Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

-- Ingen spesiell glede å nå målet

-- Opplevelsene underveis var det viktigste. Det sier Aasmund Lyhus når han minnes avslutningen av turen Lindesnes – Nordkapp til fots i 1977. Da han nådde Nordkapp etter nøyaktig fire måneders marsj viste kalenderen 20. september, og langs veien var det allerede noen snøfonner. Han har også gått Oslo – Bergen i strålende vær. Aasmund Lyhus har vært en av ildsjelene i Lier Historielag i snart 30 år. Han har sin del av æren for at Lier Bygdetun framstår som et kulturelt samlingspunkt.


Sommerpraten: Aasmund Lyhus (59)

Aasmund Lyhus flyttet fra Drammen til Lier i 1974. Han meldte seg inn i Lier Historielag, som da var fire gammelt. – Interessen for gamle bygninger ble nok vakt av bestefar, forteller han. – Han tok meg med til Tollbukaia for å se på gamle båter og til Drammens museum. I de senere åra har han vært ”hekta” på gamle bygninger, selv om han innrømmer at han blir lei mange ganger.

I 30 år var han ledsager for blinde på fjellturer. Fjellturene var organisert gjennom Blindeforbundet og Turistforeningen. – Det var gjerne fire ukers turer i forskjellig terreng til forskjellig vanskegrad, sier Aasmund. – Det var 18 deltakere og 9 ledsagere. -- Gikk dere, for eksempel, Besseggen? – Ja, men det var ikke det verste. ”Opp-og-ned”- turer på Vestlandet var verre. Stokken var oftest kontakten mellom ledsager og den blinde. Var det veldig vanskelig terreng, holdt vi hverandre i sekkene.

-- Hva er ditt beste ferieminne? -- Det må være lukta av nykokt hjemmelaget bringebærsyltetøy.

-- Hvor og hvordan tilbringer du ferien i år. -- Ja, det blir og ta ned panel på Bruberg på Oddevall. Derfra skal vi hente et gammelt piano som vi skal plassere på Bygdetunet.

-- Hva spiser og drikker du gjerne om sommeren? -- Rømmegrøt og saft er sommermat.

-- Hva vil du vise dine gjester i Lier -- Bygdetunet selvfølgelig. Ellers synes jeg Asdøljuvet er spesielt i Lier. Og så vil jeg gjerne ta med gjestene til et utsiktspunkt, for eksempel Glassåsen, avslutter Aasmund Lyhus.

Flere saker fra arkivet

River låve for bygdetunet

Det lover godt at en låve nå er under riving og en gang i fremtiden skal bli gjenreist på det hittil låveløse bygdetunet.

Travel tid på tusenårsstedet

Hus skal settes opp, planter settes ned og årets utstilling skal være klar til åpning om få uker.

Epleblomstring på Bygdetunet

Klikk deg inn i dag - i morgen er det kanskje for sent

Aasmund Nordstoga til Lierskogen søndag

Førstkommende søndag kommer Aasmund Nordstoga til Liers stadig mer populære kulturkirke.

Kontaktskapende fest

Latteren satt løst, da ordfører Ulla Nævestad overrakte Berit Furøy (tv) to mobiltelefoner som var kommunens gave på festen til 40-årsjubilanten Lier Historielag.

Sensasjonelt funn på Lier Bygdetun

At Lier Bygdetun ble det første stedet i Lier hvor det ble avdekket helleristninger, er nesten for utrolig.

Snart utstillingsåpning

Hektisk aktivitet på Lier Bygdetun før årets sommerutstilling åpnes på søndag

Drammen + Lier = Sant?

Forholdet mellom Lier og den jubilerende nabobyen Drammen er i fokus på årets sommerutstilling på Lier Bygdetun. Formann Hallingstad og ordfører Nævestad er, som så mange ganger tidligere, nøkkelpersonene når utstillingen åpnes på søndag.

Ny leder i Lier Historielag

Lier Historielag er med sine rundt 600 medlemmer blant Liers største og mest aktive lag og foreninger. På lagets årsmøte i går ble Thor Sørli fra Sylling valgt til ny leder etter Berit Furøy, som ønsket avløsning etter fire år i vervet.

Glædelig jul på Bygdetunet

Helge Justad og hesten var en av mange som bidro til fin førjulstemning for tre-fire generasjoner i dag

Belønnet for innsatsen for Liers fremste kultursted

Sigurd Andresen fikk Månedens Blomst for atten års variert og nyttig dugnadsinnsats for historielag og bygdetun.

Ekte liung?

- Mangfold og myter. Årets sommerutstilling på Lier Bygdetun åpner 22. juni

- Fikk brukt fysikken

- Det sa Lars Hol Moholdt (her th), Wing OK, etter norgescupseieren skiorientering på Overn i Lier i dag

Sikret lokale planter

Lier Historielag fylte 40 år i forrige måned. Hva er ikke mer fortjent en at en av "ankermennene", Harald Saue, som fylte åtti like etter får Månedens blomst --

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

”Nye” nordmenn lærer lokalhistorie

Deltakere fra Flyktning- og Voksenopplæringssenteret i Lier har gått den gamle Kongeveien fra Pukkverket, over Tranbyhøgda og ned Paradisbakkene til Lierbyen hvert år i 10 år nå..

Her kommer vi

Det ble en hektisk og fartsfylt dag for kusk Erik Hennum på Lier bygdetun i går.

Vi besøker Liers spisesteder: Heg gjestgiveri

På praktfulle Lier Bygdetun tilbyr Heg gjestgiveri grøt og vafler til den som kjenner sin besøkelsestid – og åpningstiden.

”Da klokka klang”

Sommerutstillingen er et samarbeid mellom Lier Bygdetun, Lier Historielag og Lier kommune, kulturkontoret. Den skal gi et bilde av Lierskolens utvikling og historie gjennom 200 år

Lierhistorie er alltid en populær julegave

Liers to årvisse historiepublikasjoner, historielagets årbok og Lierkalenderen, er kommet. Begge har interessant og godt illustrert lesestoff for liunger og andre både i og utenfor bygda.

Sykkeltur i Brasil

Bike for peace Norge skal arrangere vennskapstur på sykkel i Brasil (Rio de Janeiro - Sao Paulo) fra 18/11til 3/12-05.

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

Sommerpraten: Reidar Lauritsen (50)

Selv dattera, Ida som er aktiv musikant, klarte å holde tett om overraskelsen på 50-årsdagen i høst. Sylling og Oddeval skolekorps marsjerte opp foran huset for å hylle korpsets ildsjel gjennom 20 år. Det er utrolig hva Reidar har fått tid til utenom familieliv opp gjennom årene. Og fortsatt er uka fullt besatt. Men i sommer har han koblet av noen uker med, blant annet, en tur til Frankrike.

Kulturprisen til Hans Erik Fuglerud

Tjenesteutvalget vedtok på sitt møte onsdag 28. september å tildele Hans Erik Fuglerud kulturprisen for 2011.

Kulturløftet

Undertegnede personer tar ikke stilling til verken lokalisering eller ønskelighet av et kulturhus i Lierbyen. Dette vil være et stort løft for Lier kommune med en anslått årlig kostnad på 6 millioner kroner.

Tid for kulturpris igjen

Fristen for forslag på kandidater er mandag 1. september

Ga bort samlingen

Arne Kristoffer Karlsen har gjennom mange år samlet gjenstander, bilder, papirer og kart relatert til Lierbanen. Som sønn av Kristoffer Karlsen har han nærmest omgitt seg med samferdselshistorie. Lier Historielag bør ha all grunn til å være fornøyd med utstillingen og søndagens store oppslutning.

Lier Bygdetun fikk ny styreformann

Etter over 20 års iherdig innsats ønsket Truls Hallingstad avløsning. Nå har Åsmund Johannessen (bildet) overtatt styringen av bygdetunet.

Musikkglede er en viktig del av ferien.

> -- Somrene på telttur i Danmark er veldig gode barndomsminner, sier Kirstin Hillestad (45), som jobber med integrering og informasjon ved Flyktning- og Voksenopplæringssenteret i Lier kommune. På fritida er hun klarinettist i Lier Janitsjar. Hun kommer fra en meget musikalsk familie på Notodden, der alle seks i familien spiller. Etter vel 20 års botid i Lier må hun bruke litt av ferien sin hvert år på den landskjente Bluesfestivalen i barndomsbyen.

Kulturprisen går til Arne Ask

Arne Ask får årets kulturpris for sin mangeårige innsats for kulturlivet i Lier.

Foretrekker en aktiv ferie

Familiefaren og fotballtreneren Øivind Nilsen, sykler gjerne i ferien. Han sykler gjerne mange dager uka, dersom han ikke er opptatt med Syllings G-14 eller j-16-lag. Sammen med sønnene sykler Øivind gjerne tur-retur til foreldrene i Andebu i Vestfold flere ganger i året. --- Men Anita, kona, kjører ”servicebilen”, smiler den populære vestfoldingen.

Minneord

Erik C. Holm døde den 9. januar

Bading og rekespising i Arendal

> -- Som barn minnes jeg sommerferiene hos besteforeldrene i Arendal, sier Hanne Mossefinn. Mange fotointeresserte liunger kjenner henne som innehaver av Mørkerommet i Bakerikvartalet i Lierbyen. I fem og et halvt år har Hanne, alltid med smil på lager, tatt i mot kunder som ønsker fremkalling eller fotografering.

Hva er ditt beste ferieminne?

Liernett inviterer deg, kjære leser, til å dele ditt beste ferieminne med våre øvrige lesere.

Lier Historielag fikk 150.000 fra DnB NOR

- Det er stor glede i Lier Historielag over meldingen om at Sparebankstiftelsen DnB NOR har tildelt 150.000 kroner til fire av lagets prosjekter, sier historielagets leder, Knut A. Andersen.

Ved paradisbakkene

Ukas kulturminnepost finner du ved Bygdetunet der årets kulturminnedag blir arrangert.

Hobby og fritid går i ett

-- Å våkne til fuglesangen en morgen på Asdøltjern er det fineste om sommeren, sier den daglige lederen av Lierbussen. Arne Christoffer var den landets yngste leder av et busselskap, da han overtok i 1973, etter sin far, Kristoffer. Hans verdifulle samling av dokumenter, gjenstander og historier fra Lierbanen er overlatt Lier Historielag. Det er dermed slutt på hans eget museum i Sylling. -- Hobby og jobb er blitt en livsstil, sier han, som både er guide og sjåfør når Veteranbussen er på farten Lier rundt. Han er som et levende leksikon på lokalhistorie.

- Ta vare på disse to bygningene!

- Det er to bygninger som ikke bør rives i forbindelse med det nye sykehjemmet, mener John Høgslund.

Hagedag på bygdetunet

- Søndag 14. august er det hagedag på Lier Bygdetun, og nå er det mye fint å se. Det er også anledning til å snakke med fagfolk, sier Harald Saue, som er leder for den fargerikeste delen av Liers tusenårssted.

Kulturminneposten i Paradisbakkene

Ukas Kulturminnepost for perioden 12. til 21. september ligger ved Lier Bygdetun og Paradisbakkene

Sommerpraten: Torild Lien (54)

-- Da jeg var 7 år tilbrakte jeg en uke hos ei tante som var seterbudeie. Det er fine sommerminner, sier Torild Lien, virksomhetsleder ved Lier Flyktning- og voksenopplæringssenter. Torild er født og oppvokst i Selbu i Sør- Trøndelag. Hun er bosatt i Asker og pendler daglig mellom Asker og Lierbyen.

Populær sommerutstilling

Mange skoleklasser ønsker å komme til Bygdetunet for å se sommerutstillingen ”Da klokka klang"

Samarbeidet i gang

Tidligere liungenspiller Martin Lyhus Gundersen, som sist har spilt for Strømsgodset junior toppfotball, er en av flere forsterkninger på Spa/Bras juniorlag. Mandag ble samarbeidslaget til Spa/Bra og Liungen testet -

Tiden inne for juleavslutninger

Juleavslutninger er en hyggelig tradisjon i mange foreninger og bedrifter. På Lier Bygdetun hadde Astrid Karlsen en juleglede til alle i dugnadsgjengen i går.

Klart det går - program sommeren 2011

DOT har startet en ny turgruppe for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Krystall og plakett til Bygdetunet

- Vi visste ikke noe på forhånd, sa en svært så opplagt Truls Hallingstad etter at stiftelsen Lier Bygdetun fikk Bevaringsprisen for 2008 torsdag kveld.

Nytt liv i gamle minner

Søndagens kulturminnedag på Lier Bygdetun vil rette søkelyset mot de materielle ting.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Søndag er Bygdetundag

Utstillingen "Busser og biler i Lier fra 1900" vises nå på Bygdetunet. Den er bare en av grunnene til at Bygdetunet er vel verdt et besøk nå på sommerstid.

Nissen får grøt i julen

Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Gratis opphold på Beitostølen

Svaksynte Øystein Tveten fra Egge har fått innvilget opphold på Beitostølen, men mangler ledsager --

Fine prestasjoner på Beitostølen

Selv om liungen Øystein Tveten måtte avbryte oppholdet på Beitostølen i midten av januar på grunn av sykdom, kunne han likevel fornøyd fullføre tre distanser under årets Ridderrenn.

Lege i Amerika med røtter i Lier

Dr. Jesse Hennum på Abbott sykehus i Minneapolis er tredje generasjons innvandrer og har røtter på Søndre Hennum.

Helt unike bilder fra et kjent hus

Heg Gjestgiveri er trolig blant Liers mest fotograferte bygninger, men det er etter flyttingen til bygdetunet. Nylig kom det frem gamle bilder fra husets mindre kjente fortid. Blant dem bildet (over) av den store frukthagen ved huset.

Trimmer som savner jobb

Svaksynte Øystein Tveten (th på bildet) holder seg i god fysisk form som kan brukes på en jobb ---

Bossa i AFP'ns tidsalder

Flott konsert i amfiet på Bygdetunet.

Ledsager meldt seg

Øystein Tveten, som er svaksynt, kan se frem til opphold på Beitostølen i januar --

Drammen-Lier-Oslo til fots for over hundre år siden

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, Sylling

Egen bod på julemarkedet?

Lier Bygdetun vil gjerne ha enda flere boder og selgere på julemarkedet.

Barmhjertighetens dag falt sammen med Kulturminnedagen på By

Vår medisinske kulturarv var mottoet for årets kulturminnedag på Bygdetunet. At dagen falt sammen med barmhjertighetsdagen i kirken, kan være et tegn på at alt i verden ikke er tilfeldig. Nå har medisinere og teologer historisk sett et ulikt utgangspunkt når det gjelder forståelsen av sykdom og lidelse, men begge grupper er i dag enige om at når helsa skranter, er det greit å sette sin lit til medisinene.

Mangfoldig fritid i Lier

Kan din organisasjon kunne tenke seg å delta på kulturminnedagen på bygdetunet søndag 14. september, spør kultursjef Ingeborg Rivelsrud

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Kom deg ut dagen

Drammen og Oplands Turistforening (DOT) og en rekke medarrangører inviterer til aktiviteter rundt Eiksetra i dag

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Lier før og nå

Klokkergården på Heggtoppen var en av Liers gamle og meget bevaringsverdige bygninger. Hva skjedde med huset?

Ut på tur, aldri sur

Seniorgruppa Turvennen i Drammens og Oplands Turistforening er stadig ute på tur i nye områder!

Beste og fineste bod

Lier Historielag og Lier Bygdetun

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

I morgen er det slektforskningens dag

Flere foredrag på biblioteket i Drammen

Klar for torsdagstur

Turleder Martin Solberg (tv), for mange godt voksne liunger, velkjent for sitt gode humør, ønsker vel møtt - Solvang og Eiksetra er målet.

Buskerudfinalen for Tinestafetten

Seier til 7. klasse fra Hennummarka skole

Støre satte spor -

Utenriksministeren fikk dispensasjon for å starte en halvtime før i dag - Blir han førstemann i mål?

Sommerens utstilling på Bygdetunet

"Med bil og buss i Lier". En reise i eget hode før jeg sykler dit.

Liers historie i skolesekken

For 320 sjetteklassinger går turen til Lier Bygdetun som ledd i den kulturelle skolesekken.

Søndag er det slåttedag på Bygdetunet

Den skulle vært siste søndag, men ustoppelig regn gjorde det umulig å slå noe som helst. Nå bli det en ny sjanse på søndag.

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

”Crazy”

Det hele startet en sommerdag 2003. De fire Lierkameratene stiftet motorsykkel- og mopedklubben, ”Crazy Riders”, for moroskyld og tenkte ikke så mye mer over det. Nå er klubben ”internasjonal” og har over 45 medlemmer!

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Flere vil på tur

Friluftsliv har blitt en trend igjen, og medlemsmassen i Drammens og Oplands Turistforening (DOT) har økt med 5,7 prosent det siste året.

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Hyllet på Fornebu etter to gull

-- Jeg hadde ikke ventet den velkomsten, sier Sten Oluf Horn. Han minnes hjemkomsten til Fornebu etter dobbelt gull i Paralympics i Nagano i 1998. En hel buss med ordfører Ulla i spissen hadde møtt opp. De lokale toraderne sørget for flott stemning.

Send inn de beste bildene dine!

Dagen i dag er historie i morgen, og fotografier dokumenterer historien. Fristen for å delta i Lier Historielags årlige fotokonkurranse er 31. januar.

Ikke så gøy på landet

I et kvart århundre har Lars Sørums samlinger hvilt i fred på en innleid låve. Hva bør gjøres?

Kulturminnedagen 2009 på Bygdetunet

Men også kulturminneåret ble markert der

Ny pub i Lierbyen

Toget på Gamle stasjon utvidet med pub i den andre vogna i kveld, noen timer etter at de faste kafègjestene Laila og Hanna Eggum hadde vært innom

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Strålende futsaldebut

Det 17-årige keepertalentet Martin Lyhus Gundersen spilte to prikkfrie kamper da Lier futsal vant sine kamper i Drammenshallen på lørdag. Laget nærmer seg toppen i 1. divisjon.

Gutta på tur igjen

Naturelskerne og bokutgiverne Tom Helgesen (på bildet) og Tom Schandy gleder denne gangen turfolket med en ny turbok.

Spa/Bra gutter lærte om fairplay

Finaledommer Kristoffer Helgerud, som kan få "Kniksen-prisen" på fotballgallaen i kveld, viste at han også behersker formidlerrollen

Klar til avgang for stavgang

Stavgangsgruppa har sin første tur etter vinteren tirsdag 17. april.

Fullt hus på Meren i dag

- Vi har hatt besøk av mange idrettsvenner i dag, sa skøytemesteren fra Innsbruck OL i 1976, 60 årige Sten Stensen til Liernett i kveld.

Lier-nett, ikke bare lesestoff

Vi i Lier-nett prøver å samle alle lenker til Liersider på nett. Har du ei lenke vi mangler, eller er det noen av lenkene vi har du mener ikke passer? Send oss et tips.

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Bra besøk tross regnbyger

Anne-Marie Heggemsnes og Frøydis Landsverk holdt ut i regnværet og delte sine kunnskaper med besøkende på Lier Bygdetun under den store hagedagen.