Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 89f96442953bd7bbede48b5ca0f2d52f

Årets julegave for idrettsinteresserte?

Thorleiv Haug, brødrene Gjøslien, Hans Bjørnstad og Sten Stensen vokste opp i Lier.

Thorleif Haug, brødrene Gjøslien, Hans Bjørnstad og Sten Stensen vokste opp i Lier. Disse idrettsmennene er en viktig del av vår lokale kulturhistorie. En av utgiverne av boka "Idrettshelter fra Buskerud, Tom O. Helgesen, har sine røtter i Kanada i Lier.

Forlaget Tom & Tom ( Tom Helgesen og Tom Schandy: ”Idrettshelter fra Buskerud” ) Redaktører: Knut Bjørnsen (hovedredaktør) og Per Jorset (statistikkredaktør), 160 sider.

Tom Helgesens far vokste opp med Trolldalen og skogsområdene inn mot Nykjua som lekeområde. Sammen med Tom Schandy har han nok en gang kommet ut med et praktfullt bokverk..En hel rekke gode skribenter med bakgrunn fra idrettsjournalistikken har bidratt.

Redaktørene, Knut Bjørnsen og Per Jorsett stiller spørsmålet: Hvem kan egentlig kalles idrettshelt? De svarer delvis selv: Man må til en vis grad se prestasjonene gjennom lokalpatriotismens forstørrelsesglass.

Brødrene på Årkvisla
For oss liunger er kapitlene om brødrene Gjøslien spesielt interessante. Henry Gjøslien (1900-1984) var seks år yngre enn den legendariske Thorleif Haug. Han vokste opp på Jøslia, ikke langt fra Glitre. I interne knivinger i klubbrenn var Henry en av de få som slo Haug. Den ni år yngre broren er mest kjent som Birkebeinerkongen, men vant VM-bronse i 1939. Sigvard Egge, den siste store Birkebeiner, som gikk sitt siste løp over fjellet som 85 åring, vokste også opp på Årkvisla. Men alle konkurrerte for DRAFN.

Overraskende hoppgull

Tom Helgesen står selv for en velskrevet artikkel om liungen Hans Bjørnstads hoppkarriere, som toppet seg med hoppgull i 1950. Hans la grunnlaget i de fem småbakkene i Vivelstaddalen. Bjørnstads hjemkomst ble en triumfferd. Med toget fra Kjellstad ble han møtt av tusenvis av mennesker på Drammen stasjon. Ved Børsen ble det trafikkaos.

Systematikeren fra Meren
Ikke unaturlig at Knut Bjørnsen har skrevet et meget nyansert portrett om skøytemesteren fra Meren, Sten Stensen. Den hoppinteresserte ungdommen skuffet nok flere på vestsida den gangen, da han byttet ut hoppskiene med skøytene. Han var ikke noe supertalent, men viljen var sterk. Og den enorme treningsviljen endte med gull og laurbærkranser. Men det som gjør størst inntrykk i dette kapitlet er Stens beskrivelse av sine følelser etter at han som norsk idretts representant kom hjem fra Sri Lanka i forbindelse med Tsunamikatastrofen for ett år siden.. Han skulle møte ”Gullklubben” (klubben for olympiske gullmedaljevinnere, red anm.) i forbindelse med den årlige festmiddagen.
– Det var vanskelig å se dem alle sitte ved festkledde bord, smilende og glade, uttalte den sindige liungen ---

Bra statistikk
For oss som liker statistikk og tall har (som vanlig) Jorsett gjort en solid jobb med sine 13 sider.  Elskere av lagspill som fotball og bandy finner mye interessant og grundig statistikk, som for eksempel data over internasjonale spillere. Men vi savner tilsvarende statistikk for håndball.

Nyttårsgave eller bursdagsgave?
Har du ennå ikke kjøpt dette praktverket, ta gjerne kontakt med Sjåstad/Vestre Liers skigruppe.  For disse unge skiløperne bør i hvert fall mange av disse beretningene være en stor inspirasjon.
Boka er en flott presang til alle idrettsinteresserte liunger. Den bør ha en selvfølgelig plass i bokhylla. Det er et godt bidrag til den lokale kulturhistorien.

Forrige artikkel:Nyttårshåp i et nytt landNeste artikkel:Seier på Ringerike
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Tirsdag 6. mars 2012 11:30: torbjørn andreas pettersen
Hallo. Søkte på nettet etter min bestemors (Andrea Hallingstad f Egge) bror - Sigvart Egge. Fant denne artiklen fra 2005. Jeg er veldig interessert i slekta mi og synes at dette var meget relevant. Spennende lesestoff. Ber om bistand til å kunne anskaffe meg denne boka.
Torbjørn
Onsdag 7. mars 2012 01:18: Redakjsjonen v/Torger Almaas
Jeg har vært i kontakt med forfatter Tom O Helgesen. Torbjørn, du kan ta kontakt med Norli eller Notabene. Helgesen tror Norli kjøpte opp restopplaget deres for en billig penge for flere år siden.
Hvis ikke det finnes noen andre muligheter, så kan vi formidle kontakt med Helgesen. Send meg en epost (torger@liernett.no) om nødvendig!
Onsdag 7. mars 2012 07:06: Bokormen
Drammen Antikvariat har boka i pen utgave til kr 350.

Dessuten har biblioteket i Drammen boka. Den kan lånes der eller via alle andre biblioteker i landet. Flott ordning!

Lykke til!
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode