Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: fbe4f36ba2c02a0eaa070192e576c269

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Dette julebrevet kommer fra Calahonda i Malagaregionen. Oppe i skråningene bak den som oftest solrike middelhavskysten ligger det noen tusen ferieboliger som i desember bare unntaksvis er bebodd. Men noen holder ut, og ikke minst nordmenn, og både i juletiden og ellers i året besøker de den norske sjømannskirken, som dekker et område med få sjøfolk, men desto flere fastboende og turister.

Kirken den er (i) et gammelt hus
Kirken, som kalles El Campanario (klokketårnet), holder til i et anlegg der det eldste av bygningsmassen stammer fra 1572. I de første 430 årene ble eiendommen bruk til mange formål. Den skulle kunne beskytte i en tid da sjørøvere herjet i Middelhavet, og murene var opptil en meter tykke og utstyrt med skyteskår. Senere har den blant annet vært politistasjon og skysstasjon, og noen vil ha det til at den har huset både skole og kloster.

For åtte år siden kjøpte Sjømannskirken og Diakonhjemmet i Oslo den sterkt restaureringstrengende eiendommen. Ved iherdig innsats fikk anlegget både kirke, svømmebasseng, patio, møterom og gjestehus, sistnevnte med kapasitet til innpå 30 gjester i dobbeltrom med god standard.

Sjømannskirkene er verdenskjent for sine nystekte vafler. Her i El Campanarios versjon

Populært bibliotek: Kirken har selvsagt langt flere bøker enn nytestamentet og Liers tusenårsbok. Velfylte bokhyller og en tettskrevet utlånsliste forteller om stor leselyst blant de mange nordmennene som tilbringer hele eller deler av året i et område hvor man i godvær kan skimte fjellene lengst nord i Afrika. Og godvær er det nesten hele året.

For noen tiår siden måtte nordmenn på solkysten oppdatere seg på nyheter via engelske aviser, som ankom dagen etter utgivelsen. I dag er stadig flere på nett og holder seg like oppdatert som om de satt hjemme i stua i Norge.

I gangavstand fra kirken ligger det restauranter og butikker, og Lidl, som ble fordrevet fra Lier for noen år siden, men visstnok lever videre i Liers vennskapskommuner, har bitt seg fast nede ved en av hovedveiene mellom Malaga og Cadiz.

Restaurantkapasiteten er tilpasset mer travle årstider, og mange av de internasjonale spisestedene er feriestengt i opptil tre måneder mens innehavere og betjening ferierer hjemme i Mexico, India og hvor de nå ellers kommer fra. Kineserne er unntaket. De ser ut til å holde åpent året rundt.

Julefeiringen begynner med verdens største lotteri
Spanske juletradisjoner er noe annerledes enn det vi er vant med hjemme i Norge. Den offiselle julefeiringen begynner 22. desember hvert eneste år med trekningen i El Gordo (norsk: den fete).

El Gordo er verdens største lotteri og i år er det solgt lodd for 2,3 milliarder Euro (20 milliarder kroner), og 70% brukes til premier. Det er opp til 195 førstepremier på tre millioner Euro (24 millioner kroner) hver. Deretter trekkes mengder av ”smågevinster” på 500.000 Euro, 200.000 Euro og så videre nedover. Trekningen foregår i timevis, og det er barn som synger ut vinnernumrene. Det hele er selvfølgelig direkteoverført på TV.  Som i alle andre lotterier er det langt flere tapere enn vinnere. Bildet over viser et par av de spanske storavisenes utgaver 23. desember, dagen etter trekningen. Som det fremgår var det loddene med nummer 79250 som vant de aller største gevinstene.

Været på solkysten akkurat nå
Heftige regnskurer har de siste to dagene fortsatt vaskingen av både gater og biler, men også sørget for at blomster og andre vekster har vann nok i lang tid. I løpet av lille julaften skal regnværsskyene forsvinne, og solkysten vil igjen leve opp til navnet.

I et forsøk på å gjøre en typisk norsk julesang tilgjengelig for en engelsktalende bekjent, brukte vi for enkelhets skyld oversettelsesverktøyet til Google. ”Den første jul i et fremmed land” heter det i julesangen, og oversettelsen ble ”July 1 in a foreign country”.

Fortsettelse følger i neste julebrev.

Mer om julen på El Campanario:
http://www.pilegrim.no/news.php?id=1293051955

Forrige artikkel:Seks viktige 4.divisjonspoengNeste artikkel:Oppskrift på god bygdekultur
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode