Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 83c9b4f7f2b026f1ae715fd99afc8706

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?


Gåsebekk i rør

Statens forurensingstilsyn, har lenge hatt et annet bilde av Lier kommunes grønne profil, enn servicetorget. På SFT sine internettsider er lierkartet mer rødt og gult enn grønt. Gult for bekymring – rødt for krise. Ett av stedene som hadde fått en rød varselstrekant (verst av de verste), den gamle fyllinga i Sylling er oppryddinga i gang.


Dette vannet havner i den i følge kommunen urørte Lierelva.

Det ryktes at det ikke lenger er greit å vanne grønnsaker med forurenset vann. Bekken som renner gjennom fyllinga ender i Lierelva, dette vannet ender på grønnsakene, grønnsakene ender i kjøleskapet ditt og gammel skolelærdom sier at den som er øverst i næringskjeden får svi – du.


Lier i rødt hvitt og blått

Nå skal man legge bekken i rør, slik at den ikke kommer i kontakt med fyllinga, men er dette nok? Vi skal ikke bli så kritisk undersøkende at vi ikke ser det positive i en oppryddingsaksjon i millionklassen. Det er klart dette er et steg i riktig retning og et positivt prosjekt. Det er hevet over en hver tvil at det er fint å rydde opp etter gamle miljøfeil. All ære til alle involverte myndigheter.

En annen måte å se det på er at noen har gjort penger – sannsynligvis ganske mange penger, på å dumpe det verste av det verste der den største vannåra i dalen starter. Så, noen år etterpå pålegger staten opprydding, og du må betale. I tillegg er det naturligvis et spørsmål om gifta kommer til å gå i drikkevannet. Du får helt sikkert bedre salat, jeg anbefaler vann på flaske eller en god vin til.

Hva er det så snakk om? Det vi snakker om er tungmetaller. Det er de samme stoffene som har forurenset grunnen på Lierstranda. Det er stoffer det tar et par istider å bryte ned – slike som dreper den som sitter på toppen av næringskjeden langsomt. Jeg ville ikke spist fisk fra Lierelva for å si det slik. Naturen ordner vel opp? – neppe. Jeg kommer fra Røros – en gruveby, og kan skrive under på at tungmetallutslippene fra gruva fortsatt holder stand mot naturen. Der bekkene har rent ut er det fortsatt død moll der intet gror – 30 år etter gruva ble nedlagt. Det er akkurat samme moll som du ser på bildene fra fyllinga i Sylling.


Et par sko etter en spasertur i Grønne Lier

Hvor farlig er så dette? Ikke vet jeg. Jeg har skumlest kommunens infosider på nett, og fant ikke noe om de ÅTTE stedene i Lier SFT anser som kritiske. Dette er tydelig noe kommunen ikke finner det verdt å informere om.

Det er sikkert noen som vil si at det er lett å være etterpåklok. – Det var andre tider, vi visste ikke vil sikkert mange si. Ja det er lett å se at det var dumt å dumpe giftstoffer i et vassdrag. Det er lett å se at det er teit å bygge skogsbilveier gjennom de siste flekkene av urørt natur. Det er lett å se at det ikke er uproblematisk å fjerne hele åser i Lier osv. Det er slik jeg ser det opplagt at inngrep i naturen må gjøres med stor varsomhet, etter lang og nøye overveielse. De som har muligheten til å slå mynt på rake og fikse inngrep vil alltid bestride dette. I etterkant snakker man om andre tider og angrer overfladisk mens man teller penger og lover bot og bedring. Hva om vi lærte litt av våre feil?


Hva som enn har vært i disse tønnene, det er borte nå. Kanskje dukker det opp på middagsbordet?

Jeg ville sette pris på litt edruelig informasjon fra kommunens side. På deres infoside står det for eksempel om Lierelva - Lierelva er et av de siste relativt urørte lavlandsvassdragene på Østlandet. Dette er omtrent det dummeste jeg har lest på nett. Akerselva er mer urørt enn Lierelva. Jeg påstår at store deler av Lierelva er rasert. Elva er fylt opp med pukkstein og søppel, den er regulert, og det er farlig å drikke vannet. Tør vedkommende som har skrevet dette våset å drikke en halvliter vann fra den urørte elva? Hvilke kritterier legger man til grunn for slikt svada? Direktoratet for naturforvaltning definerer hva som er urørt natur, og Lierelva er så langt unna dette du kommer. Man kunne like godt kalle E18 for villmark.


Thorvald på tur i nabolaget

Grønne Lier er ikke annet enn kommunens bonderomantiske drømmebilde. Visst vokser epler fort her, og det er mange flinke bønder og gartnere. Det har jeg ingen innsigelser mot. Når vi snakker miljøstatus er Lier en av verstingene. Vi utmerker oss på oversikter fra SFT og har ingen verdens ting å være stolte av når det gjelder å ta vare på naturen rundt oss.

Forrige artikkel:FotoutstillingNeste artikkel:Lier-nett kommer til å forsvinne snart!
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode