Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.


Påsken blir aldri den samme Foto:Thv.l

I dag tidlig hørte jeg på Bachs Matteus- pasjonen en times tid før Dagsnytt ga meg kortversjonen tilpasset travle menn som jeg. En muslimsk opprørsgruppe truer med å sette fyr på tre uskyldige japanere. Det blir en pause fram til første påskedag. Da kommer om ikke noen annet skjer, siste sats. Korsfestet eller brent, resultatet bli det samme. Korstogene raser videre, bare i en litt annen form og med en annen hensikt. Det er ikke retten til evig liv som forsvares, snarere retten til billlig olje så vi materielt rike kan ha det mest mulig komfortabelt her på jorda før det blir svart igjen. Etter at de vantro nå er i flertall blant nordmenn, har livet på denne sida naturlig nok fått større verdi for folk flest. Likevel er det forbausende mange som tror på et liv etter døden. Ikke så rart etter som forsikringspremien er gratis, og det står ingnting med små skrift om at den bare gjelder hvis forsikringstakeren viser en smule fromhet og fornekter noe av livet her og nå.


Påsken bryter fram Foto: thv.l

Kirken skal gjøre noe for å få folk tilbake. Det skal bli interessant å se hvilke grep som blir tatt uten et helvete i fyr og flamme. Det fins vel knapt noen i Kirken den norske som vil påta seg fyrbøterjobben og få varme under kjelene igjen. I går satt jeg i kirkstua i Sylling kirke og spiste høye smørbrød, drakk kaffe og hadde det hygglig med menigheten. God ide. Samtidig tenkte jeg på at jeg som medlem av menighetsrådet frivillig må ivarete klokkerstillingen flerfoldige søndager i året. Det er dette som kalles innsparing i offentlig sektor – mer makt oppover, mer ansvar nedover. Dårlig ide. Dette bare noen tanker hvis kirkreformatorene mangler ideer.


Vakre vår Foto:Thv.l

Når jeg er i Syling kirke, ser jeg ofte på rubenskopien, Nedtagningen av korset. I går ble synsopplevelsen forsterket av kanontorden og røyken fra brennende moskeer. The war must go on. Jeg er ganske så uvitende og uopplyst og har dermed vært et lett bytte for kristenfundamentalister opp gjennom skolegangen. For det er nemlig slik at kristentroen hos folk er omvendt proposjonal med utdannelse og skarpsinn. Arbeidet i menighetsrådet har ført meg utover historien om død, pine og frelse fortalt av lærere som har sovnet på rep-tasten. Jeg har begynt å se på langfredag med litt andre øyne, og dagens begivenheter skjerper synet. Påskopprøret i Jerusalem for to tusen år siden - romersk okkupasjon, forskjellige folkeslag som slåss innbyrdes, et presteskap som ser ut til å ha det ganske så komfortabelt under okkupantene, og en Pilatus som korsfester denne ene fordi det da senere kan bli lettere å korsfeste noen hundre likesinnede. Mentalt er veien kort til dagens begivenheter i Irak, okkupasjonsmaktens høyteknologiske Abraham- tanks med svingende kanontårn blant evige esler og fattige innfødte i trøstesløs sand. Men blir det kristentro av slikt? Kanskje ikke, men det er et tips til forvalterne av Guds rike på jorda om at det fins alternativer til en ny runde på tredemølla.


Nattverd anno2004 Foto: thv.l

Jeg leste en gang om ei bok av dansken Hans Kirk, Vredens sønn. Om Jeschuba bar Josef, eller Jesus som vi pleier å kalle han. I morgen er biblioteket stengt, men vi får i hvert fall etterfylt påskegget. Fortsatt god påske!

Flere saker fra arkivet

Kortversjonen av påsken

Hvorfor feirer vi egentlig påske? Og hva skjedde egentlig på skjærtorsdag?

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Østlandspåske

Er du blant det store flertallet som feirer påsken hjemme?

Liers forhistorie på data.

Nå er det sterkt foreldete verket”Liers historie” i seks bind ute på nettet. Kommunen åpner også sine sider for historieskrivere av forskjellige slag. Det kan bli en illeluktende lapskaus om ikke kriteriene er klare for hva som skal komme med

Hyllest til Lier

Lier er et usedvanlig vakkert sted Med flott natur uten eksos Her lever folk og dyr i harmoni og fred En bygd som fortjener ros Lier har verdens nydeligste søppelfylling Og flere av verdens vakreste strøk Som Lahell, Sjåstad, Tranby og Sylling Hvor det dyrkes pottiter, kål og løk

Kulturkutt!

For alle som har stått på for Kulturskolen de siste åra, må meldingen fra rådmannen være en skikkelig nedtur. Det tok lang tid å overbevise politikerne i Lier om nødvendigheten av Kulturskolen, og det skulle mye pedagogikk til for å få forklart støtteordninger, forbindelsen til staten og foreldrenes rolle.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

17 år med fulle hus.

Magnolia Jazzband spilte tidligere denne uken for 17 gang i Sylling. Det har for lengst blitt tradisjon at det populære jazzbandet tar med seg en internasjonal stjerne og spiller en kveld i Kirka.

Om å spare i en tid da vi oppordres til å sløse.

Det kan ikke være lett å være lokalpolitiker i Lier om dagen. Folkets mest betrodde kvinner og menn står i spissen for en uvikling de er misfornøyd med, og de virker nærmest handlingslammet i forhold til å gjøre noe med den.

Lærerne til massiv kamp mot Kommunenes Sentralforbund.

Streikerett, likelønn og lønn for kompetanse var viktige kamprop for de flere enn 110 lierlærerne som i går deltok på Udanningsforbundets massemønstring mot KS` lønnsdiktat i Oslo.

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Magnolia Jazzband i Sylling

Det er godt mulig det fins grunner til ikke å like tradjazz, men et stort antall liunger har brukt 20 år på musikken uten å finne en eneste en

Sangaften i Sylling kirke

Med Lina Sandel på programmet. Han redder et synkende skip. - Ja, jeg vil gjøre mitt til at salmeskatten blir berget for ettertida. Den representerer ufattelige verdier som går helt tilbake til urkristendommen, og den har fulgt oss opp til i dag. Salmene er kulturbærere som gjenspeiler menneskesinnets mangfoldighet, sier Paul Lillegrfein.

1. divisjon, kvinner

Liungen det mest offensive laget

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling Av Thorvald Lerberg At det kan bli penger av musikk er like kjent som det faktum at penger kan brukes på mange måter. I de 14 årene Magnolia Jazzband har hatt sensommerkonserter i Sylling, har overskuddet vært bra.

Åpen scene

På åpen scene sist fredag var det mange bra band – det klart beste var Dead Sheriff fra Drammen. Over hundre tilskuere hadde kommet seg på konsert.

Skjærtorsdag i Gullaug kirke

De rundt 30 som var med på gudstjenesten i Gullaug kirke i dag, fikk en fin opplevelse.

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Jazz i Sylling for 21. gang

Magnolia Jazzband, med solist Anne Marte Slinning, leverte som forventet til et entusiastisk og trofast publikum.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Julekonsert i Sylling kirke

Orgelkomiteen arrangerte konsert til inntekt for nytt orgel. Med på konserten var sangerne Bjørnar og Maria Spydevold med pianisten, Terje Norum og Sylling Sangkor med dirigent Anne Lise Solheim

Koste seg under marsjen

Per Hægstad og de andre i Turistforeningen gjorde nok en gang en fin jobb på drikkestasjonen på Saga. - Men 150 var et skuffende antall, sa Hægstad til Liernett

Orgler i Lier

Menighetsrådet i Sylling ønsker seg helt nytt orgel i kirken og vil dermed følge rådene i Orgelplanen fra 1998.

På gjengrodde stier i bokhøsten og farvel til sommeren.

Bokhøsten er over oss. Det er tid for å rydde plass til avstandsopplevelser i en grå og halvmørk novembervirkelighet. Og det uten å gjøre større anstrengelser enn å bla fra side mens termostaten sørger for behagelig sommerklima i godstolen.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Innholdsløs kulturdugand i fin innpakning.

Å arbeide på nettet betyr at vi må sende stoffet langt fra oss før det kommer tilbake. Noen ganger kommer det i bane der ute, slik som denne artikkelen om idédugnaden på Sylling skole. Nå har den etter lang tids fravær svingt innom redaksjonen igjen, og vi knepper den fast i serveren. Med idrettshallen og aulaen har Sylling fått et anlegg som står i en særstilling i bygda, vakkert og smakfullt, praktisk og hensiktsmessig. Her vil kreative hoder kunne boltre seg uten å stange i veggen fordi dårlige lokaler og manglende utstyr setter grenser for skapende aktivitet.

Veteranbilløp gjennom Lier

På lørdag ble veteranbilløpet fra Sandvika til Sundvollen arrangert for 50 gang. Brukbart vær og mange flotte biler gjorde dette til en opplevelse også for publikum.

Sylling sangkor 30 år

Koret starter jubileet med stor kirkekonsert i Sjåstad kirke onsdag 10. mars. Dit har koret fått med seg Røyken pikekor og Hokksund mannskor, så aldersperdningen er god. Og slik skal det være i kormiljøet. Korene har et variert og spennende program, og konserten vil inneholde mye for alle sangglade.

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Steng biblioteket og bli med på kjøpefesten

Rådmannen har foreslått å legge ned Tranby bibliotek. Dermed mister kommunens tettest befolkede område bibliotekstilbudet i nærmiljøet. Dette vil i stor grad gå utover unge og eldre, og våre nye landsmenn som er flittige bibliotekskunder. Skolene på Tranby vil miste muligheten til å videreutvikle et kombinasjonsbibliotek på eget område. Forslaget har møtt massiv motstand blant folk på Høgda.

Jul på stasjonen

I snart ti år har Bente Skiaker drevet butikk ”Lille stasjon” i Lierbyen. Butikken har vært et ressurssenter for alle håndarbeidsfrelste som gjerne vil ha gode ideer, gode materialer og et nødvendig puff for å gjøre noe håndfast ut av en ide.

Stump’n elevbedrift med suksess

Helga Lerkelund, Stine Sørensen, Silje Lillegaard, Cathrine Clausen og Kine Svendsvoll utgjør Stump’n UB (ung bedrift). Jentene tilbyr en selvlaget forestilling der målgruppen er niendeklassinger. Kostnadene deler skolene fifty-fifty med helse – og sosialdepartementet. - Og overskuddet håper vi å kunne bruke til en studietur, gjerne til London, sier jentene som knapt har to minutter mellom hver av de fem forestillinger på Tranby skole.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Konserten som ikke vil dø

Tradjazzen har solid rotfeste i Sylling. Slik var konklusjonen etter at Magnolia Jazzband i år besøkte bygda for 15. gang. Først med en svingende kirkekonsert for en mer enn fullsatt kirke, så profankonsert på plenen til Turid og Simen Myhrene.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Edvard Munch – et dikt om livet

Kjærligheten, angsten og døden på Tranby skole. En teaterforestilling om mennesket, mytene og kunsten.

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Miljøvei i Lier

På en slik vei bør myke trafikanter kunne selge miljøkvoter til staten.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Bildespesial, Blue Energy band

Vi presenterer vår første bildespesial. Det kommer stadig forespørsler om flere bilder fra arrangementer vi dekker. Om det er ønske om det, legger vi gjerne ut bildeserier. Vi kan også lage bildeserier med tanke på videre bruk, etter avtale. Dette må i så fall være avtalt på forhånd, slik at vi får tatt de bildene vi trenger.

Bildespesial, Blue Energy band

Vi presenterer vår første bildespesial. Det kommer stadig forespørsler om flere bilder fra arrangementer vi dekker. Om det er ønske om det, legger vi gjerne ut bildeserier. Vi kan også lage bildeserier med tanke på videre bruk, etter avtale. Dette må i så fall være avtalt på forhånd, slik at vi får tatt de bildene vi trenger.

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

En Jaguar i Lier

Den så dagens lys på et motorshow i England i 1948, med et utseende så stilrent og vakkert at ekstra krom og pynt av et hvert slag bare ville ødelegge.

Hvor går Lierskolen?

For mange år siden ble jeg innkalt til skolesjefen for å snakke om noe av ubehagelig art. Vi hadde ikke noe i mot hverandre, og det alt egentlig skulle dreie seg om ble snart skjøvet til side til fordel for en generell prat om Lierskolen.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trygghet for alle

Det var to oppslag i en herværende papiravis som satte dagsorden da arbeiderpartipolitikere nord for Lierbyen skulle overbevise syllingfolk hvorfor det nå er på tide med et skifte Før du går videre: Har Lier konkurranseutsatt for mange virksomheter?

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Lier hjelpekorps til topps

Lier hjelpekorps gikk videre til NM etter distriktsmesterskapet i førstjhjelp i Sylling i helga.

Ble ikke ferdig likevel

Nå vet ingen når det igjen blir mulig å kjøre gjennom Lierbyen.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

En siste julegave til deg selv

”Fortellernes marked” Gert Nygårdshaug oppgjør med religionen. "Sannhetens ord blir den falske kirkes død"

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

...og jula starter etter påske!

Nå er det jul igjen, i alle fall på Liertoppen. Vi skriver 18. oktober, og julenissene og julemarsipanen er på vei fram i hyllene. Er det mulig? Har handelsstanden ingen som helst respekt for tradisjoner? Kanskje vi like godt skal kalle hele året for jul?

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

”Nytt” orgel i Tranby kirke

August Nielsenorgelet fra 1891 er nå fullstendig restaurert

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Lokalhistorie i påsken

Vi har ingen kriminalnovelle eller et spesielt fokus på krim denne påsken. Men redaktør Terje Bautz sender oss stadig stoff fra Den elektroniske historieboka. Det har vist seg å være populært blant leserne.

To korps og kor i aulaen på Sylling skole.

Hennummusikken og Glassverket besøkte Sylling sangkor en mandagsettermiddag midt i snøsmeltinga.

Påsken i ord og toner

Tranby kirke, søndag 30.april 2006

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Ulik forståelse for sultestreiken

Høyres gruppeleder, Søren Falch. Zapffe (th) slår fast at streik ikke er noe virkemiddel for opphold i Norge, mens gruppelederne i KrF, SV og Venstre har mer forståelse for aksjonen på Ventemottaket på Lierskogen

Europark gir dårlig inntrykk

Uklar skilting og uklare bestemmelser er og blir en kilde til irritasjon og gir dessuten et dårlig inntrykk av Lierbyen.

Bildespesial, Blue Energy band

Vi presenterer vår første bildespesial. Det kommer stadig forespørsler om flere bilder fra arrangementer vi dekker. Om det er ønske om det, legger vi gjerne ut bildeserier. Vi kan også lage bildeserier med tanke på videre bruk, etter avtale. Dette må i så fall være avtalt på forhånd, slik at vi får tatt de bildene vi trenger.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Hyggelig Bangla-kveld på Menighetshuset på Tranby

Lier Ten- Sing åpnet kvelden med frisk og fengende sang. Deretter holdt tre jenter fra koret, Hilde Dokset, Martine Mathisen og Linda Norum et interessant og tankevekkende lysbildeforedrag fra en studietur de var på til Bangladesh for kort tid siden.

En for sorg, og to for glede

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Konsert i Sylling kirke

Mandag kommer den allsidige musikeren, Frode Moltemyr, til Sylling kirke. På repertoaret har han viser, allsanger, country og bedehussanger.