Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 12bc6f85acc5785939ff5ff2152798d1

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Ideen til landeveisløpet Kanada Rundt kom fra Ragnar Hornstuen, som den gang var med i friidrettsgruppa i Sylling IF. Men det ble Frances Lutken og hennes venner i løpsmiljøet i Sylling som satte i gang.  Frances husker første gang landeveisløpet ble arrangert i 1981. - Det var Odd Grønli, som drev sportskobutikken ”Joggen” fra starten og helt for et par år siden, som vant det første året med tiden 41.25. Øyvind Melgaard fra Sylling var 10 sekunder bak han. ”Joggen” har sponset løpet, enten med gevinster eller gratis startnummer.
Olympiadeltakere i langrenn fra 1988 Hilde Riis fra Sylling vant kvinneklassen på 47.14, søsteren Gunn Tove ble nr 2 på tiden 50.25 og Frances selv ble nr 3 med tiden 51.52.
- Friidrettsgruppa i Sylling var svært aktive på den tiden, forteller Frances. - Kvinnelaget vårt ble nr 6 i Holmenkollstafetten det året og beste lag fra Buskerud! Vi var med i løp og stafetter over store deler av Østlandet og vant mange løp. Veldig fint miljø!

Frances minnes også løpet i 1986. - Det var det mest spennende løpet noensinne, fordi det ble dødt løp mellom Morten Ranvik og Bjarne Vidar Øen. Spennende var det også i 1988 da en 17 åring, Steinar Jahren ledet til det var et par kilometer igjen, men ble så vidt slått av Arne Andersen.

Drammenseren Arild Ek var meget god på 80-tallet med hele fire seire.

Profiler i Kanada Rundt
Frances ektemann, Arild Pedersen, har vært speaker alle årene. Frances har enten vært løpsleder eller funksjonær i alle løpene. Jan Wamstad har merket løypa hvert år. Ottar Hansen kjørte følgebil fra starten og helt til for et par år siden, da Ole Horn overtok pga Ottars sviktende helse. Jens Bjørnå var ikke med de første årene, men han har vært med 18-20 år.

Frances selv har deltatt hele 28 (!)ganger. De to gangene hun ikke har startet, har hun kun vært funksjonær og ikke klart å kombinere det med deltakelse. – Men jeg har startet,  uansett form. I 2000 løp jeg 6 km med sandaler, fordi foten var nyoperert! Jeg fikk ikke på meg sko.

- Løpet har betydd veldig mye for meg, det har også vært morsomt å arrangere. Dette har vært et mål å trene mot hvert år. Tidene blir dårligere og dårligere – men det får jeg vel finne meg i, sier løpslederen.

Fantastisk miljø
- Jeg begynte å føre statistikk over tider og hvor mange ganger folk hadde deltatt. Jeg tror vi var de første arrangørene som gjorde dette. Resultatene hang oppe før start i mange år. Deltakerne kunne gå og sjekke hvor fort de løp året før, hva persen var og så videre. Jeg tror dette kan være en av årsakene til at løpet har overlevd. Vi satte det hele i gang da friidrettsgruppa var veldig aktive og vi var ca 20 aktive som reiste rundt og konkurrerte i løp over alt. Vi hadde et fantastisk godt miljø, trente hver tirsdag i ca 30 år sammen. Vi holder fremdeles sammen, selv om vi nå ikke klarer å holde på en fast treningskveld. Løpsgruppa ”Ditt Tempo” på Tranby har også vært et fast holdepunkt for mange av Sylling-løperne, den gruppa er fortsatt i gang. Det som har vært så fint med aktiviteten er at man får frisk luft, man får trent og man får sosialt fellesskap på en gang. Særlig om vinteren har det vært kjempefint å ha noen å trene sammen med, og de flotte skogsturene om sommeren sammen med gode venner er helt uforglemmelige, understreker Frances

Ved siden av Kanada rundt har Holmenkollstafetten, Fjellmaraton, Oslo Maraton og Drammensmaraton har vært høydepunktene hvert år for løpsgeneralen i Sylling

- Vi ønsker selvsagt flere gode løpere med, men vi kan ikke friste med større premier eller pengepremier. Det går stort sett butt i butt, det er ikke noe vi tjener masses penger på. Det er jo billig å være med i dette løpet, avslutter Frances.

Løpsgeneralen for Kanada Rundt i Sylling har vært aktiv idrettskvinne hele livet. Hun deltok i Sapporo-OL i 1972 i langrenn for England (mora var engelsk). Hun har vært aktiv kajakkpadler og løper i mange tiår. Frances og Arild (sistnevnte med flere flotte plasseringer i blant annet ”Gudenå Rundt i Danmark) har spesielt bidratt til at barn og ungdom i flere tiår har blitt glad i padling Kajakkgruppas hus og flytebrygga ved Svangstrand har vært viktig.

Hele året, ofte flere ganger uka kan vi observere den Frances løpende gjennom i landlige Sylling. Til neste år er hun nok med igjen, både som arrangør og deltaker.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode