Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Kan det være nødvendig å huske noe som helst? All informasjon er jo tilgjengelig på en eller annen måte.

I de siste årene har det vært nødvendig for meg å være en del sammen med eldre folk med Alzheimer. Folk som lider av det vi før kalte åreforkalkning. Og hvordan er det å være sammen med gamle damer, for kvinnene lever gjerne lengst, som verken husker ukedagen, eller om de har spist middag? Hvordan er det å snakke med folk der øyeblikket glir gjennom bevisstheten uten å etterlate et eneste spor. Jo takk, ganske lærerikt og interessant. Jeg minnes enda jula dvs. minnes og minnes. Hele desember er blitt en tjuktflytende ete – og kjøpefest der budskapet er en tynn ferniss på ei kake med feit fyll. Et par episoder tar jeg med videre.

På julaften var jeg på en institusjon der beboerne i større eller mindre grad er rammet av Alzheimer. Jeg satt lenge og tørrpratet ut i lufta uten at noen av de andre rundt bordet syntes å bry seg. Av erfaring vet jeg at musikk kan være både samlende og kontaktskapende. Derfor begynte jeg å synge. Naturlig nok valgte jeg julesanger. Snart var vi et lite kor rundt bordet. Jeg tilhører en generasjon som kun lærte først og kanskje siste vers av en sang. Dermed ble jeg sittende og lalle med når de sangglade damene fortsatte med alle vers, opptil sju åtte, på julesanger som jeg bare kjente begynnelsen på. Ved et par tilfeller ble en overstemme lagt til, og den ellers så stille korridoren ble fylt med avansert sang. De gamle julepynta damene var tilbake i virkeligheten og tok styringa.

Hvor tok de det fra? Sangerne hadde stort sett sjuårig folkeskole. Og den hadde de gått på annenhver dag en gang i tjueåra. Kunnskapen fra en begrenset skolegang hadde festet seg, og for dem var den en link til virkeligheten. Men kunnskapen begrenset seg ikke til julesanger. Ved å sette dem på sporet, gi dem passordet så å si, fikk jeg fram dikt og bruddstykker av det vi gjerne kaller ”gullalderen i norsk litteratur”. Alt kunne spores tilbake til datidens læremidler. En enkel bibelhistorie, salmebok, sangboka og Nordahl Rolfsens lesebok. De gamle kunne med andre ord mer enn sitt Fadervår. Denne metaforen for det å ha solide kunnskaper er uforståelig for den oppvoksende slekt i dag.

I jula var jeg også på formiddagsbesøk i en ungdomsskoleklasse der det skulle spises grøt og synges julesanger. Sangboka er ikke lenger en del av inventaret i skolesekken, og svært får elever kan mer enn overskriften på de mest brukte julesangene. Jeg fikk ansvaret for å skaffe til veie nødvendige sanger til grøten. - På Pc’n fins alt, tenkte jeg . Julesanger.no. Før jeg kom så langt hadde jeg vært innom juletradisjoner, julekort og  julepynt. Dessuten fikk jeg med meg dagens nyheter. Da hadde jeg nesten glemt hva jeg egentlig skulle. Informasjonene fløt - og fløt forbi. I all hast printet jeg ut en tre fire sanger, kopierte dem og fordelte haugen  blant elevene som nå hadde fått utdelt papptallerken, serviett, plastskje og plastbeger til safta. Sangen gikk dårlig. Arkene var overalt. Og De fleste elevene drev med en slags mental zapping som gjorde at de var opptatt med hver sin greie uavhengig av hverandre. Jeg ble en  brølende muzak foran en forsamling som i grunnen aldri forsto at allsang krever oppmerksomhet og deltakelse - og det på likt.

Etter hvert ble krus, tallerkener, servietter, skjeer og duker fylt i en søppelsekk. Her var det lite som egnet seg til gjenbruk. Allerminst de rillene jeg håpet julesangene hadde etterlatt seg i elevenes bevissthet. Jeg skulle så gjerne fortalt at de engang kunne bli en link til virkeligheten. Men hvem gidder å høre på slikt. Virkeligheten er jo akkurat nå.
Tusen hjertelig takk for oppmerksomheten.

Skråblikk

2 kommentarer

Fredag 27. januar 2006 16:03: Ole K
Bra Thorvald
Mandag 29. mai 2006 00:39: Jomar
Dette var et bra innlegg. Du har tatt pulsen på samtiden.Vi har ikke tid til noe lenger. Håper du fortsetter å skrive artikler, da jeg er veldig imponert over at du setter spørsmålstegn ved vedtatte normer.

Flere saker fra arkivet

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Romjulsmusikk

Hennummusikken hadde ei gruppe i full aksjon 4. juledag

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Jul i Lierbyen

Stedet Gud glemte og handelsnæringa forlot.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Sommer 2

To av sju

Lier Kammerkor med mangfoldig konsert i Sjåstad kirke.

I snart 30 år har Lier Kammerkor gitt oss julekonserter av ypperste klasse. Årets julekonsert i Sjåstad kirke var ikke noe unntak i så måte. En drøy time med Kammerkoret var i snaueste laget. For repertoaret var så variert og uensartet at vi gikk ut i den mørke førjulskvelden med et ønske om å høre flere variasjoneer over julebudskapet .

Så er det Kammerkoret sin tur

Lørdag 20.12 kl. 19 synger Lier Kammerkor julen inn i Frogner kirke.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Leder

Noe om tillit og ansvar

Julekonsert med Lier Kammerkor

Nydelig sang i småformatsjangeren

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Skal vi danse?

Det brygger opp til dansegalla, og spent forventning til den store kvelden sprer seg gjennom Lierdalen. Jeg skal også dit tror jeg.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Påsken i ord og toner

Tranby kirke, søndag 30.april 2006

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Kirken, en scene for lokale musikere

Kirken har fra gammelt av vært en scene for lokale musikere som vil bruke sitt talent til å bistå musikalsk ved gudstjenester og andre arrangementer i kirkens regi.

Historien bak mølja

Mølje er mat, i våre dager lettvint mat, rett og slett ”fast food”. Men det sier man ikke.

Sangaften i Sylling kirke

Med Lina Sandel på programmet. Han redder et synkende skip. - Ja, jeg vil gjøre mitt til at salmeskatten blir berget for ettertida. Den representerer ufattelige verdier som går helt tilbake til urkristendommen, og den har fulgt oss opp til i dag. Salmene er kulturbærere som gjenspeiler menneskesinnets mangfoldighet, sier Paul Lillegrfein.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Musikk fra Senegal i Den kulturelle skolesekken

Musikerne Olav Torget og Solo Cissokho reiser denne uka rundt på ungdomskolene med senegalsk musikk til elevene i åttende og tiende klasse.

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Elias Akselsen i Sjåstad kirke

Med Herren som arbeidsgiver. Han er omreisende tater med kofferten full av Det glade budskap. Og han pakker det ut og fyller på med sang og musikk til alle som vil høre.

Konsert i Sjåstad kirke

Frøydis Grorud med musikervennene Ingebjørg Bratland og Torjus Vierli begeistret en nesten fullsatt kirke torsdag

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Frogner Kirkekor synger jula helt inn

Antakelig den beste ”Glade jul” jeg har hørt hittil i år

Gedigen julekonsert i Tranby kirke.

”De gamle er eldst”, heter det, og den som var på en av konsertene Hennummusikken arrangerte siste søndag i advent, fikk bekreftet denne myten, som ellers kan være høyst tvilsom.

Belønnet for innsatsen for Liers fremste kultursted

Sigurd Andresen fikk Månedens Blomst for atten års variert og nyttig dugnadsinnsats for historielag og bygdetun.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Torbjørn Jagland på Bygdetunet

Så kom Jagland. Middels talt langt på dag. Men for han hadde arbeidsdagen vart lenge, og antakelig hadde han alt satt seg utover de bestemmelsene i arbeidsmiljøvernloven som regulerer vanlig folks arbeidstid.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Vi synger og spiller julen inn i Sylling kirke

For snart tredve år siden startet arrangementet som er med på å rulle jula i gang Sylling.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Overraskelsen kom etter jul

En ny stjerne er født på Liers korhimmel. I hvert fall har den fått ny glans.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

Jan Erik Vold – en poesiens arbeidshest

Det er ikke så mye å rope hurra for som lærer for tida. Men etter andre og tredje time fredag i kantina på Tranby skole, fikk jeg lyst til å slippe løs et aldri så lite, hurra. Der var Jan Erik Vold.

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Vekkelse og julehandel

- Jeg så og sugde til meg det som rullet på TV-skjermen og lærte, blant annet, at en Epson-skriver er programmert til å slå av seg etter x-antall utskrifter, skriver Elin Fauske i ukens petit.

Karius, Baktus og Tannfeen

Et prosjekt endte i en forestilling med små skuspillere som sang og danset, da Veslefrikk Barnehage feiret at Torbjørn Egners tanntroll er 50 år.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Den livgivende sangen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Suksess for musikalen

Musikalen som ble holdt både i går og i dag på Lierbyen ungdomsskole, ble en stor suksess med fulle hus!

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Sjåbagos og julegrantenning på Meren

Sjåbagos sang så tårene rant på flere som var på Sanitetshuset lørdag

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

Søndag er det slåttedag på Bygdetunet

Den skulle vært siste søndag, men ustoppelig regn gjorde det umulig å slå noe som helst. Nå bli det en ny sjanse på søndag.

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Vice Versa feiret 10 - årsjubileum

Mangfoldig konsert i et fullsatt Haugestad på lørdag

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg