Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Røyefiske i begynnelsen av august.

Nå kommer røya. Når nettene ikke lenger er fullt så korte og høsten nærmer seg er det mulig å få brukbare røyefangster. All redskap er gangbar, men oteren er nok den farligste hjelperen når du skal fylle fryseren.


Røye

Jeg tror den eneste røyebestanden i Lier finnes i Tyrifjorden. Jeg er blitt fortalt om eventyrlige fangster, selv om kvaliteten etter sigende ikke er på topp. Det med kvaliteten varierer nok, men en tur på fjorden for å fylle fryseren er sikkert uansett en god ide.


Brukbar oterfangst

Røya er en laksefisk. I smak ligner den ørret – jeg kunne ikke skilt dem i en blindtest. På høsten går den høyt i vannet og beiter på innsekter. Du finner den helst på grunner, og om du finner en stim er sannsynligheten stor for at du tar mange på kort tid.

Røya er kjent for å bite på fargerikt agn, helst rødt. Jeg anbefaler oter, kanskje i kombinasjon med et langdrag (konvoi), eller en stor wobler. Oppslagsverk sier at røya blir opp til 50 cm lang, men jeg kan skrive under på at dette ikke stemmer. Jeg har selv sett røyer på opptil 60, og de finnes sikkert større.

Røkt røye er utmerket sommermat. En kulegrill gjør nytten. Varm opp grillen, legg på einer eller tynne bjørkekvister – noen minutter og du har utmerket varmrøkt røye. Jeg regner ca. 40 minutter på kilosfisk, det tryggeste er nok å sjekke den med jevne mellomrom. En enkel agurksalat, rømmesaus eller hvitløksmør og du er i mål..

En annen morsom variant er spekerøye. Denne oppskriften fungerer naturligvis også på ørret og laks. Det viktige er at du har så stor fisk at du kan skjær fileter. Skjær fileter og napp ut eventuelle bein. Bland 4 ss salt, 2 ss sukker og en ts pepper. Gni filetene inn med krydderblandingen, legg filetene i ei dyp skål, dekk med plast og legg press på (et syltetøyglass eller noe slikt). La dette ligge 3 – 4 døgn i kjøleskapet og snu filetene 2-3 ganger daglig. Dermed har du ypperlig fisk til pålegg / snacks. Kan naturligvis også serveres med eggerøre og tomat.

God tur og vel bekomme!

Flere saker fra arkivet

Fisken biter når isen går.

Når isen går på skauen er det godt fiske sies det. Dette er uvant kost for en forhenværende fjellbonde. Der jeg kommer fra heter det at man skal vente til vannstanden i elvene synker. Helt siden jeg flyttet til Lier har jeg vært ute og fisket i iskanten, og resultatene er over all forventning.

Men fiskesesongen var ikke over.

Egentlig hadde jeg pakket fiskesakene pent vekk, men da en kompis ville ha meg med på tur klarte jeg ikke styre meg. Vi kastet oss i bilen og dro til Svartputt i Øverskogen. Dette er et svært greit sted å fiske middag. Ikke ligger det langt fra veien, og ikke er det vanskelig å få nok til en middag.

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.

Ut på ski, folkens!

I dag blir det enda bedre forhold enn det som mor og datter hadde i Kjekstadmarka i går --

Heggsjø i Kjekstadmarka

Legg helgeturen til dette idylliske vannet i Liers ytterkant, ikke langt fra grensen til Røyken og Asker.

Liungen tapte igjen

Liungen åpnet forrykende og ledet 2-0 etter snaue 6 minutter. Derfra og inn var det lettvinte baklengsmål i bøtter og spann.

- En suksess ved fjorden

Vestre Sylling og Øverskogen JFF var fornøyd med både været og oppmøtet da de feiret sine 75 år lørdag ettermiddag og kveld

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.

På laksesafari i Gaula.

Gaula er kjent som en av Norges beste lakseelver. Fra Killingdalen i Ålen til Øysand i Melhus renner den 125 km. Laksen stopper i Haltdalen ved Eggafossen. Der blir den stående å stange før den igjen setter kursen mot havet.

Aktiv Liernett? For hvem?

Halvannet år etter at Liernett la planene for egne bloggsider for privatpersoner, organisasjoner og politiske partier, er Aktiv Liernett ferdig. Aktiv Liernett (...)

Susan Legg nådde målet

Husker du Susan Legg fra New Zealand? Hun gikk fra Trondheim i august i fjor og passerte Lier i oktober. Nå har hun nådd Santiago. Turen tok 424 dager!

Dyrker ny supergrønnsak

Gartnerne Kaare Wiig fra Jæren og Kirsten Ravnsborg Justad fra Lier satser på brokkolini (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)

En moderne gapestokk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Aktiv Liernett? For hvem?

Liernett har lansert en helt ny tjeneste som gjør deg til nettjournalist

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

Går til Santiago i Spania, overnatter i Lier

Susan Legg fra New Zealand er på pilegrimsvandring fra Trondheim til Spania. Etter en natt i pilegrimsherberget fortsatte hun vandringen mot det fjerne målet.

Blått lys for Liungen?

Drømmen om fortsatt toppseriespill henger i en tynn tråd for Liungens damer. Laget har ett fattig poeng mot dumpekandidaten Sandviken. Mot middelmådige Klepp og Team Strømmen har ikke Liungen scoret – bare sluppet inn – i bøtter og spann. Mot Fløya var de ett mål unna Norgesrekord i tap. Hvorfor henger ikke Liungen med på dette nivået?

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Kongene av Lierelva.

Ingen kjenner Lierelva som Tom Erling og Bjørnar. De to siste dagene har de svømt og padlet fra Dammyrdammen til Crossbanen ved Fugleruds gartneri.

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Liers nest farligste bussholdeplass?

Årene går uten at noen gjør noe for å bedre sikkerheten for passasjerene som bruker Liers nest farligste holdeplass.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

Ikke glem de små

Er du klar over det fine mangfoldet vi har i årets valgkamp?

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

Video: Vinterens første snøfall

Tirsdag kveld klokken 19.10 kom de første snøfnuggene. Få minutter senere var det hvitt.

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Spisse albuer

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Førsteplass i østlandscup – Taekwon-do

Kine Langaard Fra Lier vant juniorklassen Østlandscup i Taekwon-do i helga. Etter en spennende finale mot klubbvenninne Annette Wang kunne hun innkassere gullmedaljen. Den som var mest overrasket var Kine selv, som før finalen holdt Annette som klar favoritt og var fornøyd med en eventuell sølvmedalje.

Ukjent nummer

Når det piper i telefonen

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Ukens petit: "Ode til hengekøya!"

Ukens petit er ved Ingvild Prytz Lerberg, Sylling, student, for tiden i Trondheim.

Liernett på papir

Nå er det endelig mulig å bruke Liernett til å tenne opp

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Paraplyvær for kunstnere

Værmeldingen varslet regn. Det stemte. Mens 80 optimistiske utstillere samlet seg ved Drammenselven, samlet regntunge skyer seg over Eiker og Lier og la kursen mot Drammen.

Veien mot Utopia

Mange isolert sett god beslutninger, gir ikke nødvendigvis en god helhet.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Blue energy på Tranby pub

Det svingte på pubeni går kveld, og de som hadde møtt frem fikk en solid konsert fra lokale gutter. Jeg kan ikke skjønne at man har noe særlig å hente på kvalitet utenfor Lier. Det er ofte mer fjas og store ord med de som kommer utenfra. De lokale bandene spiller, har det moro og underholder. Det er det mest publikumsvennlige i mi bok.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

Betraktninger om amatørkultur, amatørpolitikere og amatørjournalister

Debatten raser på Liernett, en fin anledning til å hente fram kanonene og skyte en spurv til jorden, skriver Rune Elven i sitt leserinnlegg

Europark gir dårlig inntrykk

Uklar skilting og uklare bestemmelser er og blir en kilde til irritasjon og gir dessuten et dårlig inntrykk av Lierbyen.

Sol & sykkel, - en suveren kombinasjon

Uklare ferieplaner? Les videre...............

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Liers spisesteder: Toppen Pizza & Kebabhus

Vi har tatt turen opp på Lierskogen og besøkt en av Liertoppens nære naboer, nærmere bestemt Toppen Pizza & Kebabhus.

Hattrick av Sørum, ungjentene imponerte.

Liungen – Skjetten 5-1. Skjetten var ingen match for Liungen på hjemmebane. Liungen hadde stort sett ballen, vant de fleste duellene og brente uendelig mange sjanser.

Fra arkivet

Vi har begynt arbeidet med å arkivere stoff, og legger nå ut de første 8 månedene som pdf-fil.

Ungdommens kulturmønstring 2005

Det var rekordmange deltakere i årets kulturmønstring. Kvalliteten på det som ble vist var som vanlig utmerket - kanskje bedre enn noen sinne. Det tekniske var som vanlig til irritasjon for oss med kamera

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Lier Unge Høyre vil se på muligheten for taser til politiet

Spesielt med underbemanningen i politiet for tiden kan dette være et viktig hjelpemiddel i politiets arbeid.

Nytt turkart for Finnemarka

Nytt turkart for Finnemarka er nå til salgs i butikkene og hos Drammens og Oplands Turistforening. Det forrige turkartet for Finnemarka som kom ut i 1993, var modent for revisjon nå.

Liers mest populære spisesteder

I en ny serie presenterer Liernett inntrykkene fra besøk på noen av bygdas overraskende mange serveringssteder.

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

En smak av Edens hage

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, sprek pensjonist, Beito, huring med cirka 30 års botid i Sylling.

Sankthansbål og brannsikkerhet

Sankthansbål har lange tradisjoner i Lier og er ofte forbundet med gode og hyggelige minner.

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Alternativ transport

Verken klimakrise eller finanskrise ser ut til å påvirke Lier kommune, der medarbeiderne med få unntak fyller opp parkeringsplassene og få ansatte benytter seg av kollektiv transport --

Damtjern lever

Drammens sportsfiskere og fylkesmannen i Buskerud fikk fisk.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Gluntan, Ole Ivars og Mona

Vil du være med på dansegalla til topp musikk på fredag?

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

737

Vi snakker ikke om fly, men om at Liernett snart fyller 3 år. Hva er status så langt?

Mitt kulturelle dilemma

Leder i Lier Arbeiderparti og medlem av formannskapet Tonje Evju, er litt provosert over debatten utelukkende har blitt til "sykehjem og skole eller kulturhus".

Tid for å klatre i trærne!

Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen. Fjerning av gamle, stagnerte grener uten årsskudd bidrar til foryngelse av trær og busker, slik at vi kan beholde dem lenger.

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Forundret

- Økonomien gikk så det suste på vårt oljesmurte skjær, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud fra Beito ---

Sidrumpa blikkboksmusikk

Lier Janitsjar og Lierskoven dramatiske selskab inviterte fredag kveld til jubileumskonsert på Lierbyen skole. I anledning 100-årsjubileet for unionsoppløsningen og Lierdagene hadde de laget et show som presenterte norsk og svensk musikk side om side.

...og jula starter etter påske!

Nå er det jul igjen, i alle fall på Liertoppen. Vi skriver 18. oktober, og julenissene og julemarsipanen er på vei fram i hyllene. Er det mulig? Har handelsstanden ingen som helst respekt for tradisjoner? Kanskje vi like godt skal kalle hele året for jul?

Bilen og mennesket

Bilen er en forlengelse av mennsket sies det - godt det ikke er omvendt, hadde jeg nær sagt. En billedreportasje.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.

Vi besøker Liers spisesteder: Chili Pizza

I matrekka på Liertoppen ligger det kanskje mest internasjonale spisestedet i hele Lier. Menyen omfatter retter fra India til Mexico og fra Kina til Europa via Midtøsten.

Smuler til de gamle

Lier bruker bare en femtedel så mye penger på pleie og omsorg som de beste.

Toppforhold i skiløypene

-- Jeg måtte åpne klokka ti i dag, en time før normal åpningstid, fordi det var folk utenfor, sa Truls Hafslund, bestyrer av Eiksetra til Lier-nett søndag kveld. En fornøyd altmuligmann på Liers mest besøkte turområde rapporter om 40-50 biler rundt Eiksetra og fullt på parkeringsplassen på Eggevollen. Ellers var det også et trettitalls biler på og rundt parkeringsplassen i Kanada.

Endelig skikkelig mat på toget.

Nei vi snakker ikke om vakumpakket tørrlefse fra NSB. I dag spiste jeg på togkafeen i Lierbyen. Det var helt klart det beste måltidet jeg noen gang har spist på et tog.

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?