Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Byen er ikke stor, og man kommer ikke til Clifton, Texas ved en tilfeldighet. Man hadde neppe hatt noe ugjort i byen heller, om det ikke var for et stykke norsk utvandringshistorie.

Derfor står jeg en glovarm augustdag på en kirkegård i et brunsvidd landskap i utkanten av den vesle byen. En av gravstøttene er litt høyere enn de andre. På den står det: ”Cleng Peerson, Den første norske immigrant til Amerika”.

Bare ti år etter at Norge fikk sin egen grunnlov viste Cleng Peerson vei mot Amerika, og det ble begynnelsen på en utvandringsbølge som kom til å omfatte flere enn 860.000 nordmenn. Bare fra Irland utvandret en like stor prosentdel av befolkningen.

Cleng Peerson var en ukuelig optimist. Ikke alle rådene hans var like gode, men et godt menneske var han, og allerede i 1839 skrev en landsmann om ham: ”Tungt arbeid var aldri hans sag; men han søgte heller aldrig at berige seg selv; han arbeidede for alle og gavnede alle, men ofte på en så bagvendt måde at få eller ingen takkede ham for det”.

En slik beskrivelse har vel rett nok en og annen følt at kunne passe på en selv, men sannsynligvis bare helt unntaksvis på andre.

Hvor sterke grunner måtte til for at en skulle legge hjemlandet bak seg uten særlig håp om å kunne vende hjem igjen hvis ting gikk galt?

Noen dro til Amerika for å kunne praktisere sin kristendom annerledes enn statskirken tillot, men de aller fleste var det vi i dag vil kalle økonomiske flyktninger.

Jeg tror at denne delen av norgeshistorien er et forsømt kapitel i vår egen historieskriving. Utvandringen er saktens omtalt både på skole og ellers, men omtalen er beskjeden i forhold til den enorme betydningen utvandringen fikk. Først og fremst, selvfølgelig, for dem som utvandret, men også for dem som ble igjen. For hva slags forhold hadde vi hatt i Norge i dag om ikke 860.000 nordmenn hadde utvandret fra det karrige landet som ikke kunne brødfø de store barnekullene på 1800-tallet?

Er det paralleller til dagens innvandring? Noen sier at dagens innvandrere i Norge får alt, mens de norske innvandrerne i Amerika måtte klare seg uten hjelp. Det er ikke helt riktig. Svært mange av dem fikk gratis jord, 400 mål god jord. Og jord var det de trengte mest, for jord var noe de ikke kunne få i Norge, der de ofte var henvist til et evigvarende husmannsliv på elendige betingelser. I Amerika fikk de oppfylt drømmen om frihet og jord.

Norske bønder og industriherrer fryktet at det skulle bli mangel på billig arbeidskraft, og mange tiltak ble satt i verk for å holde folk i Norge. Det hjalp lite. Folk utvandret i store skarer.

Den vestvendte kirkegården ved Clifton lå brunsvidd etter lang tørke. Hit hadde de kommet og gått noen av disse menneskene som hadde forlatt landet som ikke ga dem muligheter, og her ble de til slutt gravlagt på kirkegården. Her står Cleng Peersons gravminne.

”Han kom til Amerika i 1821. Født i Norge, Europa, den 17de mai 1782. Døde i Texas den 16de december 1865”.

Hit kom han til slutt, Cleng Peerson, og her endte hans dager etter et eventyrlig liv som veiviser for de første norske innvandrerne i det store og fremmede Amerika.

Nederst på gravstøtten står det ”Takknemmelige landsmænd har reist ham denne bauta til hans minde”.

Hvorfor brukte han livet til å lete om stadig nye steder der nordmenn kunne slå seg ned og bygge om egne eiendommer. Det var ikke for pengenes skyld. Han ble aldri rik og brydde seg aldri om penger. Han ga bort eiendommer han kunne ha solgt.

Jeg kjenner at jeg står på hellig grunn. Mye i livet er mer verdt enn penger.

Knut A. Andersen Reisebrev

3 kommentarer

Fredag 13. mars 2009 08:53: Harald Bråthen
Interessante synspunkter om innvandring - og perspektiv på betydningen av at så mange forlot landet. Vi snakker jo om at det idag bor like mange etterkommere av nordmenn i USA, som det bor nordmenn i Norge. Hvordan ville Norge vært om alle hadde blitt her? Og kanskje enda mer spennende: Hvordan ville USA blitt uten alle nordmennene? Ja, for det er jo mange som har satt store og tydelige spor setter seg over der.
Lørdag 14. mars 2009 19:30: Knut A. Andersen
Dagens Norge hadde vært annerledes uten omfattende ut- og innvandring. Hvor annerledes er selvfølgelig vanskelig å fastslå, men om de 860.000 utvandrede nordmennene skulle holdt seg her, ville vi kanskje i dag vært rundt ti millioner nordmenn som skulle dele oljeinntektene.

Harald Bråthen spør også om hvordan USA ville blitt uten alle nordmennene. Vi får tro de hadde klart seg ganske bra. For tiden er det visstnok flere enn fem-seks millioner amerikanere som oppgir at de har norske aner. Det er rett nok mange sett i relasjon til folketallet i Norge, men i USA utgjør det bare et par prosent av befolkningen.

Det er imidlertid ingen tvil om at det var mange innvandrede nordmenn som fikk utrettet langt mer i Amerika enn i sitt opprinnelige hjemland. Det skyldes ikke minst at de oppnådde en frihet som var utenfor rekkevidde der de kom fra.

Det er mange unntak, men USA klarte i stor utstrekning å lage vinnere av innvandrerne. Det er en utfordring landet fortsatt ser ut til å beherske, mens enkelte andre land ikke har vært fullt så dyktige.
Onsdag 18. mars 2009 20:03: Gerd Weierholt
Liernett har virkelig sikret seg en utrolig dyktig petit-skribent. Hans artikler er originale, interessante og gir mang en a-ha-opplevelse!
Det blir til at man gleder seg til hva emnet kan være neste gang!!

Flere saker fra arkivet

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Hvorfor ble Maria-Elisa så glad?

Stor opplevelse å besøke stedet der bestefars oldefar vokste opp.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

- Shocked and saddened

James T. Heg, som er nestkommanderende ved USAs ambassade i Oslo og som mange har møtt under hans gjentatte besøk i Lier, uttrykker i en epost sine følelser etter terrorhandlingene på Utøya og i Oslo.

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Fullt hus på biblioteket

Biblioteket i Lierbyen hadde sikret seg forfatteren Torill Brekke som foredragsholder på sesongens første kveldsarrangement. Det trakk innpå femti tilhørere.

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Høydepunkt på Lierdagene

Ordfører Ulla Nævestad og oberst Hans Chr. Hegs tippoldebarn taler når utvandringen fra Lier blir markert ved Hegstatuen utenfor Haugestad kl. 14.30 på lørdag. Tranby skolekorps sørger for passende musikk.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Om synden, bukken og havretrollet

I ukens petit skriver Truls Hallingstad om "syndebukkene" i nyere og gammel tid ----

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Utdødd jordbærsort kommer tilbake

Bærsorten som gjorde Lier til jordbærbygda, har lenge vært utdødd i Norge.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Ukas post på Storemyr

Ukas Kulturminnepost 21. mai til 1. juni er Storemyr bak Kraftkollen

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Eplegården - Søndre Storsand

Et møte med eplebonden, Tor Erling Gransæther

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Ikke glem Burma

For en kort stund var Burma i medienes søkelys. Nå får vi gjøre vårt til at våre burmesiske sambygdinger skjebne ikke blir glemt og får et likegyldighetens slør over seg.

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Tranby skolekorps imponerte igjen

Lierdagene: Det var høytidelig stemning under seremonien ved Hegstatuen utenfor Haugestad i ettermiddag.

- De godaste hamburgarna

Kundene kom ikke marsjerende til Marché, som nå får den svenske hamburgerkjeden Max som samboer. Foto: Max. Tilbudet gjelder kjedens serveringssteder i Sverige.

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

Møllerfamilien fra Asdøl tilbake i Sylling

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada.

Gjenforent med sin mor

Andre juledag ble en stor dag for en familie fra Burundi. Etter snart tre års atskillelse ble åtteåringen Jibril gjenforent med mamma Saidati.

Tåke og kruttrøyk

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Stille dager på hamburgerkafeen

Hos Max ved den tidligere bomstasjonen på Kjellstad er trafikken mindre enn ventet.

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Bluegras for alle penga

Onkel Tuka i Sjåstad kirke

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Kampen om leserne

Kampen vil stå mellom utenlandskeide Lierposten og det rotekte lierproduktet, Liernett

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

200 år siden trollmannen fra Finnemarka ble født

Iver Knudsen ble født 2 dager før Drammen fikk bystatus, og i likhet med byen, ble han behørig feiret 19. juni.

Myrmenn på Oppsalsetra i Lier

Politisk hengemyr: I en tid hvor allmenn stemmerett ikke var noen selvfølge kunne man kjøpe seg stemmerett for bare 5 kroner i Lier.

Integrering og boligmangel i Grønne Lier

- Det er ikke tvil om at innvandringen vi har sett til Norge i de siste ti årene innebærer problemer, skriver Lars Haugen og Arne Liudalen i Lier FRP i dette innlegget.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Kald vind, men godt besøk

Det var hornmusikk, kjøring med hest og slede, julegrøt, masse folk og stor stemning da ordfører Ulla Nævestad i ettermiddag tente juletreet på Lier Bygdetun under det årvisse og meget populære julemarkedet.

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Ferie til gode

Dra på sykkeltur i Normandie. Det gjorde vi, godt regissert av turoperatøren Trans Provence.

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Amerika-suksess for Tranby skolekorps

En fullsatt kirke ga stående applaus da Tranby skolekorps spilte i Wind Lake i Wisconsin i går. Wind Lake er stedet der familien Heg slo seg ned etter utvandringen fra Lier.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Guttekonferansen- Politiet i Lier

Vi har intervjuet to politibetjenter om hva de synes om jobben deres og om korrupsjon er veldig utbredt i det norske politiet.

Guttekonferansen- Folk på Guttekonferansen

26.10.06 var det klart for den ettertraktede Guttekonferansen. Gutter fra 9. og 10. klasse i Lier skulle være en hel dag sammen med mye bråk og moro.

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg