Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Skattejakt i Lier

Over 4 millioner kroner bortgjemt i Liers dype skoger

For å forstå mer av dette må vi først gå nærmere 200 år tilbake i tid:

Mestertyven Ole Høiland ble født i Agder i 1797. Han ble kjent som en stor utbryterkonge, og klarte å rømme fra fengselet hele 13 ganger.

Allerede i 1816 ble Ole Høiland tatt for tyveri. Han skal ha stjålet sølvskjeer, mynter, en gullring, lommeur og kjede av sølv, skospenner av sølv, sølvknapper, kniver, krutthorn og klær. For dette ble den unge gutten dømt til arbeid i Kristiansand tukthus i 2 år, noe som var den strengeste straffen for førstegangs tyveri på den tiden.

Men etter bare en måned hadde unge Ole Høiland klart å rømme, og de neste årene fortsatte med flere mindre tyverier, arrestasjoner, rettssaker, rømninger, piskeslag og annen hard straff. Høiland var stadig på rømmen, og i en lang periode skal han ha gjemt seg i marka rundt Oslo. Han skal visst ha vært veldig populær blant vanlige folk, fordi han utfordret autoritetene og det offentlige strafferettssystemet. Dessuten sies det at han bare stjal fra de rike.

Høsten 1834 var han på rømmen, og han bodde da i en kjeller på Torshov, hvor nedgangen var skjult under et skap. Det var her i denne kjelleren han planla sitt dristigste kupp, nemlig innbruddet i Norges Banks filial i Christiania. På kveldene rekognoserte han og memorerte hvordan den store hovednøkkelen med 14 hakk til hovedporten så ut. Deretter dro han hjem til skjulestedet sitt og produserte sin egen kopi etter hukommelsen.

Høiland valgte å slå til i den stille romjula for å komme seg inn i banken, og han bestakk to vakter utenfor banken til å se en annen vei da han skulle gi seg i kast med hovedporten. Han måtte gjøre flere forsøk på å komme inn i selve hvelvet, men låste alltid omhyggelig etter seg for at det ikke skulle bli oppdaget at han hadde vært inne. Den siste døren inn til hvelvet bød imidlertid på problemer, og han måtte ta turen hjem og file på dirken flere ganger før den til slutt passet.

Natt til 1. januar 1835 kom han omsider inn i hvelvet, og fikk med seg den svimlende summen av 64 100 speciedaler i en sekk. Han låste omhyggelig etter seg slik at det skulle gå lengst mulig tid før noen oppdaget innbruddet. Selve innbruddet var over på bare en times tid.

Det store ranet var en sensasjon i Christiania, og det gikk ikke lenge før Høiland var hovedmistenkt. Den 3. januar forlot han derfor byen, med et gevær over skulderen og pengesekken hengende på geværløpet. Han ville utgi seg for å være en jeger på vei hjem fra jakt. Husverten på Torshov som hadde gitt ham tak over hodet fikk 10 000 speciedaler. Deretter gjemte han ransutbyttet i Grefsenåsen, med unntak av 20 000 speciedaler som han tok med seg videre i sekken.

En god del av pengene ble brukt til bestikkelser og til kost og losji disse kalde januardagene. Belønningen var høy til den som kunne bidra til pågripelsen av Ole Høiland, og han kunne ikke stole på noen. Søndag 11. januar kom han til plassen Høiden under gården Gullang (Gullaug?) i Lier. Her bodde det en mann ved navn Erik Halgrimsen Høiden, som tidligere hadde sittet inne for seddelforfalskning.

De neste dagene reiste Ole Høiland hvilesløst rundt i området mellom Oslo og Drammen. Den 19. januar måtte han i all hast flykte fra Lysaker, da han ble angitt av ei jente som skulle gi ham ly for natten. Fra Lysaker ilte Ole tilbake til Lier og ankom Høiden klokken 01.30 natt til 21. januar. I det han tok i dørklinken, kom en mann ut av døren med et gevær foran seg, og befalte ham å gå inn i stuen. Inne i stuen var to andre bevæpnede menn, og Ole ble beordret til å kaste seg ned på gulvet med hendene på ryggen. Da han ikke adlød disse ordrene hurtigt nok, fikk han flere hugg over hendene med en sabel. Ole Høiland ble så bakbundet og ført til Drammen, og derfra videre til Akershus festning. På festningen ble han plassert i et trebur i Kronprinsens Kruttårn, hvor han snart ble en severdighet. Utenfor tårnet gikk det vakter døgnet rundt.

Husmannsplassen Høgda lå under Gullaug, like overfor det gamle stoppestedet på den nå nedlagte jernbanen, og det kan tyde på at det var her Ole Høiland til slutt ble arrestert. Det som taler i mot dette er at denne plassen ble lagt ned før denne tiden.

Som en liten kuriositet kan det nevnes at det oppstod uenighet om hvem som skulle ta regningen for Ole Høilands tid i arresten i Drammen. Siden han ble arrestert på Liers grunn, nektet Drammen å betale regningen på 5 daler 4 skilling. Etter først å ha utsatt saken vedtok liungene til slutt å anvise beløpet av kommunekassa.

Etter et mislykket rømningsforsøk i 1837, lyktes han på mirakuløst vis å rømme igjen i september 1839. Han fikk smuglet redskaper inn til cellen slik at han kunne sage seg gjennom gulvet og grave seg gjennom den mer enn to meter tykke grunnmuren av stein. Han arbeidet om natten, uten klær, slik at ikke skittent tøy skulle avsløre ham. Etter å ha kommet seg gjennom grunnmuren, hoppet han ti meter ned på bakken og ut i frihet.

Tre år senere ble han arrestert på nytt, og det var da en svært nedbrutt og utmattet mann som ble sendt tilbake til Akershus festning. Han søkte kong Oscar I om benådning, men den ble avslått.

Den 20. desember 1848 skulle oppsynsmannen hans se til ham, men det var ikke mulig å få opp celledøren. Ole Høiland hadde barrikadert døren fra innsiden. Gjennom nøkkelhullet kunne man se at fangen hadde gått til det skritt å henge seg, og det var fortsatt liv i ham. Men det tok imidlertid en halv time å få brutt opp den barrikaderte døren, og innen den tid var mestertyven Ole Høiland død.

Av de stjålne pengene fra Norges Bank kom de fleste etterhvert til rette, men fortsatt er det ikke kjent hvor det ble av de siste 18 401 speciedalene. Omregnet fra speciedaler til kroner og med hensyn til prisstigning vil det etter mine beregninger tilsvare 4,3 millioner kroner.

Og det er jo et faktum at Ole Høiland ble arrestert i Lier bare tre uker etter et av historiens mest spektakulære ran.
Så hvem vet? Kanskje det finnes en verdifull liten blikkboks gjemt bort i ei steinrøys i nærheten av deg?

Kilde: «Ole Pedersen Høilands Liv og Levnet» (1907) av Harald Meltzer (1814-62)

4 kommentarer

Onsdag 27. august 2008 10:15: Sumsum
Snodig... Har alltid hørt at det var på Høgda gård på Tranby, Ole Høiland hadde gjemt seg... Har selv bodd der, og ble fortalt flere historier om dengang Ole Høiland hadde sitt skjulested i kjelleren der.
Onsdag 27. august 2008 11:46: Livserfaren
Snedig ... Ingen vil ha en kjempeskurk i huset, men alle liker å fortelle om en som har bodd der.

Tippoldefar oppdaget Høiland i kjelleren, og jaget ham. Oldefar fant pengene, men våget ikke røre dem. Bestefar ville bruke dem, men da var de for gamle. Moralen er: Ikke stjel sedler! Stjel gull!
Onsdag 27. august 2008 13:49: Sumsum
Til Livserfaren:
Ja, du er nok muligens inne på noe der, men jeg ble bare litt forundra over at historien ikke var slik jeg trodde... :0)
Onsdag 27. august 2008 19:00: Espen Schartum
Livertsen: Mener du å si at skatten er funnet? :(

Uansett, fin historie Svend Asbjørn :))

Flere saker fra arkivet

Stjal smykker for en kvart million

En 33-åring ble i natt arrestert for tyveri av verdifulle smykker fra en bil ved Bauhaus. OPPDATERT kl 16.36: Har vært i flere biler.

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Store forsinkelser

Togtrafikken gjennom Lier med store forsinkelser mandag morgen og utover dagen

Alternativ idrettsdag

Torsdag i forrige uke hadde 6. trinn på Heia skole mangekamp på Tveitabanen.

Den som sover ...

En bileier fra Røyen kunne ikke forklare hvorfor bilen hans havnet i en hage i Lier, og en sovende sjåfør på Lierskogen tilsto at bilen var stjålet.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Banken blir borte

DnB NOR stenger kontoret i Lierbyen på fredag, og mange er skuffet. Men protester hjelper ikke. - Det skal bare være ett ekspedisjonssted i hver kommune, sier banken, som i sin lokale glanstid hadde både fire og fem filialer strødd utover lierbygda.

Ville lure politiet

Lierjente anmeldt for falske personlia i natt.

Strålende debut

Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier vant suverent det andre heatet under sitt første norgesmesterskap.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Lier fikk bank

Nyåpningen og utvidelsen av DnB NORs avdeling ved Amtmannsvingen ble markert med taler av ordfører og banksjef, med blomster til første kunde og med bløtkake og kaffe til alle.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Heatseier og sølv

Tor-Erik Wam forsvarte sin andreplass fra Nordisk mesterskap fra 2010.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Nådde ikke målsettingen

17-årige Tor-Erik Wam reiste forrige helg til lag-VM i Slovakia med ambisjoner om nok en plassering både for seg selv og lagkameratene.

Menneskeverd er vel et begrep de fleste voksne burde kjenne

Min søster, Inger, fortalte en gripende og forargende historie i dag. På en bytur, tidlig på ettermiddagen, fikk hun øye på en eldre uflidd mann, som lå og kavet på brosteinen og prøvde å komme seg opp på en benk.. langbuksen var iferd med å sige ned, men han klarte ikke å dra den opp selv.

Tatt for hærverk på Lier sykehus

Politiet pågrep søndag kveld en mann som er mistenkt for hærverket på Lier sykehus. Ødeleggelsene beløper seg til langt over en million kroner.

Dramatisk ATV-løp

Liungen Tor-Erik Wam ble kastet av kjøretøyet etter en kollisjon i det danske mesterskapet.

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Prest arrestert på 17. mai

Frode Askekjær ble arrestert av politimester Larssen i Sjåstad kirke midt under 17. mai-prekenen.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

- Bevare skogen i Norge

Jeg leser i Dagsavisen at mange organisasjoner har gått sammen om å bevare mest mulig av skogen i Norge, og at man ber regjeringen holde sitt løfte om dette. Det siste kan man bare glemme.

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Hoppmesteren fra 1950 død

Truls Hallingstad (på bildet) husker godt, da han fikk nyheten om at Hans Bjørnstad fra Sandaker i Lier hadde blitt verdensmester i Lake Placid i USA.

Ukas petit

-er skrevet av Thorvald Lerberg

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Trengte Lier en nettavis?

Nettavisen Liernett avvikles ved utgangen av 2012.

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

63 deltakere påmeldt

- Men vi tar sjansen på å forlenge fristen med et par dager, sier Hege Larsen ved kulturkontoret om Ungdommens kulturmønstring.

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Myrmenn på Oppsalsetra i Lier

Politisk hengemyr: I en tid hvor allmenn stemmerett ikke var noen selvfølge kunne man kjøpe seg stemmerett for bare 5 kroner i Lier.

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Mye rognebær gir lite snø

Eller var det omvendt?

Sykehusinnbruddet: Full undersøkelse

Det har vært innbrudd og skadeverk i flere av bygningene på Lier sykehus. Se bildene!

Vill ferd på E18

17-åringen lot seg ikke stoppe av spikermattene, men til slutt ble det ene forhjulet slitt rett av bilen

Er det trygt å gå i kirken

Sylling kirke har nettopp gjennomgått en smertefull ansiktsløftning. Da jeg var oppe på galleriet sist søndag, oppdaget jeg noe som gjorde meg betenkt.

Sterk prestasjon

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier beviste i helga at han tilhører norgeseliten --

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Nå er Vista her

Det er fem år siden Microsoft kom med noe særlig nytt på operativfronten. I dag fikk jeg den nye Vista inn på maskina - var det verdt å bruke en dag på å bytte system?

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

1 plass på ATV i Quad i Sverige til Tor-Erik Wam

I helgen var det enduroløp i Grums i Sverige. Løpet het ”høst rusket”.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Tid og lydbildet

- Tid, sa en barndomsvenn av meg for mange år siden ---

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

STATOIL I LIERBYEN

Det at Statoil i Lierbyen blir lagt ned fra nyttår er bare trist.

Kampen om broen

Som kjent har broer alltid en viss strategisk betydning under konflikter, men gangbroen som forbinder Haugestad med Stasjonstorget har lenge unngått stridigheter. Det fikk en brå slutt.

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

På seierspallen i ATV

Tor-Erik Wam fra Meren ATV har vunnet et enduroløp I Sverige.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Fyll, vold og blod i helgen

Det er foreløpig ikke kjent om noen fra Lier var innblandet i de uvanlig mange fyll- og voldsepisodene i Drammen i helgen.

Gult lys for Grønne Lier?

Med ”mobiliseringsprosjektet” Grønne Lier skulle Lier bli den grønne og attraktive kommunen mellom de hurtigvoksende kommunene i øst og Drammen i vest. Nå venter vi på femårsrapporten.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

To tyverier i ettermiddag

En lommebok forsvant på Nøste og en mann ble arrestert for tyveri på Liertoppen.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

NM-gull i ATV-cross

En stolt søster, Lise Christine Wam kunne i helga gratulere unge Tor-Erik Wam med seieren på Elgane Motorstadion utenfor Stavanger

"Da klokka klang" - Lierskolen 200 år

Ordfører Ulla Nævestad og Stortingspresident Thorbjørn Jagland åpnet Skoleutstillngen på Bygdetunet

Pågrepet for juks

Filmet teoriprøven med skjult kamera, fikk svarene fra hjelper på utsiden

Exit Gullaug. Garanti uten verdi!

Aps helseministere og Martin Kolberg har etter tur gitt garantier for nytt sykehus på Gullaug.

Trenert og sabotert Gullaug

De administrative krefter har vunnet, og de har motarbeidet politikkens legimititet, mener Tonje Evju, leder i Lier Arbeiderparti.

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Dieselsøl, tyveri og enda en promilleliung

I løpet av noen timer i dag måtte politiet ta fatt i tre hendelser i Lier. Det var dieselsøl i Drammensfjorden, tyveri fra Liertoppen og en beruset bilfører.

- Kaos på Lier stasjon

Anleggsmaskiner og avsperringer på parkeringsplassen på Lier stasjon er ventet å skape parkeringsproblemer i et år.

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Avgiftsparkering på Lier stasjon

Nå innføres nye parkeringsbestemmelser for de 80 parkeringsplassene ved Lier stasjon.

Gøy på fotballskole

I likhet med 157 andre unge spillere ble det diplom og fotball med hjem for Camilla, Linna og Thea (foran) etter fire lærerike dager på Stoppen.

Fornøyd med annenplassen

Men ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier var ikke fornøyd med fjerdeplassen sammenlagt etter at det åpne danske mesterskapet ble avsluttet med siste runde i helga.

Det du ikke fikk vite om kulturhusenes økonomi

Kulturhusplanene i Lier skjøt fart etter at ansatte fra kulturkontoret hadde besøkt fire kulturhus i Akershus i 2006. I dag sliter tre av de fire kulturhusene tungt, og et av dem er på randen av konkurs, men det er bare det fjerde huset vi hører om.

Brødrene Henriksen hamlet opp med Norges beste sjakkspillere

Liertoppen og Tempo sjakklubb fra Drammen, arrangerte i dag en sjakkhappening av de sjeldne. Vår beste sjakkspiller gjennom mange år og kometen Carlsen på 13 spilte mot publikum på Liertoppen.

Frivillig arbeid i Afrika

Lærer Siri Kitt Nævestad fra Sylling forteller om sine tre måneder i Ghana sammen med venninnen, sykepleier Hanne Helgesen, også fra Sylling.

Mandeltrær

- Været veksler mellom sol og regn , forteller Bjørg Ege (på bildet), en av våre nye petitskribenter som for tiden nyter pensjonisttilværelsen på Algarve.

Spøker det på Lier sykehus?

Populært utfartsssted for dem som søker paranormal aktivitet.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)