Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Kulturminnedagen 2009 på Bygdetunet

Men også kulturminneåret ble markert der

Det er tid for å høste.
Veksten har vært langsom og god. Bygdetunet med tilhørende herligheter har vokst både hva gjelder form og innhold; men ikke minst har det vokst i folks bevissthet og blitt et kultursenter der bygdefolk møtes.

Søndag var det tid for å markere kulturminnedagen, som Truls Hallingstad kunne fortelle var den niende i rekka på Nedre Overn; men også kulturminneåret, som bare markeres vært tiende år, var det gjort plass til på Bygdetunet denne flotte søndagen i september.

Kulturrminnedagen ser altså ut til ha slått rot på Tusenåsstedet, og årets arrangement er antakelig det best besøkte. Det var tilløp til trafikkork i bakkene opp til Tunet, hvilket gir oss tanker om at det bør gjøres noe for å få folk til i større å ta bena fatt fra Eikenga og opp. Med forholdsvis små kostnader har det blitt et sted vi som liunger bør være stolte av. Vi har fått mye for penga, for å si det sånn. Og penga har blitt forvaltet på en forbilledlig måte, og hadde langt fra strukket til om ikke forvalteren, les Stiftelsen Lier Bygdetunet, hadde staket ut en retning for arbeidet og ufortrødent fulgt ei linje som ikke minst har medført en enorm dugnadsinnsats fra de involvertes side for å nå målet - om noe slikt i fins forbindelse med et kultursentrum i stadig utvikling.
En tilstand av like og repeterende arrangementer vil i hvert fall ikke være heldig for utviklingen av stedet.

Som en erkjentlighet fra kommunens side bør det bli slutt på kutte i støtten til Tunet. Politikerne burde nå på bakgrunn av utviklingen på Nedre Overn føle seg forpliktet til å vise stor interesse for hva som skal skje der i framtida og gjøre alt for å finne penger til det uhyre viktige kulturarbeidet som utøves på stedet. Det har nemlig vakt interesse langt utover Liers grenser.

Også i år var det gudstjenesten som åpnet Kulturminnedagen, en søndag som i følge Kirken skulle stå i takknemlighetens tegn, og derfor fikk prost Ellen Martha Blaasvær til å komme noen ettertankens ord om hvordan det tilsynelatende fravær av lidelse i dagens samfunn, gjør at vi langt på vei ikke er ei stand til å fatte hva vi egentlig skal være takknemlige for. Det var hva jeg la meg på minnet fra søndagens tekst.

Promenadekonserten til Hennummusikken var av godt merke. Synd den ikke fikk den oppmerksomheten den hadde fortjent. Det kan rette seg den dagen utstillingslåven står ferdig, med en utvida fjøsgang der det er mulighet for arrangementer innendørs.

Ordfører Ulla Nævestad tok utgangspunkt i det som er tema i Kulturminneåret, vann. I en assosiasjonsskapende tale ble  vi på ulike måter  minnet om at det er vannet vi lever av.

Så var det innvielse av hestevanninga, som da det var behov for den langs landeveien, sto i Kirkelina. Nå var det fjordingen til Erik Hennum som gikk i skytteltrafikk fra Gjestgiveriet til Helgerudbygningen med barn og noen voksne trilla, som stakk mulen ned i det friske vannet Truls Hallingstad forsikret oss om kom fra Glitre.

Unni Hafskjold har gitt pengene hun mottok sammen med Kulturprisen til utviklingen av en verkenskjole til bygdetunsbruk. Drakten har fått farger og mønster fra gamle tøybiter Åsmund Lyhus fant under rivingen av Gjestgiveriet på Heggtoppen.

Hans Jan Haakonsen fra statens vegvesen avduket et emaljeskilt som stadfester at Lierbakkene er fredet, og i tilknytning til det en lekker informasjonstavle som forteller om den sagnomsuste veistrekningen. I likhet med Paradisbakkene skal nå deler av motorveien fredes. Sant å si har vi som er på farten i Lier en følelse av at andre veistrekninger i Lier for lengst  har fått statusen verneverdige.
Stor aktivitet på Tunet - god stemning på Liers møteplass nummer 1.

1/42 (_DSC2877.jpg)
2/42 (_DSC2878.jpg)
3/42 (_DSC2879.jpg)
4/42 (_DSC2881.jpg)
5/42 (_DSC2887.jpg)
6/42 (_DSC2898.jpg)
7/42 (_DSC2901.jpg)
8/42 (_DSC2902.jpg)
9/42 (_DSC2903.jpg)
10/42 (_DSC2906.jpg)
11/42 (_DSC2908.jpg)
12/42 (_DSC2933.jpg)
13/42 (_DSC2940.jpg)
14/42 (_DSC2949.jpg)
15/42 (_DSC2951.jpg)
16/42 (_DSC2953.jpg)
17/42 (_DSC2955.jpg)
18/42 (_DSC2961.jpg)
19/42 (_DSC2963.jpg)
20/42 (_DSC2965.jpg)
21/42 (_DSC2968.jpg)
22/42 (_DSC2972.jpg)
23/42 (_DSC2994.jpg)
24/42 (_DSC3000.jpg)
25/42 (_DSC3003.jpg)
26/42 (_DSC3008.jpg)
27/42 (_DSC3012.jpg)
28/42 (_DSC3015.jpg)
29/42 (_DSC3017.jpg)
30/42 (_DSC3021.jpg)
31/42 (_DSC3024.jpg)
32/42 (_DSC3025.jpg)
33/42 (_DSC3032.jpg)
34/42 (_DSC3034.jpg)
35/42 (_DSC3035.jpg)
36/42 (_DSC3038.jpg)
37/42 (_DSC3040.jpg)
38/42 (_DSC3043.jpg)
39/42 (_DSC3047.jpg)
40/42 (_DSC3048.jpg)
41/42 (_DSC3050.jpg)
42/42 (_DSC3057.jpg)
Kulturprisen Lier Bygdetun

1 kommentar

Fredag 18. september 2009 07:45: Tron Stad
Bygdetunet slår sine gamle rekorder. Kjempebra arrangement sist søndag! Bygdetunet befester posisjonen som Liers kultursentrum.

Nå må kommunen følge opp sine tidligere løfter og sendte mer av kulturmidlene opp til tunet! Det er rart at kommunen har millioner på millioner til et stort kulturhus i Lierbyen samtidig som man løper fra forpliktelsene til bygdetunet, som alle nå kan se at er en suksess.

Flere saker fra arkivet

Kulturminnedagen - 07

Sola skinner alltid på Bygdetunet. Kulturminnedagen til minne om forsamlingshus til bekymring og glede

Stor oppslutning om Kulturminnedagen

Uværsskyene trakk seg til side og søndagen ble en varm solskinnsdag. Det var bare en av årsakene til at årets kulturminnedag på Lier bygdetun ble svært godt besøkt.

Nytt liv i gamle minner

Søndagens kulturminnedag på Lier Bygdetun vil rette søkelyset mot de materielle ting.

Kulturminnedagen 2006

Årets tema var knyttet til ankomst og avreise. Det ble en minnerik familiedag på Bygdetunet.

Sommerutstillingen åpnet

Sola skinte på bygdetunets jubileumsfeiring og leikaringen Noreg danset til tonene fra Øverskogen toradergruppe.

Kulturminnedag sist søndag

Årets kulturminnedag hadde fokus på fritid og på hvor og hvordan vi bruker fritida vår, kort sagt: Mangfoldig fritid. Mange brukte søndagen til å besøke Bygdetunet der årets markering gikk av stabelen. Og det var vel anvendt fritid.

”Da klokka klang”

Sommerutstillingen er et samarbeid mellom Lier Bygdetun, Lier Historielag og Lier kommune, kulturkontoret. Den skal gi et bilde av Lierskolens utvikling og historie gjennom 200 år

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Noe skjedde på bygdetunet i går.

- Du burde ta deg en tur, det er et arrangement på bygdetunet. Tidlig søndag morgen ringte Thorvald. Han kunne fortelle at det skulle være skuespill og taler på bygdetunet. Litt forfjamset kastet jeg meg i bilen og dro ned.

Lier Bygdetun fikk ny styreformann

Etter over 20 års iherdig innsats ønsket Truls Hallingstad avløsning. Nå har Åsmund Johannessen (bildet) overtatt styringen av bygdetunet.

Barmhjertighetens dag falt sammen med Kulturminnedagen på By

Vår medisinske kulturarv var mottoet for årets kulturminnedag på Bygdetunet. At dagen falt sammen med barmhjertighetsdagen i kirken, kan være et tegn på at alt i verden ikke er tilfeldig. Nå har medisinere og teologer historisk sett et ulikt utgangspunkt når det gjelder forståelsen av sykdom og lidelse, men begge grupper er i dag enige om at når helsa skranter, er det greit å sette sin lit til medisinene.

Ved paradisbakkene

Ukas kulturminnepost finner du ved Bygdetunet der årets kulturminnedag blir arrangert.

Vi besøker Liers spisesteder: Heg gjestgiveri

På praktfulle Lier Bygdetun tilbyr Heg gjestgiveri grøt og vafler til den som kjenner sin besøkelsestid – og åpningstiden.

Egen bod på julemarkedet?

Lier Bygdetun vil gjerne ha enda flere boder og selgere på julemarkedet.

Veteransjarmører på hjul

Lastebiler og busser på Bygdetunet

Mangfoldig fritid i Lier

Kan din organisasjon kunne tenke seg å delta på kulturminnedagen på bygdetunet søndag 14. september, spør kultursjef Ingeborg Rivelsrud

Drammen + Lier = Sant?

Forholdet mellom Lier og den jubilerende nabobyen Drammen er i fokus på årets sommerutstilling på Lier Bygdetun. Formann Hallingstad og ordfører Nævestad er, som så mange ganger tidligere, nøkkelpersonene når utstillingen åpnes på søndag.

Forsiktig åpning på bygdetunet

Søndag 20. juni blir det offisiell åpning av historielagets sommerutstilling på bygdetunet.

Besøk Bygdetunet på søndag!

Det er masse kulturtilbud for hele familien søndag 14. september når Kulturminnedagen arrangeres

Folk kom tross regnværet

Det er ti år siden kulturminnedagen i 2001, som var første søndag etter 11. september det året. Det regnet da også, og det er ikke det eneste som var felles med dagens markering.

Kulturminnedagen 2007 i Lier

Masse kulturtilbud for hele familien på Lier Bygdetun – søndag 9.september

Kulturminneposten i Paradisbakkene

Ukas Kulturminnepost for perioden 12. til 21. september ligger ved Lier Bygdetun og Paradisbakkene

Glædelig jul på Bygdetunet

Helge Justad og hesten var en av mange som bidro til fin førjulstemning for tre-fire generasjoner i dag

Krystall og plakett til Bygdetunet

- Vi visste ikke noe på forhånd, sa en svært så opplagt Truls Hallingstad etter at stiftelsen Lier Bygdetun fikk Bevaringsprisen for 2008 torsdag kveld.

Kulturminnedagen i Lier, 11. september

Kultur for hele familien på Lier Bygdetun

Stjal skinker fra bygdetunet

Søndag var det selvplukk av epler og poteter på bygdetunet, men forskrekkelsen ble stor da noen i tillegg hadde plukket med seg skinkene som hang på stabburet.

Sommerens utstilling på Bygdetunet

"Med bil og buss i Lier". En reise i eget hode før jeg sykler dit.

Søndag er Bygdetundag

Utstillingen "Busser og biler i Lier fra 1900" vises nå på Bygdetunet. Den er bare en av grunnene til at Bygdetunet er vel verdt et besøk nå på sommerstid.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Tiden inne for juleavslutninger

Juleavslutninger er en hyggelig tradisjon i mange foreninger og bedrifter. På Lier Bygdetun hadde Astrid Karlsen en juleglede til alle i dugnadsgjengen i går.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Den som glemmer lokalhistoria

Ja, hva med den?

Populær sommerutstilling

Mange skoleklasser ønsker å komme til Bygdetunet for å se sommerutstillingen ”Da klokka klang"

Ubetinget suksess

Det mener Gunn Kjæraas, kulturrådgiver i Lier kommune, etter gårdagens familiearrangement på Bygdetunet.

Blomster og bier på Bygdetunet

Årets sommerutstilling på Bygdetunet ble åpnet av ordfører Ulla Nævestad. Hun kunne gi oss nyttig informasjon om både det ene og det andre, og om hvor fint vi har det i Lier som har rikelig av begge deler.

Kontaktskapende fest

Latteren satt løst, da ordfører Ulla Nævestad overrakte Berit Furøy (tv) to mobiltelefoner som var kommunens gave på festen til 40-årsjubilanten Lier Historielag.

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

Prisvinnner med stort samfunnsengasjement

Torsdag mottok Andreas Hørthe kulturprisen på Haugestad

Hagedag på bygdetunet

- Søndag 14. august er det hagedag på Lier Bygdetun, og nå er det mye fint å se. Det er også anledning til å snakke med fagfolk, sier Harald Saue, som er leder for den fargerikeste delen av Liers tusenårssted.

River låve for bygdetunet

Det lover godt at en låve nå er under riving og en gang i fremtiden skal bli gjenreist på det hittil låveløse bygdetunet.

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Kulturminner på Bygdetunet

Den hvite postkassa med loddbok vil være på plass på søndag.

Her kommer vi

Det ble en hektisk og fartsfylt dag for kusk Erik Hennum på Lier bygdetun i går.

Bra besøk tross regnbyger

Anne-Marie Heggemsnes og Frøydis Landsverk holdt ut i regnværet og delte sine kunnskaper med besøkende på Lier Bygdetun under den store hagedagen.

Sikret lokale planter

Lier Historielag fylte 40 år i forrige måned. Hva er ikke mer fortjent en at en av "ankermennene", Harald Saue, som fylte åtti like etter får Månedens blomst --

Sommerutstillingen er åpen

Ordfører Ulla Nævestad holdt en vel forberedt og meget interessant tale ved åpningen av årets utstilling på Lier Bygdetun. Stort mer skjedde det imidlertid ikke før publikum fikk slippe inn for å oppdage mer av det mangesidige forholdet mellom Lier og Drammen.

Bygdetunet er populært

For den som holder seg i bygda i sommer, er det trivelige søndager på Liers tusenårssted.

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

Medlemsdag med familie og venner på Bygdetunet.

Norges diabetesforening, avdeling Lier, Lier hørselslag og Sanitetsforeningen i Lier inviterte medlemmer med familie til flott dag på Bygdetunet sist lørdag.

Lyset på Nedre Overn

Det er blitt en tradisjon med gammeldags julemarked på Lier Bygdetun

Bossa i AFP'ns tidsalder

Flott konsert i amfiet på Bygdetunet.

”Nye” nordmenn lærer lokalhistorie

Deltakere fra Flyktning- og Voksenopplæringssenteret i Lier har gått den gamle Kongeveien fra Pukkverket, over Tranbyhøgda og ned Paradisbakkene til Lierbyen hvert år i 10 år nå..

Kulturhus NÅ!

Møtet om Kulturhuset har alt ført til debatt på kommentarfeltet i avisa.

Kulturhusets uheldige konsekvenser

Mye er usikkert når det gjelder det planlagte kulturhuset -

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Barnas miljøvernpris til Turid Avdal og Truls Hafslund

Ordfører Ulla nævestad ga i går Barans miljøvernpris til bestyrerne på Eiksetra, Turid Avdal og Truls Hafslund. Prisen fikk de for sine aktivitetsfremmende tiltak på Eiksetra som gir barn opplevelser, kunnskap og holdninger om miljøvern.

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

Bygdetunet i tenkeboksen

Det hender en debatt går i sirkel, kommer i bane så å si, graver seg ned i en rille og blir der som det berømmelige hakket i plata.

Trollspill, Den gode Askeladd til Bygdetunet?

Tegra - teater gjennomførte to ulike, men vellykkete forestillinger på Egge gård i helga. Trollspillet til liungen Erik Eriksen er langt fra utspilt.

Kald vind, men godt besøk

Det var hornmusikk, kjøring med hest og slede, julegrøt, masse folk og stor stemning da ordfører Ulla Nævestad i ettermiddag tente juletreet på Lier Bygdetun under det årvisse og meget populære julemarkedet.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Søndag er det slåttedag på Bygdetunet

Den skulle vært siste søndag, men ustoppelig regn gjorde det umulig å slå noe som helst. Nå bli det en ny sjanse på søndag.

Stiftelsen Frogner Menighetshus arrangerer bokmarked for sjuende gang

Inntekten fra markedet er med på å nedbetale gjelda til et av bygdas viktigste hus

Trekker seg

Tre nøkkelpersoner i Lier Historielag ønsker avløsning ved årsmøtet. Fra venstre: Berit Furøy, Truls Hallingstad og Sylvia Foss.

Mangfoldsåret på Bygdetunet

Søndag åpner Bygdetunet grinda for sommerens utstillng som skal sette søkelyset på det kulturelle mangfoldet i bygda

Foring av folkevalgte

Ukens petit av Ulla Nævestad.

And og øl,sykkel og sol

Sykkelsesongen har startet, kjedet er vasket i diesel, og spensten i sykkelklypa er sjekket .

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Tusen takk på tusenårsstedet

MÅNEDENS BLOMST: Da dugnadskreftene på Lier Bygdetun samlet seg til juleavslutning torsdag, vanket det mange godord til Britt Fjeld, som siden 2007 har ledet frivillighetskontoret på bygdetunet og ivaretatt en rekke administrative oppgaver.

Feiret i Frogner

Tradisjonen tro var mange samlet til feiringen av Olsok i Frogner kirke i går kveld.

Lier Historielag fikk 150.000 fra DnB NOR

- Det er stor glede i Lier Historielag over meldingen om at Sparebankstiftelsen DnB NOR har tildelt 150.000 kroner til fire av lagets prosjekter, sier historielagets leder, Knut A. Andersen.

Lierbyen, et levende kommunesenter

Berit Dahl Soltvedt har oppskriften

Biskopen besøkte Oddevall skole

Sjefen over alle sjefer mente en 2 klassing at biskopen var. Det var starten på en fint møte med elevene på småskoletrinnet og biskopen.

Snart utstillingsåpning

Hektisk aktivitet på Lier Bygdetun før årets sommerutstilling åpnes på søndag

Åpen Gård i Lier

Det skal være tjuende gang Lier Bondelag arrangerer åpen dag på bondegården. Og som vertskap i år hadde laget oppnevnt Torill Helgerud og Wiggo Andersen på Helgerud gård mellom Egge og Lierbyen.

Kulturprisen 2007

Vel fortjent kulturpris til hedersmannen, Andreas Hørthe

Partitilhørighet ingen forutsetning

Uavhengige Folkevalgte med stand på Lier stasjon.

Speilglatt ved tunnelen

Det er farlig glatt på grunn av vann som renner ut på E-18 nedenfor Fosskolltunnelen i retning Asker.

Belønnet for innsatsen for Liers fremste kultursted

Sigurd Andresen fikk Månedens Blomst for atten års variert og nyttig dugnadsinnsats for historielag og bygdetun.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Syttende mai på Lier Bygdetun

Anne-Marie Heggemsnes og Lilly Svenne inviterte liungene til feiring i gjestgiveriet, og rabarbrakake og vafler sto på menyen.

St. Hallvard spillet - mer enn bare spill

Nytt manus er skrevet, og prøvene er i gang til årets forestilling. Denne gang er stykket ført i pennen av Håvard Rype, Lier kulturkontor, og har fått navnet ”Ikke en spurv til jorden”.

Ikke så gøy på landet

I et kvart århundre har Lars Sørums samlinger hvilt i fred på en innleid låve. Hva bør gjøres?

Jordbær under snøen

"Jordbæreventyret" delte rundhåndet ut fra fjorårets overskudd.

Kommunen og de frivillige organisasjonene

Møte på Haugestad sist onsdag

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Sammen på Bygdetunet

Lier Bygdetun var igjen en flott ramme rundt arrangementet da LO Drammen og omegn, Lier SV og Lier Arbeiderparti inviterte til 1. maifeiring

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

"Da klokka klang" - Lierskolen 200 år

Ordfører Ulla Nævestad og Stortingspresident Thorbjørn Jagland åpnet Skoleutstillngen på Bygdetunet

Torbjørn Jagland på Bygdetunet

Så kom Jagland. Middels talt langt på dag. Men for han hadde arbeidsdagen vart lenge, og antakelig hadde han alt satt seg utover de bestemmelsene i arbeidsmiljøvernloven som regulerer vanlig folks arbeidstid.

St. Hallvards dag på Huseby

Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.