen her er høflige. Det kunne ikke vært lenger fra sannheten. Jeg er til daglig omgitt av et utrolig gjestmildt folk, og kan ikke få skrytt nok av servicen og standarden. Selv har jeg fått et hotellrom, som er det fineste jeg noen sinne har bodd på, og hotellet hjelper meg vennlig med alt jeg måtte be om. Hvordan dette hadde stilt seg om jeg var dritings, kranglete og lett paranoid vet jeg ikke, men slik det er nå har jeg ingen ting å klage på.

Konklusjonen her er at Agurkenes tid er forbi. Sommeren pleide å være tida for hyggelige og litt pussige saker. Dette var naturlig, da mange profesjonelle var ute i ferie, og vikarene holdt hjula i gang. Nå er det dessverre samme fremgangsmåte som resten av året. Man skal ha noen dampende skandaler man kan melke hele juli. I år var det Sunny beach og Tour de France. Hvorfor denne skandalen i sykkelsportens helligdom? Er det fordi 3 av mer enn 150 testet positivt? I så fall var siste VM i nordiske grener vel så ille. Det er en trend at man nesten skriver nyheten før den skjer, og så snakker med alle som er villige til å bekrefte ens egen påstand. Samtidig er journalistyrket kjempepopulært og konkurransen beintøff. I tillegg er mer eller mindre alle de store norske avisene ute i hardt vær hva inntjening angår. Hadde det vært mulig for Drammens tidende å spørre en gråtende fireåring om ”hvordan det føles at barnehagen brenner ned”, for så å trykke et opplagt redigert svar og bilde, før i tida?

Så får spørsmålet bli hvem som har størst troverdighet når regnskapet skal gjøres opp. Er ungdommene de samme som river ned Hemsedal hver påske og blir fysisk kastet ut av Sverige etter samme høytid, eller er det stort sett hyggelige og ansvarsfulle barn som drar alene på fylla i syden? Det er det naturlig nok vanskelig å svare på, men om man kombinerer Hemsedalsånden med Sydlig alkohollovgiving er det kanskje ikke rart at det blir trøbbel. I Hemsedal har forresten VG bestemt at det er ungdommen som er problemet.

Nå får jeg prøve å komme meg uskadet til lunsj.

Flere saker fra arkivet

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Null musikk for den yngre garde

Leserinnlegg av Lars Einar Johansen

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Betraktninger om amatørkultur, amatørpolitikere og amatørjournalister

Debatten raser på Liernett, en fin anledning til å hente fram kanonene og skyte en spurv til jorden, skriver Rune Elven i sitt leserinnlegg

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Store sportsmenn

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Oppsummering av Liungens toppseriesesong

Fra vondt til verre.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Hverdagen i en lokalavis

Lierposten hadde torsdag besøk av et fjernsynsteam fra Først & Sist-redaksjonen i NRK.

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Kampen om annonsekronene

Leder: - Å plassere alle egg i én kurv støtter aktivt opp under monopoldannelsen innenfor norsk presse

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Lier i dopguide på nett

Internasjonalt nettsted gir hasjrøykende turister informasjon om mulighetene for å bli "høy" i Lier

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

Veien mot Utopia

Mange isolert sett god beslutninger, gir ikke nødvendigvis en god helhet.

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

The twilight zone

Noen mennesker vandrer fra sted til sted. Noen ganger forlater man den frie verden og går inn i et alternativt parallelt univers. Beveger vi oss inn i en slags twilight zone, eller er den internasjonale sonen på flyplassen like virkelig som verden utenfor?

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Suksess for musikalen

Musikalen som ble holdt både i går og i dag på Lierbyen ungdomsskole, ble en stor suksess med fulle hus!

Umulig å sammenlikne forskjellige kommuner

Dette skriver rådmannen som svar på oppslagene om hvor lite penger Lier bruker på pleie og omsorg pr. innbygger.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Guttekonferansen- Politiet i Lier

Vi har intervjuet to politibetjenter om hva de synes om jobben deres og om korrupsjon er veldig utbredt i det norske politiet.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Det viktigste først

Ukens andre petitskribent Ulla Nævestad skriver her om prioriteringene av stoff i de største avisene ---

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Liungen har kabalen klar – nesten.

Bare noen dager etter Drammens tidendes oppslag om usikkerhet i Liungens spillergruppe, kom ei pressemelding som skisserer arbeidsgruppa som skal jobbe med å utvikle klubben videre.

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

Drosjeløyver - hvem er de for?

Ulla Nævestad stiller dette spørsmålet etter forgjeves å ha ventet på drosje, natt til tirsdag 27. juli.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Utrenskninger før salg

Mye tyder på at Mecom-avisene og dermed også Drammens Tidende og Lierposten, blir solgt til A-pressen

Noen er født heldige.

Her om dagen hadde jeg flaks. Telefonen ringte og en stemme i den andre enden fortalte meg at jeg hadde vunnet. Endelig var det min tur!

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Sommerens nostalgiske påfyll

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, fast medarbeider i Liernett.

Rapport fra Tour de France

Blaarmersen, Gent mandag 9.Juli

Norge trenger gode lokalaviser

Få ting betyr så mye for byer og lokalsamfunn i Norge som gode aviser, skriver kulturminister Trond Giske

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Vi besøker Liers spisesteder: On the Run

Det store flertallet av Liers mange spisesteder har utenlandske navn. Om den hektiske serveringskroken til bensinstasjonen i Amtmannsvingen hadde fått flere kunder hvis den hadde kalt seg ”På rømmen” eller ”I farta”, er vel tvilsomt, for så internasjonale er vi blitt.

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.