Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Intervju med Thorvald Steen, 26. oktober
Av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen

- Ingen begrensning

«Det er alt mulig, det er ingen, ingen begrensninger for hva jeg blir inspirert av. Denne dagen kommer helt sikkert også til å føre til at det er noe, et eller annet med lyset ute, eller noe jeg hører av elevene her, som stimulerer meg til å skrive. Jeg tenker som Espen Askeladden -», sier han og tar en kunstpause før han fortsetter igjen.
« - alt kan jeg få bruk for. Alt kan jeg ta med i min sekk, og så trekke opp. Akkurat nå grubler jeg veldig fælt på møtet mellom Nina og jeg-personen i «Vekten av snøkrystaller» når han er voksen.» Thorvald Steen er plasserer brillene på hodet. Han har nettopp snakket med tiendeklassingene på Tranby skole om det å skrive, skihopp, rocketekster – og ytringsfrihet.
«Jeg mener to ting: det ene er at jeg mener alle skal ha rett til å ytre seg, på den annen side, når man har rett til å ytre seg mener jeg at man også skal ha rett til å bruke hodet, og være høflige.» Han snakker om den svensk-dansk-norske karikaturstriden i våren 2007.
«Jeg er ikke interessert i å bruke livet mitt til å krenke andre mennesker.»

«Boka «Kamelskyer» ble jo veldig populær i Tyrkia – hvordan reagerte du på det?»
«Nei, det har jo tatt helt av der nede, og jeg syns du det var kjempestas, den har jo gått i to-og-tjue opplag, og på bokmessa skulle jeg jo signere i fire timer, men jeg måtte jo signere i fire dager! Det var veldig spennende for meg å bli intervjuet av muslimske kvinner og menn, kvinner med og uten slør som ville diskutere religion og politikk, og selvfølgelig romanen, med meg.»
«Det har jo blitt lagd film ut av boka – er du mye med på det?»
«Det har ikke blitt gjort enda, det skal lages. De holder på med det. Nei, det er noe jeg ikke kan, det å skrive filmmanus. Det holder jeg meg unna,» sier han og legger beina i kors.

For forskjellige sjangre er noe han ellers behersker etter et over tjue år langt forfatterskap der han har vært innom poesi, dikt og essay - men kanskje først og fremst romansjangren.
«Det viktigste er at jeg kom inn i litteraturen gjennom poesien og diktet. Og med det lærte jeg å tenke bilder. Som du husker fra det eventyret: «Øyne var så store som tinntallerkner,» ikke sant, det er et av de første bildene vi lærer.»
«I Norge, da,» føyer han til.
«Og så, når jeg har blitt tryggere og tryggere, har jeg tenkt: Hva passer best til for å få fram det budskapet jeg har? Det er det som er gjennomgående for meg, at jeg velger den sjangren som passer best. Men det virker for meg at nå med årene, kommer jeg til å skrive romaner, men også faglitteratur.» For det var gjennom poesien han begynte å skrive. Da han jobbet på Gaustad, fikk han tre diktsamlinger av sin daværende kollega (og som nå er hans kone). Tidligere på dagen fortalte han tiendeklassingene på Tranby at på den tiden likte han hverken å skrive eller å lese dikt.
«Nei. Slett ikke. Jeg likte ikke å skrive da jeg gikk på skolen, og jeg kan egentlig ikke si at jeg virkelig liker å skrive, for jeg er veldig opptatt av å skrive noe jeg syns er viktig. Det er ingen ting jeg syns er verre enn å skrive dårlig.» Men på den tiden var han helt sikker på at kollegaen, Marianne, ville skjønne det om han ikke leste dem. Selv sier han at det var disse diktene som fikk han til å ville prøve det ut selv – og han fortsatte. Men hva syns Marianne om at han fortsatte å skrive etter det?
«Stort sett tror jeg hun er fornøyd med at jeg har blitt forfatter, men hun er en ihuga tilhenger av lyrikken. Så hun skulle nok ønske at jeg begynte å skrive litt flere dikt igjen.»

Etter debutboka «Hemmelighetsstemplede roser» i 1983, har Steen mottatt mange priser og utmerkelser som forfatter. De mest prestisjetunge prisene var kanskje Dobloug-prisen for romanen «Konstantinopel» i 2001 og Gyldendals Legat i 1993.
«Jeg har jo vært så heldig at jeg har mottatt mange, mange utmerkelser og påskjønnelser i mange, mange land og det er hyggelig, kan ikke underslå det, det hadde vært løgn. Og hyklersk. Men jeg vet at for meg er det det aller viktigste, og ingen ting som gleder meg mer, enn å ha en god arbeidsdag.»
«Jeg elsker å sto opp tidlig, hjernen er mest opplagt tidlig på morgenen. Hjernen fungerer egentlig bare i tre timer til skriving.» Og hva med skrivesperre?
«Det har jeg aldri vært i nærheten av.» Han lener seg litt bakover i stolen.

«Har du et forbilde som forfatter?»
«Nei. Jeg har mange, mange, mange forbilder som forfatter.» Han tar en kunstpause.
«I visse perioder har det vært noen som jeg liker å lese, men for øyeblikket tror jeg ikke at det er en enkelt.»
«Er det noen bøker som har vært spesielt viktige for ditt forfatterskap?»
«Skal vi se...Pablo Neruda fra Chile, for å nevne noen...» Han tenker.
«Knut Hamsun, Virginia Woolf fra England, og to svenske forfattere.» Han retter på brillene igjen.
«Hvilke av dine bøker syns du selv er best?»
«Nei, altså... Det har jeg aldri tenkt på. Jeg mener de har hver sin funksjon, men jeg må nok innrømme at «Ilden» er en veldig viktig bok, det skjønner jeg nå i ettertid. Og dessuten mener jeg at de historiske romanene er svært viktige.»

Nå helt i det siste har en av de mange utmerkelsene vært tegningen av ham blant de rundt førti forfatterne som ble tegnet inn på en vegg i Forfatternes Hus i Oslo.
«Hva syns du om det?» Han trekker på det, nøler, før han svarer:
«På en måte er det jo hyggelig å bli portrettert, men... jeg syns ikke der er så viktig.»
«Hva syns du om tegningen av deg selv?»
«Den syns jeg var... Nei, jeg har ikke sett den ennå, for å være helt ærlig, jeg har bare sett bilde av den i avisa.»
«Er det ofte du blir gjenkjent på gata av folk som liker eller ikke liker bøkene dine?»
«Ja, heldigvis så er det det første. Jeg blir ofte gjenkjent. Jeg har nemlig en veldig stilig måte å gå på,» sier han selvironisk og smiler.

«Kan du beskrive den følelsen det er å se sin første bok på trykk?»
«Det er veldig stas. Men det går fort over, for du skjønner ganske fort at nå kommer det til å komme en hel masse reaksjoner og at du kommer til å få kritikker og sånn.» Og mange bøker har det blitt etter debutboka. Den helt siste boka heter «Vekten av snøkrystaller» og omhandler en fjorten år gammel gutt - hvis store lidenskap er skihopp - får vite at han lider av en muskelsykdom. Gutten blir bedt om å slutte med skihopping med en gang. Historien kan minne mye om Steens egen historie.
««Vekten av snøkrystaller» er jo helt åpenbart veldig selvbiografisk. Men også i de historiske romanene bruker jeg mange egne erfaringer.»
«Hoppa du noen gang på ski etter det siste hoppet som er beskrevet i boka?»
«Nei, da hadde jeg omkommet, tror jeg. Nei, jeg har ikke gjort det. Men jeg er kjempeopptatt av skihopp på TV!» Og for tida skriver han på en oppfølgerromaen til «Vekten av snøkrystaller», og han prøver å finne ut av møtet mellom jeg-personen og Nina når de er blitt voksne. Men tar han inspirasjon av folk han kjenner eller møter når han skal lage karakterene i bøkene sine?
«Ja, hele tiden. Hele tiden. Stjeler som en ravn!» smiler han blidt. Over tretti år har han jobbet på Gaustad sykehus, og mener dette kommer godt med som forfatter.
«Helt klart, både når det gjelder arbeidet som håndverker og møtet med veldig mange mennesker og i forståeslen av hva psykiatri er er det jo klart hva for et fantastisk grunnmateriale det er for en forfatter.»
«Hvorfor valgte du å utdanne deg til maler?»
«Jeg elsker håndtverk og malerfag. Hadde jeg kunnet velge, hadde jeg fortsatt som håndtverker, men det kunne jeg jo ikke. Men jeg kan jo si at forfatter, maler og idéhistoriker, det er mine tre favorittjobber. Som håndtverker malte han først og fremst vegger, og ikke bilder, som man kanskje ville trodd at en kreativ person kunne ha drevet med.
«Jeg likte å male bilder da jeg var på deres alder. Jeg var faktisk til og med med på Høstutstillingen da jeg var sekten-sytten år gammel sammen med en til, som nå er rektor på kunst og håndtverksskolen.»

Thorvald Steen er cand. philol. i filosofi, idéhistorie og historie, og dette kommer godt med når han nærmest i hovedsak skriver historiske romaner, og i følge ham selv ville han nok forelest eller vært idéhistoriker om han ikke hadde brukt såpass mye tid på å være forfatter. Men er det en annen tidsalder han kunne tenkt seg å levd i?
«Nei,» sier han kort og bestemt.
«Men jeg føler meg priviligert som rett og slett kan skrive meg inn i andre tidsepoker. Det er et stort privilegium,» sier han, med vekten på ordet «stort». Og når vi spør ham hva slags temaer han liker å skrive om bortsett fra de historiske romanene, svarer han raskt og sikkert:
«Det er ingen begrensning.»

2 kommentarer

Tirsdag 30. oktober 2007 11:06: Henriette
Hei!
Dette var topp skrevet, kjersti!
Du bør vurdere å bli forfater selv:P Stå på ditt harde arbeid, og jeg gleder meg til å lese ditt neste intervju/ tekst:P
Hilsen Henriette 9c!
Lørdag 2. februar 2008 23:40: Henrik
Hører for meg Torvald si de setningene!

Flere saker fra arkivet

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Brit Bildøen på Tranby

Forfatteren, Brit Bildøen, var fredag på besøk hos niendeklassingene på Tranby. Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen har som vanlig intervjuet forfatteren

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Ønsker å bli journalist

Ane Borghild Herber (14), elev i 9. klasse ved Lierbyen skole, har praksisuke på Liernett.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Lier-nett, ikke bare lesestoff

Vi i Lier-nett prøver å samle alle lenker til Liersider på nett. Har du ei lenke vi mangler, eller er det noen av lenkene vi har du mener ikke passer? Send oss et tips.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Aktiv Liernett? For hvem?

Liernett har lansert en helt ny tjeneste som gjør deg til nettjournalist

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Nå roer du deg ned.

Da jeg våknet i åttetida, var bilen dekket av snø. Ingen ting er som å starte en lørdag med kald og våt snømåking. Litt for sent ute til en avtale stresset jeg ut, fikk varme i motoren og snøen av bilen. Da jeg igjen åpnet døra på førersida for å sette meg inn fikk jeg nakken full av snø. Lettere ilter satte jeg i å forbanne hele vinteren. Til slutt så jeg vel hvor dum jeg var og fikk roet meg ned med en kopp kaffe.

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Seks Lierkunstnere med i ”kunst rett vest”

Liernett besøkte en av dem.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

Aktiv Liernett? For hvem?

Halvannet år etter at Liernett la planene for egne bloggsider for privatpersoner, organisasjoner og politiske partier, er Aktiv Liernett ferdig. Aktiv Liernett (...)

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Pressekonferanse George Thorogood

torsdag 6. juni 2006

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.

Reidar Kjeldsen nekter å bli voksen.

Reidar Kjeldsen nekter faktisk å bli noe annen enn han selv har tenkt å bli. Synd og skam. Denne Kjeldsen er tydelig en som ikke tar viktige ting så alvorlig. Men en ting skal han ha, forfatterbesøket på Sylling skole ble en suksess – mye på grunn av en del hyling og roping.

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

737

Vi snakker ikke om fly, men om at Liernett snart fyller 3 år. Hva er status så langt?

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Balanse

Ukens andre petit er ved Rune Elven

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Ble månedens poet for april

Juryen i Diktkammeret hos Dagbladet hadde sans for diktet Mysteriemannen, ført i pennen av Kristine Oseth Gustavsen (20) fra Lier.

Å skyte spurv med kanon

Å bli fortalt at man er dum pga noe man har skrevet i avisen, kan skape irrasjonelle følelser i et menneske.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Jubileumsbok i feil format?

Å sammenflette Lier idrettslags store og små øyeblikk over 75 år er så pass krevende at den burde ha blitt mer synlig i bokhylla --

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Sommer på nettet

All erfaring viser at folk bruker Internett mindre i ferien. Dette har kanskje sammenheng med at det blir lagt ut mindre stoff, men fortvil ikke. Lier-nett kommer til å oppdateres i hele sommer, om enn ikke så ofte som vanlig..

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Ei jente i løypa

I helgen møtte en av våre gjesteskribenter designeren til Therese Johaugs superdrakt.

Bokdebutant gjester 10. klasse og lærere på Tranby

Onsdag kommer Caroline Petersen til Tranby ungdomsskole. Der vil hun fortelle om boka si, «Mørkets lidenskap». Liernett har lest boka.

Betraktninger om amatørkultur, amatørpolitikere og amatørjournalister

Debatten raser på Liernett, en fin anledning til å hente fram kanonene og skyte en spurv til jorden, skriver Rune Elven i sitt leserinnlegg

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Redesign, fotografier og keramikk

Ungdommens kulturmønstring ble i kveld åpnet med en høytidelig tale av ordfører Helene Justad.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Leder

Noe om tillit og ansvar

Guttekonferansen- Politiet i Lier

Vi har intervjuet to politibetjenter om hva de synes om jobben deres og om korrupsjon er veldig utbredt i det norske politiet.

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Nissen får grøt i julen

Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.