Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Det sies at det er minst like mange amerikanere med norske røtter som det er nordmenn i Norge, og hovedtyngden av dem holder til i de fruktbare jordbruksområdene vest for de store sjøene. Syttende mai er også deres festdag.

Mens vi her i landet stort sett nøyer oss med å feire syttende mai på selve dagen, strekker feiringen seg ofte over tre-fire dager enkelte steder i de mest norske delene av USA. I fjor fikk jeg anledning til å være med på feiringen i noen av disse områdene. Blant de mange opplevelsene var norsk syttende mai frokost hos Sons of Norway, syttende mai gudstjeneste i den norske kirken i Minneapolis, festmiddag med tidligere visepresident Walter Mondale og sist, men kanskje mest, en ”Syttende Mai Song Service” i den gamle Muskegokirken i St. Paul, Minnesota.

Den laftede ”Old Muskego Church” fra 1844, som er blant de aller første norske kirkene i Amerika, har sterk tilknytning til Lier. Uten solide pengetilskudd fra Tollef Bache på Store Valle hadde den ikke blitt reist, og innsatsen til kjente utvandrede liunger som Even Heg og hans sønn Hans Christian var også vesentlig. Selvsagt bidro også Søren Bache, mannen som utvandret til Amerika året før Heg og som ble en nøkkelperson i den travle norske innvandrerkolonien Muskego ved Milwaukee i Wisconsin.

Kirken ble etter noen tiår for liten for den voksende menigheten i Muskego, og for litt over hundre år siden ble kirken flyttet til parken utenfor den lutherske presteskolen i St. Paul. Der er den et populært sted blant annet for vielser, men høydepunktet er nok den årlige sanggudstjenesten på syttende mai.

Kirken var fullsatt da professor Gracia Grindal ønsket velkommen til norske sanger på norsk og engelsk. Det var en sterk opplevelse å sitte i kirken og høre norske sanger og salmer og vite at i det samme kirkerommet hadde familien Heg søndag etter søndag sittet og lyttet til presten Eielsens prekener oppe fra den uvanlig høye prekestolen.


Professor Gracia Grindal, her foran Muskegokirkens alter og prekestol, arrangerer den årlige sanggudstjenesten.


Muskegokirken, som ble til takket være folk og penger fra Lier, er vel verdt et besøk.

17. mai Historie Reisebrev

Flere saker fra arkivet

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Hvorfor ble Maria-Elisa så glad?

Stor opplevelse å besøke stedet der bestefars oldefar vokste opp.

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

- Shocked and saddened

James T. Heg, som er nestkommanderende ved USAs ambassade i Oslo og som mange har møtt under hans gjentatte besøk i Lier, uttrykker i en epost sine følelser etter terrorhandlingene på Utøya og i Oslo.

Amerika-suksess for Tranby skolekorps

En fullsatt kirke ga stående applaus da Tranby skolekorps spilte i Wind Lake i Wisconsin i går. Wind Lake er stedet der familien Heg slo seg ned etter utvandringen fra Lier.

Høydepunkt på Lierdagene

Ordfører Ulla Nævestad og oberst Hans Chr. Hegs tippoldebarn taler når utvandringen fra Lier blir markert ved Hegstatuen utenfor Haugestad kl. 14.30 på lørdag. Tranby skolekorps sørger for passende musikk.

Tranby skolekorps imponerte igjen

Lierdagene: Det var høytidelig stemning under seremonien ved Hegstatuen utenfor Haugestad i ettermiddag.

Konsert i Sjåstad kirke

Frøydis Grorud med musikervennene Ingebjørg Bratland og Torjus Vierli begeistret en nesten fullsatt kirke torsdag

Feiret i Frogner

Tradisjonen tro var mange samlet til feiringen av Olsok i Frogner kirke i går kveld.

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Sangaften i Sylling kirke

Med Lina Sandel på programmet. Han redder et synkende skip. - Ja, jeg vil gjøre mitt til at salmeskatten blir berget for ettertida. Den representerer ufattelige verdier som går helt tilbake til urkristendommen, og den har fulgt oss opp til i dag. Salmene er kulturbærere som gjenspeiler menneskesinnets mangfoldighet, sier Paul Lillegrfein.

Store sportsmenn

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Påsken i ord og toner

Tranby kirke, søndag 30.april 2006

Trives på solkysten

På onsdager drar gjerne Siri Øvereng Juliebø (22) fra Lier og Grete Linn Tømmerberg (22) fra Meløy innom Ung på Solkysten-kafeen i Fuengirola .

Orgelfest i Frogner kirke

Det ble en stor festdag i Frogner kirke, der det 153 år gamle orgelet i dag ble tatt i bruk igjen etter omfattende restaurering og påbygging.

Norsk lagsuksess

Lars Hol Moholdt (på bildet) var sekunder fra å ta gull, men erobret en av tre norske sølvmedaljer under World Cup i skiorientering i California. Liungen Sindre Jansson Haverstad måtte nøye seg med en mer beskjeden plassering -

Vi synger og spiller julen inn i Sylling kirke

For snart tredve år siden startet arrangementet som er med på å rulle jula i gang Sylling.

Syttende mai i Lier

Det blir tog, musikk og gudstjenester mange steder i Lier på torsdag, og Lier Bygdetun holder åpent.

Vi besøker Liers spisesteder: Dong Fang

Lengst mot øst i Fosskvartalets mektige atrium ligger Dong Fang, en liten kinarestaurant med tradisjonelt utvalg og ganske rimelige priser.

- Skulle gjerne fått med meg Lierdagene

Vera Henriksen fra Lier sprer glede i Spania med vakker sang.

Synger og spiller jula inn i Sylling

Arrangementet har holdt det gående i 29 år - minus ett.

Setter søkelyset på St. Hallvard

Mange møtte opp da feiringen av St. Hallvard begynte litt på forskudd i dag, og tirsdag 15. mai blir det pilegrimsvandring.

Tranby School Band's sunshine tour

Mens et fortsatt opplagt og velspillende Tranby skolekorps og deres medreisende fullfører sin solskinnsreise i Midtvesten, tar vi med enda noen inntrykk fra den begivenhetsrike jubileumsturen. OPPDATERT: 6. juli 09.48.

Kirken, en scene for lokale musikere

Kirken har fra gammelt av vært en scene for lokale musikere som vil bruke sitt talent til å bistå musikalsk ved gudstjenester og andre arrangementer i kirkens regi.

Eplefestivalen nærmer seg

Tusener er ventet til eplefestivalen, som i år arrangeres for 20. gang. Programmet for de to dagene er omfattende, og det blir mange opplevelser for både barn og voksne.

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.

Avslappende støtteapparatet

Marianne Henriksen og Halvard Bergby koste seg i det flott augustværet med panoramautsikt over Lier, men ventet spent på sønnen --

Fjerde julebrev fra Malaga

Nyhetsmeldingene om glatte veier i vinterlandet virker stadig mindre interessante. Det er rart, for hjemreisen kommer stadig nærmere.

Konserten som ikke vil dø

Tradjazzen har solid rotfeste i Sylling. Slik var konklusjonen etter at Magnolia Jazzband i år besøkte bygda for 15. gang. Først med en svingende kirkekonsert for en mer enn fullsatt kirke, så profankonsert på plenen til Turid og Simen Myhrene.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Skrev idrettshistorie

Sammen med lagkameratene Rune Sveinsvoll og Jørn Huseby har Tor Erik Wam fra Lier (på bildet) som første norske lag noensinne klart å kvalifisere seg for Europamesterskapet for lag i ATV-kjøring.

Med bibler til Liertoppen

Kirken i Lier stilte lørdag på Liertoppen for å presentere den flunkende nye oversettelsen av verdens mest solgte bok. Fra venstre sogneprest Solveig Aass Kristiansen og sogneprest Berit Basmo Kvidaland.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Ei jente i løypa

I helgen møtte en av våre gjesteskribenter designeren til Therese Johaugs superdrakt.

Det er her det begynner

La julekonsertene i kirken være forbeholdt lokale utøvere. Hyggelig konsert med Høvik og Lier skolekorps

Hvem er mest kjent av alle de 23.000 liungene?

Noen av Liers mest kjente personligheter savnes på listen over kjente liunger.

Frogner Kirkekor synger jula helt inn

Antakelig den beste ”Glade jul” jeg har hørt hittil i år

Jul i London

Cecilie Olsen (på bildet), fra Sørsdal i Lier, og som har studert film og media ved Stirling Universitet, nå jobbaktiv med TV-salg hos Fox Sports har sendt oss en førjulsrapport fra den engelske hovedstaden

Elias Akselsen i Sjåstad kirke

Med Herren som arbeidsgiver. Han er omreisende tater med kofferten full av Det glade budskap. Og han pakker det ut og fyller på med sang og musikk til alle som vil høre.

Nye generasjoner lærer

Fjerdeklassingene ved Hegg skole fulgte godt med da Nils Johan Rønniksen fortalte om dramaet over Lier i 1940.

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

- De godaste hamburgarna

Kundene kom ikke marsjerende til Marché, som nå får den svenske hamburgerkjeden Max som samboer. Foto: Max. Tilbudet gjelder kjedens serveringssteder i Sverige.

"Det var en gang -----"

Bare en times biltur unna kan du oppleve eventyrene i de rette omgivelser ---

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

En by kalt Lier

Kong Harald har vært der. Dronning Sonja også. I vårt hjemlige Lier vet nok også mange at det finnes et Lier i Belgia, men langt færre har besøkt byen. Bildet: Belgia er kjent for kniplinger og annet håndarbeid, og Lier er ikke noe unntak.

Lier Kammerkor med mangfoldig konsert i Sjåstad kirke.

I snart 30 år har Lier Kammerkor gitt oss julekonserter av ypperste klasse. Årets julekonsert i Sjåstad kirke var ikke noe unntak i så måte. En drøy time med Kammerkoret var i snaueste laget. For repertoaret var så variert og uensartet at vi gikk ut i den mørke førjulskvelden med et ønske om å høre flere variasjoneer over julebudskapet .

Syttende mai på Lier Bygdetun

Anne-Marie Heggemsnes og Lilly Svenne inviterte liungene til feiring i gjestgiveriet, og rabarbrakake og vafler sto på menyen.

Bluegras for alle penga

Onkel Tuka i Sjåstad kirke

Bokdebutant gjester 10. klasse og lærere på Tranby

Onsdag kommer Caroline Petersen til Tranby ungdomsskole. Der vil hun fortelle om boka si, «Mørkets lidenskap». Liernett har lest boka.

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Knask eller knep?

Det ble en del søtsaker å kose seg med utover lørdagskvelden for denne kvartetten i Sylling --

Savner vertskapsfamilie

Yihang er en veldig blid gutt som er veldig glad i å synge -

Liers mest populære spisesteder

I en ny serie presenterer Liernett inntrykkene fra besøk på noen av bygdas overraskende mange serveringssteder.

- Skuffet over egen innsats

Det sier Sindre Jansson Haverstad etter siste distanse i World Cup i skiskyting i California.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Aasmund Nordstoga til Lierskogen søndag

Førstkommende søndag kommer Aasmund Nordstoga til Liers stadig mer populære kulturkirke.

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

Magnolia Jazzband i Sylling

Det er godt mulig det fins grunner til ikke å like tradjazz, men et stort antall liunger har brukt 20 år på musikken uten å finne en eneste en

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Gedigen julekonsert i Tranby kirke.

”De gamle er eldst”, heter det, og den som var på en av konsertene Hennummusikken arrangerte siste søndag i advent, fikk bekreftet denne myten, som ellers kan være høyst tvilsom.

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

Interessert i Kunst-rett-vest? Dra først rett øst!

På Øvre Bø på Lierskogen holder Morten Krohg og årets ”Kunst-rett-vest”- kunstner, Bente Sommerfeldt-Colberg, atelierene sine åpne denne og neste helg. Bildet viser litt av utsmykningen Bente har laget til Rosseland skole.

Gull i VM

Sindre Jansson Haverstad fra Lier O-lag vant sprintdistansen under skiorienterings-VM for junior i dag

St. Hallvards to dager i mai

Den kjente liungen Hallvard Vebjørnsson har sin egen festdag i den katolske kirke. St. Hallvardsdagen er 15. mai, men vil i år også markeres 12. mai i Lier.

Lærer av hverandre

Lars Larson, Veronika Hovde og Gunn Irene Torsdatter Trøen fra Lier har deltatt i ei gruppe fra Buskerud Røde Kors som jobber i et prosjekt med Røde Kors i Kenya

Nykjuadagen lever

I sin tale understreket fylkesordfører Roger Ryberg (på bildet) de felles verdier vi nordmenn har å kjempe for --

Vi besøker Liers spisesteder: On the Run

Det store flertallet av Liers mange spisesteder har utenlandske navn. Om den hektiske serveringskroken til bensinstasjonen i Amtmannsvingen hadde fått flere kunder hvis den hadde kalt seg ”På rømmen” eller ”I farta”, er vel tvilsomt, for så internasjonale er vi blitt.

Fraværende folkevalgte?

Lokalpolitikernes sviktende engasjement kan ha forståelig årsak.

Førjul i Sjåstad folkekirke

Det er unga fra Vestre Lier som har kammertonen når jula synges og spilles inn i Sjåstad kirke

Edvald vender tilbake til Sylling

Edvald Boasson Hagen vender tilbake til Sylling, seks år etter at han sikret seg en av sine første store etappeseire på samme sted.

Allen´s Pit - Union Blues Band 2003

Allen’s Pit fra Grenlandsområdet gikk imponerende av med seieren under fjoråretsårets Union Blues Cup på Notodden Blues Festival, og er således Union Blues Band 2003. Bandet imponerte både publikum og dommere med gode instrumentalister, tett samspill, en dyktig vokalist og et imponerende sceneshow. Bandet skal i løpet av året besøke at stort antall bluesklubber som en del av prosjektet Union Blues Band i regi av Norsk Blues Union.

Konsert i Sylling kirke

Mandag kommer den allsidige musikeren, Frode Moltemyr, til Sylling kirke. På repertoaret har han viser, allsanger, country og bedehussanger.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

En fornemmelse av å være menneske

Nå bør folk kjenne sin besøkelsestid og ta turen til de lokale kunstnerne som er med på kunstmønstringen ”Rett Vest”. Til helga står atelierer og gallerier åpne, og publikum får møte kunstnere og høre - og kanskje se hvordan kunsten blir til.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

17. mai i Lier (2006)

Her finner du fullstendig program for 17. mai for alle skolene i Lier (2006)

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling Av Thorvald Lerberg At det kan bli penger av musikk er like kjent som det faktum at penger kan brukes på mange måter. I de 14 årene Magnolia Jazzband har hatt sensommerkonserter i Sylling, har overskuddet vært bra.

- Hvor mangfoldig er du?

Mangfoldåret 2008 er i gang. Vil en eller flere Lier-familier vise mangfold i praksis?

Utdanning og arbeid

- Dette er nødvendig for en bedre inkludering i det norske samfunnsliv, mener Senterpartiets Siri Loe (bildet) i integreringsspørsmålene --