Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

Det er få ting jeg bruker mer tid på enn dette. Det er få ting som gir meg mer enn dette. Det er få ting jeg får så dårlig samvittighet av som av dette. Jeg snakker selvsagt om mat, for uten dette duger som kjent vi helter ikke. Og jeg har da et ønske om å duge som den helten jeg jo er må vite.

Sikkert ikke tilfeldig at det var nettopp mat som i sin tid inspirerte meg til å skrive mitt første kåseri som matglad 14-åring med stor sans for å leve et sjokoladesøtt og fett liv. ”Mat – det viktigste av alt” var overskriften, og en av historiene jeg serverte var min barndoms appetitt på blandingen av Nugatti og smør fortært med teskje i det skjulte. At det ga meg nytelse, er kvalmende å tenke på, men denne og andre spiselige opplevelser, erfaringer og tanker førte i alle fall til en M+ jeg tygde og levde lenge på.
I dag er det uansett andre boller som gjelder. Hver dag må mat tilberedes og kjøpes. Og hver dag er det like vanskelig å velge hva man faktisk skal gidde å lage og skaffe. Du kjenner deg igjen kanskje? Jeg vandrer inn på Coop Mega for å finne noe fristende. I utgangspunktet ikke noe problem, da mine tenner løper i vann ved synet av alt fra meloner til saftige biffer. Det vil si, de galopperer ved synet av søtsaker. Valget kveler meg ofte, og ut av butikken bærer det gjerne derfor kun med en sjokolademuffins. For har man ikke brød, kan man jo spise kaker, som Marie Antoinette en gang så klokt sa.

Hjem kommer jeg uten å ha kjøpt noe som helst med følgende hverdagsspørsmål på menyen: Hva skal jeg da finne på til middag? Hmm… i fryseren ligger det vel noe. Jada, den skjuler gastronomiske skatter som fiskepinner og kyllingvinger. Med en tolerant gane glir heldigvis det aller meste ned på høykant, og jo feitere, sterkere eller søtere maten er, jo bedre er nåtidsnytelsen. Ingenting kan uansett måles med et berusende matinntak.

Som ungkar har jeg etter hvert lært å smøre på brødskiva mi sjøl, som Lynni Treekrem så fint synger om. Jeg legger ikke akkurat sjela mi i matlaging, men godt må det som serveres i mitt ungkarsrede være. Jeg ruger derfor gjerne ett minutt eller ti før jeg klekker ut en mer eller mindre hardkokt idé. Du skal tross alt elske din niste som deg selv. Og finner jeg ikke på noe, kan det jo hende at jeg jukser litt, svinger innom og sluker i meg mammas kjøttkaker.

Mat er mer in enn noen sinne. Tidligere var det Ingrid Espelid Hovig, Fjernsynskjøkkenet og persilledusken som gjaldt. Nå er det kjendiser og amatører som lager mat i programmene 4-stjerners middag, Celebert selskap og MasterChef. Det er jammen spennende og engasjerende å se banjo-Kari, LO-Valla og dekk-Sharif utfolde seg med sine matkunster ved grytene. Så inspirert har jeg og et par av mine venner blitt, at vi neste helg inviterer hverandre til en treretters der poeng for smak, stemning og underholdning skal gis. Men hva skal stå på menyen? Den tid den matglede.
Jo da, inntak av mat gir meg også dårlig samvittighet, da det i dag dessverre er en kjent sak at de fleste selvmord foretas med kniv og gaffel. Nytelsen oppveier for meg likevel eventuelle vektbekymringer. Dessuten passer det som pølse i brød å være både mat- og treningsnarkoman. Jeg støtter meg også til følgende visdomsord: ”Alt har en ende, men pølsa har to – pannekaker har ingen, men er likevel god”.

Jeg er og blir altså et matvrak. Snart er det forresten norsktentamen for elevene mine. Om noen der kan tilby et kåseri om mat vites ennå ikke, men jeg gleder meg allerede til å sitte vakt, da elevene smører meg med og serverer den ene deilige knasende kjeksdelikatessen etter den andre. Nam!
For øvrig ble det verken fugl eller fisk til middag i dag. Den gode ideen jeg til slutt klekket ut var original gitt. I bunnen av fryseren lå nemlig en Pizza Originale, en slager for oss ungkarer når spising uten samtaler uansett har en tendens til å bære preg av stapping. Og du verden for en orgasmisk smaksopplevelse det var!

God appetitt!

Flere saker fra arkivet

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Endelig skikkelig mat på toget.

Nei vi snakker ikke om vakumpakket tørrlefse fra NSB. I dag spiste jeg på togkafeen i Lierbyen. Det var helt klart det beste måltidet jeg noen gang har spist på et tog.

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Røyefiske i begynnelsen av august.

Nå kommer røya. Når nettene ikke lenger er fullt så korte og høsten nærmer seg er det mulig å få brukbare røyefangster. All redskap er gangbar, men oteren er nok den farligste hjelperen når du skal fylle fryseren.

Fisken biter når isen går.

Når isen går på skauen er det godt fiske sies det. Dette er uvant kost for en forhenværende fjellbonde. Der jeg kommer fra heter det at man skal vente til vannstanden i elvene synker. Helt siden jeg flyttet til Lier har jeg vært ute og fisket i iskanten, og resultatene er over all forventning.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Men fiskesesongen var ikke over.

Egentlig hadde jeg pakket fiskesakene pent vekk, men da en kompis ville ha meg med på tur klarte jeg ikke styre meg. Vi kastet oss i bilen og dro til Svartputt i Øverskogen. Dette er et svært greit sted å fiske middag. Ikke ligger det langt fra veien, og ikke er det vanskelig å få nok til en middag.

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Tomme butikkhyller.

Streiken har nå vart ei stund, og butikkhyllene begynner å tømmes synlig. Kanskje er det nå på tide å løpe og hamstre litt? Vi har sett litt på ståa i Liers butikker.

Fett nok

Når sant skal sies.

Vi besøker Liers spisesteder: Marché

Stort utvalg og lett forvirring særtegner Liers mest moderne spisested.

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Modera(k)sjon

- Jeg har søren ikke tenkt på advent en gang - foreløpig, vel det er nok en sannhet med modifikasjoner skal jeg være ærlig i julehjertet mitt, innrømmer ukens gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Vi besøker Liers spisesteder: Baker Nordby

Baker Karl P Nordby har en filial i hver ende av Liertoppen. Ettersom varene kommer fra samme sted, ser vi på de to under ett, selv om det ene utsalget skranter litt i forhold til søsteren i A-bygget.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Liers spisesteder: Toppen Pizza & Kebabhus

Vi har tatt turen opp på Lierskogen og besøkt en av Liertoppens nære naboer, nærmere bestemt Toppen Pizza & Kebabhus.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Tut og kjør

Ukens gjesteskribent ser rødt i møte med uvørne bilister på vei gjennom Lierdalen.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Dyr mat og dårlig utvalg

Avisene skriver at nordmenn burde klage litt mer. Klage eller kjenne oss litt takknemlige? Vi tjener mest og bruker minst på mat, understreker ukens petiskribent Elin Fauske.

Oppfrisking av gamle minner

I dag leste jeg noe vanvittig spennende i Aftenposten, skriver Nina E. Johnsen i ukens petit

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Gourmet

Midt i kjøpesenterjulen fristes vi av ribbe, julepølse, medisterkaker og surkål fra Cafe Gourmets trauste og gode kjøkken, som dessuten byr på mye mer enn julemat. Om Gourmet er et passende navn, er derimot en annen sak.

Den livgivende sangen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Liers nest farligste bussholdeplass?

Årene går uten at noen gjør noe for å bedre sikkerheten for passasjerene som bruker Liers nest farligste holdeplass.

Vi besøker Liers spisesteder: Namnam

Navnet er nytt, men lokalet er velkjent. På hjørnet i Amtmannsvingen har mange forsøkt, men få har hatt suksess med virksomheten i den etter hvert nokså brune puben.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Thank you very much

Ukens gjesteskribent er Elisabeth Thomte Edvardsen.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Ukens Petit

Liernett har den siste tiden knyttet til seg flere skribenter som har lovet å levere et petit med jevne mellomrom. Først ut på nye Liernett er Gunnar Langsrud. Gunnar Langsrud (66) er opprinnelig fra Hurum, men bodde i Sylling i vel 35 år. Pensjonisten har nå flyttet til Beito og fjellet sammen med kona Kari. Gunnar har en lang yrkeskarriere bak seg.

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Vi besøker Liers spisesteder: Dong Fang

Lengst mot øst i Fosskvartalets mektige atrium ligger Dong Fang, en liten kinarestaurant med tradisjonelt utvalg og ganske rimelige priser.

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

”Jeg kan se i mørket”

Karin Fossum med ny roman, den første på to år. Ei bok om ubegripelig hverdagsondskap

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)