Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

260 år med marmor fra Gjellebekk

31. oktober 1749 la kong Frederik V grunnsteinen for Marmorkirken i København

Det skal ha vært den dansk-tyske billedhuggeren og arkitekten Jakob Fortling som på en reise til Norge oppdaget marmoren på Gjellebekk. I 1745 ble det utstedt skjøte på "en bergplass av Gjellebekk" til hoffsteinhugger Fortling. Den driftige dansk-tyskeren ble senere utnevnt til hoffbygningsinspektør i 1756 og hoffbyggmester i 1761. Men som følge av et utslett han ble påført av en skjødehund døde han allerede året etter, sommeren 1761.

Da man på midten av 1700-tallet anla Frederiksstaden i København, ville man bygge en monumental kirke i enden av bydelens tverrakse, Amalienborgaksen. Kirken skulle markere oldenborgernes 300 år i kongehuset. 31. oktober 1749 la danske kong Frederik V ned grunnsteinen for Frederiks Kirke, også kjent som Marmorkirken, som en del av denne jubileumsfeiringen. Kong Frederik V er for øvrig tipptipptipptippoldefaren til vår egen kong Harald V.

Men til tross for at grunnsteinen ble lagt for hele 260 år siden, ble ikke Marmorkirken i København innviet før på slutten av 1800-tallet. Flere arkitekter og byggmestere var involvert i arbeidet med kirken, men da initativtakeren Frederik V døde i 1766 stoppet byggingen opp etter kort tid. Han sønn Christian VII skal ikke ha vært like interessert i å få fullført kirken. Det skulle gå over 100 år uten at det ble gjort noen arbeider på den påbegynte kirken.

I 1874 kjøpte finansmannen C. F. Tiegen kirkeplassen og det uferdige bygget. Kirkebygget ble så fullført under Tiegens eierskap, men i en noe annerledes form enn det som egentlig var tenkt. Tiegen overdro så den ferdige kirken til staten. Frederikskirken ble endelig innviet 19. august 1894.

Marmorkirken har Skandinavias største kirkekuppel med et spenn på hele 31 meter som hviler på tolv søyler. Forbildet var sannsynligvis Pantheon i Roma. Og den hvite marmoren som ble brukt kom altså fra marmorbruddet på Gjellebekk.

Marmoren fra Gjellebekk er lys brunlig grå av farge, og har mange uregelmessige, mørkere bånd og årer. Marmoren er egentlig en kalkstein av silurisk alder som har gjennomgått kontaktmetamorfose da drammensgranitten intruderte i permisk tid.

Historie Tranby

1 kommentar

Søndag 1. november 2009 11:33: Knut A. Andersen
Fint at Liernett presenterer Marmorkirken i København, en av de tre ”Lierkirkene” utenfor Lier.

Lier Historielag besøkte Marmorkirken på sin sommertur i 2003. Deltagerne fikk da blant annet se et maleri som viser kirken fra tiden da bygningsarbeidene hadde stoppet opp på grunn av de elendige danske statsfinansene.

Det er bare de nederste delene av kirken som er bygget av marmor fra Lier. Da bygningsarbeidene ble gjenopptatt, ble materialene hentet fra sydligere steder i Europa. Like fullt ble betydelige mengder marmor hentet fra Gjellebekk og skipet ut til Frederiks den femtes ambisiøse prosjekt. Det var derfor slett ikke uten grunn at Frederik den femte stoppet ved marmorbruddet på Gjellebekk på sin norgesreise sommeren 1749.

De opprinnelige planene forutsatte en langt større kirke enn den nåværende. Imidlertid tillot ikke grunnforholdene at kirken kunne få den tiltenkte dimensjonen.

Marmorkirken er vakker og har dessuten flott beliggenhet like ved Amalienborg og utsikt mot Danmarks nye opera, for bare å nevne noe. Les mer på www.marmorkirken.dk. Eller enda bedre: Besøk den!

Flere saker fra arkivet

NRK besøkte obelisken på Gjellebekk

Det er ikke ofte at Lier oppnår plass hos NRK, men i går fikk obelisken ved Gjellebekk et åtte minutters innslag i beste sendetid.

I tog til katedralen på vestsida

Med lett dis i luften gikk barn fra Egge skole i tog fra Sanitetshuset på Meren til Sjåstad kirke.

Grenaderen som budbringer

Den svenske hæren under ledelse av Kong Karl 12, hadde i marsdagene 1716 tatt Kristiania, men ikke Akershus festning -

En by kalt Lier

Kong Harald har vært der. Dronning Sonja også. I vårt hjemlige Lier vet nok også mange at det finnes et Lier i Belgia, men langt færre har besøkt byen. Bildet: Belgia er kjent for kniplinger og annet håndarbeid, og Lier er ikke noe unntak.

Må få ny vaksine

240 pasienter ved Nøste legekontor må få ny vaksine mot svineinfluensa, etter at vaksinen ble oppbevart feil

Massevaksinasjon

Fra i dag er det tilbud om vaksine til hele befolkningen og spesielt til pasienter med kraftig eggallergi.

Kulturminnepost ved Gjellebekk

Ukas Kulturminnepost 29. mai - 14. juni blir å finne ved Gjellebekk skanse, og søndag 30. mai blir det minnemarkering samme sted.

Bevar gleden i idretten

NRK P3morgen har besøkt Lier NMK og deres anlegg i Leirdalen.

- Sikrer bevaring av nettavisen

Nasjonalbiblioteket tar vare på Liernett som kildemateriale for fremtidig forskning og dokumentasjon.

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

Heia Heia!

De minste stjal mye av oppmerkomheten under årets 17. maifeiring på Lierskogen.

Konsert i Sylling kirke

Mandag kommer den allsidige musikeren, Frode Moltemyr, til Sylling kirke. På repertoaret har han viser, allsanger, country og bedehussanger.

Gikk i sin bestefars fotspor

Rolf Justad besøkte for første gang taubanelinja fra Gjellebekk til Lahell hvor hans morfar arbeidet som linjevakt

Jazzfolket i Sylling inviterer

Magnolia jazzband med solist Anne Marte Slinning spiller i Sylling kirke tirsdag kveld.

Nytt historisk spill i Lier

Skal bygge på slaget ved Gjellebekk skanse i 1716

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

Skiglede ved skolene

Løypekjørerne var raskt ute med å sørge for skispor etter at Kong Vinter vendte tilbake til bygda og lavlandet

Slipp elgen frem

En viktig miljøpolitisk oppgave

Feiret i Frogner

Tradisjonen tro var mange samlet til feiringen av Olsok i Frogner kirke i går kveld.

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

Er det trygt å gå i kirken

Sylling kirke har nettopp gjennomgått en smertefull ansiktsløftning. Da jeg var oppe på galleriet sist søndag, oppdaget jeg noe som gjorde meg betenkt.

I skyggen av håndball og fotball

Sajid Mukhtar er slagmann i Drammen Cricket klubb. Etter en samtale med unge skribent Bill Sidney Sandstrøm får vi her et innblikk i denne sporten.

Skarpt føre og vind

Det er muligheter for en bra skitur både fra Gjellebekk innover Kjekstadmarka (på bildet) og fra Eggevollen og Kanada i dag

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

Synger og spiller jula inn i Sylling

Arrangementet har holdt det gående i 29 år - minus ett.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Julekonsert i Sylling kirke

Orgelkomiteen arrangerte konsert til inntekt for nytt orgel. Med på konserten var sangerne Bjørnar og Maria Spydevold med pianisten, Terje Norum og Sylling Sangkor med dirigent Anne Lise Solheim

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

Der skiløperne kan kose seg

ROS-hyttas dugnadsgjeng kunne glede seg over godt besøk fra skiløpere fra flere kommuner i dag --

Vakre Lier

Legg gjerne skituren til utsiktspunkter ved noen av de flotte løypene i bygda -

Kulturminneposten i Paradisbakkene

Ukas Kulturminnepost for perioden 12. til 21. september ligger ved Lier Bygdetun og Paradisbakkene

Bilder og video fra Hauer'n 2010

Liernett var tilstede med både foto og video i krysset mellom Nykjua og Sneisene

Sangaften i Sylling kirke

Med Lina Sandel på programmet. Han redder et synkende skip. - Ja, jeg vil gjøre mitt til at salmeskatten blir berget for ettertida. Den representerer ufattelige verdier som går helt tilbake til urkristendommen, og den har fulgt oss opp til i dag. Salmene er kulturbærere som gjenspeiler menneskesinnets mangfoldighet, sier Paul Lillegrfein.

Video fra Hauern 2007

Liernett har dykket i arkivet

Orgler i Lier

Menighetsrådet i Sylling ønsker seg helt nytt orgel i kirken og vil dermed følge rådene i Orgelplanen fra 1998.

Vennskap som pleies

Glenn Solberg og danske Søren Stryger spilte proffhåndball sammen i Flensburg. På lørdag ble det spilt "dobbeltlandskamper" i fotball der også sønnene Magnus (tv) og Mads Carl spilte

Fjernstyrt lokalpolitikk

For en tid siden fikk vi et anonymt brev fra en som ønsket at vi skulle ta opp raseringen av områdene ved Gjellebekk og også sette fokus på forurensingen av Damtjern

Bangladesh på Lierkartet.

- Jeg er så glad i Bangladesh. Der får vi vist alle som vil se at arbeidet vi driver nytter. Turid Werrum er kretssekretær KFKUK-KFUM i Buskerud, en organisasjon som har vært engasjert i Bangladesh helt siden frigjøringen på Begynnelsen av 70 tallet. Hun har vært med å sende flere delegasjoner med ungdommer til Bangladesh og hvert år er hun vert for gjester fra det vesle fattige, men akk så folkerike landet øst for India.

Romjulstur til fots

Sol og vakkert vinterlandskap gir ro og stillhet langs en sledevei i Øvre Lier.

Storslått markering

Hovedmarkeringen av Kulturminneåret 2009 i Lier vil være et opplegg hvor folk inviteres til å oppsøke kjente steder med kulturminner i kulturlandskapet, marka og skogen.

Med bibler til Liertoppen

Kirken i Lier stilte lørdag på Liertoppen for å presentere den flunkende nye oversettelsen av verdens mest solgte bok. Fra venstre sogneprest Solveig Aass Kristiansen og sogneprest Berit Basmo Kvidaland.

Brann på Lier ventemottak

Ventemottaket for avviste asylsøkere på Lierskogen stod i brann natt til onsdag.

Legger grunnlaget for skisesongen

ROS` skigruppe la en del av sin treningssamling til Lier --

Video fra spurten i Øverskogen

Sykkelrittet Ringerike Grand Prix hadde en innlagt klatrespurt i Øverskogen lørdag

I kirken i jula?

Her er oversikten over hva som skjer når og hvor.

Video fra Eggekollen Opp

300 meter før mål ble alle løperne festet til filmen.

Ny video fra Hauern

Gikk du Hauern på søndag? Da er sannsynligheten stor for at du kan se deg selv i denne drøyt 1 time lange videoen.

Opplev Kjekstadmarka

Ukas post finner du ved nordenden av Stuvstjern

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Flagget til topps med fanfare

Men ikke mange tilskuere møtte opp da Hennummusikken akkompagnerte flaggheisingen ved Hallingstad skole denne morgenen.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling Av Thorvald Lerberg At det kan bli penger av musikk er like kjent som det faktum at penger kan brukes på mange måter. I de 14 årene Magnolia Jazzband har hatt sensommerkonserter i Sylling, har overskuddet vært bra.

I kirken i jula?

Kirkene blir ikke alltid like mye besøkt, men på julaften er det som regel fulle kirker. Her gir vi deg oversikten over kirkene i Lier denne jula.

Jazz i Sylling for 21. gang

Magnolia Jazzband, med solist Anne Marte Slinning, leverte som forventet til et entusiastisk og trofast publikum.

”Nytt” orgel i Tranby kirke

August Nielsenorgelet fra 1891 er nå fullstendig restaurert

Gratisaviser

Helst ikke papirutgave Siste nytt på den danske mediescenen

Slaget ved Hørte bro

Historieinteresserte har sjansen til å kombinere trim med kunnskaper om de historiske hendelser i Sylling i 1178.

En idyllisk voll

Reistadvollen var husmannsplass under Store Reistad.

25 år med rock på Hegg gamle skole

Det var i 1984 det hele startet og rockeverkstedet ble etablert.

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

Ny skitur

Frivillighetssentralen i Lier vil arrangere skiturer hver uke så lenge det er snø.

Trim-og opplevelsesturer

Det blir musikk ved åpningen av årets første kulturminnetur. Første post er plassert ved gravrøysene ved Vinkova (se kartet).

Vi synger og spiller julen inn i Sylling kirke

For snart tredve år siden startet arrangementet som er med på å rulle jula i gang Sylling.

I kirken i jula?

Kirkene blir ikke alltid like mye besøkt, men på julaften er det som regel fulle kirker. Her gir vi deg oversikten over kirkene i Lier denne jula.

Elias Akselsen i Sjåstad kirke

Med Herren som arbeidsgiver. Han er omreisende tater med kofferten full av Det glade budskap. Og han pakker det ut og fyller på med sang og musikk til alle som vil høre.

Video fra UKM 2010

Se de fire sceneinnslagene som gikk videre til fylkesmønstringen.

Svensk/norsk korpsmusikk fra Frogner til Hegg

Lier Janitsjar hadde gjester fra Sverige på besøk i helga, noe som kom godt med under dagens innsats i flere tog.

I kirken i jula?

Her er oversikten over hva som skjer når og hvor

17. mai på Lierskogen

Folket på Lierskogen kunne ta i bruk sin nyoppussede kirke 17. mai

Pilegrimer gikk til Huseby

Heftig regn, minneseremoni og elvefestival kunne ikke hindre 25 vandrere i å gjennomføre en lenge planlagt vandring langs Olavsvegen fra den katolske kirken i Drammen til Olavskilden på Huseby i Lier.

Big Chief Jazzband og Kor-90 i Frogner kirke

I begynnelsen var ordet, heter det. Men i kirkelig sammenheng har det musikalske tonefølget vært til uvurderlig hjelp for å få budskapet ut til folket. Og selv om nye musikkformer historisk sett ofte ble bannlyst av samtida, trosset de gjerne verbale forbud fra øverste geistlig hold, snek seg opp gjennom plankene i kirkegulvet og tok menighetene med storm. Skal vi si at konserten søndag kveld i Frogner kirke viser at kirken er en grasrotbevegelse?

Blir du med på skitur?

Frivilighetsentralen inviterer til tur i Kjekstadmarka på onsdag den 15. januar

Ukens Kulturminnepost: Skapertjern

Benytt de siste helgene til å lære mer om lokal kulturhistorie.

Stemning i vintermørket

Sylling Sangkor starter jubileumssesongen med å ta med seg korvenner i bygda og inviterer til konsert i Frogner kirke.

Vakre Stuvstjern

- I går var det flott dag for en skitur igjen, skildrer Vidar Brastad her i tekst og bilder ---

Juletid er kirketid

Skal du i kirken i jula? Her finner du en enkel oversikt

Tenk UB!

I tredje klasse drama ved St. Hallvard videregående skole i Lier, pågår det nå et elevbedriftsprosjekt som har fått navnet Cut - Vær Røykfri. Klassen er delt inn i tre separate bedrifter som alle arbeider frem mot et produkt som skal være en forestilling på et dramapedagogisk opplegg som tar for seg røykeforebyggendearbeid i barne- og ungdomsskolen.

Kommentar til trostemassakeren i sommer

Det ene henger sammen med det andre og lager et nettverk som får oss til å forstå hva det hele dreier seg om. Det begynte med en kommentarartikkel i Aftenposten. I en tid med synkende interesse for miljøproblemer, slo artikkelforfatteren fast at kirken måtte slå ring om skaperverket. Kirken skulle være en troverdig drivkraft i miljødebatten.

Stor løpsprestasjon

- Jeg er mest fornøyd med plasseringen, sa Gjermund Sørstad fra Lier etter at han ble nest beste nordmann blant 8373 løpere i København-Maraton

Delefurua

Ukas kulturminnepost står på grensen mellom Asker, Lier og Røyken.

Tur til Kruttjern eller Myggheim?

En kulturminnepost står enda ei uke ved Kruttjern. Men du har 14 dager frist for å finne kulturminneposten på Myggheim.

Slit gjennom 60 år

Ukas kulturminnepost går til en plass omgitt av steingjerder.

Konsert i Sjåstad kirke

Frøydis Grorud med musikervennene Ingebjørg Bratland og Torjus Vierli begeistret en nesten fullsatt kirke torsdag

Polsk julefeiring

Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---

Trives på solkysten

På onsdager drar gjerne Siri Øvereng Juliebø (22) fra Lier og Grete Linn Tømmerberg (22) fra Meløy innom Ung på Solkysten-kafeen i Fuengirola .

Aasmund Nordstoga til Lierskogen søndag

Førstkommende søndag kommer Aasmund Nordstoga til Liers stadig mer populære kulturkirke.

Morsdag i morgen

Det er tid for blomster, til den såkalte bedre halvdelen av oss, og til de beste blant dem igjen, til mødrene

Liung med balltre slo lastebilfører

En godt voksen liung ble i ettermiddag innbrakt av politiet etter å ha slått en dansk lastebilsjåfør med balltre.

Julevandring og konserter på tredje adventsøndag

Søndag kveld var det var fakkelvandring til Øvre Hval, og det var julekonserter i Tranby kirke. Publikum sluttet som vanlig godt opp om arrangementene.

Julegrantenning på Kraftkollen

Store og små møtte opp med fakler på Kraftkollen lørdag

Kusk for de kongelige

Sølvmøy og Snerta med kusk Runar Bye fra Holmin Fjordhester i Sylling kjørte Dronning Sonja og Kong Harald med følge innover Krokskogen på søndag