Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

På begynnelsen av 90- tallet eksploderte Balkan i en krig ingen hadde trodd man skulle oppleve i Europa. Etter andre verdenskrig hadde den kalde krigen mellom supermakter holdt småkonfliktene på is, og da muren falt begynte det å murre. Hvorfor er Balkan så urolig, og hvorfor kan de ikke bare slutte fred?

Bulgaria er et gammelt land. Selv om den Bulgarske stat kan spores tilbake til det syvende århundre, er historien etterpå svært lik Norges. De kan også se tilbake på en rolle i utkanten av Europa, lagt under fremmed styre i fem hundre år.

Bulgarias historie er ganske brokete. På ett tidspunkt var det knapt en flekk på kartet – senere et imperie med grense mot 3 hav, Balkans ledende stat. Så kom det Ottomanske riket og tok over i om lag 500 år.

Rundt 1900 var det igjen klart for et selvstendig Bulgaria. I likhet med Norge. Det første problemet var å kreve sin selvstendighet. Dette dreide seg om storpolitikk, og å få en supermakt til å støtte landet. Etter mye om og men fikk Bulgarerne støtte fra sine slaviske brødre i Russland, noe som ga dem friheten – men også gjorde England og Frankrike skeptiske. Var Bulgaria bare en marionettstat under store Russland?

Det andre problemet var å trekke grensene for det nye Bulgaria. Størst disputt var det rundt Makedonia. Både Serbia, Hellas og Bulgaria hevdet suverenitet over dette området, Noe som skulle eksplodere med skuddene i Sarajevo. Ved inngangen til første verdenskrig var det viktigste for Bulgaria hvilken part som ga størst mulighet til å få innlemmet de ”Bulgarske” områdene i Bulgaria. Ettersom Serbia allerede var i Krig med Tyskland og Østerrike/ Ungarn, var det naturlige valget å støtte sentralmaktene mot Serbia. Da Tyskland kapitulerte var det naturligvis ingen som lyttet til Bulgaria, og Makedonia ble en del av Jugoslavia.

Makedonerne har flere ganger hatt folkeavstemminger som viser at en majoritet av befolkningen oppfatter seg selv som Bulgarere. Grekere og Serbere ser det annerledes.

Problemet dreier seg på den ene siden om at ingen er villige til å permanent gi avkall på for eksempel Makedonia. På den andre siden er befolkningen sammensatt av en rekke folkegrupper.

Man antar at Trakerne var den første sivilisasjonen i Bulgaria. Disse ble kolonisert av så vel Slavere som Romere, og det er ikke mye ”Trakisk” blod i dagens Bulgarere. Den mest kjente Trakeren var Spartakus som ledet slaveopprøret mot Roma. Senere kom en betydelig innvandring fra Asia. Man antar at Bulgarerne kom fra dagens Iran. Etter hvert var det også en del innvandring fra Tyrkia. Dette pluss at Bulgaria ble brukt som reiserute for korstog har ført til relativt store omveltninger i befolkningen.

En gang var Makedonia ledende i regionen. Filip (359-336 f.kr) La under seg betydelige landområder. Hellas og Trakia var blant erobringene Sønnen Alexander fortsatte og tilbrakte stort sett hele livet i krig med naboer – hans siste ide var å innlemme India i riket. I Bulgaria grunnla Filip 2 av Makedonia byen som i dag heter Sofia (Der fikk du svar på det).

Også under andre verdenskrig var Bulgaria opptatt av muligheten for å få innlemmet tidligere landområder under Bulgarsk styre. Igjen støttet de Tyskland, og igjen gikk det skeis. Resultatet ble 50 år med mer eller mindre selvstyre, alt etter hvordan man ser det. I denne perioden ble landet radikalt forandret. Det ble bygget mye tung industri, og store områder med utmerket jord ble i stedet øremerket til industri.

I det store og hele var økonomien på bristepunktet på begynnelsen av 90-tallet. Det ble gjennomført demokratiske valg, men hovedproblemet var at det var vanskelig å skaffe livsnødvendigheter som for eksempel mat. Eiendom var tilnærmet gratis, og for et par tusen dollar kunne man kjøpe ganske mye. Siden da har landet gått igjennom en meget tøff periode, med stramme økonomiske rammer og stabil valuta. I dag er økonomien i rask fremgang, og ligger stabilt på 5-6% årlig vekst (EU har ca halvparten)

Landet er i dag medlem av NATO og innlemmelsen i EU starter ved nyttår. Det ser ut som om det går rett vei for Bulgarerne. Fortsatt sliter landet med en elendig infrastruktur og utbredt korrupsjon, men dette er ting man regner med et EU- medlemskap vil avhjelpe.

Det er også naturlig å tro at NATOs sterke tilstedeværelse i regionen vil kunne stabilisere Balkan en gang for alle. Et litt uhyggelig poeng i så måte, er at man fortsatt ikke anbefaler bading i Donau. Etter at Nato testet utarmet uran på Beograds innbyggere er elva ubrukelig for alt annet enn båter. Jeg vet ikke hvor lang tid naturen bruker på å bryte ned Uran, men har ingen forhåpninger om at det skal skje denne ferien.

Mer her

Reisebrev

Flere saker fra arkivet

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Hennummusikken live in Sofia

Dirigent Delchev tok med orkestret på tur til gamlelandet.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

Hennummusikken har 110 års jubileumskonsert

I Tranbyhallen søndag kl. 18 markerer Liers eldste korps at det i høst er 110 år siden stiftelsen på Hennumtorget.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Bronse og sølv til søskenpar

Både sølvvinner Sindre Jansson Haverstad (på bildet) , og søster Maren med bronsemedalje uttrykte stor glede på telefon med Liernett etter VM- stafetten i skiorientering i Bulgaria i dag

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Korps og kor i Sylling

Konnerud musikkorps, Hennummusikken og Sylling sangor i aulaen på Sylling skole

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

4. plass best foreløpig

Mens Maren Jansson Haverstad fra Tranby var bare 16 sekunder bronsen i VM for juniorer i skiskyting på tirsdag, synes broren Sindre det har gått tungt på begge distansene under EM for seniorer.

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Gull og 4. plass

- Det var veldig jevnt mellom de tre beste ved halvgått, men jeg avsluttet godt og vant på det, sa en veldig fornøyd Sindre Jansson Haverstad som sammen med søstra Maren er klar for VM i skiorientering

Gode plasseringer igjen

- Jeg er godt fornøyd med dagens løp, sa Sindre Jansson Haverstad til Liernett etter dagens åttendeplass , mens søsteren Maren (på bildet) ble nr 12 på den lengste distansen under VM i skiorientering

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Beste nordmann på mellomdistansen

Sindre Jansson Haverstad ble nr 7 på 8,2 km i VM i skiorientering i Bulgaria i dag, mens søster Maren ble nr 22 på 6,4 km i sin klasse.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Tror på ny topplassering

Arne Ask (på bildet), vår o-ekspert, har stor på Sindre Jansson Haverstad under dagens langløype i VM i skiorientering i Bulgaria i dag

En formiddag på borgen

Da den kom på slutten av 1300-tallet var den alt ganske umoderne. Middelalderborgen var i ferd med å utspille sin rolle som forsvarsverk.

Sjakkmesteren på Heia

Aryan Tari (i midten) gleder seg over det gode klassemiljøet på skolen når han ikke er på farten for å teste sitt talent.

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Julekonsert i Tranby kirke

Repertoaret for Hennummusikkens julekonsert søndag 18. desember omfatter ikke bare julemusikk, men også rock og barokk, klassisk musikk og populærmusikk.

Guttekonferansen- Forsvarets presentasjon på Guttekonferansen

Torsdag 26.10 var det guttekonferanse på Sylling skole og vi, Alan og Erik Haugen, møtte opp ved forsvarets presentasjon klokken 11:00.

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Beskjeden plassering

Sindre Jansson Haverstad nådde ikke helt opp under EM i skiorientering, men den norske laginnsatsen i dag lover godt for stafetten i morgen.

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Reisebrev fra kong Filips by

Jeg prøver meg på en liten "blogg" fra en fem uker lang ferie i hjertet av balkan.

Tåke og kruttrøyk

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

62 år er nok

- Det er et stort paradoks at palestinernes liv som flyktninger teller nøyaktig like mange år som Mennskerettighetene selv, understreket stortingsreprentant Lise Christoffersen i sin tale på 1. maiarrangementet på Høvik skole i går.

Gjenforent med sin mor

Andre juledag ble en stor dag for en familie fra Burundi. Etter snart tre års atskillelse ble åtteåringen Jibril gjenforent med mamma Saidati.

Høstet gode erfaringer

Sindre Jansson Haverstad kunne ikke selv delta på grunn av en forkjølelse, men er godt fornøyd med gjennomføringa av Lierbygda o-lags første norgescup i skiorientering.

Sommerens geografinøtter

Liernetts lesere ble utfordret med 12 geografiske spørsmål i sommer. Her er kommer konkurransens fasitsvar.

Må holdes i live

- Gadafi må stå til rette for det han har gjort, sa Petter Eide, landstyremedlem i SV under 1. maiarrangementet på Høvik skole i går.

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Hvor mye inngrepsfri natur natur finnes fortsatt i Lier?

I løpet av 2003 skal den inngrepsfrie naturen i Norge kartlegges igjen. Det er Direktoratet for naturforvaltning, statens kartverk og fylkesmannen/ kommunen som står for denne registreringen. Hvordan er ståa i "grønne Lier"? Hvor mye av Lierdalens natur er bevart inngrepsfri?

Full krig mellom de største partiene

Liernett kommenterer valgkampen.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Norge trenger gode lokalaviser

Få ting betyr så mye for byer og lokalsamfunn i Norge som gode aviser, skriver kulturminister Trond Giske

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

På tide å rydde opp!

Hvem tar ansvar i Liungen? Foreløpig ingen.

Ett Internasjonalt Problem: Vann

Et blogginnlegg hentet fra min blogg.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Månedens blomst til Hennummusikken

I en pause under korpsets øvelse mandag kveld ble Månedens Blomst overrakt av Liernetts Torger Almaas til lederen, Svein Rognlien. Han ga dem videre til Kathy Lie, som hadde fødselsdag, og orkesteret fulgte opp med en svingende fremføring av Congratulations.

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

EU på dagsorden

Leserinnlegg om EU fra Anders B. Werp, stortingskandidat for Buskerud Høyre

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Sylling Ysteri - kapittel 1

Kap. 1 Innledende del

Post memorio

Ukens petitskribent er Truls Hallingstad, Nordal

Ikke så gøy på landet

I et kvart århundre har Lars Sørums samlinger hvilt i fred på en innleid låve. Hva bør gjøres?

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Uheldig debut

Det ble for mange bom i skiskytings-VM for Anders Brun Hennum fra Tranby

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Lierkortet skulle sikre kulturhuset

- Lierkortet skal bidra til å finansiere driften av kulturhuset, het det i forhåndsomtalen. Kulturhuset ble skrinlagt, men hva skjedde med kortet og overskuddet det skulle gi?

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Hvor grønt er grønne Lier?

Etter at jeg i en litt fleipete leder skrev at lier er godt inne på SFT si verstingliste, har ordføreren lett og lett. Hvor er lista?

Medaljevinnerne på Tranby

Liernett fikk et møte med VM-bronsevinner Maren Jansson Haverstad (15) hjemme i Svendsemarka onsdag kveld, mens broren Sindre måtte reise direkte tilbake til Trondheim og studiene --

Gode plasseringer

Det ble ny 5. plass for Sindre J. Haverstad, men også en fin 10. plass på Erik Trøen ( på bildet) under norgessprinten i Skiorientering i Asker i dag.

Spent foran Ski-O Tour

Liungen Sindre Haverstad ( her i midten) deltar lørdag i sesongens høydepunkt for verdens beste skiorienteringsløpere

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Pressekonferanse med Doro Pesch

torsdag 8/6

Medlemsrekord for DNT

DNT setter ny medlemsrekord – også på lokalplanet

Priser til liunger?

Liungene Sindre Jansson Haverstad (på bildet) og Arne Ask er blant de nominerte i kampen om å bli årets orienteringsuttøvere ---

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

0,07 prosent

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Null musikk for den yngre garde

Leserinnlegg av Lars Einar Johansen

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Spilte 11-mannshåndball

Det var bare Endre Vindheim (th) som svarte riktig og som visste at Knut Green var den første landslagsspiller fra Reistad ---

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

- I form for livet

Innlegg fra Svein Rognlien, kontaktperson for privatpraktiserende fysioterapeuter i Lier.

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Stopp Einar Olsen & Co

Drammensregionen er i dag en av landets mest trafikkbelastede områder. Når det gjelder støy ligger regionen helt i toppen. Selv langt inne i Finnemarka hører man byens sus.

Pilegrimskveld i Frogner menighetshus onsdag

I morgen kveld kommer Trond Muri til Frogner Menighetshus. På bildet krysser han elven Po før han vandrer videre mot Venezia, som var målet for årets etappe på hans langvarige vandring mot Betlehem.

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?