Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.


At han var 90 og fortsatt aktiv i det lokale historielaget i Pevennsey på sørkysten av England, syntes vi var imponerende. Men at han også hadde vært på stranda i Dunkerque i mai- juni  1940, fikk oss til virkelig å bli interesserte. At han skulle vært i Norge i mars 1940, satte møtet men den spreke krigsveteranen i ettertankens lys.

Jeg har vært avisløs et par uker. Den jeg deler avisene har vært borte en tid og tatt med seg abonnementene. Men det har gått helt fint. Jeg har startet dagen med en rask gjennomgang på nettet. Og på den måten skummet fløten av langt flere aviser enn de jeg til daglig pleier å få i postkassa.

Så har jeg også sluppet å lese meg gjennom bilag og magasiner der innholdet ofte er så uinteressant at det eneste som kan øke spenningsnivået er å lese det som står opp ned. Men jeg har fått god tid til å reflektere over sommerens opplevelser og fått mer ut av hverdagsopplevelsene, som det tross alt er flest av.

Det var mens jeg satt slik og glodde ut i lufta at jeg mintes Geoff Dent, krigsveteranen som skulle vært sendt som soldat til Norge i mars 1940. - I mars, tenkte jeg, og startet en mental opprydding i mitt noe soloppheta hode. Det måtte ha vært april.

Jeg sjekket notatene mine, hadde vært nøye med at viktige detaljer fra en førstehåndsberetning fra en som hadde vært på ”The Beaches of Dunkerque” ikke skulle bli offer for min dårlige hukommelse. Men nei, det jeg hadde skrevet samsvarte med mitt mentale notat.

Vinterkrigen mellom Sovjet og Finland raste, og England og Frankrike var klare til å gå inn på finnenes side, men for seint. Finnene aksepterte russernes fredsbetingelser, og troppeskipene ble liggende i britisk havn. Hva hadde skjedd om  England og Frankrike hadde åpnet en front i Norge eller Sverige på det tidspunktet? Hadde krigen da blitt en krig mot bolsjevismen, hadde Churchill blitt statsminister i Storbritannia, og hadde Tyskland invadert Frankrike? I hvert fall hadde det neppe blitt noe av den katastrofale unnsetningsoperasjonen England satte i gang i forbindelse med det tyske angrepet i vest.

Hvordan ville det lite kampvillige norske offiserskorpset stilt seg hvis kampen skulle føres mor bolsjevismen? I 1940 var betydelige deler av den norske hær oppmarsjert i Finmark ved grensa mot Sovjet. I sør viste mange offiserer manglende kampvilje og unnfallenhet i møte med en ofte underlegen, men kampvillig tysk hær.

Geoff havnet i saniteten som bårebærer i Nord Frankrike. På et tidspunkt var det bare et jorde som skilte han og de fremadstormende tyske panserstyrkene.

Tilbaketrekningen går hals over hode. Det brenner overalt, krigsmateriell av alle slag ligger strødd., bombene regner. Flere enn 300 000 franske og engelske soldater er presset sammen på stranda. Da stopper de tyske panservognene. Nødvendig vedlikehold, heter det. I dag mener mange det var på direkte ordre fra Hitler at det avgjørende støtet uteble. For han måtte Storbritannia gjerne ha sin kolonier og ”Rule the Waves”, for den saks skyld. For Tyskland var det viktigere med Lebensraum i Europa.

En fred på vestfronten forsommeren i 1940?

Jeff husker den kaotiske evakueringen. Han har fått med seg noen glass plommesyltetøy, som han rundhåndet delte ut da han kom i land på sørkysten av England. Der blir han noen måneder i påvente av invasjonen som aldri kom. Han blir plassert på et troppetransportskip og tilbringer flere måneder om bord før han havner i Nord Afrika.

Han er med i slaget om El Allamein, men blir mest flyttet rundt fra stasjon til stasjon i Midt – Østen der folk knapt har registrert at det er krig. Men hvor et fillete Union Jack viser at britene har vært der i årevis. Forsterkninger blir hilst velkommen, men da som spillere på det lokale rugby -eller cricket laget, eller som en del av det sosiale fellesskapet med en ”gin and bitter” i messa.

Geoff tjenestegjorde seks år i hæren. År han skulle brukt til å ta de første stegene på karrierestigen, som han sier. Hæren var et godt universitet, et sted der Geoff er overbevist om at han lærte mer om menneskenes gode og dårlige sider enn hva han kunne gjort noe annet sted.

Sommeren 45 har han sitt siste oppdrag som oppasser i en fabrikkhall i Belgia der nedskutte engelske fly, som det lå tusenvis av spredt rundt på bakken i Tyskland og nabolandene, ble lappet sammen med et håp om at de skulle nå hjemlandet på egne vinger. Mange tyske krigsfanger var beskjeftiget med arbeidet, og en av dem kommer med følgende uttalelse en dag han står bøyd over vrakrestene. - Dere vant krigen, all right, men jeg skjønner ikke hvordan dere greide det. - Jolly good fellow, ler Geoff og stikker til meg et hefte i det jeg er i ferd med å gå.

På forsiden leser jeg: "Taking the Rough with the Smooth. 1939- 1946. A boring Old Sod Remembers – just". - Det var  godt det gikk som det gikk i 45, tenker jeg.


2. verdenskrig Historie

Flere saker fra arkivet

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Tidenes langrenns-prestasjon for Storbritannia

Frances Lütken fra Sylling deltok i Sapporo i 72.

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Godt mottatt i Tyskland

Thorbjørn Jagland ble som vanlig ble møtt med kritikk fra norske media. I Tyskland er derimot årets fredspris blitt godt mottatt og oppfattet som inspirerende.

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Sommer 6

Seks av i alt sju

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

En formiddag på borgen

Da den kom på slutten av 1300-tallet var den alt ganske umoderne. Middelalderborgen var i ferd med å utspille sin rolle som forsvarsverk.

A very short war

Australsk filmteam til Sylling

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Minnemarkering ved bauta

Over Maidalen lengst i nord i Lier ble et britisk Sunderland båtfly den 9. april skutt ned av tyske jagerfly

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

Nye generasjoner lærer

Fjerdeklassingene ved Hegg skole fulgte godt med da Nils Johan Rønniksen fortalte om dramaet over Lier i 1940.

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Sommer 3

Tre av i alt sju

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Sommer 2

To av sju

The English Pier

På Pieren i Eastbourne har ”spillegale" liunger gjennom en årrekke brukt tusener

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Sommer 4

Fire av i alt sju

Jul i London

Cecilie Olsen (på bildet), fra Sørsdal i Lier, og som har studert film og media ved Stirling Universitet, nå jobbaktiv med TV-salg hos Fox Sports har sendt oss en førjulsrapport fra den engelske hovedstaden

Ruuds språkskole, nesten to tusen liunger har vært med

Stoppenlæreren, Kjartan Ruud, har reist 34 ganger med ungdomsskoleelever på språkskole til den engelske kanalkysten. De aller fleste gangene til Eastbourne. Årets tur skulle være den siste. Den ble imidlertid så vellykket at han regner med at det blir på’n igjen til sommeren og dermed feiring av 35 års jubileum.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Marthe på benken i Nordisk

Med pappa Kjetil Kvaale ved rattet ble Liungenkeeper Marthe Kvaale skysset til Gardermoen (se bildet th) etter kampen mot Klepp, men hun fikk dessverre ikke spilletid da Norge tok 4. plassen under åpent Nordisk mesterskap i Koskela i Finland.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Nytt historisk spill i Lier

Skal bygge på slaget ved Gjellebekk skanse i 1716

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Bort i svarte natta

Fredag 13. mars er siste sjansen ti å se ”Blott til lyst" sin forestilling på dramascenen på Stoppen Vi var på premieren onsdag kveld

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Guttekonferansen- Politiet i Lier

Vi har intervjuet to politibetjenter om hva de synes om jobben deres og om korrupsjon er veldig utbredt i det norske politiet.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Arbeider'n er borte

I forrige uke forsvant et kjent landemerke i Sylling

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Ukens petit: Frykt og angst

Vel to måneder etter tragedien på Utøya, kommer minnene sigende frem fra en tur til London i februar 1992, på vei til Tottenham Hotspurs hjemmebane.

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Øyeblikk av evigheten

Tor Olav Foss stiller ut i Lier.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Grenaderen som budbringer

Den svenske hæren under ledelse av Kong Karl 12, hadde i marsdagene 1716 tatt Kristiania, men ikke Akershus festning -

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Vil ha folk på klubben

Lite folk på Sjåstad Fritidsklubb.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Ferie til gode

Dra på sykkeltur i Normandie. Det gjorde vi, godt regissert av turoperatøren Trans Provence.

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

Ullas dag på Høyres årsmøte

Visst var det årsmøte etter et vellykket valgår, og visst fortalte Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal om utfordringene fremover, men først og fremst var det Ullas dag.

Den Store Epledagen

- 17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler, sier Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Papiravisene blør

Blodrøde tall nesten over hele linja.

Hva lyser i åsen?

Åsen(e) mot nord har fått et nytt kjennemerke

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

17. mai i Sylling

Sylling

«En kort innsats for Norge»

Torsdag kveld viser NRK2 den australske dokumentarfilmen om unge Jack Clifford Carpenter som ble skutt ned over Sylling 9. april 1940.

Uheldig debut

Det ble for mange bom i skiskytings-VM for Anders Brun Hennum fra Tranby

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

Klare for EM

Lier er godt representert under helgens store lagkonkurranse for ATV i Nederland.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.