Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: a276d2f9121a16408971f53b4a648486

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

At Hans Christian Heg var oberst, mistet livet i den amerikanske borgerkrigen og fikk en statue ved Haugestad, har nok mange i Lier fått med seg, men stort mer er det ikke mange som vet. Blir noen spurt om Tollef Bache og sønnen Søren Baches betydning for de tidlige utvandrerne, blir det som oftest taust.

Styreformann Truls Hallingstad viste professor Lovoll det gamle gjestgiveriet på bygdetunet.
 
Derfor er det en vekker å få besøk den fremste nålevende ekspert på norsk innvandring til USA, professor Odd S. Lovoll. Han har skrevet et betydelig antall bøker om nordmenn i Amerika, og flere av dem foreligger i norsk oversettelse. Mest kjent er kanskje ”Det løfterike landet”. Tidligere i år kom Lovolls foreløpig siste bok, som omhandler historien til de norskspråklige avisene i Amerika. Hvem ante vel at det i årenes løp var over 300 slike aviser og at den aller første av dem ble produsert på låven til Even Heg, far til Hans Christian Heg?
 
Lovoll hadde ikke vært i Lier før, men er vel kjent med både Hegs historie og de to statuene som er reist av ham i USA. I Lier ville gjerne se den tredje, som står ved Haugestad. Han var imponert over arbeidet som er gjort for å bevare det gamle gjestgiveriet Hans Christian Heg vokste opp i. Fra gjestgiveriet gikk turen videre til andre steder med tilknytning til Heg og Bache, blant annet Store Valle, der Søren Bache i juni 1839 tok farvel med sine foreldre og la ut på sin pionérreise til Illinois og Wisconsin.
 
Fra besøket i Lier og Drammen gikk turen tilbake til Oslo, der han dagen etter holdt hovedtalen under markeringen av USAs nasjonaldag 4. juli.
 
 
Utvandringens konsekvenser
Det var bare Irland som hadde større utvandring til Amerika enn Norge når en ser antallet i forhold til folketallet. Minst 850.000 nordmenn utvandret til Amerika. Det var en avgjørende endring for dem, men også av enorm betydning for de gjenværende i Norge. Hvis ingen hadde utvandret, hadde det i dag kanskje vært innpå dobbelt så mange nordmenn å brødfø.
 
Odd S. Lovoll
Få, om noen, er bedre kvalifisert enn professor Odd S. Lovoll til å uttale seg om norsk-amerikansk historie. Han utvandret elleve år gammel i 1945 og har deretter brukt tiden til å lære, lære bort og å skrive bøker som har kastet lys over norsk innvandring til USA. Lovoll tok sin doktorgrad ved University of Minnesota på emnet.
 
Han har skildret norskamerikanere som etnisk gruppe i bøker, artikler og foredrag på begge sider av Atlanterhavet og som redaktør for The Norwegian-American Historical Association gjennom 20 år.
 
Boken ”Det løfterike landet” (1983) er uten tvil blant de viktigste som er skrevet om emnet, men Lovolls bokproduksjon er langt mer omfattende.
 
 
Lovoll om oberst Hans Christian Heg i ”Det løfterike landet”:
Krigen skapte helter. Den mest kjente av dem er uten tvil oberst Hans Christian Heg, sønn til pionérlederen Even Heg.”
 
Lovoll om hundreårsfesten i 1925 for norsk innvandring (1825-1925) i Minneapolis, der opp til 100 000 mennesker overvar arrangementene:
 ”Neste dag ble festlighetene avsluttet med et skuespill basert på livshistorien til helten fra borgerkrigen, oberst Hans Christian Heg, med 1000 skuespillere i 24 scener."
Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode