Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Jeg jobber halvt, bare 50%. Etter 36 år i skolen gikk jeg til arbeidsgiver og sa jeg var lite motivert. Jeg mumlet noe om at jeg ville ta litt mer tak i Liernett. Etter egen vurdering var jeg ikke sjuk, men det gjorde meg vondt å se kolleger bli sjukemeldte i kortere og lengre tid uten at jeg på noen måte kunne oppdage at de hadde noen synlige skavanker. Kanskje det var noe med arbeidssituasjonen?

Arbeidsgiver så knapt opp, og jeg kunne ikke helt utelukke at han i øyeblikket ikke var innom tanken om at:
- Der forsvinner langt på vei en litt brysom arbeidstaker med både lang ansiennitet og utdannelse. Det går mange datamaskiner på en sånn en.

Kort tid etter lå brevet i posthylla med beskjed om at jeg var halvert på jobben .
Men det var en artikkel i Aftenposten som fikk meg til å tenke tilbake på avgjørelsen jeg tok i vår, og som igjen gjør at jeg kan sitte her og skrive på formiddagen midt i uka. ”Good that We have Oil to fall back on”, var overskriften. Den var ment å være en harselas over nordmenns manglende engelskkunnskaper. Hittil hadde jeg langt på vei kunnet trøste meg med at det var realistene som ikke mestret lærerrollen, og dermed var skyld i at norske elever var dårlige i matematikk. Nå var det fremmedspråket. Jo, jeg har ofte smilt litt når jeg har hørt nordmenn med stort selvbilde, men med språkkunnskaper i langt mindre format, knote i vei om hvor ”good it is to be a Nissemann.”

Jeg har undervist i engelsk. Riktignok har jeg bare et skarve grunnfag fra Blindern, men det er mer enn mange andre lærere i ungdomsskolen med engelsk på timeplanen. I dag har faget to og en halv time i uka, dvs. i heldigste fall 100 minutter når du trekker fra litt i hver ende på hver time. Dessuten har undervisningen forandret seg.

Språk er kultur, språk er ingenting hvis det ikke formidler noe. I gamle dager var læreren formidleren. Han skapte minneverdige situasjoner i klasserommet der kultur og språk smeltet sammen på en måte som i beste fall motiverte elever til å arbeide videre med stoffet med glede . Senere kom repetisjonen i form av: ”Husker du………”

I dag risikerer du som lærer å bli avbrutt av grinete elever som retter armen i fjernkontrollstilling og ber deg låse opp dataskapet slik at de får kommet i gang med planen de fikk på mandag. - Du skjønner mutter’n holder øye med alt jeg gjør på MLG. (Microsoft learning Gateway som gir deg tilgang til de digitale arbeidene din håpefulle gjør.) Et godt læringsmiljø eller ”Brave new World?”

Jeg er kanskje mer bekymret for hvordan det ”digitale klasserommet” påvirker det sosiale livet og den sosiale læringen i klassen, enn hvordan det påvirker elevens faglige utbytte. Hvilke følger har det for hvordan vi omgås og samhandler med hverandre, kort sagt for hvordan vi kommuniserer?
Og hva har denne datasatsingen gått på bekostning av? I løpet av min skolekarriere har jeg ikke blitt oppfordret til å ta etterutdanning i verken norsk eller engelsk. Den best etterutdanningen har jeg selv besørget ved å bruke sommerferiene til å være reiseleder og lærer på en språkskole i England.

Faglig dyktighet i det det skal undervises i er bærebjelken i all pedagogikk. Pedagogikken er et maktesløst redskap hvis den ikke har noe å arbeide ut fra. Men hvem har bruk for læreren når svarene kan hentes direkte ut fra datamaskinen? Jeg husker med glede mange av lærerne jeg har hatt, noen med skrekkblandet fryd. Jeg husker også den første pc'n  min fra 1997, og den bærbare jeg kjøpte året etter, men det blir liksom på en annen måte.

1 kommentar

Fredag 25. januar 2008 15:43: rachael haugen
A very good article. A pity the standard of english teaching is so low.
Every comment on my children's work made by their teacher was full of terrible grammatical errors. No wonder they went to sleep in the english lessons. I couldn't say anything about this as I felt it was rude to criticise and my boys never said a word either. However they did pick up some very bad habits.... Children have to teach themselves a great deal of the time due to their teachers going on courses or because the school is literally falling down about their ears. Poor things ... very disillusioned mother.

Flere saker fra arkivet

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Leder

Noe om tillit og ansvar

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Sommer 2

To av sju

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Bokdebutant gjester 10. klasse og lærere på Tranby

Onsdag kommer Caroline Petersen til Tranby ungdomsskole. Der vil hun fortelle om boka si, «Mørkets lidenskap». Liernett har lest boka.

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Best i lesing og matte

Resultater fra Nasjonale prøver viser at Liers åttendeklassinger skåret best i Buskerud

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Lier Kammerkor i Frogner kirke

Vakker og stilig førjulskonsert

Bort i svarte natta

Fredag 13. mars er siste sjansen ti å se ”Blott til lyst" sin forestilling på dramascenen på Stoppen Vi var på premieren onsdag kveld

Fag eller ferie? Ja takk, begge deler!

Hva gjør en tysklærer som synes ferien blir for lang, - eller kanskje mer sannsynlig: ofte synes det blir smått med faglig påfyll?

Hva jeg husker fra høsten

- her jeg sitter på Toverudstranda?

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

En dannelsesreise

For første gang har tiendeklassinger fra Sylling skole vært på tur med Aktive Fredsreiser.

Leder

Den kulturelle skolesekken

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

Mer forvirring på Stoppenkollen

At eiendomsmeglere jukser med populære adresser, viste vi i en tidligere artikkel om Nøste Terrasse. Nå tøyer Dialog Eiendomsmegling sannheten igjen.

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

Best til å bekjempe fattigdom

St Hallvard Videregående skole gikk av med en soleklar fylkesseier med gruppen "A.K.E. Improvement" i den landsomfattende skoleturneringen Utviklingsinvestoren

Berit – den utrettelige

Berit Dahl Soltvedt stiller opp når hun kan, og det er ofte. Denne helgen sitter hun i Frogner menighetshus med ny bok på bordet og ”tegneserie” på veggen.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Fra tre til plast

Hva er vel livet uten plast.? I løpet av fem år har har Torlaug Helgerud hatt fem utstillinger som kaster lys over deler av vår ikke altfor fjerne fortid.

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Språkopplæring i nye lokaler

Kuteh Jonbula, Bobby, Fakeba og Nast fra Gambia sørget for god stemning da Lier voksenopplæring holdt innflyttingsfest på Stoppen.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

Lier sett fra luften

Flott ny gavebok full av detaljrike bilder fra de fleste delene av Lier.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Guttekonferansen- Forsvarets presentasjon på Guttekonferansen

Torsdag 26.10 var det guttekonferanse på Sylling skole og vi, Alan og Erik Haugen, møtte opp ved forsvarets presentasjon klokken 11:00.

St. Hallvards dag på Huseby

Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.