Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Med smilet som oftest på lur er jeg nemlig sjelden sur. Når jeg først blir irritert, har jeg fått høre at jeg blir gladsint. Må si jeg liker det uttrykket. ”Du er en gladlaks du,” blir jeg av og til også fortalt. Nja, vet nå ikke helt det. Riktignok er jeg ganske så gyteklar, men særlig spretten er jeg ikke. Og du – hvor hyggelig er det egentlig å bli sidestilt med en laks? Tar jeg ikke helt feil, så dør de fleste lekelystne hunn- og hannlaksene etter gytinga. Ikke særlig lystig akkurat, men hmm… Laksen har skjønt det den, der den lever det lekende livet og nyter livets goder til the dying end. Så noe lærdom kan vi vel få fra laksen også.

Likevel er det et merkelig uttrykk. En glad laks har i alle fall aldri jeg møtt, sett eller hørt om. Laksen er like mimikkløs som annen fisk spør du meg. Det vil si, like traust og morsk som torsken er den kanskje ikke. Såpass ære skylder jeg min påståtte humørfylte kollega i det våte element. Og laksen smaker jo så mye bedre også da, men betyr det at den i levende live er glad av den grunn? Ikke vet jeg… Den gjør i alle fall meg matglad der den stein dau ligger der og venter på fatet.

Mye mulig at jeg er dum som en gås, men dette gladlaksuttrykket sitter ikke helt fast på stanga hos meg. Vet du forresten at en gås slett ikke er så dum? De er nemlig smarte! For når gjessene flyr sørover i V-form, er det fordi luftmotstanden blir mindre og oppdriften for de bak blir bedre. Ikke bare det – med innebygd radar finner de jo fram hvert år. De veksler også på å ligge i tet, og gjessene bak oppmuntrer de foran gjennom skrik. Og skulle en gås skade seg, forlater et par andre hjelpeflyvere flokken som støtte. Luftas svar på Tour de France med andre ord. Dette samholdet har vi mye å lære av. Så kall meg gjerne dum som en gås. Heller det enn gladlaks. Husker du forresten eventyret ”Tyrihans som fikk kongsdatteren til å le”? Eventyret der Tyrihans ga fra seg en – ja hva tror du? Jo, selvsagt en fisk til fordel for en gullgås som alle hang fast i bare man sa Vil du være med så heng på. Den magiske Gullgåsa gjorde da også sitt til at prinsessen slo opp latterdøra på vidt gap.

Om du nå henger med gullgåsa er en helt annen sak. Akkurat som for Tyrihans og de andre frierne er humor en vanskelig ting. Å være morsom på bestilling er neimen ikke lett. Det får meg til å tenke på 10.trinnselevene på Tranby som i disse dager skal skrive sitt aller første kåseri. Et kåseri som skal gi uttrykk for egne tanker og meninger, inneholde humoristiske poeng, ironi, overdrivelse, tankesprang og gjerne også uvante og originale språklige bilder. Bare blåbær tenker du kanskje. Det er riktig det, for å bruke uttrykket bare blåbær om noe som er lett må være feil. For ikke kom og fortell meg at det er lett å stå bøyd over blåbærbuskene i time etter time med påfølgende ryggvondt. Like lite som det er lett å sitte krumbøyd og skrive med humoristisk snert på kommando. Butikkjøpte bær er derimot bare bare akkurat som det å fortelle om alt og ingenting virker enkelt når man lytter til et av Øyvind Thorsens mange kåserier. For selv om et kåseri er som blåbær som røres til syltetøy er det slett ikke bare bare å skaffe til veie innholdet. Det koster nemlig tid og tanker.

Selv har jeg i det siste fortalt noen av mine tidligere Liernett-petiter på 10.trinn. Dette har jeg gjort under tvil, da det ikke er lett å skulle kåsere i eget reir. Men inspirert av min tidligere gode klassestyrer og nå kollega har jeg nå gjort det. Som norsklærer føler du deg da vurdert opp og ned i mente som en underholdningsartist i undervisningsbransjen. Sjelden har jeg vært mer nervøs, og sjelden har jeg fryktet elevenes reaksjon mer. Smiler de? Ler de? Forstår de noe? Tar de poengene? Men det har nå gått greit. Jeg skal ikke skryte av at elevene lo så mye akkurat, men det er tross alt den humoristiske tanken som teller. Hadde jeg kommet slepende med en gullgås, hadde nok latteren runget mer gitt. Når det er sagt, lo enkelte godt da jeg framførte min ”Støv suger”-petit. Traff spiker’n på hodet eller for den del plomma i egget med den.

Jeg velger å tro at jeg ikke skeit i eget reir til tross for at gladlaksen meg ikke akkurat kan karakteriseres som noen stor humorist. Min trøst er at humor er som champagne der den tørre ofte er den beste. Eller som sjampanje da – det er vel slik det skal skrives i dag etter at Norsk Språkråd i sin tid innførte en ny rettskrivningsreform som må ha blitt bestemt i fylla på en pøbb et eller annet sted…

Ja du 10.klasseelev. Lett er det ikke å skulle kåsere, men husk at den må tidlig krøkes den som god kåsør skal bli. Rugende på gode ideer ser jeg fram til at dere elever skal kåsere i eget reir. Måtte deres kåserier gjøre hverdagen min enda gladere. En god latter forlenger jo livet, eller som en bekjent av meg sa en gang: ”Jeg har nok hatt for mange lattere siden jeg har blitt så forlenget rundt livet”.

Flere saker fra arkivet

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Utagerende prester

Ukens petit: Gjennom livet har jeg blitt kjent med flere utradisjonelle prester.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Ukens petit: "Ode til hengekøya!"

Ukens petit er ved Ingvild Prytz Lerberg, Sylling, student, for tiden i Trondheim.

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Stjal 250 kg blåbær i Lier

Når et kvart tonn blåbær forsvinner, er det ikke bare blåbær.

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Ukens Petit

Liernett har den siste tiden knyttet til seg flere skribenter som har lovet å levere et petit med jevne mellomrom. Først ut på nye Liernett er Gunnar Langsrud. Gunnar Langsrud (66) er opprinnelig fra Hurum, men bodde i Sylling i vel 35 år. Pensjonisten har nå flyttet til Beito og fjellet sammen med kona Kari. Gunnar har en lang yrkeskarriere bak seg.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Rotfast liung

Ukens petitskribent Rune T Berg skriver om å flytte og "bosette seg bare en greins avtand fra forankringspunktet" ---

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

En moderne gapestokk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Vibrokings på Tranby bluesklubb.

Vibrokings underholdt i går kveld de litt for få fremmøtte på Tranby pub. Med tradisjonstro cityblues og mye nyskapende, egenprodusert materiale var de en suksess blant de etter hvert bortskjemte Liungene.

Konsert i Sjåstad kirke

Frøydis Grorud med musikervennene Ingebjørg Bratland og Torjus Vierli begeistret en nesten fullsatt kirke torsdag