Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker


 I 1974 jobbet nesten 400 000 nordmenn i Industrien, nå er det snaut halvparten så mange. Disse har byttet til såkalte serviceyrker, og det er der jeg har gått meg fast.

Jeg kommer på jobben klokka åtte om morgenen, tilbringer så rundt åtte timer i et hamsterhjul, der vi ved endt arbeidsdag ikke har laget noen ting som helst. Stort sett bruker vi arbeidstida på å snakke sammen om problemer som på ingen måte hindrer en produksjonsprosess. Jeg drikker store mengder kaffe, snakker med uhorvelig mange mennesker, og sitter stokk fast på stedet hvil år etter år. Same shit, new package.

En gang snekret jeg fuglekasser. Jeg var i en måneds tid ansatt som kommunal fuglekassesnekker. Hver dag etter endt arbeid hadde stabelen med ferdige kasser vokst, og haugen med materialer hadde minsket. Fine dager. Kassene ble aldri hengt opp, men jeg hadde i alle fall gjort jobben min ferdig - ett hundre prosent ferdig, til avtalt tid, penger på konto og gaver til mor.

I det fluepapiret jeg har tråkket opp i nå, er det andre regler som rår. Det er ingen som bryr seg nevneverdig om hva jeg faktisk gjør og produserer. I stedet forlyster vi oss med hverandres rapporter om hva vi mener vi selv produserer, og den som lager de fineste rapportene vinner. Byråkratdamer lager virtuelle produksjonsmål, og vi lager evalueringer som påstår at vi har nådd dem. Karrierestigen og personlige utviklingsmuligheter ligger mye godt i evne til å utrykke begeistring for byråkratvåset. Keiserens nye klær er buksedrakt og halvlangt hår.

Det er dette som gjør meg til en mer eller mindre vellykket akademiker. Jeg kommuniserer akademisk med andre akademikere om problemstillinger som skal gi et bilde av en akademisk virkelighet på et metanivå. En gang i året runder jeg hjørnet og oppdager til min forskrekkelse at jeg går i mine egne spor fra året før.

Den tolvte kommer det penger på konto, og når det lir mot jul, får jeg brev fra Ulla, der hun takker for god innsats. I fjor drev jeg med dette ca 1 800 timer. Det blir 18 000 timer siden jeg startet i kommunen. Hvor
mange fuglekasser kunne jeg ikke produsert i løpet av denne tiden? Jeg er sikker på at Lier kunne blitt den kommunen i verden med størst tetthet av fuglekasser. Det er vel tvilsomt om det ville gjort den helt store
forskjellen på karakterstatistikkene i Lierskolen, med en lærer mindre, og alle er vel enig i at fuglekasser er bedre enn dokumenter ingen leser?

For noen år siden ble jeg utfordret på å analysere egen undervisning, finne gode og fleksible løsninger, og forandre mitt eget klasserom for å møte de utfordringene vi virkelig så. Det gikk ganske bra, og vi hadde gode år. Nå er det nytt regime, og ideene kommer dryppvis og fragmentert fra de innerste mørke gangene i kommuneadministrasjonen. Jeg har aldri vært så mye på kurs, som jeg har vært nå, for å si det slik. Det er kanskje derfor jeg har begynt å lengte etter fuglekassene igjen?

Hadde det ikke vært moro om Lier hadde blitt verdensmester i fuglekasser? Jeg stiller gladelig opp - jeg skal snekre så svetten siler, åtte timer om dagen, fem dager i uka, 45 uker i året, i mange år framover - bare jeg slipper å få enda en monolog om hvordan jeg skal løse utfordringene i mitt klasserom, fra folk som aldri har vært der. Det er ikke sikkert at utfordringene øverst i Lier, er de samme som i Groruddalen, Karasjok og Verdens gang. Jeg tror ikke jeg orker å snu bunken særlig mange ganger til.

Om jeg lager ei kasse i timen, vil kommunen prydes av over 110 000 fuglekasser når jeg går av med pensjon, og det vil garantert bringe oss på toppen av en eller annen statistikk. Om dette er interessant, er jeg sikker på at Thorvald tar på seg jobben med å henge dem opp. Han har egen sykkel, og er godt kjent på grusveiene i bygda. Man kan kanskje lage grafer som viser at kommunen har gått fra å være middels god på fuglekasser, til å bli ledende på området.

Rune

1 kommentar

Fredag 3. oktober 2008 01:31: Syke List
Bagasje ønskes kjøpt. Alt av interesse

Flere saker fra arkivet

Fortsatt boligmangel

Vidar Krogh i Sylling har snekret fuglekasser i flere år --

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Bildeserie

I dag fotograferer vi Sylling skole.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Legevakta i Drammen

For noen år siden, så fikk kommunestyret i Lier den glupe ideen at man skal skulle nedlegge legevakta i Lier, og heller gå over til at man skulle bruke legevakta i Drammen.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Troen på enkeltmennesket.

Hun startet sin politiske karriere i Sandane Unge Høyre. Nå, nesten 40 år senere er hun Liers største kjendis. Troen på enkeltmennesket og personlig frihet under sosialt ansvar har vært ledesnorer i en lang politisk karriere. I dag er hun ordføreren som snakker med folk. Hun svarer på alle henvendelser og tar opp saker folk er opptatt av. Hun vant en knusende seier i det direkte ordførervalget i fjor. Lier-nett har intervjuet Ulla.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Mer sambruk

- Det er plass til både publikummere og svømmeklubben enda flere timer i uken, uttaler Tor B. Heiberg, leder i klubben.

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Betraktninger om amatørkultur, amatørpolitikere og amatørjournalister

Debatten raser på Liernett, en fin anledning til å hente fram kanonene og skyte en spurv til jorden, skriver Rune Elven i sitt leserinnlegg

Umulig å sammenlikne forskjellige kommuner

Dette skriver rådmannen som svar på oppslagene om hvor lite penger Lier bruker på pleie og omsorg pr. innbygger.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

- Kulturhuset en debatt om prioriteringer!

Ingen politiker hadde sagt nei til et kulturhus i Lier hvis vi hadde hatt nok med penger, skriver Arbeiderpartiets Petter Dreier i dette innlegget.

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

LIER DRIFT

I følge en artikkel i Lierposten i dag, så har Lier Drift store problemer med kunne opprettholde en forsvarlig drift på sitt arbeid.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Panta rei

Alt flyter

- Finn fem feil!

Håvard Benjamin Rype påpeker fem feil i saken om kulturhus i sitt innlegg

Her kommer vi

Det ble en hektisk og fartsfylt dag for kusk Erik Hennum på Lier bygdetun i går.

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Lite penger til bøker neste skoleår?

Lite penger til bøker neste skoleår, fordi skolene må spare 1,2 millioner kroner.

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

Debatten om Vinmonopolet

Vinmonopolet AS søker i brev av 11. desember 2007 om at Lier kommune godkjenner etablering av Vinmonopolbutikk på Liertoppen kjøpesenter. Dette begrunnes blant (...)

Gilhusodden prosjektskole, hva skjedde?

Jeg merker meg en strøm av beklagelser over vedtaket om å legge ned Gilhusodden prosjektskole. Er nedleggelsen et ledd i en plan, eller er det et spark i løse lufta?

Lier svarte ikke til forventningene

Dette sier Ellen Benestad til Østlandets Blads nettutgave. Ellen Benestad begynte 30. juni i år som Kommunalsjef, med ansvar for kultur, undervisning og barnehager i Lier Kommune

Vil nekte ansatte å røyke

Lier kommune vil ikke lenger betale folk for unnasluntring.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

The twilight zone

Noen mennesker vandrer fra sted til sted. Noen ganger forlater man den frie verden og går inn i et alternativt parallelt univers. Beveger vi oss inn i en slags twilight zone, eller er den internasjonale sonen på flyplassen like virkelig som verden utenfor?

Grønne lier, kapittel 1.

Når snøen går, kommer søpla fram. Det bryr jeg meg ikke så mye om. I dag, da jeg var ute og spaserte, plukket jeg med meg ett sjokoladepapir og en tom colaboks. Begge deler ble brakt til "Grønne liers" grønne kasser, beregnet på den slags. Verre var det da med grustakene som skjærer igjennom den såkalt grønne dalen.

Mitt kulturelle dilemma

Leder i Lier Arbeiderparti og medlem av formannskapet Tonje Evju, er litt provosert over debatten utelukkende har blitt til "sykehjem og skole eller kulturhus".

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

Foring av folkevalgte

Ukens petit av Ulla Nævestad.

Negativ til bygging av kulturhus nå

Kirsti Marie Lager Lyngås (Sp) skriver at regnestykket ikke går opp i sitt leserinnlegg.

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Du skal ikke sove

Kultursjef Ingeborg Rivelsrud tråkket vel i salaten da hun gikk ut i Drammens tidene og kunngjorde sitt syn på regjeringens økonomiske politikk. Dette vakte som ventet reaksjoner fra arbeidsgiver, og ordfører Ulla Nævestad benyttet i dag sjansen til å kvesse kniven i DT.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Middelaldermarked på Gilhusodden.

I forbindelse med St. Hallvardspillet arrangerte kulturkontoret middelaldermarked. Jeg fikk smake både lefse, gjeddeburger og kaffe, og led på ingen måte noen nød på min tur tilbake til svunnen tid.

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Nissen får grøt i julen

Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Gamle Hegg skole området.

Makta rår! Gamle Hegg skole skal rives. Denne historiske, estetiske og dette verdifulle elementet fra 1914, i Lierbyen blir borte.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Mulig å snu utviklingen?

"Sykle til jobben-prosjektet" i Lier fikk god oppslutning, men får det varig virkning som en del av Buskerudbyens mål om å redusere bilbruken?

Må enda flere dø i trafikken?

Mens myndigheter og politikere prater og utsetter, blir veiene i Lier stadig farligere.

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Det går alltid en gressklipper

En av fordelene med å bo på landet er stillheten.

Alternativ transport

Verken klimakrise eller finanskrise ser ut til å påvirke Lier kommune, der medarbeiderne med få unntak fyller opp parkeringsplassene og få ansatte benytter seg av kollektiv transport --

Imponerende frivillig innsats

De 75 liungene som er tilknyttet frivilligsentralen, gjør en kjempeinnsats på mange forskjellige områder, men kan få gjort enda mer hvis flere tar et tak. Bildet: Stavgangsgruppa klar til tur med Lier Bygdetun som utgangspunkt.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?