Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 975a91b292e166b341927e7690ef26c4

And the winner is …

Liers tre vennskapskommuner har stått i fokus i årets sommerkonkurranse, som nå er avsluttet.

Mange liunger har opp gjennom årene vært innom en eller flere av vennskapskommunene. Andre burde bruke muligheten til å besøke stedene. Bildet over er fra ”Den italienske have” ved Hobro.

I sommerkonkurransens tredje og siste runde handlet spørsmålene om den mest fjerntliggende av vennskapskommunene, finske Kokemäki. Bildet viser en av broene over Kokemäenjoki.

Tredje runde

Spørsmålene i tredje runde handlet det om Liers finske vennskapskommune
1. Kokemäki har både finsk og svensk navn. Hva er det svenske navnet?
Både Jonassen og Nybakken svarte Kumo, og det er rett svar.
Resultat: 5 poeng til begge

2. Veiskiltet i Lierbyen oppgir at det er 1015 km til Kokemäki. Hvor går korteste vei og hvor lang er den?
Jonassen: Lierbyen-Vei 23 Oslofjordtunnelen-E6 til Vinterbro-E18 til Enköping-ta nordover til Uppsala/Norrtälje og frem til fergekaien i Kappellskär – Båt til Turku – deretter nordover E18/9/232/204/2140 til Kokemäki. Dette blir 728 km på vei og 157 nautisk mil (= 290 km) på sjøen. Totalt 1018 km.

Nybakken:  Rv285 – Rv23 – E18 - Ta Kapellskär - Naantali-ferga til Naantali. Du kjører inn i Finland fortsett på E18 og videre på E63 - Rute 204 – Rute 2140 og Rute 2471. Dette blir 946 km inkludert en båtreise på 213 km.

Kommentar: Båtturen fra Kappelskär til Naantali (Nådendal) er 213 km, slik Nybakken skriver, og avstanden fra Lier til Kokemäki er derfor 946 km.

Resultat: 4 poeng til Jonassen, 5 poeng til Nybakken.

3. Hva er navnet på den mest kjente finnen med tilknytning til Kokemäkis historie?

Jonassen: Mest kjente finnen tror jeg må være Kullervo Manner (født  1880 i Kokemäki, død  1939 i Sovjetunionen). Han var finsk kommunist-leder. Under den finske borgerkrigen var Manner leder for De Røde og var statsminister i den kortlivete, såkalte Finske sosialdemokratiske republikk i 1918. Denne republikken dekket det sydlige Finland, inkludert Manners fødested Kokemäki.

Mest kjente person med tilknytning til Kokemäki er vel biskop Henrik (Sankt Henrik) som kom til Finland midt på 1100-tallet fra England via Uppsala. Kommune-våpenet i Kokemäki har biskopens mitra i midten. Men Henrik var altså egentlig engelsk.

Helge Nybakken: Eemil Nestor Setälä, finsk filolog, folkelivsforsker og politiker. Han var professor i finsk språk og litteratur. En person som er avbildet på et frimerke, bør være en kjent person.

Langt tilbake i tid er Henrik av Finland (ca 1100-1156), Biskop Henrik, biskopen som kristnet den sørvestre delen av Finland og måtte bøte med livet. I Kokemäki finner en biskop Henriks kapell. Kommunevåpnet inneholder bispelue og øks til minne om biskopen og martyrdøden.
Nybakken har i tillegg listet opp et titall mer eller mindre kjente finner med tilknytning til Kokemäki, men har trolig oversett at biskop Henrik ikke var finne, noe spørsmålet forutsatte.

Kommentar: Her har juryen hatt det minst like vanskelig som Jonassen og Nybakken, noe som delvis skyldes at spørsmålet var upresist. Både Eemil Nestor Setälä og kommunistlederen Kullervo Manner har gjort seg fortjent til en plass i Finlands historie. Eemil Nestor Setälä er på grunn av sitt mangesidige og langvarige virke – slik juryen oppfatter det – den mest kjente av de to.

Resultat: 4 poeng til Jonassen, 5 til Nybakken.

And the winners are ….
Sommerkonkurransens  tredje og siste runde ble dermed vunnet av Helge Nybakken, som oppnådde 15 poeng mot Knut Jonassens 13. Imidlertid var stillingen 14-12 i Jonassens favør etter de to første rundene, og begge har dermed 27 poeng (av 30 oppnåelige) og deler førsteplassen.

Premien:
Liernett gratulerer og berømmer de to vinnernes engasjement. Hver av dem får et Liernettkrus. Samtidig takker vi øvrige deltagere og leserne som har fulgt konkurransen uten å delta.

Falköping ligger vakkert til i et av Sveriges viktigste landbruksområder, som blant annet er kjent for produksjon av ost.

Husk å besøke vennskapskommunene!
Hobro, Falköping og Kokemäki er interessante steder å besøke. Som det er fastslått i løpet av sommerkonkurransen, er det 347 km til Falköping, 382 til Hobro/Mariagerfjord og 946 til Kokemäki.

Et tilleggsspørsmål kunne vært: Kommer noen til å rette opp skiltet i Lierbyen, der avstandene er henholdsvis 300, 405 og 1015 km?

Forrige artikkel:Eiksetraområdet bestNeste artikkel:Fortsatt utrygg søndagsparkering på Heggtoppen
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode