Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Vi besøker Liers spisesteder: Marché

Stort utvalg og lett forvirring særtegner Liers mest moderne spisested.

Der E-18 i sørgående retning når bunnen av Lierdalen ligger et grønt bygg som har erstattet spisestedet By the Way, Kjellstad nord, som gikk opp i røyk en januarnatt i 2007.

Nybygget har fremtidsrettet arkitektur med skrånende vegger som kan forlede førstegangsbesøkende til å tro at siste vinters snøfall har tatt knekken på taket. Derfra begir vi oss forbi en fargerik ku og inn på det som uten tvil er Liers mest moderne spisested.

Inne kan skråstilte veggpaneler minne om kulturhuset i Sandvika, mens maten, og det er jo helst den man kommer for, gir et førsteinntrykk av mye frukt, salater og duftende middagsretter. Det er større utvalg og mer nylaget mat å velge blant enn på de fleste andre spisestedene. Noen varmretter er klare for selvbetjening, andre, som for eksempel biff, leveres på bestilling og med mulighet til å bestemme hvor gjennomstekt kjøttet skal være.

Marché har et uvanlig godt utvalg av salater og grønnsaker, og gjestene har - med noen forbehold - fritt valg.

Man kommer tett innpå både mat og kjøkken, og appetitten vokser raskt. Så langt alt vel, men så kommer utfordringene, for logistikken på Marchés restauranter er ikke den letteste verken for første- eller femtegangsbesøkende.

Vanskelig å få oversikt

Det som tilbys fremstår som på et marked (Marché er fransk for marked) der man forsyner seg med litt av hvert og betaler for det man tar. For gjestene synes problemet å være at det er mye som frister, men vanskelig å få oversikt over hva ting koster før man når kassa, og da er det for sent. Derfor snur mange i døra hvis den langt over gjennomsnittlig profesjonelle og vennlige betjeningen ikke rekker å få overbevist nykommerne om at det meste er inkludert. Men er det nå egentlig det?

Lett er det i hvert fall ikke for den førstegangsbesøkende. Man aner at noe av det store utvalget av salat og grønnsaker er inkludert i prisen, men ikke at det må betales ekstra hvis salaten, uansett mengde, legges på en egen tallerken. ”Kjøtt og tilbehør må være på 1 tallerken”, står det med streng skrift aller nederst på menytavla høyt over disken, og slik sett har vel stedet oppfylt sin informasjonsplikt. For gjesten innebærer det ofte en overfylt og lite delikat tallerken, eller vesentlig høyere pris.

Når hovedrett, grønnsaker, salat, brød og smør skal legges på samme tallerken, blir ikke alltid resultatet vakkert.

Marché skal ha pluss for å tilby et par sorter ferskt brød som gjestene kan skjære opp i ønsket tykkelse. Men nåde deg om du legger brødskiva utenfor tallerkenen for å unngå at den havner i salatdressingen, for da blir det tillegg på regningen.

Når vil gjestene forstå systemet vårt?

Klarer man å passere slalåmportene, har man fått et solid måltid som egentlig ikke er særlig dyrere enn mange andre steder. Vi fant åtte-ti middagsretter til priser fra 138 til 178 kroner. Marchés egen anbefaling: ”Grillet maiskyllingbryst (250 g) med ristede Hadelandspoteter og grønnsaker, kr. 169.-”.

Tilberedningen av gode råvarer er profesjonell og rask. Det er ikke maten, men systemet som ikke er helt perfekt.

Da vi besøkte stedet rett etter nyåpningen, sukket en av de ansatte: Hvor lang tid skal det gå før gjestene forstår systemet vårt? Vårt tips etter innpå halvannet års drift: Kanskje det ikke er gjestene som må tilpasse seg.

Desserter:
Marche har også et godt utvalg av fristende desserter og kaker (NB! Store stykker). Og selvsagt vafler.

Noe å drikke:
Mineralvann koster 35 kroner pr. halvliterflaske. Håndpresset juice selges i glass for kr. 39,-

Informasjon på nettet:
Marché har fyldige nettsider, men det virker som selskapet ikke vil fortelle om stedet sitt i Lier. Ikke er informasjonen lett å finne, og alt man får opp på skjermen ser ut til å være en kortfattet tysk tekst med selvfølgeligheter.

Rabatter:
Det har vært observert tilbud om rabatter visse ukedager. Det er uklart om tilbudene gjelder hele året eller bare når informasjonen dukker opp på bordene.

Annet:
Marché-kjeden inngår i Mövenpick-konsernet (16.200 ansatte, 69 hoteller og 121 restauranter). Marché ønsker å spille en ledende trafikkgastronomisk rolle i Sentral- og Øst-Europa, samt i Sydøst-Asia og Canada. Marchés omsetning var i fjor på ca. 2 milliarder kroner, som er en liten nedgang fra året før.

Andres mening:
Transportfirmaet DHL Express lager sin egen guide til spisesteder langs norske hovedveier: ”Vi sendte et team med sjåfører og ernæringsstudenter for å finne de stedene som serverer den sunneste og mest smakfulle maten.” Blant de mange spisestedene som ble vurdert langs veien mellom Oslo og Stavanger, kom Marché på Kjellstad nest best ut.

Liernett om lokale spisesteder: Vi bringer regelmessig omtaler av utvalgte spisesteder i Lier. Omtalene bygger på erfaringer fra ett eller flere besøk på stedene. Omtalene er upåvirket av stedenes egne synspunkter. Både serveringsstedene og leserne er velkommen til å supplere omtalene med kommentarer og egne erfaringer.

Forrige artikkel:Tar du utfordringen?Neste artikkel:Sikret tre nye poeng
Flere artikler

2021 Sylling Hardcode