Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Bildet: Dette er trolig det eneste bildet av Even Hegs berømte låve. Bildet er kopiert av Telelaget of America med tillatelse fra The Norwegian-American Historical Association i Northfield, Minnesota, som har originalbildet.

Ingen annen låve har fått så stor plass i Liers Historie. Og beskrivelsen er vel fortjent fordi det samtidig er historien om en utvandret liungs innsats for landsmenn som hadde vært nødt til å emigrere på grunn av vanstyre og dårlige tider i Norge.

Even Heg var liungen som i mai 1840 tok med seg kone og barn, blant dem sin ti år gamle sønn Hans Christian, på en seilskute fra Drammen til Amerika, der han ble en nøkkelperson i det tidlige norske settlementet i Muskego, Wisconsin. Even Hegs låve gjorde nytte på uvanlig mange måter.

Låven er grundig beskrevet i bind 6 i Liers Historie:
"Even Heg bidro også i høy grad til å gjøre settlementet til et både åndelig og materielt sentrum for nybyggerne. På det ene området etter det andre viste han initiativ og la for dagen et sinnets overskudd som måtte smitte over på andre. Han bygde en stor låve, som han også nyttet som et slags losjihus. Muskego utviklet seg nemlig til å bli et gjennomfartssted for nykommere på vei videre mot vest."

"I låven kunne de slå seg til et par dager og «komme til hektene igjen etter påkjenningene på reisen, her kunne de spørre nytt om skyldfolk og kjenninger og få råd om hvor de burde dra hen i den nye verden». Denne herbergevirksomheten tok for alvor til sommeren 1845, og i august året etter kom «tre lass med hallinger», som hvilte natta over og reiste så videre. To familier i følget stanset der en hel uke, den ene fordi et barn hadde fått kopper, den andre fordi kona skulle berike verden med en ny borger. Låven tjente således også som hospital, og ikke bare denne gangen for gjennomreisende, men også for egnens innbyggere."

"Disse siste samlet Heg ofte til gudstjeneste og religiøs oppbyggelse i den samme låven, som dermed fikk æren av å være den første norske kirke i Amerika. Bygningen er bevart som et sjeldent minnesmerke ennå i dag og står i parken ved Luther Seminary, St. Paul, Minnesota."

Helt til sist i siste avsnitt (her i kursiv) tok imidlertid forfatteren av Liers Historie, Steffen Gausemel, feil. Han forveksler låven med Muskego-kirken. Kirken ble også bygget av Even Heg, for øvrig med god hjelp av flere andre og for penger sendt fra Tollef Bache på Store Valle i Lier. Det er den kirken og ikke låven som ved forrige århundreskifte ble flyttet til St. Paul, der den har fått en hedersplass og fortsatt brukes flere ganger i året.

Bare en hjørnestein er i dag igjen etter den berømte låven.

I motsetning til kirken er låven er forlengst borte, og bare en hjørnestein står igjen. Den er til gjengjeld utstyrt med en minneplate som forteller om hva som en gang befant seg på stedet. At det nå er dukket opp et bilde av selve låven, gir grunn til å gjenoppfriske denne delen av Liers historie.

Flere saker fra arkivet

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

River låve for bygdetunet

Det lover godt at en låve nå er under riving og en gang i fremtiden skal bli gjenreist på det hittil låveløse bygdetunet.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Hvorfor ble Maria-Elisa så glad?

Stor opplevelse å besøke stedet der bestefars oldefar vokste opp.

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Nissen, en aktiv Liernettbruker

Den gamle nissen sitter ikke lenger ensom på låven julekveld. Han surfer på nettet og har Liernett som startside.

Ikke så gøy på landet

I et kvart århundre har Lars Sørums samlinger hvilt i fred på en innleid låve. Hva bør gjøres?

Julebukk

Jeg fikk besøk av en eneste julebukk i romjula.

Våningshus i Nøsteveien ødelagt av brann

Et våningshus på en gård ved Nøsteveien ble totalskadet i brann i natt. Brannårsaken er så langt ukjent.

Høydepunkt på Lierdagene

Ordfører Ulla Nævestad og oberst Hans Chr. Hegs tippoldebarn taler når utvandringen fra Lier blir markert ved Hegstatuen utenfor Haugestad kl. 14.30 på lørdag. Tranby skolekorps sørger for passende musikk.

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

Interessert i Kunst-rett-vest? Dra først rett øst!

På Øvre Bø på Lierskogen holder Morten Krohg og årets ”Kunst-rett-vest”- kunstner, Bente Sommerfeldt-Colberg, atelierene sine åpne denne og neste helg. Bildet viser litt av utsmykningen Bente har laget til Rosseland skole.

Julevandring og konserter på tredje adventsøndag

Søndag kveld var det var fakkelvandring til Øvre Hval, og det var julekonserter i Tranby kirke. Publikum sluttet som vanlig godt opp om arrangementene.

- Hvor blir det av hovedboka?

Ukens petitskribent Knut A. Andersen mener at det å fortelle hjemstedets historie er å vise identitet.

- Shocked and saddened

James T. Heg, som er nestkommanderende ved USAs ambassade i Oslo og som mange har møtt under hans gjentatte besøk i Lier, uttrykker i en epost sine følelser etter terrorhandlingene på Utøya og i Oslo.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Amerika-suksess for Tranby skolekorps

En fullsatt kirke ga stående applaus da Tranby skolekorps spilte i Wind Lake i Wisconsin i går. Wind Lake er stedet der familien Heg slo seg ned etter utvandringen fra Lier.

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Epler på flasker og fat

Marius Eggge får assistanse fra Normandie til å produsere calvados, utsøkt norsk eplebrennevin på egen gård

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Glimt av en ukjent historie

- Var den landflyktige kommunisten Leo Trotskij på besøk i Lier før han ble drept med isøks i Mexico?

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Tiden inne for juleavslutninger

Juleavslutninger er en hyggelig tradisjon i mange foreninger og bedrifter. På Lier Bygdetun hadde Astrid Karlsen en juleglede til alle i dugnadsgjengen i går.

Tranby skolekorps imponerte igjen

Lierdagene: Det var høytidelig stemning under seremonien ved Hegstatuen utenfor Haugestad i ettermiddag.

Ikke avsatt kommunale ressurser

Dette er kommentaren fra Ingeborg Rivelsrud, leder av kulturkontoret, om et eventuelt nytt bind av Liers historie.

Kommunen slår et slag for bygdas historie

Lier kommune lanserer nå Liers historie på nett. I samarbeid med historielaget har de lagt ut Liers historie, pluss litt til - søkbart på nett.

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Multikulturelt på Menighetshuset

En mangfoldighet av farger, smak og rytmer møtte deltakere, ansatte og gjester på Lier Flyktning- og voksenopplæringssenter, da de markerte siste dag før jul på Frogner Menighetshus på fredag. Det var dans, sang, diktopplesninger og gang rundt juletreet. Det er 11 år siden det første arrangementet av denne type ble arrangert. Den gangen holdt Voksenopplæringa til i lokaler leid av Lier Maskin. På grunn av et økende antall deltakere ble arrangementet flyttet fra Voksenopplæringssenteret på Hegg skole til Frogner Menighetshus for noen år siden. Det har vært svært så vellykket.

Tranby School Band's sunshine tour

Mens et fortsatt opplagt og velspillende Tranby skolekorps og deres medreisende fullfører sin solskinnsreise i Midtvesten, tar vi med enda noen inntrykk fra den begivenhetsrike jubileumsturen. OPPDATERT: 6. juli 09.48.

Tydeligere identitet gir mer trivsel og livskvalitet

Falköping i september: Sommersesongen er over, men det er fortsatt mange gode grunner til å besøke Liers svenske vennskapskommune. Konkrete tiltak for bedret livskvalitet er bare én grunn.

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.

Send inn de beste bildene dine!

Dagen i dag er historie i morgen, og fotografier dokumenterer historien. Fristen for å delta i Lier Historielags årlige fotokonkurranse er 31. januar.

Velgerne venter på svar

Ordfører og rådmann har seg selv å takke for rykter og uklarheter etter salget av sykehustomta.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Liers forhistorie på data.

Nå er det sterkt foreldete verket”Liers historie” i seks bind ute på nettet. Kommunen åpner også sine sider for historieskrivere av forskjellige slag. Det kan bli en illeluktende lapskaus om ikke kriteriene er klare for hva som skal komme med

En by kalt Lier

Kong Harald har vært der. Dronning Sonja også. I vårt hjemlige Lier vet nok også mange at det finnes et Lier i Belgia, men langt færre har besøkt byen. Bildet: Belgia er kjent for kniplinger og annet håndarbeid, og Lier er ikke noe unntak.

Egg og bacon på Skimten

Truls Hafslund på Eiksetra inviterer nok en gang skiløperne til påskefrokost

- Liers farligste bussholdeplass

Må gå 30 meter blant tungtransporten for å komme til skolebussen

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

Lierdagene i støpeskjeen

Kommunen må spare, og kultursjefen vil gjøre de populære Lierdagene mindre ressurskrevende. Samtidig er det er flere påtrengende utfordringer.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Feiret Liers helgen

Med pilegrimsvandring fra Frogner kirke til Huseby og Gullaug markerte mange liunger Hallvardsdagen i går.

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Er det trygt å gå i kirken

Sylling kirke har nettopp gjennomgått en smertefull ansiktsløftning. Da jeg var oppe på galleriet sist søndag, oppdaget jeg noe som gjorde meg betenkt.

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

Nådde ikke målsettingen

17-årige Tor-Erik Wam reiste forrige helg til lag-VM i Slovakia med ambisjoner om nok en plassering både for seg selv og lagkameratene.

Et godt stykke lierhistorie

I boken om Lier Arbeiderpartis første hundre år gir Halvard Reiersgård og hans medhjelpere et meget lesverdig innblikk i både partiets og bygdas historie.

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Tredje og siste del av sommerkonkurransen

Vi avrunder sommerkonkurransen med en tur til Liers finske vennskapskommune, Kokemäki. Der finner man blant annet et fint lokalmuseum (bildet).

Fraværende folkevalgte?

Lokalpolitikernes sviktende engasjement kan ha forståelig årsak.

Sommeminne del 3

Camping på 50-tallet

Den Store Epledagen

- 17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler, sier Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

- Da ble jeg ganske sjokkert!

- Jeg synes ikke det er greit med et bilde på nett hvor jeg står og skifter, skriver leder i Lier SV, Kathy Lie.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Lierbedrift støtter

Takket være sponsorer kan Sindre J. Haverstad delta i Ski-o-Tour.

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

Gullaug solgt til Rimi-Hagen

Hvis du trodde Liers ordfører holdt på med å hale i land sykehuset på Gullaug, tok du feil.

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

Lierkunstner ble vel mottatt i Kongsberg

Et tredvetall interesserte møtte opp da Kongsberg Kunstforenings sommerutstilling ”Bobler” ble åpnet lørdag. Utstillingen består av noen av Bente Sommerfeldt-Colbergs spennende installasjoner og glassbobler.

Trivelig tradisjon: Kalender og årbok

Årets utgave av Lierkalenderen er nr. 30 i rekken. Kalenderen og årboka er klar til salg.

Lier før og nå

Helgerudbakken var en av mange hoppbakker i Lier for noen tiår siden. Senere forsvant mye av interessen – og de fleste bakkene.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Borgerplikt

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, pensjonist, Nordal

Den kulturelle skolesekken.

I ei tid der kultur og skole er utsatt for sparekniven, kommer ei gavepakke av de sjeldne. 180 millioner skal årlig brukes på å tilby landets grunnskoleelever et likt og godt kulturtilbud. Pengene er tenkt brukt til å gi elevene en kulturell identitet og et forhold til egne røtter.

Jazz i Sylling for 21. gang

Magnolia Jazzband, med solist Anne Marte Slinning, leverte som forventet til et entusiastisk og trofast publikum.

Jazzfolket i Sylling inviterer

Magnolia jazzband med solist Anne Marte Slinning spiller i Sylling kirke tirsdag kveld.

Sommerkonkurransen, del 2

Liers vennskapskommuner er tema i Liernetts sommerkonkurranse i år. Denne uken tar vi turen til Hobro.

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Romjulstur til fots

Sol og vakkert vinterlandskap gir ro og stillhet langs en sledevei i Øvre Lier.

- Helt fantastisk

Slik blir årets kulturprisvinner karakterisert av Pål Anders Ullevålseter som har kjent Hans Erik Fuglerud i nærmere 20 år.

Kald vind, men godt besøk

Det var hornmusikk, kjøring med hest og slede, julegrøt, masse folk og stor stemning da ordfører Ulla Nævestad i ettermiddag tente juletreet på Lier Bygdetun under det årvisse og meget populære julemarkedet.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Det kom et skip til Bjørgvin

I ukens petit reflekterer Svend Asbjørn Sylling rundt globaliseringen

Folk kom tross regnværet

Det er ti år siden kulturminnedagen i 2001, som var første søndag etter 11. september det året. Det regnet da også, og det er ikke det eneste som var felles med dagens markering.

Kampen om broen

Som kjent har broer alltid en viss strategisk betydning under konflikter, men gangbroen som forbinder Haugestad med Stasjonstorget har lenge unngått stridigheter. Det fikk en brå slutt.

Røk opprykksjansene i dag?

Liungen scoring her holdt dessverre bare til uavgjort mot Hallingdal i ettermiddag

Central Park - oasen i New York

Midt på Manhattan ligger den gigantiske byparken Central Park. Manhattan, en av New York Citys fem bydeler, er en øy som huser over 1,6 millioner innbyggere, på et område bare halvparten så stort som Drammen kommune.

NRK besøkte obelisken på Gjellebekk

Det er ikke ofte at Lier oppnår plass hos NRK, men i går fikk obelisken ved Gjellebekk et åtte minutters innslag i beste sendetid.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Sylling fra luften - men når?

Mange takk til alle lesere som brukte litt av solskinnspåsken til å granske flyfotoet fra Sylling og Holsfjorden. Og rett svar er …..

- Fylt til randen

Loppelåven til Høvik og Lier skolekorps er nå så full at de oppfordrer til direkte levering før neste helgs loppemarked

”Nytt” orgel i Tranby kirke

August Nielsenorgelet fra 1891 er nå fullstendig restaurert

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Gripende øyeblikk

Kjell Treffen og kona Margaret var med og overrakte Månedens blomst til redningsmennene på "Brannvakta" i Sylling

Årets lengste dag

I det sommeren såvidt har begynt, snur solen, og det nærmer seg vinter igjen