Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Sommerens nostalgiske påfyll

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, fast medarbeider i Liernett.

Synet blir stadig svkket, men den 82-årige naboen fra min "barndoms grønne dal" er fortsatt i drivhuset hver dag.

Den jevnaldrende kona lo med sin trillende latter, da hun fortalte om sitt fall tidligere i år. Dårlige knær og hofter kombinert med en vekt som er en risiko for enhver rask gange natters tider, selv i et hus nesten uten trapper. Ja, det var nå et trinn ned mot soveromsfløya. Hun ramla og den svært, svaksynte mannen hadde ingen sjanse til å få henne på beina. -Æ krabba på firafotan inn på soverommet sjøl, æ da. Både mann og kone lo av det som de mente var et sånn passe lite uhell. Noe hjelp utenfra trengte de heller ikke denne gang.
Det hører med til faste programmet om sommeren å få med seg et besøk til en gammel nabo. Dagens problemer, såvel innenriks - som utenriksnyheter lar vi helst ligge da. Stadig dukker det opp for meg nye historier om episoder som skjedde i barndommens nærmiljø, som oftest morsomme, karaktersistiske,  nære skildringer av mennesker og miljø.

Nabokjærringan
Den 80-årige kvinne var en av de  "nabokjerringene", som ho Gro snakka om for noen år siden. De var det mange i denne stasjonsbyen i Trøndelag. Alle var hjemmeværende, skjønt ikke alle var ute blant oss ungan med irettesettelser som kunne være nødvendig ("Gro-metoden")
En hadde svakt hjerte, men det store kjøkkenet var nærmest som ei stor stue. Der satt eller lå hun henslengt, mens kamerater av sønnene kunne gå inn og ut. Ringeapparatene var ikke tatt i bruk på landet på femtitallet. Vi gikk opp den bratte trappa opp til leiligheten som var over et bilverksted (som nok var en miljøbombe etter dagens mål)
Vi banka vi på skydøra og gikk rett inn. Damen med det svake hjertet kunne krydre kvelden, like før vi skulle går hjem på de mørke septemberkveldene, med en spøkelseshistorie. Følgen var at enkelte ikke torde gå hjem, men måtte hentes.
Noen få av nabokjærringan kunne også være anonyme. Vi så dem nesten aldri. Kanskje kunne det bli en nødvendig tur på butikken i gata. Ellers  levde de sitt liv innendørs, sammen med skurekluter, vaskebrett, strykejern og kjeler. Et par ganger i uka kom fiskebilen. Alle var der, med unntak av disse to-tre, for oss fremmede "moran" i det lille industristrøket. Vi  forstod ikke årsaken til at de holdt seg vekke fra den livlige og hyggelige kvinnegruppa. De kunne høres lenge etter at fiskebilen var på vei til kjøpevillige kunder lenger opp i dalen.

Den sure drosjesjåføren
Ektemannen til den ene "innesperrede mora" var muligens en hustyrann, og den minst høflige drosjesjåføren som har hatt bevilling nord for Dovre. Bilen var blank, fin og ny. Han skiftet nok bil langt oftere enn når hans oppofrende kone kjøpte ny hatt.
Apropos drosjesjåfør. En tidligere drosjesjåfør i Sylling ble kåret til den "snilleste drosjesjåfør" av et ukeblad på 1970-tallet. Hans ekstra tjenester bestod, blant annet,  i at han hjalp passasjerer inn på sykehuset.
Drosjesjåføren i nabolaget satt bak rattet og sa ikke et ord. Han åpnet aldri døra for en passasjer, noe som var en vanlig gest den gangen. En gang skulle mor og far i selskap. "Sjølen", som vi kalte faren vår, foreslo overfor mor at de måtte ha drosje. - Vi må ringe etter -- ,. - Nei, itj ta hain sure  --- kailn, sier bror min spontant. Uheldigvis var drosjesjåførens sønn på besøk hos oss da. Han fikk det svært så travelt med å komme seg hjem -- Om guttungen refererte broderens utbrudd fikk vi aldri greie på. Men jeg mener bestemt at far benyttet naboens drosje senere, uten at det ble noen nabokrise.
Har denne sjåføren levd i dag, kunne han muligens fått jobb i Drammen Taxi,  i hvert fall med tanke på servicevillighet. Han ville garantert ikke kjørt fra Drammen til Sylling, for å kjøre ordføreren og ektemann hjem --

Litenskapen
Hos det eldre ekteparet, føler du deg på en måte hjemme igjen, tilbake i barndommens rike. På hjemstedets butikk føler du deg som en fremmed på utkikk etter kjente ansikter fra barn- og ungdomstid. Du ser noen, mwed grått hår og rynker, men de kjenner deg ikke igjen. Du sier ikke: - Hei, kjenner du meg ikke igjen?
Mine foreldres venner er borte, de aller fleste av dem. Men den svaksynte mannen overfor meg forteller at har sin sin hobby inntakt. Det lille drivhuset med veldduftende blomster blir stelt som små barn. Han har jo både lukt, følelser og hørsel intakt!
 -  Æ ha no nækta hain å sykkel te butikken, no ja, sier fruen noe bryskt.  Det ble noe velt, ja, no renge vi ætte dattera vår når vi ska på haindel, ja, sier med et trykk.
Den tidligere solisten med minner fra et langt sangerliv kan ikke lenger synge sine favorittsanger. - Æ sjer itj notan da, sjø. Et svekket syn som gjorde at han måtte  legge vekk sangerkarrieren for mange år siden. Men minneboka med, blant annet, amerikaturnèer som solist med gode Trondheimskor, er et fint smykke i sjelen.
Den dominerende formannen av koret, med den ikke helt stødige stemmen blir også skildret, nå av ekteparets 44-årige sønn som er på besøk. - Huske du pappa, at hains ang så høgt at dirigenten spurte om hain trodd hain va solist? Da ble hain så sur at hain itj sang ei strofe meir dein kveildn:
- Æ ser no fotball på TV, men det e vanskelig å sjå pasningan, sjø. Men det e jo så artig å få me sæ stæmningen.
( Du har kanskje hørt om blinde som har fast plass på Old Trafford I Manchester ----)

Følelsene
To timer går fort i godt selskap. Avskjeden med en takknemlige ordan om at "det e trivelig at du huske å  besøke oss" er den "beste feriebonus" å ta med seg inn i høstmørke kvelder ---  Og noen tårer i øyekroken til det åttiårige ekteparet  registreres også. Det heter visst at "godt vennskap må pleies, og gode minner binder folk sammen" --
Det gikk bra med alle som vokste opp dette strøket i stasjonsbyen. Gjenger var det. Det gikk noen vindusruter. Noe epleslang, og en del tenåringsbråk i gatestrøket var det også. Men nabokjærringan var der på dagtid. Og fedrene var hjemme om kveldene. De fleste voksne hadde røttene i bygda eller lignende bygder. De la lista vennlig, men bestemt og høyt nok, slik at det var mulig å komme over og inn i et ansvarlig voksent liv.

Hva med A og B-gjengen i hovedstaden? Hvor har nabokjærringan og nabokaillan vært?  Er det en fremmed kultur for dem? Eller har heller ikke naboforeldran noe å stille opp med i dag? E det gammaldags å forebygge på den måten? Eller er  dette irrelevant  "oppskrift" til å snu utviklingen i enkelte miljøer i hovedstaden i dag?




1 kommentar

Onsdag 30. august 2006 20:35: gjermund almaas
Hei!

Flott historie fra virkeligheten!! Selv om jeg er "litt" i slekt med skribenten....Det var slik...du for en tid og verden å vokse opp i....
Det viktigste på den tid var Hjallis og Stokken...og musikkorpset 17.mai!! Godt skrevet...!

Flere saker fra arkivet

Skråsikkerheten og selvgodheten

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, skribent i Liernett

Et friskt pust

Den attesten fikk jeg etter et kort besøk på et eldresenter i sommer, da en smilende eldre kvinne sa adjø --

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Drosjeløyver - hvem er de for?

Ulla Nævestad stiller dette spørsmålet etter forgjeves å ha ventet på drosje, natt til tirsdag 27. juli.

Drosjeløyver, - hvem er de til for?

Ulla Nævestads brev til Buskerud fylkeskommune

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

Tenker på de sivile ofrene hele tiden

En skoleasssistent i Lier med mann og barn opplevde at ferien deres hos familien i Libanon, ble forvandlet til et mareritt.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Legevakta i Drammen

For noen år siden, så fikk kommunestyret i Lier den glupe ideen at man skal skulle nedlegge legevakta i Lier, og heller gå over til at man skulle bruke legevakta i Drammen.

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Tar en runde til, pappa

Skiglede, vaffel og saft er suksessoppskriften for skikarusellen på Øverskogen.

Menneskeverd er vel et begrep de fleste voksne burde kjenne

Min søster, Inger, fortalte en gripende og forargende historie i dag. På en bytur, tidlig på ettermiddagen, fikk hun øye på en eldre uflidd mann, som lå og kavet på brosteinen og prøvde å komme seg opp på en benk.. langbuksen var iferd med å sige ned, men han klarte ikke å dra den opp selv.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

Gjenforent med sin mor

Andre juledag ble en stor dag for en familie fra Burundi. Etter snart tre års atskillelse ble åtteåringen Jibril gjenforent med mamma Saidati.

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Flatære ballær

Etter påsken ruller fotballen igjen på toppnivå. Ukens petiskribent, sarpingen Jan Terje Nilsen, som er bosatt i Sylling, gir oss noen glimt fra Østfold, den gang fylket dominerte norsk fotball

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Ingen stygge skader

Både de to olabilkjørerne og Røde Kors-mannen kom bare lettere skadet fra uhellet.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Naturen inspirerer

Marit Bergan er coach, etablert med kontor på Lierskogen Helsesenter, men samler tankene og kreftene på en tidligere husmannsplass.

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Hvorfor ville Ap og SV kvele dugnadsånden i Sylling

Dette var spørsmålet jeg stilte meg under behandlingen av skjenkesaken i Syllinghallen.Og dette spurte jeg disse respektive partiene om da saken ble behandlet i (...)

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Ukens petit: Nye tyver på ferde

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

STATOIL I LIERBYEN

Det at Statoil i Lierbyen blir lagt ned fra nyttår er bare trist.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Grep mulighetene

Irakeren Muataz Abd Ali flyktet fra hjemlandet sammen med sønnen Ali på en dramatisk måte i 2008. Men året etter fikk han den beste bursdagspresangen han noensinne har fått -

Gripende øyeblikk

Kjell Treffen og kona Margaret var med og overrakte Månedens blomst til redningsmennene på "Brannvakta" i Sylling

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Kirken, en scene for lokale musikere

Kirken har fra gammelt av vært en scene for lokale musikere som vil bruke sitt talent til å bistå musikalsk ved gudstjenester og andre arrangementer i kirkens regi.

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Lokal artist på dansegallaen

Therese Ege fra Tranby, med platedebut i desember, synger med Ole Ivars på lørdag

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Cowboyfest og håndball

Det syntes Amalie (tv) og Tenna fra Hobro var toppen, men de fleste av deltakerne i Foreningen Nordens ungdomsutveksling vil kanskje huske turen opp Asdøljuvet med noe ustødig kanopadling på Asdøltjern --

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Forvist til asfaltjungelen

Grisunger, lam og kalver er et fast innslag under Lierdagene, til stor glede for de små barna

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Kalenderforvirringen oppklart

Leseren som påpekte at Lier kommune henviste til en utdatert kulturkalender, viste seg å ha rett

Ukjent nummer

Når det piper i telefonen

Dramatisk ATV-løp

Liungen Tor-Erik Wam ble kastet av kjøretøyet etter en kollisjon i det danske mesterskapet.

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Flyttet til Kjelstad

- Vinmonopolutsalget kunne vært en stimulans for Lierbyen, sier Lierfotografen Hanne Mossefin, mens hun ikke lenger er tilhenger av bygging av kulturhus.

Tidenes langrenns-prestasjon for Storbritannia

Frances Lütken fra Sylling deltok i Sapporo i 72.

Pressekonferanse med Alice Cooper

lørdag 10/6

OL i Rio er målet

De olympiske lekene i London kommer for tidlig for 20-årige Mari Bergum Berget fra Oddevall i Lier. Liernett arrangerte et møte mellom henne og "gamletreneren" Per Lasse Tronslien i forbindelse med NM i sandvolleyball i Lier og Drammen i helga.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Slapper av hjemme etter tøffe oppgaver

Egentlig trenger jeg ikke reise noen steder. Sylling er et fantastisk sted å være om sommeren. På Svangstrand kan du slappe av, bade eller spille sandvolleyball, sier assistentdommeren i Tippeligaen. Du har kanskje sett han på TV. I år har han dømt 11 av de 14 kampene. Flesteparten har vært TV-kamper.

Livskraft og medmenneskelighet

Han stopper opp, smiler og rekker meg hånden. – Hvordan har du det? – Takk, bare bra. – Og du, da? , spør jeg. – Jeg har prostatakreft, sier han rolig og uanfektet. Åpenheten gjør meg litt stum. Kreft, tenker jeg. Snart døende? --- Hva skal jeg si? Han kommer meg i forkjøpet.

Norges lykkeligste hundeeier?

Nå har også Mina, åtte år gammel, på Egge fått tilbake hunden sin som har vært savnet i 14 dager.

Jubileumskonsert med Sylling og Oddevall skolekorps

Store pengegaver til Sylling og Oddevall skolekorps på 70- årsdagen som ble feiret sist søndag i aulaen på Sylling skole

Korpskonsert i Sylling på fredag

Da har Sylling og Oddevall Skolekorps sammen med Åssiden Musikkorps, god gammeldags konsert i aulaen på Sylling skole.

Teltferie på Hvaler neste år?

Arnfinn Mellbye, ikke fra Lier, men fra Stange på Hedemarken foretrekker teltferie år etter år med kone og fire barn på Storesand på Kirkøya.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Liertoppen feirer fødselsdag

I løpet av 25 år har det vært mange glade kjøp og mange bitre nederlag.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Magnolia Jazzband i Sylling

Det er godt mulig det fins grunner til ikke å like tradjazz, men et stort antall liunger har brukt 20 år på musikken uten å finne en eneste en

- Nordmenn kjøper kvalitetssykler

Hobbyen er blitt jobb for dansken Lars Kjærulff som gjorde nordmann av seg for 20 år siden, og som gleder seg over at nordmenn velger kvalitet.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad