Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Ingen vet sikert hvor mange forfattere som har vært innom Tranby skole de siste 15- 20 årene. Skryteveggen med forfatterportretter på biblioteket er neppe komplett. Dessuten har mange forfattere vært på besøk to ganger.

Fredag var Karsen Alnæs på gjenvisitt. Det er mer enn ti år siden han var på Tranby, og antakelig har han på den tida skrevet flere bøker enn antall år som har gått siden sist. I alt har han skrevet rundt tredve stykker.

Det er ikke godt å si om det er lærerne eller elevene som har mest glede av forfatterbesøkene. Eleven opplever i hvert fall noen gode fredagstimer. Gjesten tar seg av det meste uten stadig å aktivisere publikum.

Særlig norsklærerne er frampå på når forfatterne kommer. De føler vel et visst fellesskap med skribentene.

Skulle det oppstå en diskusjon i klassen om noe i en litterær tekst, må det være flott for læreren å gi en forklaring som bunner i noe forfatteren selv har sa i lunsjpausen på lærerværelset den gang han var på besøk.

Karsten Alnæs er en likandes kar, og praten gikk livlig ved lunsjen og ved signingsbordet. Der hadde lærerne etter arbeidstid samlet Alnæsbøker, nye og gamle, for å få en vennlig hilsen i dem fra en av våre mest folkekjære nålevende forfattere.

Også dett besøket ble gjennomført i tradisjonell former, med musikk og opplesning fra skolens elever.
Tradisjonen tro er det også denne gangen Kjersti Sofie Løvåsdahl som i løpet av noen hektiske minutter fikk møte forfatteren til et intervju.

Historiefortelleren

Alnæs kan se tilbake på et langt og rikt forfatterskap. Fredag 13. februar var han på besøk på Tranby skole for å fortelle tiende trinn om bøkene sine, forfatterskapet sitt, og livet og erfaringer. Om hvordan han alltid har skrevet og om han noen gang kommer til å slutte.
«Det vet jeg ikke, men det kan godt hende. Jeg har vært inne på tanken. Det er litt deilig å være fri fra offentligheten. Du er et offentlig menneske så lenge du skriver og jeg syns det er mer og mer ubehagelig å gi ut bøker egentlig.» Han forteller videre:
«Jeg gruer meg mer og meg og hvis jeg får litt dytt av og skraping av anmelderne så tar jeg meg nær av det.»
«Får du mye negativ kritikk og omtale?»
“Nei, ikke ofte, men det hender jo.» Han fortsetter:
«Det hender jo at folk syns jeg har vært for mye romanforfatter og for lite historiker og at jeg ofte dramatiserer for mye, men det er noe jeg må tåle. Og kritikk er ikke usunt, det skjerper du deg på også, så bortsett fra littegrann usakelig kritikk så er jeg egentlig fornøyd med at jeg har møtt motstand. Ellers hadde det jo blitt mer kjedelig og grått, det hele.”

I 1947 flyttet Alnæs som 9-åring fra Hønefoss og til Oslo der han hevder han til dels ble formet av arbeiderbevegelsen. Fra disse årene har han mange minner han gjerne bruker i bøkene sine. Historieinteressen har fulgt ham gjennom hele livet, forteller han, og det var på folkeskolen det begynte.
«Jeg fikk historieinteressen på folkeskolen, men så hadde jeg et par fantastiske historielærere på gymnaset, og det var i grunn de som tente den historieinteressen såpass mye at den har levd siden.» Han forteller at han var med å skrive og utgi skoleaviser, både lokalt og en for hele Oslo.

«Jeg var veldig glad i å skrive stil og små artikler, jeg har alltid vært glad i å skrive.» Og det var fra denne tiden han hentet mye av inspirasjonen til «Kjempesmell og blå dager» (1981), en oppvekstroman som handler om idrettshåpet Gunder, som løper raskest av alle. Alnæs legger ikke skjul på at denne boka er svært selvbiografisk. Det samme gjelder for debutboka «Veps», ei novellesamling fra 1975.
«Ja, det går igjen i flere av novellene fra «Veps». Der bruker jeg flere ting som jeg har opplevd, blant annet som telegrafbud i Oslo. Jeg jobbet i feriene som telegrafbud, syklet rundt med telegrammer på Østkanten og Vestkanten og opplevde ganske mye. Og ofte i de første ukene da familien var på Møre var jeg igjen i Oslo og jobbet. Det bruker jeg som grunnlag for veldig mange av novellene mine.»
«Veps» er også basert på en del erfaringer og hendelser fra oppveksttida i Hønefoss og Oslos arbeidermiljø.

«Utganspunktet var at min kone fikk meg til å prøve å skrive om noen av de små filmsnuttene jeg hadde laget sammen med en som heter Karlsberg, til noveller. Og så kom resten av seg sjøl. Det var sånn det begynte. Så utgangspunktet var journalistikk og film.” Før den skjønnlitterære debuten hadde nemlig Alnæs stort sett skrevet fagbøker om journalistikk. Men det skjønnlitterære må ha gitt mersmak, for siden «Veps» i 1975 har det blitt rundt 30 romaner – og i de fleste av dem spiller historie en stor rolle.

En annen svært selvbiografisk fortelling av Alnæs, er utgitt i barneboka «Det grøne landet». I novella «Da krigen kom» beskriver Alnæs' en liten gutts følelser under invasjonen av Norge. Fortellingen handler om hvordan Kristiansund blir angrepet i 1940. Gutten ser flyene komme innover Norge, og tenker at de ser ut som store, svarte fugler. Alnæs forteller at han i grunnen ikke husker så mye fra hendelsen selv, i og med at han bare var 2 år gammel da det skjedde, altså i 1940. Men mye av det er basert på virkelige hendelser. For eksempel den kreative onkel Finn som slokket ild på taket på en bygning er basert på Alnæs' egen onkel Knut som en gang gjorde det samme.
«Jeg kan huske å ha dratt tilbake dit og sett ruinene. Det var som Gaza, det var helt flatt!» fortalte han til elevene. Han forteller mer om det selvbiografiske i litteraturen sin.
«Senere så har jeg jo for eksempel i «Kjempesmell og blå dager», en oppvekstbok fra Kampen, bruker jeg minner fra barndommen. «Det grøne landet», der bruker jeg minner og likeledes i «Bortenfor alle farger». Det er sikkert flere bøker jeg ikke kommer på i farten der har jeg lagt til grunn erfaringer fra min ungdom. Men ikke så mye fra mitt voksne liv vil jeg si. Det har jeg tatt vare på som en privat eiendom,» forteller han og smiler.

Det største og mest kjente verket er likevel «Historien om Norge», et verk på 5 bind og flere tusen sider. Verket, som ble skrevet på oppdrag, tok ham 7 år å skrive og han forteller at han skrev om mange ganger under prosessen. I tilegg ble en svensk TV-produsent interessert etter å ha sett Alnæs i et intervju på TV og ønsket å lage en TV-serien av bøkene. Det førte til at det ble laget 16 episoder basert på «Historien om Norge». Og i et TV-team på bare tre stykker dro Alnæs ut for å lage TV av bøkene sine.

«Det var veldig problematisk fordi fjernsyn er et veldig overflatisk medium så jeg måtte bruke lang tid på å venne meg til at det jeg presenterte der bare var et lite riss i overflaten i forhold til det å skrive en bok. Men på den andre siden var det spennende, og det som var mest spennende med fjernsynsmediet var at det hadde en evne til å vekke interesse for historien, som bøkene ikke hadde. Så jeg fikk altså så mange flere henvendelser etter fjernsynet enn etter at boka ble solgt i bokhandleren. Så det var det mest spennende.» Men han er uten tvil helt sikker på hva han ville ha svart dersom han ble spurt om å gjøre noe lignende igjen.
«Nei, jeg ville ikke det. Det var for slitsomt, det var helt utmattende. Jeg var helt nede. Som jeg sa så hadde jeg jo egentlig skrevet åtte helt nye fjernsynsprogrammer, de var helt ferdige, men etter 16 kjente jeg at helsa ikke ville bære, så jeg sa tvert nei og det angrer jeg ikke på.» Men reaksjonene på suksessen var ikke bare positive. Dagen etter første sending kunne avisene melde om at nesten 900 000 mennesker hadde fulgte med på første episode. Det førte til en del kritikk som dreie seg om såkalt «mangelfull kildehenvisning» og det skapte en debatt blant historikere i Norge.

«Det syns jeg var veldig vondt og tungt å bære. Og delvis så syns jeg den var veldig urettferdig og veldig ensidig og for å si det rett ut så var det rett og slett et resultat av at bøkene mine var en sånn suksess som de var. Så det var lett for enkelte å slutte seg til å hakke på en. Det kom jo midt under fjersynsprogrammene. Og den dagen det stod i avisen at jeg hadde hatt 900 000 tilhørere så brakte det løs og jeg ser det litt i sammenheng med det. Jeg har kommet over det nå, og det gikk jo bra til slutt.» Men mange ga Alnæs' medhold og sa at i jantelovlandet Norge dreide denne kritikken seg mest om misunnelse og smålighet blant historikere.
«Det har jeg fått bekreftelse fra kolleger av. Blant annet en professor som skrev til meg for 14 dager siden som sa det rett ut i brevet til meg at dette var et resultat av smålighet blant profesjonelle historikere som skriver og skriver og ikke får den oppmerksomheten som de lengter etter. Og det skjønner jeg veldig godt.» Han fortsetter, selvironisk:
«Det er litt sårt å bli satt i skyggen av en amatør som jeg tross alt er i forhold til de som jobber på universitetet med forskning.»

Etter «Historien om Norge» kom «Historien om Europa», et like stort og omfattende verk som i likhet med forgjengeren høstet gode kritikker også i utlandet. Han forteller at han gjorde et grundig forarbeid som blant annet bestod i å gjøre intervjuer og reiser.
«Historien om Europa» er jo litt annerledes for det er jo klart at når en får en sånn skyllebøtte som jeg fikk jobber man jo mer ad notam. Så jeg var mer påpasselig med dette med kilder og et større noteapparat rundt meg men jeg har jobbet veldig mye med intervjuer, ja. Og jeg reiste rundt og besøke biblioteker og arkiver.»
«Historien om Europa» strekker seg fra middelalderen og til slutten av 2. verdenskrig.
«Middelalderen har jeg syntes har vært veldig spennende å jobbe med, fordi at da var forestillingene så annerledes enn det de er I dag. folk var veldig forskjellige, de levde kort og de var hjemsøkt av mange sykdommer og de hadde et helt annet forhold til religion det vi har i dag. Det var en så fremmedartet tid så jeg syns det var veldig fascinerende.”
«Tror du at du kommer til å skrive et lignende, stort verk som «Historien om Norge» eller «Historien om Europa» igjen?»
«Nei,» sier han og ler.

«Jeg kommer nok til å skrive en roman som kommer ut om et par år som er ganske tykk, men den forrige som kom ut var jo ganske tynn og den som kommer ut nå til høsten er jo ganske tynn og jeg vil nok samle meg om små romaner, tror jeg. Jeg skal jo leve litt, og nå er jeg jo pensjonist, så jeg behøver jo ikke å henge i stroppen sånn heller.» Selv kunne han tenkt seg å vært til stede på Eidsvoll i 1814.
“Jeg skulle veldig gjerne levd i tiden omkring 1814. Skulle gjerne levd akkurat i det momanget der Norge bevegde seg fra å være en del av enevdelig Danmark-Norge til å bli en egen stat I tiden 1813 -1815, akkurat de tre årene. Der skulle jeg gjerne vært flue på veggen. 1814 blir jo kalt mirakelåret fordi de som levde den gangen, særlig i Kristiania, de trodde ikke sine egne øyne over alt det de så og alt det de opplevde fordi alt skiftet så fort. Det kunne jeg gjerne tenke meg.” Dette har han skrevet om i barneboka «Even 1814», en av flere barnebøker han har skrevet opp gjennom forfatterkskapet. Han syns ikke det er så stor forskjell på å skrive for såpass forskjellige målgrupper.
«Du må være litt enklere i språket, men ellers så stilles det akkurat de samme kravene til dramatikk og til presisjon og til levendligggjøring av episoder og hendelser så det er ikke så stor forskjell. Så hvis du spør om jeg likte det, så likte jeg det veldig godt.»

Alnæs har i to omganger vært formann i forfatterforeningen. På denne måten har han kommet innpå mange forfattere, og han sier selv at yrket er veldig nerveslitende for mange.
«Det er mange av oss som sliter med alkohol og familieproblemer og har det egentlig ikke så veldig bra. Jeg har vært veldig heldig for jeg har hatt et veldig stabilt familieforhold. Men jeg kjenner jo at hver gang jeg utgir en bok så tar det på nervene så jeg vil ikke anbefale det. Jeg har en svigerønn som er en ung forfatter og han er jeg veldig glad i, men jeg er ikke så glad i at han er forfatter.” Han forteller også at dette gjør at han i blant har tenkt på å pensjonere seg fra skrivingen, fordi det ikke alltid er like lett å være en offentlig person.

Hele livet har Alnæs løpt. Men de siste årene har han latt være, rett og slett på grunn av alderen. Men likevel oppsummerer han det hele i denne sammenligningen:
«Å skrive er som å løpe. Eller nei, kanskje som å danse. Du må kunne trinnene, men du må ikke binde deg. Du må slippe alt og la underbevisstheten styre deg. Å skrive er som å løpe.»

Skrevet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen

Bibliotek Historie Litteratur

Flere saker fra arkivet

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Brit Bildøen på Tranby

Forfatteren, Brit Bildøen, var fredag på besøk hos niendeklassingene på Tranby. Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen har som vanlig intervjuet forfatteren

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Publikummere fra nær og fjern

- Vi traff, blant andre, en engelskmann og to tyskere under konserten ved Asdøltjern.

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Gøy på fotballskole

I likhet med 157 andre unge spillere ble det diplom og fotball med hjem for Camilla, Linna og Thea (foran) etter fire lærerike dager på Stoppen.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Trollbandt publikum nok en gang

UKM-publikumet ble imponert over sangfulgen Martine Rønning (10) fra Lierskogen i fjor. I år var hun tilbake i aulaen på St. Hallvard vgs.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Asdøljuvet lokker

Det selges stadig billetter til konserten med Sivertsen og Alnæs ved Asdøljuvet, mens været letner i det fjerne --

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

En siste julegave til deg selv

”Fortellernes marked” Gert Nygårdshaug oppgjør med religionen. "Sannhetens ord blir den falske kirkes død"

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Savner vertskapsfamilie

Yihang er en veldig blid gutt som er veldig glad i å synge -

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Brageteateret og Drammen Barne- og Ungdomsteater inviterer

Brageteatret og Drammen Barne- og Ungdomsteater innvier sine to nye scener under den offisielle åpningen av Union Scene til helgen, Bragesalen og Idunnsalen. Dermed blir Drammen to teaterscener og mange opplevelser rikere. Her skal det yre av aktivitet året rundt med teater, dans og annen scenekunst. Union Scene blir et kreativt sted hvor det skal skapes kunst og kultur i alle genre. Endelig har Drammen fått et sted hvor våre egne skapende kunstnere og kulturarbeidere kan forske i, og vise fram, sine verk. Dette blir et sted som tar utgangspunkt i distriktets egenart og særpreg. Vi håper og tror at dette stedet vil frambringe kunst og kunstnere som vil glede distriktets befolkning og som kan være gode ambassadører for regionen også utenfor vårt distrikt.

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Polsk julefeiring

Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Liers forhistorie på data.

Nå er det sterkt foreldete verket”Liers historie” i seks bind ute på nettet. Kommunen åpner også sine sider for historieskrivere av forskjellige slag. Det kan bli en illeluktende lapskaus om ikke kriteriene er klare for hva som skal komme med

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Imponerte Brazz Brothers

- Brazz Brothers var takknemlige for å få være med på et slikt opplegg og en slik gjennomføring, sier dirigent Henrik Trømborg som satte pris på å få møte gamle musikervenner på søndag --

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Pressekonferanse George Thorogood

torsdag 6. juni 2006

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Ved Sukkertoppen i Rio

Mari Bergum, fra Oddevall i Lier, er for tiden på et tre måneder langt treningsopphold med sandvolleyballmakkeren sin, Kjersti Hansen fra Myre.

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Med kabler, pizza og Cola

- Det er nettopp dette som er noe av sjarmen med å være på et LAN, forteller arex der han sitter ved maskinparken sin på LierLAN

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Ny suksess i 2011?

Thomas Sørum bidro til klar Haugesundseier over Viking i Vestlandsmesterskapet, og Vikings og landslagets keeper Jarstein synes liungen og lagkamerat Djurdic var fjorårets beste spisspar i eliteserien.

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

Middelaldermarked på Gilhusodden.

I forbindelse med St. Hallvardspillet arrangerte kulturkontoret middelaldermarked. Jeg fikk smake både lefse, gjeddeburger og kaffe, og led på ingen måte noen nød på min tur tilbake til svunnen tid.

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn