Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Sol, sand og skyskrapere

En februardag i Dubai kan minne om en varm og god norsk sommerdag, mener Liernetts Knut A. Andersen som er i Dubai blant annet for å holde foredrag i den norske sjømannskirken.

Bildet over tok han fra den nye og førerløse bybanen som knytter sammen de viktigste tettstedene i emiratet Dubai. Foredraget hans står det mer om her: http://www.sjomannskirken.no/media/43948/ankarnytt_vecka06_11.pdf , og her er noen av hans andre inntrykk fra den arabiske storbyen:

Utsikten fra hotellet er ganske imponerende. Vi ser over Creek’en, en slags liten fjordarm som strekker seg noen kilometer inn gjennom byen fra den persiske gulf. På dagtid er det et yrende liv med lasting og lossing av dhower som kommer med all slags varer. På kvelden glir glitrende båter forbi med restaurantgjester som nyter buffetservering og utsikten mot noen av verdens høyeste bygninger. Nå i februar er temperaturen nede på behagelige 25C. I sommermånedene kan den nærme seg 50.

Utsikt over "the Creek", en viktig del av Dubais havn og et populært turistmål

Emiratet Dubai er en del av De forente arabiske emirater, en nasjon som oppsto omtrent på samme tid som Lierbyen mistet jernbaneforbindelsen med Drammen og Oslo. Siden den tid har det vært en utrolig utvikling. I Dubai, altså. Da oljepengene stort sett var brukt opp, klarte landets ikke altfor demokratiske ledelse å gjøre Dubai til et finanssentrum, noe som – med unntak av fjoråret – har medført sammenhengende ekspansjon.

Når Dubais øverste leder (til venstre på bildet) blir omtalt i media, og det blir han ganske ofte, begynner artikkelen eller bildeteksten med det noe omfattende ”His Highness Shaik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vice President and Prime Minister of the UAE and Ruler of Dubai ….” (Foto: Khaleej Times)

Myndighetene i Dubai har nettopp regnet ut at 42% asv luftforurensningene kommer fra biltrafikken, og nå har offentlig ansatte fått en anmodning om å bruke kollektivtransport til og fra jobben.

Fra  toppen av hotellet har vi utsikt mot en skyskraperklynge i sør. Blant høyhusene er også verdens aller høyeste bygning, den 828 meter høye og metallglinsende Burj Khalifa, der det nettopp ble åpnet en restaurant på 122 etasjer. Prisene skal visstnok være enda høyere.

Burj Khalifa (til venstre for midten av bildet) ruver godt i bybildet med sine 828 meter.

Ved foten av Burj Khalifa ligger blant annet et shoppingsenter med 1200 butikker. Ja, tolv hundre. Akkurat nå er det DSF (Dubai Shopping Festival) med tilbud i de fleste butikkene. Andre shoppingsentre er strødd utover byen, men de er ikke så store. Mange av dem har bare noen få hundre butikker.

Rett utenfor byen strekker sanddynene seg tusenvis av kilometer nordvestover inn i Saudi Arabia. På en utflukt ut i ørkensanden stoppet vi ved en beduinleir og ble godt mottatt av en kameleier og hans sønner, som ønsket velkommen inn i teltet og bød på dadler og kaffe. Vi ble mottatt med en gjestfrihet som ligger milevis fra det vi selv oppviser når ukjente ringer på døren.

Et par timers kjøring videre brakte oss til en fjellkjede og den urgamle byen Hatta, der kvinnene ikke bare bærer heldekkende, sort abaya, men noen ganger også en slags metallglinsende ansiktsmaske som skjuler munn og nese. I den oaseaktige byen var det fullt av palmer. Vårt vertskap inviterte på restaurant med palmer og svømmebasseng. Menyen var hamburgere. ”Mountain view hamburgers” med salat og pommes frites. Ketchup fulgte med i små glass fra Heinz. Sivilisasjonen har med andre ord nådd lengre enn noen kunne ane. Men når sant skal sies, og det skal det jo fra tid til annen, var burgerne enda mer kjøttfulle enn i Lierbyen.

Tilbake i Dubai tok vi taxi til en annen attraksjon. Sjåføren var fra Bangladesh og ville vite mer om Norge. Vi fortalte om lange og mørke måneder med snø og temperaturer under frysepunktet. – Vi skulle gjerne hatt regn og snø her i Dubai, sa han. Lykken er som kjent der man ikke er.

Reisebrev

Flere saker fra arkivet

Liung flyr innenriksruter i Afghanistan

Oddvar Grøstad, her fotografert under kirkeskipet som svever under taket i Dubais norske sjømannskirke, svever selv vanligvis mellom skyhøye fjell i Afghanistan.

Ørkenrally i Dubai

Gjermund Frostad fra Lier starter i ørkenrally i Dubai

Sliter litt i Dubai

Liungen Gjermund Frostad begynte tirsdagen bra med jevn kjøring de første 130 kilometerne i VM-runden UAE Desert Challenge i Dubai.

Et gjestfritt sultanat

Les Ulla Nævestads ferieopplevelse i Oman, kystlandet sørøst på den arabiske halvøy, som kombinerer gamle tradisjoner med moderne teknologi.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

En by kalt Lier

Kong Harald har vært der. Dronning Sonja også. I vårt hjemlige Lier vet nok også mange at det finnes et Lier i Belgia, men langt færre har besøkt byen. Bildet: Belgia er kjent for kniplinger og annet håndarbeid, og Lier er ikke noe unntak.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Mine byer: Shanghai

Denne gangen guider vår petitskribent, Knut A. Andersen oss inn i Shanghai --

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Fra Leirdalen til Dakar

Kongepokalvinneren i enduro, Pål Anders Ullevålseter, stod over lierklassiker`n på søndag, men røpet at han har større mål på nyåret --

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

- De godaste hamburgarna

Kundene kom ikke marsjerende til Marché, som nå får den svenske hamburgerkjeden Max som samboer. Foto: Max. Tilbudet gjelder kjedens serveringssteder i Sverige.

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Du store verden

Skal du reise fra Majorstuen til Oslo sentrum, må du kanskje først snakke med noen i Liers vennskapsby Falköping.

Siste julebrev fra Malaga

Når lysene tennes klokken halv syv blir én sak glitrende klar: Du skal lete lenge etter noen som kan konkurrere med Malagas julegater.

Vi besøker Liers spisesteder: Dong Fang

Lengst mot øst i Fosskvartalets mektige atrium ligger Dong Fang, en liten kinarestaurant med tradisjonelt utvalg og ganske rimelige priser.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Thank you for innsatsen

Fredag fikk Arne Kjartan de lange Ruud en velfortjent takk av Coouncillor Mrs Mary Anne Pooley, the Mayor of Eastbourne for sin mangeårige innsats for byen.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Bondens marked i Drammen i dag

Ragnar Swift fra Lier er blant veteranene på Bondens marked i Drammen, der gårdsprodukter frembys midt på Bragernes torg.

Europark gir dårlig inntrykk

Uklar skilting og uklare bestemmelser er og blir en kilde til irritasjon og gir dessuten et dårlig inntrykk av Lierbyen.

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Vi besøker Liers spisesteder: Elvecaféen

En slags kombinasjon av strikkekafé og spillelokale med felles serveringsdisk, men nokså ulikt klientell.

Rådyrt å bruke kollektivtransport på Osloturen

Lierfamilen sjekket hva det ville koste for fire å ta toget inn til Oslo og bruke kollektivtransport i byen. Svaret var 1000 kroner, skriver Aftenposten.

Godt mottatt i Tyskland

Thorbjørn Jagland ble som vanlig ble møtt med kritikk fra norske media. I Tyskland er derimot årets fredspris blitt godt mottatt og oppfattet som inspirerende.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Fjerde julebrev fra Malaga

Nyhetsmeldingene om glatte veier i vinterlandet virker stadig mindre interessante. Det er rart, for hjemreisen kommer stadig nærmere.

Skal det være en høne?

Ukens petitskribent, Bjørg Ege, forteller her om en markensdag i Messines - en liten innlandsby i Algarve.

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Smilte om kapp med sola

Grunneier Hans Erik Sylling og fru Elin smilte om kapp med sola og med unge og gamle skielskere på Svarteberg på lørdag. Allerede på lørdag var det mange som hadde fått med seg nyhetene om den ”nye traseen fra Svarteberg. Svarteberg ligger like bak Hørtekollen. Den evigunge skientusiasten og skautrimmeren, Øyvind Melgaard, har allerede sørget for mange kilometer innover marka i retning av markas høyeste punkt, Breilitoppen.

Femte julebrev fra Malaga

Et småbruk med oliventrær, svømmebasseng og med utsikten på bildet, som ble tatt tredje juledag, er til leie og har vært blant utfluktsmålene i romjulen. Det har også den britiske kronkolonien Gibraltar, også kjent som "Gib" og "the Rock".

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Panorama i Jotunheimen

Førstemann ute med sin fjellopplevelse er Odd Jacobsen fra Tranby som i sommer besteg Surtningssui, 2368 meter over havet.

Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Christian

Med unntak av at Wok står på menyen, er det intet som sier at Cafe Christian på Liertoppen er en kinarestaurant, men slik er det, og det er intet minus.

Lier før og nå

I mange år lå Lierbyens postkontor nedenfor Andershaugen i Bruveien. I dag brukes tomta til lagring og parkering, og en eventuell parkmessig bearbeidelse av Andershaugen ligger langt inn i fremtiden.

Mer forvirring på Stoppenkollen

At eiendomsmeglere jukser med populære adresser, viste vi i en tidligere artikkel om Nøste Terrasse. Nå tøyer Dialog Eiendomsmegling sannheten igjen.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Vi besøker Liers spisesteder: Zita Matbar

Mange steder i verden er ”den store manndomsprøven” å sikre seg selv og familien tilstrekkelig mat. I Lierbyen er det omvendt. Der gir forspisning heder, ære og navnet i glass og ramme på veggen.

Lierskogen og OL-drømmen

BAKSPEILET: Eventuell likhet med andre hendelser den siste uken er mer eller mindre tilfeldig.

Finn ukas post!

- Utsikten fra området ved Kraftkollen (se kartutsnitt th) er verdt hele turen opp, skriver trimgeneral Arne Ask i Lierbygda O-lag

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

Første julebrev fra Malaga

I lett snøvær og bitende kulde på Gardermoen stakk Norwegian-flyet den røde snuta mot avgangshallen og minnet mest om at ”Rudolf er rød på nesen”.

Tydeligere identitet gir mer trivsel og livskvalitet

Falköping i september: Sommersesongen er over, men det er fortsatt mange gode grunner til å besøke Liers svenske vennskapskommune. Konkrete tiltak for bedret livskvalitet er bare én grunn.

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Vi besøker Liers spisesteder: ASVOs kafé

For ASVO på Kjellstad er kafédrift en av mange aktiviteter. Kafeens åpningstid gjør at det er lunsjservering som er mest aktuelt.

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Vi besøker Liers spisesteder: Stig inn

Det er bord og stoler i lokalet, men det meste av virksomheten er basert på henting eller utkjøring.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

Utagerende prester

Ukens petit: Gjennom livet har jeg blitt kjent med flere utradisjonelle prester.

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Vi besøker Liers spisesteder: Namnam

Navnet er nytt, men lokalet er velkjent. På hjørnet i Amtmannsvingen har mange forsøkt, men få har hatt suksess med virksomheten i den etter hvert nokså brune puben.

Knut Vollebæk og Vice Versa

På søndag kommer tidligere utenriksminister Knut Vollebæk til Lierskogen kulturkirke. Det gjør Vice Versa også.

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Lier før og nå

Alfheim var blant de mest kjente og imponerende husene i Lierbyen da det sto ferdig i 1908. Huset ligger der fremdeles, men er nå inneklemt blant blokker som bare har navnet felles med den gamle sveitservillaen.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Liertoppen feirer fødselsdag

I løpet av 25 år har det vært mange glade kjøp og mange bitre nederlag.

Liers spisesteder: Toppen Pizza & Kebabhus

Vi har tatt turen opp på Lierskogen og besøkt en av Liertoppens nære naboer, nærmere bestemt Toppen Pizza & Kebabhus.

Vellykket åpning av Lierbyen Seniorsenter

Fullt hus og stormende jubel er et uttrykk man sjelden forbinder med Lierbyen, men i dag kom unntaket.

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Folkeaksjonen mot sykkelstier.

Ukens petit av Rune Elven – igjen.

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Uforglemmelig øyferie i Atlanteren

Columbus, Napoleon, Keiser Karl, Churchill og fotballspilleren Christian Ronaldo har alle tilkytning til den portugisiske øya Madeira, men også fjellvandrere, blomsterelskere og solhungrige nordboere blir tiltrukket av atlanterhavsøyas egenart.

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

Ordføreren, Lierbyen og ønskedrømmen

Helene Justad vil redde Liers skrantende sentrum. Til det trenger hun mye drahjelp, men media kan ikke endre fakta.

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Lier før og nå

Bildene er tatt nederst i Kirkeveien i 1979 og 2011. I løpet av de 32 årene er mye forandret i Lierbyen.

Vi besøker Liers spisesteder: Chili Pizza

I matrekka på Liertoppen ligger det kanskje mest internasjonale spisestedet i hele Lier. Menyen omfatter retter fra India til Mexico og fra Kina til Europa via Midtøsten.

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Helt unike bilder fra et kjent hus

Heg Gjestgiveri er trolig blant Liers mest fotograferte bygninger, men det er etter flyttingen til bygdetunet. Nylig kom det frem gamle bilder fra husets mindre kjente fortid. Blant dem bildet (over) av den store frukthagen ved huset.

Kjenner du en tysklærer?

Spør i så fall om han eller hun har fått noe faglig påfyll i det siste. Sannsynligvis er svaret nei. Da kan du bringe dette videre:

Magre dager på Liertoppen

De selger kalorier, men blir ikke feite av det.

Eventyrstund og juletrehogst

Barna fulgte godt med, da Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling pakket det nyhogde juletreet.