Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

Svært fortjent mente de unge speiderne, (bak f.v.)Celine Strøm Thorud (11 år), Ingvild Skustad Bjurstrøm (12) Sandra Bakkerud (13), Oliver Frederick Nicholls (12), Marianne Fossen, John Anders Finsveen (12), Trym Høijord Hansen (12), Asbjørn Reinholdt Olsen (10) Kenneth Kløvtveit (10 år),
(foran f v), Guro Skustad Bjurstrøm (9) Martine Strøm Thorud (9 år), Silje Bakkerud (9) Nora Sagvik (9 år)
og de frammøtte foreldrene.

Marianne Fossen begynte som speider i 1968 på Egge. – Jeg anslår at vi var mellom 20 og 30 jenter i det som var en KFUK-gruppe. (KFUK; kristen forening for unge kvinner, red anm)

Nå er hun alene som leder for Sylling-speiderne, men får assistanse av Ivar Johannesen på den del praktiske gjøremål. Dessuten har han bussertifikat - Speidergruppa i Sylling teller i dag 13 aktive i alderen 9 til 14 år.
- Hva med støtten fra foreldre? – Det er positive foreldre, men ingen har lyst til å være fast leder. Men de stiller gjerne opp på enkeltarrangementer når de blir spurt.
I dag er det speidergrupper på Tranby, i Lierbyen og på Gullaug. - De andre Lier-gruppene teller mange flere medlemmer enn oss, sier Marianne.
- Speidingens hovedlinjer er friluftsliv, kreativitet, samfunnsengasjement, vennskap, livskvalitet – og alle disse emnene favner så mangt, understreker hun

Møter
De ukentlige møtene holdes stort sett i Øverskogen, hvor de er så heldige å få låne ei gammel hytte av Heslien. To brakker har vi også fått satt opp der.
Noen av speiderne er opptatt med flere aktiviteter enn speideren, og på denne tida er det fotballkamper og – treninger. Forståelig at de vil ha med seg fotballsesongen, som er kort og hektisk, og da må speideren vike noen uker

Turer.

Hver sommer er de på en ukes leir. Hvert fjerde år er det landsleir, og hvert fjerde år kretsleir. De årene det ikke arrangeres store leire lager vi vår egen leir. I fjor hadde vi leir på Hvaler sammen med de andre Lier-gruppene, som vi har et veldig godt samarbeid med.
I år er det kretsleir i Sør-Sverige, hvor vi får besøk av utenlandske speiderpatruljer i tre netter – og vi aner ikke hvor i verden de kommer fra! De deltar på Verdensjamboree i Sverige, og vi får besøke jamboreen en dag som takk for at vi tar imot utenlandske speidere. Dette blir spennende!
- Også har vi hatt kanoturer på Holsfjorden og overnattet på øyene en gang, forteller Marianne.

Motivasjon

Barna Anette, Erik  og Anders var også med som speidere en periode. - Mange spør hvorfor jeg er speiderleder når jeg ikke lenger har med egne barn. Jeg lever kanskje etter det gamle: ”En gang speider – alltid speider”. Og så er det mye moro med speidingen, men det tar mye tid – og likevel synes jeg aldri jeg får gjort nok. Det er gøy med turer og leir, og det gir mye å se speidere vokse med oppgavene de får.

Har du noen morsomme historier å komme med? - Da jeg var leder på Egge for mange år siden, var fjortisjentene i patruljen lite motiverte og desto mer fnisete og bråkete. Jeg ble ganske oppgitt og spurte: - Hvorfor går dere egentlig i speideren? Svaret fra ei av jentene var: - Hu mor blir så gæren atte hvis jeg slutter.

Hvor lenge holder du ut som leder? - Ja, si det? Når jeg er på leir og andre samlinger så er jeg blant de eldste, og noen ganger den aller eldste. Jeg kunne jo vært bestemora til de barna som går i speideren nå, så egentlig er jeg vel utgått på dato. For speiderne er det så klart mer moro med ungdom enn med meg, men ungdommene slutter som regel i speideren midt i tenåra – dessverre. Håper de aktive speiderne vi har fortsetter i mange år til!

Utviklende
På leir må speiderne lære seg å ta vare på seg selv og ta hensyn til andre, lage mat, holde orden på området, lære seg nye speiderferdigheter - og ikke minst få nye venner, fremhever Marianne.
- Noen drar på sin første leir uten å ha vært noe særlig borte fra mamma og pappa; i hvert fall har de ikke vært vant til å passe på egne klær og utstyr – og de aner ikke hva de har i sekken sin. Da er det godt å se at de har lært det til neste leir! Noen lengter veldig hjem når de skal legge seg første kvelden på leir, men så går det som regel over når de neste dag opplever nye spennende ting.

Leirlivet
Leirbål er topp! Bålet er ikke det viktigste, men samlingen av speidere som synger leirbålssanger, har morsomme speiderrop, selvlaget underholdning og konkurranser.
Leirlivet har utviklet seg ganske mye fra min første leir i 1970. Da hadde vi latriner – 20-seter! Dessuten laget vi alltid middagen på grue; gravde avlangt hull i bakken, la jernstenger på tvers til å sette kjelene på over den åpne varmen. Nå for tida er det primus vi bruker
Speiderne er på kretsbannerkonkurranse på Jerdal denne helgen. De konkurrerer patruljevis hele Nedre Buskerud krets, og konkurransen pågår fra lørdag morgen til søndag ettermiddag. De fire patruljene som oppnår flest poeng går videre til NM i speiding. I fjor ble Bjørnepatruljen vår nr. 4 og deltok derfor i NM ved Haugesund!
På søndag kommer småspeiderne til Jerdal og deltar på småspeiderkonkurransen.

Litt historikk
Speiderbevegelsen i Sylling ble startet allerede i 1924. – Jeg tror det var en lærer som het Kristiansen som startet opp, forteller Arne Riddervold som var med i speiderbevegelsen fra 1945 til slutten av 60-tallet. – Jeg har levert fra meg protokollene, så jeg har ikke presise opplysninger å komme med. Men på 20-tallet mener jeg at også lærer Øvrebø var med som leder.
Så var det opphold fra 1928 til 1940. - Under krigen måtte vi holde på i det skjulte, sier Arne som da hadde blitt som speider. Etter krigen var både Martin Sætrang og Charles Østbye (kapellan og senere sogneprest i Sylling) ledere. Arne selv var ble først troppsassistent, deretter troppssjef.

Da Sylling Røde Kors Hjelpekorps ble dannet på slutten av sekstitallet valgte mange av speiderne å bli med der. Speiderbevegelsen i Sylling ble lagt ned og var ”sovende” i cirka 25 år.

Les mer om speiderbevegelsen her: http://no.wikipedia.org/wiki/Speiderbevegelsen

Liernettblomsten

Flere saker fra arkivet

Flaggheising og vekking

Speiderne, med sin leder Marianne Fossen, stod ansvarlig for flaggheisingen ved Sylling skole. Etterpå gikk de gjennom sentrum -

Støtter barn og unge på Øst-Timor

Oliver Borgevad Lunde (10), Celine Strøm Thorrud (8) og resten av Sylling-speiderne gjorde i går en stor innsats i årets speideraksjon

Speiderne hilste flagget

Syllingspeiderne har stått ansvarlig for flaggheisinga i Sylling 17. mai siden 1995.

Speidere fra Tranby på 6. plass i NM

Patruljen Sofagris konkurrerte om å bli Norges beste speidere i Granåsen i helgen

Blir det musikal?

- Det blir i alle fall noe for alle, enten du vil synge, danse eller spille, sier Marianne Linnerud (bak) og Roy Andrè Johansen til Barneteatergruppa i Sylling på sesongens første øvingskveld.

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

Hvem er Norges beste speidere?

Kommende helg arrangeres NM i speiding ved Solli Gård (på bildet) i Asker

17.mai - 07 i gang

Speiderne i Sylling Lier 2. heiser flagg og vekker folk til en vakker dag med sol og brus i grønne bjerker.

AUF-er fra Lier skuddskadet

Han er innlagt på Ullevaal sykehus, men alt tyder på at det vil gå bra etter operasjonen.

Lyser innsatsvilje

Årsberetningen for 2009 til Røde Kors Hjelpekorps forteller om imponerende 9 000 timers aktivitet til et tjuetalls medlemmer --

Improvisasjon og kreativitet

- Vi skal gi "smakebiter" fra forestillingen "jakten på Sylling-skurken" i morgen på Union scene, forteller instruktør Kjell Kristensen.

Livsviktige ferdigheter

Med utsikt utover Lierbygda og ned mot slektsgården kan kulturprisvinner Arne Ask og kona Eldrid glede seg over at arbeidet med å lære flere til å bruke kart og kompass er blitt verdsatt.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Merete og Sir Oscar til Baltic Cup

Den ferske norgesmesteren i spangridning fra Sylling Rideklubb er nok en gang klar for større konkurranser --

Nærmere 100 på Hørtekollen i år

Du kan velge mellom Fosskollen, Eggekollene, Glasåsen, Storsteinsfjell, Gjevlekollen, Asdøljuvet og Hørtekollen. Marianne Fossen Nilsen (på bildet t.h.) er en av mange som allerede har trimmet seg opp til Hørtekollen.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Byttedag i Sylling

- Kan overskuddet fra denne dagen hjelpe oss til å bygge ei ny hinderløype? spør

Ungdomsutvekslinger i 60 år

Månedens Blomst går til Foreningen Norden i Lier som er den eneste lokalforeningen i Norge som uten avbrudd har sørget for at nordisk ungdom har møttes hvert år.

Opplevelsesrik leiruke på Solberg gård i Sylling

Ingeborg S. Sylling og barna fikk fruktkurv av Liernett

Skøyerjenter

Det var umulig å se at disse fotballjentene fra Jevnaker slapp inn et tosiftet antall mål i kampen mot seiersvante Sylling tirsdag kveld.

- Får mer enn du gir

Det er drivkraften for Randi Kristine Stustad Grøneng som har ledet tirsdagskafèen for eldre hele 924 ganger over 21 år i Sylling

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Høstet stor applaus

Tobias Brandal Busæt har en trikserekord på over 6000 og viste deltakerne på Sylling IF s fotballskole i helgen hva han kan og hvordan de unge kunne trene.

Jens Bjørnå

35 år på Svangshagan/Sylling skole.

Program for guttekonferansen

Hva skjer'a?

Sangtalentet fra Sylling

Årets vinner av Haugestadstipendet, Ingeborg Soot, sang før hun kunne snakke reint --

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

Rebusløp med Røde Kors

Søndag 21. september er det igjen klart for årets rebusløp i Lier i regi av Lier Røde Kors.

Oppløftende tross klart tap

- En god start på andre omgang var det mest positive for Syllings damelag i håndball i helga, forteller trener Arild Haug til Liernett

Historisk fotballkamp

For første gang i historien er det blitt spilt seriekamp med et lag sammensatt av spillere fra Sylling og Sjåstad.

Yngste rytter vant

10-årige Thea Pettersen fra Sylling Rideklubb med 18-åringen Little Imp var overrraskende best i sin klasse under Drammen Spring Tour på Linnesvollen på søndag.

Rekorddeltakelse på lørdag?

Dag Bern med sønnen Jonas Bern og Magnus Stokke testet løypa "Eggekollen opp" på lørdag og Henrik Hellersmo (bak) og Nils Haugen (th) fra arrangøren Gårdsgutta håper på ny suksess --

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Livlig på Solberg Gård

Nærkontakten med husdyra var en viktig del av programmet, da Ingeborg Swang Sylling (på bildet) arrangerte sommerleir i forrige uke.

Hadde knapt klart oss uten dem

Det sier veteran Arne Ask i Lierbygda O-lag om familien Jansson Haverstad som fikk Månedens Blomst for januar.

Vant sin første pokal

Sylling IF s Jenter 12 reiste hjem med gode minner fra Starum Cup på Toten --

Nestentabellen

Det er alltid mulig å finne lyspunkter

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

På landslaget i to idretter

Fra før er Martin Ovenstad Rønning (15) er landslagsspiller i bandy, nå er han tatt ut på landslaget i fotball.

Sylling sangkor 35 år

Lørdag er det jubileumskonsert i aulaen på Syllling Skole

Lokaloppgjør på Tranby

Nyopprykkede Sylling møter Lier i morgen ettermiddag.

Kjempebra for Sylling IF

- Vi har stor tro på at jobben hans vil bli en stor lettelse for oss tillitsvalgte, sier leder Hanne M. Gravdal etter at Odd Arne Vangen ble ansatt som daglig leder i foreningen.

Månedens blomst til løypekjørerne i Lier kommune

- Dette er bare moro, sa løypebas Anders Haverstad på telefonen til Liernett i vinter

Sjåbagos på Barnefestival i Sandefjord

- Vi er så stolte

Tam tiur?

Slo leir sammen med skoleklasse

Mer enn småpenger

Idrettsklubbene i Lier får totalt nær en kvart million kroner i momskompensasjon for 2010, som fortjent -

Å lære folk førstehjelp

Det var formålet for Sylling Røde Kors Hjelpekorps, da det ble stiftet vinteren 1968

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Lier Volleyballklubb herrer elite – Til kvartfinale i NM

Lier vbk videre til kvartfinale etter seier mot OSI.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Grieg i 100

Femteklassingene ved Hegg skole, (her representert med fire i Griegrollen og "frøken") storspilte, mens tekstforfatter Emil Skartveit og lærer Grete Benonisen kunne smile fornøyde --

Forlenger femårig prosjekt

Sammen med tre kolleger i Buskerud Røde Kors reiser Gunn Irene Torsdatter Trøen Samuelsen og Marius N. Kristiansen i Lier Røde Kors til samarbeidspartnere, Nyeri Red Cross i Kenya den 30. mars.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

24 på bankett på Egge

- Det blir bankett hjemme hos oss på dem som fullfører trim- eller konkurranseklassen, lovte Jon Arne Fossen i Eggebakkene til venner og familie, like før han returnerte til Egge skole for å delta selv.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Idealisme og faglig dyktighet

Dette har Øyvind Narjord, langrennstrener i Lierbyga i flere tiår, kombinert på en utmerket måte

Hjelper fire topputøvere

Odd Arne Vangen, elitedommer i fotball, til daglig kjøpmann i Sylling delte i kveld ut nye stipendier

Trosset regnværet

Nærmere 200 små og store trosset regnet og fant veien til familiedagen på Skapertjern søndag

Eiksetra på sitt beste

Aktivitetsleder Ragnhild Leirseth (her tv) i Drammens og Oplands Turistforening var svært fornøyd med Barnas Turdag på søndag og ikke minst med at DOT ble tildelt miljøfyrtårnsertifikat av Drammensordføreren.

Sølv er ikke nederlag

-Sinnsykt bra, ropte Bjørn Andenæs, treneren for Lier Cats, etter at laget hadde sikret andreplassen i innebandyens 1. divisjon i ettermiddag

Bestekompiser på to forskjellige lag

Lars (tv) fra Frisk, Asker og Simen fra Asker SK har holdt sammen siden de begynte i barnehagen --

Flaggheising

Speiderne heiste flagget i Sylling

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Ravn Omdal kjempefornøyd

- Han fortalte meg at vi allerede nå kan begynne å planlegge neste år, sier daglig leder i Lier IL, Brita Røed, etter en vellykket Bendit Cup i helga

Sylling IF J13 jublet i Ekneshallen

Sylling IF J13 vant over Solberg 21-14.

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Inspirerer hverandre

I tillegg til sin landslagsaktuelle sønn Tor-Erik, kan Torbjørn Wam glede seg over at datter Lise Christine også viser sitt store talent som ATV-kjører.

Plass i Lier ILs garderobe

- Vi må viske ut farger og heller tenke på individene, og er vi flere er det lettere å gi alle et tilbud uansett ambisjoner, mener Brede Nybråten (th på bildet), mens Liungen IF foretrekker å opprettholde sitt samarbeid med eliteserieklubben Stabæk.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Liungens jenter 12 i aksjon på Konnerud

Søndag ble Konnerud jentefestival arrangert, og Liungen markerte seg

17. mai i Lier (2006)

Her finner du fullstendig program for 17. mai for alle skolene i Lier (2006)

Velkommen til gårds, biskop

Onsdag ønsker sogneprest Frode Askekjær biskop Laila Riksaasen Dahl velkommen til gårds og til Sylling.

Norske jordbær, men hvilken sort?

Få butikkansatte, som vi var i kontakt med idag, kunne svare presist på det, men produsentene Egge Gård og Myhrene i Sylling er nøye med informasjon til butikkene --

Favorittseier i kvinneklassen

Kjersti Karoline Danielsen (th) fra SK Vidar kopierte seieren og nest beste løper i fjor, Silje Bæra Hørthe fra Sylling måtte dessverre melde forfall, men Silje ble belønnet med stipend etter Eggekollen Opp.

Først ute?

Liernett lot seg friste av de nydelige jordbærene som unge Elise Aas Myhrene solgte på søndag --

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Løpertalentet fra Sylling

Silje Bæra Hørthe har hatt enn en formidabel fremgang i år --

Sylling sangkor 30 år

Koret starter jubileet med stor kirkekonsert i Sjåstad kirke onsdag 10. mars. Dit har koret fått med seg Røyken pikekor og Hokksund mannskor, så aldersperdningen er god. Og slik skal det være i kormiljøet. Korene har et variert og spennende program, og konserten vil inneholde mye for alle sangglade.

I fokus på Ullevaal i dag

Dommerne Odd Arne Vangen (tv på bildet) og Kristoffer Helgerud er godt forberedte til dagens kamp mellom Vålerenga og Aalesund

Sang og glede og fest

Korps og kulturskolen (her storbandet) med solister slo an tonen i Rådhusparken, da været letnet --

17. mai-programmet 2010

Grunnlovsdagen er som vanlig fylt av store og små aktiviteter rundt på barneskolene i Lier.

Så forsvant isen

Det betyr at de sommerlige temperaturene innbyr til en påsketur over Altanåsen og ned til Svangstrand -

Nordisk vennskap lever

Søren Fredriksen fra Hobro (tv) og sentralstyremedlem i Foreningen Norden, Knut Bjørkmann fra Aurskog, hadde mye å snakke om da Lokalforeningen i Lier feiret sine 60 år på Øverskogen samfunnshus på lørdag.

Innholdsløs kulturdugand i fin innpakning.

Å arbeide på nettet betyr at vi må sende stoffet langt fra oss før det kommer tilbake. Noen ganger kommer det i bane der ute, slik som denne artikkelen om idédugnaden på Sylling skole. Nå har den etter lang tids fravær svingt innom redaksjonen igjen, og vi knepper den fast i serveren. Med idrettshallen og aulaen har Sylling fått et anlegg som står i en særstilling i bygda, vakkert og smakfullt, praktisk og hensiktsmessig. Her vil kreative hoder kunne boltre seg uten å stange i veggen fordi dårlige lokaler og manglende utstyr setter grenser for skapende aktivitet.

Syklet til Marienlyst

Tine og Marita fra Gullaug skole ledet an for de disiplinerte syklende sjetteklassingene på vei hjem fra Tinestafetten på Marienlyst på onsdag i forrige uke.

Full kontroll

- Ingen plasser er ledig i bussen, sier Nils Haugen før årets Birkebeinerrenn, der lokale løpere pleier å hevde seg meget godt

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Kreativ læring

De tre skolekorpsene, Tranby skolekorps, Høvik og Lier skolekorps og Sylling og Oddevall skolekorps skal for første gang ha et felles seminar som avsluttes med konsert på Sylling skole på søndag.

Nye tester i helga

Kristoffer Helgerud fra Sørsdal og tryslingen Odd Arne Vangen som har bodd i Sylling i mange år, bestod den realativt krevende testen for Fotballforbundets elitedommere i denne uka, men deres prestasjoner vil på nytt bli nøye vurdert av tusener på baner og titusener ved Tv-skjermer og ikke minst av ekspertene når eliteserien starter opp.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Støtter kulturen i Sylling

- Vi har fått en god spredning av søkere, sier Anders Hørthe, leder av fordelingsutvalget for overskuddet etter første år av "Jordbæreventyret".

Besøk Bygdetunet på søndag!

Det er masse kulturtilbud for hele familien søndag 14. september når Kulturminnedagen arrangeres

Klar for torsdagstur

Turleder Martin Solberg (tv), for mange godt voksne liunger, velkjent for sitt gode humør, ønsker vel møtt - Solvang og Eiksetra er målet.