Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 830f2ce9f2df1eaf34733e85609f5542

- Lierbyen - stedsutvikling og kulturhus

- Avgjørelsen om et kulturhus må tas på alvor og gis sin positive tilslutning, skriver Sverre Jan Sørensen, leder i Lierbyen Handelsforening, i dette innlegget.

Lierbyen Handelsforening (LHF) ble stiftet i 2007, hvor styrets oppgave først og fremst er å ivareta våre medlemmers interesser. I dette ligger det at vi naturligvis også er sterkt interessert i det som skjer, skal skje, og kanskje aller best BØR skje i Lierbyen. I den forbindelse har vi vært svært opptatt av prosjektet STEDSUTVIKLING LIERBYEN - vedtatt av Lier formannskap 17. november 2005.

Vi ser det positive som over tid har skjedd med tilsvarende kommunesentre som Sande, Mjøndalen, Hokksund og ikke minst Asker. Så hvorfor skulle ikke også kommunesenteret i Lier, med sine nær 24.000 innbyggere, få sin renessanse og oppblomstring?

I dette arbeid er alle aktører viktige; handelsnæringen, kundene, næringsaktører, gårdeiere, beboere, kulturentusiaster, kommunens administrasjon og våre politiske valgte representanter. LHF har med bekymring sett på utviklingen av Lierbyen, et sted som dessverre flere og flere får følelser av at dette er og blir et dødt sted.
Håpet vårt har vært, og fortsatt er, Prosjekt Stedsutvikling!

I visjonen til Prosjekt Stedsutvikling heter det at Lierbyen skal være et levende og velorganisert kommunesenter i ”Grønne Lier” - med tilgjengelighet for alle.
• Med levende menes at det skal være handels-, aktivitets-, kulturtilbud og møteplasser som tiltrekker og engasjerer mennesker med forskjellig bakgrunn og interesser fra tidlig morgen til sent på kvelden.

Blant føringer/hovedpunkter for utvikling av Lierbyen heter det:
• Lierbyen N videreutvikles for boliger, handel/service, kultur, offentlig virksomhet og attraktive aktivitets- og møteplasser.
I dette prosjektet ligger ønsket om et flerbrukshus/aktivitetshus/kulturhus.

Lier kommune har vedtatt ”Grønne Lier” som sin visjon. Visjonen skal ligge til grunn for de veivalg og prioriteringer som gjøres i årene som kommer. Mer konkret mener kommunestyret at om 30 – 40 år skal liungene kunne si (utdrag):

Vi har bevart
• trygge og aktive lokalsamfunn
• gode kår for barn og unge

Vi kan oppleve:
• nærmiljø med gode møteplasser og bred deltagelse
• flerkulturelt fellesskap
• et aktivt og mangfoldig organisasjonsliv

Vi har utnyttet ressursene slik at vi har
• ivaretatt privat initiativ og engasjerte innbyggere
• et aktivt og mangfoldig kulturliv

Vi har sett mange flotte og kreative skisser for hvordan Lierbyens nye ansikt kan bli om noen år, med bl a flotte og velorganiserte miljøgater, gatebelysning, trær, fortau, blomster, grøntanlegg, kundevennlige p-plasser etc.
Det vi også ser, og er redde for, det er at Lierbyen blir en kulisse by. Et sted hvor alt ser fint og flott ut … men dessverre ikke har noe innhold. Hvor er alle butikkene med varierte varer og produkter? Skal fine utstillingsvinduer fremdeles preges av solstudio og rullatorer? Hvor er innholdet? Hva finner vi ”bak” de nye fine fasadene?

Selvfølgelig har våre medlemmer i LHF sine ønsker om kommunesenteret Lierbyen, dette naturligvis på bakgrunn av at jo flere mennesker på stedet, jo mer handel. Som medlemmene uttrykker det:
• Fint om Lierbyen kunne være det knutepunkt i kommunen som vi alle fortjener.
• Et samlende sted for hele bygda hvor ting skjer, som man lett søker til og som man kan snakke om med positivitet.
• Når det skjer ting i sentrum vil det også være lettere å trekke til seg annen næring, som stedet sårt trenger.
• Og i hvert fall klare å holde på det som allerede er etablert på stedet.
• Trolig blir det mindre "skummelt" å starte med noe nytt i Lierbyen når man ser at det er et yrende liv her. Og det vil det jo bli. Både på dagtid og kveldstid.
• Kulturhus vil trekke mange mennesker til kommunens eget sentrum.
• Et kulturhus (flerbrukshus/aktivitetshus) kan og må brukes av alle, og til mye, alt fra konserter for den ferskeste amatør til et egnet sted for næringslivet. Her kan arrangeres utstillinger, mini messer, konferanser, lokale mannekeng-oppvisninger, kurs for kortreist mat, bedriftspresentasjoner osv.

La oss si det slik; for en dyktig kulturhusleder finnes det ingen begrensninger i hva man kan få til. Det gjelder bare å legge forholdene til rette. Og et kulturhus vil bli en viktig møteplass og et avgjørende element i morgendagens og fremtidens Lier.

For å kunne oppnå målet om et velorganisert, aktivt, levende og pulserende kommunesenter er det nå en betingelse at viktige beslutninger tas. Avgjørelsen om et kulturhus må tas på alvor og gis sin positive tilslutning.

Lierbyen Handelsforening oppfordrer nå til at intensjonen med det som er vedtatt i prosjekt Stedsutvikling Lierbyen, blir innfridd. Og da ikke bare som et kulissested, men et stolt kommunesenter med innhold, hvor kulturhuset har sin naturlige plass!

Lier, 11. februar 2011.

Lierbyen Handelsforening
Sverre Jan Sørensen
leder

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Torsdag 17. februar 2011 17:03: Velger på vandring
Lierbyen Handelsforenings leder har sikkert greie på penger. Derfor burde han ha forstått at Lier kommune ikke har penger til det ønskede kulturhuset.
Torsdag 17. februar 2011 17:29: kulturarbeider
Undertegnede var til stede på "vekkelsesmøtet" på Haugestad for en uke siden. Og jeg tenkte i mitt stille sinn: J"eg lurer i all verden på hvor alle de menneskene Skanska har plassert på bildet, hvor har de parkert?" Og så lurte jeg på hvor mye Skanska betalte hr. Butenschön for å stille opp? Ja, for det var vel ikke Lier kommune som gjorde det?
Beklager Sverre Jan Sørensen, men jjeg kan ikke se hvorfor det lokale klutur- og idrettslivet i resten av kommunen skal måtte blø for at dere få et større kundegrunnlag. Noe jeg forøvrig ikke tror vil skje selv om vi sløser vekk 220 millioner kroner av fellesskapets kasse.
Fredag 18. februar 2011 12:36: Kjøpmann
Lierbyen er ikke et naturlig sentrum for Liers innbyggere. Det er galskap å bruke kulturmidlene vi har, til å holde liv i Lierbyen. Vi andre med handelsvirksomhet i andre deler av Lier, ønsker oss også et Kulturhus å lene oss på, utenfor butikkdøra, men vi må, på lik linje med dere, tilpasse våre forretninger til kundenes ønsker og behov, og ikke forvente at Liers - alt for få kulturkroner - skal redde oss.
Søndag 20. februar 2011 09:32: Truls Hallingstad
Lierbyen hadde et trivelig treffsted noen år. I Bakerikvartalet, der det myldret av folk i passasjen utenfor Mega, bygdefolk som for forkjellige formål kom innom der, noen for å handle i kolonialen med ferskvaredisk, noen hadde ærend på Posten, for andre var Nille målet, eller optikeren, dyrebutikken, og noen hadde avtale hos frisøren. Tipp og trav trakk også mange, med tipping, lotto, trav på TV-skjerm, søtsdaker, strikkemønster og garn. Og tobakksvarer. (På den tiden var det også ferskvaredisk hos Helge Granli på Joker, med områdets beste, egenmalte medisterdeig.) I passasjen var det lov å ha loddsalg og kakelotteri. Et treffsted i Lier.
Søndag 20. februar 2011 22:07: <span class="kommentator-sensurert">&nbsp;</span>
Denne kommentaren ble ikke godkjent av redaksjonen.
Søndag 20. februar 2011 22:08: Henrik Evensen
Se hva Lierbyen er i dag. Det er 2 gatekjøkken, et par matbutikker og et musikkverksted som holder til i et snart 100 år gammelt bygg. Og selfølgelig en hel haug med eldreboliger. Dette er altså SENTRUM i en kommune med så mye og variert kultur. Med så mange ivrige musikere og skuespillere. Men hvor er møtestedet der du bare kan gå inn å slå i hjel litt tid, ta en kaffe og slå av en prat med noen kjente? Hvor er stedet der du kan ta en tur innom for å se en forestilling en og annen kveld? Er du kanskje en av de som mener at Liers økonomi ikke er i stand til å bygge et kulturhus? Hvordan mener du at økonomien skal komme på beina uten en intektskilde?
Nei, det er ikke noe tvil. Lier trenger et kulturhus. Og det nå!
Meld deg gjerne inn i gruppen for oss som vil ha kulturhus i Lierbyen:
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_194406563921227
Mandag 21. februar 2011 04:38: Natteravnen
Mener du virkelig at det bør være en høyt prioritert, kommunal oppgave å bekjempe din kjedsomhet?
Mandag 21. februar 2011 10:41: Lierby 2
Synd på Henrik Evensen som ikke vet at det er flere spisesteder i Lierbyen. Du kan til og med få både middag, øl og kaffe. På en av de sitter det også ved 11 tiden en gjeng mannfolk som gjerne vil prate med deg, hvis du føler deg ensom Og det er tre matbutikker. Spennende forretninger rundt det gamle samvirkelaget og meieriet. Til og med Statoil stasjon er det her.
Og trenger du noe beroligende så er det to apotek og et opplysende bibiliotek. Vi har til og med bussforbindelse til Drammen hver halve time
og i Drammen er det god plass til flere tilskuere på Union brygge og i teatret
Vel er gml. Hegg skole gammel, men den kan ikke klandres for at den er blitt stemoderlig behandlet av kommunen i mange år. Har du ikke fått med deg at det var flere tusen på Facebook som vil bevare den.
Kanskje de som bruker skolen trives her, uten inngripen av en vaktmester og utenforstående. Ser ikke noe gruppe på facebook som vil ha kulturhus, men kun en person foreløpig.
Mandag 21. februar 2011 11:22: Henrik Evensen
Men jeg som ungdom får jo ikke noe ut av dette! Jeg spiser ikke på stasjonen (hvis det var det du siktet til), jeg handler og bruker biblioteket i Drammen, fordi tilbudet i Lierbyen ikke kan sammenlignes med det "naboen" har. Men jeg skulle gjerne brukt det biblioteket vi får i et eventuelt kulturhus.
Jeg er selv aktivt medlem av musikkverkstedet, og jeg snakker for alle når jeg sier at vi virkelig trenger nye lokaler. Men ja, vi trives her. Men det er fordi vi har et møtested. Anbefaler deg å ta en tur innom for å se på våre "fantastiske" lokaler, så kanskje du skjønner hvorfor vi på Lier Musikkverksted er for kulturhus.
Og hvordan kan du si at jeg er den eneste som er for kulturhus? Hvordan hadde denne saken kommet så langt hvis ingen var for?
Siden du ikke så linken til gruppa jeg postet, her er den igjen:
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_194406563921227
Mandag 21. februar 2011 14:30: Lierby 2
Hei
Beklager. Var ikke klar over at du selv brukte gml. Hegg skole.
Jeg har forøvrig hvert der noen ganger og må berømme dere for stemning, musikkglede og den spesielle "atmosfæren." Det blir ikke lett å få dette til i et kulturhus, hvor dere må forholde dere til stengningstider, leie, lyd, vaktmestere og en dyr cafe.
Det er forøvrig spisested i Foss kvartalet og kafe i Hegsbroveien, men de ikke akkurat ungdomspreget.
Sier vel ikke at du er den eneste for kulturhus.
Men, på facebook var du ganske alene, da jeg sist var inne.
Ønsker deg en fin ettermiddag.
Mandag 21. februar 2011 16:10: Henrik Evensen
Altså, Lier Musikkverksted har fått en egen del av det nye kulturhuset. Vi har vår egen inngang, der vi stort sett bestemmer stengningstidene selv. Skjønner ikke helt hva du mener med "leie, lyd og vaktmestere", for alt av utstyr ect. er i kulturhuset. For oss på "rockeverste" blir det nok en årsavgift slik det er i dag på Hegg gml. skole, så tror ikke det blir noe dyrere enn musikkverkstedet i dag. Jeg tror ikke at vaktmestere blir noe særlig problem..
Men det du sier med "dere må forholde dere til stengningstider, leie, lyd, vaktmestere" er jo akkurat sånn det er i dag på arangementer som f. eks. UKM. Har vært med å rigga opp til dette i 5 år nå, og da starter vi torsdag ettermiddag med å få inn utstyr til St. Hallvard vgs fra leverandør, fredag tar en gruppe skoleelever fri fra skolen for å rigge opp til konserten. Straks konserten er ferdig, rigges det ned og vi er ferdig rundt klokken 23.00. Dette er utrolig tidkrevende og koster veldig mye penger (dyrt å leie både arena og utstyr). Hadde vi hatt et kulturhus, hadde utstyret stått klart. Dette ville spart arangøren for masse tid og penger. Og atpåtil kunne man bare trykket på en knapp for å få amfiet inntil veggen, slik at salen blir klar til f. eks. en Taekwondo konkuranse dagen etter.
På facebook-gruppen er det nå 340 medlemmer på kun 5 dager, så vil ikke si at jeg er den eneste som ønsker kulturhus.
God ettermiddag til deg og :)
Mandag 21. februar 2011 20:15: liung
Jamen må jeg si at ungdommene på rockeverkstedet er flittige! De har greid å samle 343 "venner", selv om de aller, aller fleste ikke er blitt spurt på forhånd, de er bare rett og slett blitt meldt inn. Noen av dem har sågar gitt beskjed om at de er imot kulturhuset, men står som venner fortsatt. Og unge Henrik Evensen må ha litt av et dyretekke: Han har fått bikkja til kultursjef Rivelsrud til å bli venn, men jeg antar at det bare var å bøye seg ned og spørre med kosestemme: "Buddha, du er venn av kulturhuset, ikke sant?" Og så skal man nok se at Buddha logret fornøyd!
Tirsdag 22. februar 2011 15:32: <span class="kommentator-sensurert">&nbsp;</span>
Denne kommentaren ble ikke godkjent av redaksjonen.
Tirsdag 22. februar 2011 21:56: Atle Sønstebø
Lier trenger en storstue et samlingspunkt for utøvende/estetiske kulturuttrykk. Et sted barn, unge, voksne og eldre kan utøve sine kulturuttrykk og treffes på en felles arena uavhengig av alder, kjønn og etnisk opprinnelse. Kulturhuset kan bli et sted som binder Liers befolkning sammen. Det er på tide at også de estetiske kulturutrykk får en arena i kommunen.
Jeg har som ansatt i kulturskolen en drøm om kulturhus i Lier. Tenk å gå på jobb i et bygg som er tilrettelagt for kulturaktivitetene som drives i kulturskolen. Et bygg med lydtette øvingsrom for musikk undervisning, tilrettelagte formingsrom, dansesal, slagverksrom, og teatergruppa kan trene på en scene. Alt er tilrettelagt for å fokusere på undervisningen av barn unge i de kulturaktivitetene som kulturskolen har ansvar for. I dag brukes altfor mye energi og tid på flytting av utstyr og tilrettelegging av rom. For at slagverkselevene i kulturskolen skulle holde sin konsert 13. februar, var det stor logistikk som måtte til. Utstyr måtte fraktes på tilhengere fra 4 forskjellige korps/skoler for at konserten skulle kunne gjennomføres. Takk til slagverkslærer for stort pågangsmot.

For en drøm å kunne tilby kulturskoleelevene en storsal til forestillinger og konserter, en sal som er tilrettelagt for aktiviteten som vi driver med. Det handler om å ta barn og unge på alvor. Man tilbyr ikke en konsertscene til bruk for fotballkamp, det er i så fall useriøst. Like useriøst er det å tilby barn/unge å spille konserter i en svett gymsal. Akustisk er dette som å spille i en ?bøtte? og gir ingen tilfredsstillende opplevelse verken for publikum eller utøvere. Barn, unge og foreldre i dag vil ha kvalitet! En konsert eller en forestilling skal være en høytidlig opplevelse. I konkurranse med andre fritidstilbud som har gode fasiliteter, vil de utøvende estetiske faguttrykk tape, i kampen om rekruttering. Herunder faller også Lier kulturskole som pr. i dag ikke har tilfredsstillende arbeidsforhold for verken elever eller ansatte. Et kulturhus vil slik det er tenkt romme kulturskolen, og dermed gi kulturskolen en identitet og et tilbud vi kan være stolte av.
Jeg vet at dette vil gi frukter i form av skapende, lekende kreative, trygge mennesker som vil bidra til å skape et positivt Lier samfunn.
Kultur er viktig for Lier kommune på en måte som ikke kan måles i penger. Kunst og kultur handler om livskvalitet og livsglede.

Og Henrik, jeg vil gjerne bli medlem av FB gruppen, men finner den ikke.

Hilsen Siw Sønstebø
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode