Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 6e3b172f07c0c225207a3cc530c63925

Hvor grønt er grønne Lier?

Etter at jeg i en litt fleipete leder skrev at lier er godt inne på SFT si verstingliste, har ordføreren lett og lett. Hvor er lista?

Den skarpe ordføreren har nok en gang avslørt meg. Det finnes ikke ei verstingliste. Det finnes mange. Lier hevder seg godt på flere av disse. Desverre klarte ingen av dem å finne veien til valgkampprogrammene ved siste anledning, men det er heldigvis snart en ny mulighet.

Jeg har ikke tid til å ta for meg alle her i kveld. Jeg kan anbefale en tur innom Statens forurensingstilsyns hjemmeside. Der kan man for eksempel sjekke hvor mye gift industrien i Lier slipper ut i Drammensfjorden. Det er ikke hyggelig lesing.

Grunnforurensing

Pr. i dag er 10 steder i Lier grunnforurenset. To steder er rødmerket (verst mulig) - dette er i og for seg fremgang da det var 3 sist vi sjekket. Fyllinga i Sylling har flyttet opp på gult. Hele lista kan du finne her - søk på Lier. Stort sett snakker vi om tungmetaller.

Oljeutslipp

Her kan du for eksempel lese statistikk om akutte oljeutslipp i Lier de siste årene.

Urørt natur og Villmark. 
Pr i dag er 0,1% av Lier kommune innenfor 1-3km fra menneskelige inngrep. Resten er i inngrepsnære områder. Fra 94 til 98 forsvant den siste resten av inngrepsfrie områder. Konsekvensene av dette kan du lese om her. Lier er verst i Buskerud - godt bak Drammen.

Noen kommuner har stabilisert utviklingen, men flesteparten av kommunene har hatt en reduksjon av de inngrepsfrie områdene fra 1994 - 1998. Den prosentvise reduksjonen i inngrepsfrie arealer har vært størst i midtre og nedre del av fylket. I kommunene Lier, Hole og Kongsberg har mellom 15 og 79 % av de inngrepsfrie arealene forsvunnet i denne perioden. 

Kart

Lierelva.

Lierelva er en historie for seg selv. For det første er den infisert av Gyrodactilus salaris. For det andre er stort sett hele elva steinsatt. Om ikke det er nok er vannkvaliteten mildt sagt tvilsom. Har tidligere utfordret politikere og byråkrater til å drikke et glass vann fra elva, men ingen har så langt takket ja. Kommunen har på sin side et annet syn på ståa. På kommunens hjemmeside kan man lese:
"Lierelva er et av de siste relativt urørte lavlandsvassdragene på Østlandet"

Hva betyr dette? I 2004 spurte vi ordføreren og fikk følgende svar:
- At Lierelva presenteres som relativt urørt, tolker jeg bl.a som at den er lite brukt av allmennheten. Det kan ha sammenheng med at den er nokså utilgjengelig. Den er lite regulert og det er lite kanalisering og omlegging. Riktig nok er det gjort mange inngrep i elva de senere årene.

Er Lier en miljøversting? Jeg mener ja. Til tross for at kommunen maler et glansbilde på sine infosider, synes jeg ikke status er god nok. Det virker som om alt som genererer kroner går gjennom uten diskusjon - problemene takler vi når de kommer. Kan noen svare på hvordan det er mulig å godkjenne bygging av et 23000 kvaderat stort kjøpesenter uten å ha noen konsekvensanalyse på miljøspørsmål? Konsekvensanalyser er svært så populære i andre sammenhenger. Historien om Damtjern er desverre ikke unik i Lier. Om du stiller deg i Lyngåskrysset og lar blikket gli over dalen skjønner du sikkert hva jeg mener.

Tidligere saker:
http://liernett.no/?gammel_artikkel=10164
http://liernett.no/545
http://liernett.no/546
http://liernett.no/547

Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Tirsdag 6. juni 2006 12:54: Svein
Ble ordføreren stum?
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode