Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Samtidig misunner jeg dem for deres egenrådighet, uvilje og særegne evne til kun å ta hensyn til seg selv. Et paradoks ja, da disse menneskene ikke bidrar med stort for å gjøre verden bedre. ”Jeg vil ikke, jeg kan ikke, jeg gidder ikke, jeg orker ikke…”. Kjenner jeg blir oppgitt bare ved tanken på negativiteten til disse standhaftige grinebiterne.

Men det er ikke bare bare å være et utpreget ja-menneske heller skal jeg si deg. I mitt vokabular er nei nemlig nærmest som fremmedord å regne. Får jeg en forespørsel, skal det veldig mye til før jeg takker nei. Jeg ønsker jo å framstå som en positiv person som stiller opp samtidig som jeg gjerne vil sette spor etter meg. Livet mitt bør bety noe for noen, og ønsket om å bli likt for evnen til å ta initiativ er også viktig. I tillegg irriterer det meg (rett nok stilltiende og smilende) at ingen andre gidder å påta seg verv. Disse faktorene forklarer at jeg den siste tida har svart: ”Ja, jeg kan vel alltids det”. Og nå sitter jeg bl.a. i styret i borettslaget med ansvar for drift og vedlikehold samtidig som jeg er blitt verneombud og teamleder på jobben. Og forresten – jeg sa også ja til å være konferansier på avslutningsfesten for 10.trinn. Mer eller mindre ønskede oppgaver dette, så hva er egentlig problemet tenker du?

Jo. Min indre stemme og fornuft sier gjerne nei av hensyn til arbeidspress, men ordet artikuleres likevel ikke. Så selv om noen ber meg om noe jeg har lyst til å rynke på nesen av, setter jeg opp et kunstig smil og mumler: ”Ja, det gjør jeg gjerne”. Den største glede man kan ha, er jo å gjøre andre glad må vite. Men hva med meg selv oppi det hele? Samvittigheten på egne vegne reagerer når jeg svarer ja mens jeg egentlig mener nei. Men den hadde sikkert reagert på andres vegne hvis jeg hadde svart nei også. Mystisk sykdom som krever behandling dette.

Det er godt jeg ikke er politiker i alle fall. Kunsten å kunne si nei må jo der beherskes. Eller kanskje jeg skulle takke ja til et verv i politikken også for å lære? Der må man jo prioritere. Jeg har ellers reservert meg mot telefonselgere. Ikke det at jeg svarte ja til alle forespørsler tidligere, men nå slipper jeg om ikke annet å skuffe dem i motsatt ende. Vet det høres sykt ut, og det er det jo også.

Heldigvis har jeg lettere for å svare nei hvis noen spør om å få lov til noe. Hvis ikke hadde ja-mennesket meg vært lite passende i læreryrket. En har-du-lyst-har-du-lov-holdning der ville raskt ført til det reneste anarki. Å sette grenser for andre er ikke noe problem, men å slå ring rundt meg selv er langt verre. For det er når JEG blir forespurt om noe problemet oppstår. Kanskje kan det ses på som et tegn på styrke og selvsikkerhet å svare ja uansett, men for meg er dette en svakhet som må
overvinnes. Det ender jo med at jeg ikke har tid til det jeg faktisk har lyst til fordi jeg har vært så dum å svare ja til noe jeg egentlig ikke har lyst til. Det er som å drive anarki med eget liv dette. NEI, jeg må lære meg å si nei på en høflig og overbevisende måte til alt og alle som bare fjerner meg fra mitt egentlige jeg. Å være i disharmoni med sin egen indre stemme er ikke akkurat positivt det heller.

Det er en kjensgjerning at samfunnet belønner slik selvdestruktiv adferd. Som ja-menneske risikerer man dermed å bli slukt. Lider man under ja-syndromet, tar man seg lett vann over hodet med drukning som mulig resultat. Følgen av stort arbeidspress kan da også føre til søvnproblemer, håravfall i ung alder og fordøyelsesbesvær. Ikke det at jeg har merket noe til dette – skjønt, jeg har slitt med tornerosesøvnen. Hender jo at jeg angrer på ting jeg har svart ja til.

Jeg har mye å lære av nei-menneskene. Som ellers i livet er den gylne middelvei mest farbar. Å lytte til sin egen indre stemme og stenge verden ute er av og til viktig hvis man skal kunne leve ut drømmene sine og bruke tid og krefter som gjør at en får lyst til å hoppe av glede. Dette vet jeg, men klarer jeg å gjøre noe med det? Hmmm…endelig har jeg i alle fall fått tid til en lidenskap, nemlig skriving…

Heldigvis er det snart ferietid. Jeg skal da rydde bekymrede rynker og dårlig samvittighet av veien. Mange baller i lufta akkurat nå ja vel, men snart skal jeg kun konsentrere meg om og stresse ned med VM-ballen. Samtidig som jeg irriterer meg over og sier et rungende NEI til vuvuzelaen. Men det er et nei som koster lite tross alt – det handler jo ikke om meg.

Og i framtida skal jeg gjøre hva jeg kan for å svare nei i alle fall hvis jeg er så overarbeidet at jeg snart ikke vet hva jeg selv heter. Hvis jeg klarer det da…jeg tviler… Får legge ”Nei, nei gutt. Dette må bli slutt!” på minnet om ikke annet.

God bekymringsløs sommer!

1 kommentar

Torsdag 24. juni 2010 11:16: Gunnar
Far min, som var anleggsbas, sa det slik: Arbeta jækler, i graven skal ni hvila!

Flere saker fra arkivet

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

Saken druknet i andre saker

- Dersom du ikke ønsker noe oppstyr rundt en sak, så gjør du som flertallpartiene gjorde med svømmehallsaken, uttaler Knut Røssum i Lier Arbeiderparti.

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Tør du ta sjansen?

Du får takk hvis du forteller en medtrafikant at han risikerer parkeringsbot, men si ikke noe hvis han nesten kolliderte, hevdes det i ukens petit.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Mer igjen for pengene.

Nå er det atter budsjettid og en anstrengt kommuneøkonomi skal igjen slankes. Det kuttes ikke lenger med ostehøvel, her må det sterkere lut til. Rådmannen er nå ute med et forslag som ikke er uventet, det er bare trist. Hvem er det som får svi i år?

Tidlig høstjakt

Det skrives kun mai og det er omtrent 200 som allerede gjør seg klar til jakta, skriver Tonje Evju i Ukens petit -

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Det er vår -

Syrinen i hagen dufter på sitt beste, og de som plages av vårallergier er like trofaste i sine ritualer som de pleier.

Lier-nett, ikke bare lesestoff

Vi i Lier-nett prøver å samle alle lenker til Liersider på nett. Har du ei lenke vi mangler, eller er det noen av lenkene vi har du mener ikke passer? Send oss et tips.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Null musikk for den yngre garde

Leserinnlegg av Lars Einar Johansen

Ukjent nummer

Når det piper i telefonen

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Et splittet Ap i polsaken?

- Det er ønskelig fra politisk hold og stedsutvikle Lierbyen som sentrum i fremtiden, skriver Paul Chr. Justad (Ap) i en kommentar til Liernett i dag, mens hans partikollega Bård Strand (tv på bildet) mener det er best å få polet på plass og sier derfor ja til Liertoppen

Rotfast liung

Ukens petitskribent Rune T Berg skriver om å flytte og "bosette seg bare en greins avtand fra forankringspunktet" ---

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Deltakelse, mestring, innflyelse og likestilling

I samarbeid inviterer Norsk Folkehjelp og Arbeiderpartiet Kvinner Kan fredag og lørdag, melder Aud Watnebryn (på bildet).

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

0,07 prosent

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Skal vi danse?

Det brygger opp til dansegalla, og spent forventning til den store kvelden sprer seg gjennom Lierdalen. Jeg skal også dit tror jeg.

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Jostein Hoset: Valgets kval

- Etter fire år i kommunestyret har jeg lært mye og fått mulighet til å se politikkens sanne ansikt fra innsiden. Et hav av dilemmaer. Konklusjonen er at lokalpolitikk er og blir realpolitikk avhengig av mennesker som har tid, vil og kan.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg