Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Vi besøker Liers spisesteder: Elvecaféen

En slags kombinasjon av strikkekafé og spillelokale med felles serveringsdisk, men nokså ulikt klientell.

Bildet over: Hver onsdag er det strikkekafé, et populært tiltak.

Navnet Elvecaféen  (Ja, de skriver det slik noen ganger.) gir assosiasjoner til hvitmalte kafébord langs en elvebredd. Kanskje med noen småbåter som glir forbi i solskinnet. Liers elvekafé ligger rett nok ikke langt fra elven, men der slutter sammenligningen.

Butikklokaler er ikke etterspurt i Lierbyen.

Lierbyens tomme lokaler
Elvekafeen ligger i en av disse nye boligblokkene som har fått butikklokaler i første etasje. Som kjent er ikke butikklokaler etterspurt i Lierbyen, og det er ofte tomt bak de store butikkvinduene. Av og til blir lokalene inntatt av sånne butikker som selger gaveartikler som ingen har bruk for til folk som ikke vet hva de skal kjøpe.

Elvekafeen holder til i et slikt lokale, og den relativt enkle møbleringen antyder at man kanskje er usikker på om tilholdsstedet blir permanent.

Elven bortenfor
Noen utsikt til den elven som kafénavnet trolig henspiller på, er det ikke. Men på de ellers nakne og lyse veggene henger bilder fra New York. Brooklyn Bridge med Manhattans skyline bak og et glimt av East river, som broen går over. Dessuten er det et stort bilde av World Trade Center, rimeligvis tatt før 11. september 2001, med en god del av Hudson river i forgrunnen. Kanskje ikke en appetittvekkende dekorasjon på et spisested.

Strikkekafé

Disken er tilpasset forventet kundetilgang og dermed ikke overfylt. På onsdager er den best, for da er det strikkekafé.

Lier frivilligsentral har vært en pådriver for strikkekafeen. På kommunens nettside står det:
Ta med pinner og garn, ta turen til Elvekaféen i Lierbyen. Dette er et åpent og gratis tilbud til alle. Kos deg med eget strikketøy. Få inspirasjon til å komme i gang og lær deg en ny teknikk. Kaffe med tilbehør kjøpes.

Det er som sagt på onsdager det skjer. Da fylles Elvekafeen av godt voksne damer som møtes for å strikke – og for å prate.

Som på så mange av Liers spisesteder er vafler blant bestselgerne.

Mat skal de også ha, og vafler er mest populært. Vaffeljernet er varmt, og varme vafler blir levert kontinuerlig. Kaffe også. De mer sultne koster på seg en baguett eller et rundstykke.

- Prøv rekene, anbefaler en av damene. En baguett med reker koster 45 kroner. Andre baguetter er med ost og skinke (40 kroner), salami og ost (42 kroner) samt kylling og karri (45 kroner)

Bak det lyse kafélokalet ligger de noe mørkere spillerommene.

Spis og spill
Ved siden av ligger flere halvmørke rom med skinnstoler og spilleautomater. Automatsamlingen er definitivt større enn hos konkurrenten på Liertoppen og dermed trolig det nærmeste Lier kommer bransjens mer kjente etablissementer i Monaco og Travemünde. Spillerommene har et annet klientell, som overvåkes med kameraer og kan følges på en skjerm bak disken. De strikkende damene i kafélokalet er naturlig nok ikke gjenstand for samme oppmerksomhet.

Ifølge Brønnøysyndregistrene er det Laila Elvaker Consulting i Lier som eier virksomheten. I en nettomtale av Laila Elvaker Consulting står det at firmaet driver med ”helse og allierte tjenester.”

Lierbyen Liers spisesteder

Flere saker fra arkivet

Sosialt vennskap og nye venner

Strikkekafèen i Lierbyen er åpent for alle med eller uten strikkepinner.

Vi besøker Liers spisesteder: Bertel O. Steen

Kafeen i annen etasje i bilforretningen ved E-18 er kanskje Liers minst kjente serveringssted.

Vi besøker Liers spisesteder: Stig inn

Det er bord og stoler i lokalet, men det meste av virksomheten er basert på henting eller utkjøring.

Vi besøker Liers spisesteder: Vaffel-Per

Varme, nystekte vafler og burgere går unna hos Vaffel-Per hos Maxbo ved Amtmannsvingen. Han driver kafeen i den ene av Liers to bygningsartikkelbutikker med eget serveringssted.

Vi besøker Liers spisesteder: Heg gjestgiveri

På praktfulle Lier Bygdetun tilbyr Heg gjestgiveri grøt og vafler til den som kjenner sin besøkelsestid – og åpningstiden.

Vi besøker Liers spisesteder: Brødgalleriet

Brødgalleriet ligger et steinkast fra der Liers gjennom tidene mest berømte serveringssted, Heg Gjestgiveri, lå i 200 år før det for ti års tid siden ble flyttet til Lier Bygdetun.

Vi besøker Liers spisesteder: On the Run

Det store flertallet av Liers mange spisesteder har utenlandske navn. Om den hektiske serveringskroken til bensinstasjonen i Amtmannsvingen hadde fått flere kunder hvis den hadde kalt seg ”På rømmen” eller ”I farta”, er vel tvilsomt, for så internasjonale er vi blitt.

Vi besøker Liers spisesteder: Chili Pizza

I matrekka på Liertoppen ligger det kanskje mest internasjonale spisestedet i hele Lier. Menyen omfatter retter fra India til Mexico og fra Kina til Europa via Midtøsten.

Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Christian

Med unntak av at Wok står på menyen, er det intet som sier at Cafe Christian på Liertoppen er en kinarestaurant, men slik er det, og det er intet minus.

Vi besøker Liers spisesteder: ASVOs kafé

For ASVO på Kjellstad er kafédrift en av mange aktiviteter. Kafeens åpningstid gjør at det er lunsjservering som er mest aktuelt.

Vi besøker Liers spisesteder: La Baguette

45 kroner per kakestykke er i meste laget og spesielt når kakene serveres i en sparsomt utstyrt avkrok der de fleste som passerer, er på vei til og fra kundetoalettene.

Vi besøker Liers spisesteder: Zomin Takeaway

Fra høyrefløyen i den lille drosjebua ved meierigården i Lierbyen selges det spennende sushi- og thairetter.

Vi besøker Liers spisesteder: By the Way

Spisested med ’nogo attåt’. Den litt slitne halvsøsteren til den grønne og skjeve Marché-restauranten på den andre siden av E-18 er blant de få av Liers serveringssteder som byr på frokost.

Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Gourmet

Midt i kjøpesenterjulen fristes vi av ribbe, julepølse, medisterkaker og surkål fra Cafe Gourmets trauste og gode kjøkken, som dessuten byr på mye mer enn julemat. Om Gourmet er et passende navn, er derimot en annen sak.

Vi besøker Liers spisesteder: Baker Nordby

Baker Karl P Nordby har en filial i hver ende av Liertoppen. Ettersom varene kommer fra samme sted, ser vi på de to under ett, selv om det ene utsalget skranter litt i forhold til søsteren i A-bygget.

Første liung over nybrua?

- Ta bilde av meg! Jeg er første liung over den nye brua, ropte Nils Bertil Kvinge. Han hadde fulgt vegvesenets oppfordring om å prøvegå Drammens nyeste stolthet lørdag.

Vi besøker Liers spisesteder: Namnam

Navnet er nytt, men lokalet er velkjent. På hjørnet i Amtmannsvingen har mange forsøkt, men få har hatt suksess med virksomheten i den etter hvert nokså brune puben.

Vi besøker Liers spisesteder: Solvang

Ved Garsjø ligger to serveringssteder som spesielt friluftsfolket har glede av. Vi har besøkt Solvang, der grøt er hovedattraksjonen.

Vi besøker Liers spisesteder: China Wok

Lengst mot Drammen i matrekka på Liertoppen ligger Liers andre kinarestaurant. Den er også den mest besøkte av de to. Men vent ingen overraskelser.

Liers spisesteder: Toppen Pizza & Kebabhus

Vi har tatt turen opp på Lierskogen og besøkt en av Liertoppens nære naboer, nærmere bestemt Toppen Pizza & Kebabhus.

Vi besøker Liers spisesteder: Liertoppen Grill

Ingen steder i Lier ligger serveringsstedene tettere enn i matrekka på Liertoppen. Vårt besøk på Liertoppen Grill ga full valuta for pengene.

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Vi besøker Liers spisesteder: Nøstehagen

”Nøstehagen kafé” står det på skiltet ved Nøsteveien, og litt usikre og tvilende svinger vi inn på parkeringsplassen og besøker stedet.

Vi besøker Liers spisesteder: Dong Fang

Lengst mot øst i Fosskvartalets mektige atrium ligger Dong Fang, en liten kinarestaurant med tradisjonelt utvalg og ganske rimelige priser.

Vi besøker Liers spisesteder: Sylling Kroa

Det er magre kår for serveringssteder nord i bygda, der de aller fleste spiser hjemme og tar med seg niste når de skal ut.

Rømmegrøt på Solvang

Lierbyen seniorsenter arrangerer tur til Solvang ved Garsjø tirsdag 21. august.

Magre dager på Liertoppen

De selger kalorier, men blir ikke feite av det.

Vi besøker Liers spisesteder: Marché

Stort utvalg og lett forvirring særtegner Liers mest moderne spisested.

Europark gir dårlig inntrykk

Uklar skilting og uklare bestemmelser er og blir en kilde til irritasjon og gir dessuten et dårlig inntrykk av Lierbyen.

Toget åpnet igjen

Ordføreren viftet med grønt flagg og blåste i fløyte, og folk strømmet inn i toget, som ble åpnet som serveringssted for tredje gang i løpet av de ti årene det har stått på gamle Lier stasjon.

Vi besøker Liers spisesteder: Lierkroa

Lierkroa er bygdas over tid mest kjente spisested. Navn og eiere har skiftet, og den opprinnelige lille bua er for lang tid siden blitt erstattet av et godt besøkt serveringssted med et hundretall sitteplasser.

I dag og i morgen: Loppemarked i Øverskogen

At Øverskogen ligger langt i nordvest og tåken ligger som grøt, legger ingen demper på interessen for helgens loppemarked. Folk strømmer til i stort antall.

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Matnyttig meningsmåling

Få 500 kroner til bruk på et av Liers mange serveringssteder! Bare si hvilket av dem du liker best.

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Vi besøker Liers spisesteder: Zita Matbar

Mange steder i verden er ”den store manndomsprøven” å sikre seg selv og familien tilstrekkelig mat. I Lierbyen er det omvendt. Der gir forspisning heder, ære og navnet i glass og ramme på veggen.

Vi besøker Liers spisesteder: Vito’s Trattoria

Godt utvalg, interesserte medarbeidere og et akseptabelt prisnivå er noe av det som gir Lierskogens italienske spisested en sikker plass blant Liers beste spisesteder.

Vi besøker Liers spisesteder: Wahoo!

Kan man stole på et spisested som bløffer om sin egen historie?

Bestselgere blant bøker i Lier

Boken om Lierbyen "må alle ha". Tirsdag og onsdag selger John Willy Jacobsen og Per Foss boken i Fosskvartalet i Lierbyen.

Oppskrift på god bygdekultur

Nye generasjoner gleder seg over livet på Øverskauen. Øverskogendagen ble en fin opplevelse på pinseaften --

Liungenes julegavekjøp på nye høyder

Julehandelen setter visstnok nye rekorder i Lier, men butikkene i Lierbyen har bare fått tak i noen smuler. Nå lysner det i Bakerikvartalet (bildet).

Full pakke i Lier på Hallvardsdagen

Søndag 15. mai er St. Hallvards dag, og aldri har Lier hatt et mer omfattende program for markering av Liers egen helgen, som Drammen og Oslo alltid har tatt langt bedre vare på.

Sommerkonkurransen, del 2

Liers vennskapskommuner er tema i Liernetts sommerkonkurranse i år. Denne uken tar vi turen til Hobro.

Åpen scene

På åpen scene sist fredag var det mange bra band – det klart beste var Dead Sheriff fra Drammen. Over hundre tilskuere hadde kommet seg på konsert.

Polsaken overdimensjonert?

Mellom 18 og 19 tirsdag kveld venter mange næringsdrivende spent på lokalpolitikernes stemmegivning til A/S Vinmonopolets søknad om etablering på Liertoppen kjøpesenter

Vi besøker Liers spisesteder: Eiksetra

- Vi har middag også, forklarer Truls Hafslund. Han bestyrer Eiksetra, det tradisjonsrike serveringsstedet som tilhører Lier kommune og driftes av Drammen og Oplands Turistforening.

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Klar til avgang for stavgang

Stavgangsgruppa har sin første tur etter vinteren tirsdag 17. april.

Kulturminnedagen i Lier, 11. september

Kultur for hele familien på Lier Bygdetun

Vellykket åpning av Lierbyen Seniorsenter

Fullt hus og stormende jubel er et uttrykk man sjelden forbinder med Lierbyen, men i dag kom unntaket.

Lier før og nå

Bildene er tatt nederst i Kirkeveien i 1979 og 2011. I løpet av de 32 årene er mye forandret i Lierbyen.

Suksess eller fiasko?

Tross ballonger, kakefest og glede over nye butikker: Det en gang blomstrende bakerikvartalet sliter med å finne leietakere.

Stedsutvikling i Lierbyen!

Tvilsomt om det planlagte kulturhuset vil gi Lierbyen en positiv stedsutvikling og at stedet dermed vil stige opp av asken som fuglen ”Fønix”.

- Et spennende produkt!

- Her er det mye smak, skriver Aftenposten i dag og gir hele 85 poeng (av 100 mulige) til Egge Eplebrennevin fra Egge Gård i Lier.

Våreventyret på Flya

Den vakre mogopen blomstrer nå op noen bare flekker --

Brukt- og antikkmarked i Frogner Menighetshus

Samlere, nysgjerrige og vaffelspisere bør ta turen innom Frogner Menighetshus i dag og i morgen. Gjenstanden på bildet koster femti kroner, og det samme gjør to nystekte vafler med to kopper kaffe.

Liers mest populære spisesteder

I en ny serie presenterer Liernett inntrykkene fra besøk på noen av bygdas overraskende mange serveringssteder.

Eiksetraveien en utfordring

Kommer du opp med bil til Eiksetra, smaker det godt med kaffe og vafler

Endelig skikkelig mat på toget.

Nei vi snakker ikke om vakumpakket tørrlefse fra NSB. I dag spiste jeg på togkafeen i Lierbyen. Det var helt klart det beste måltidet jeg noen gang har spist på et tog.

Lite nytt fra eplefronten

Eplefestivalen arrangeres i år for nittende gang. Til neste års jubileum bør det komme en ansiktsløftning.

Broom-broom i kulturkjerka

Søndag blir det full fart i Lierskogen kulturkirke (bildet). Da skal Jan-Erik Larsen underholde med morsomme historier, musikk og sang.

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Mitt kulturelle dilemma

Leder i Lier Arbeiderparti og medlem av formannskapet Tonje Evju, er litt provosert over debatten utelukkende har blitt til "sykehjem og skole eller kulturhus".

Tilbakeblikk: Liers serveringssteder

Blant Liernetts mange populære artikler er serien om Liers spisesteder blant de mest leste.

Banken blir borte

DnB NOR stenger kontoret i Lierbyen på fredag, og mange er skuffet. Men protester hjelper ikke. - Det skal bare være ett ekspedisjonssted i hver kommune, sier banken, som i sin lokale glanstid hadde både fire og fem filialer strødd utover lierbygda.

- De godaste hamburgarna

Kundene kom ikke marsjerende til Marché, som nå får den svenske hamburgerkjeden Max som samboer. Foto: Max. Tilbudet gjelder kjedens serveringssteder i Sverige.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Lier før og nå

I mange år lå Lierbyens postkontor nedenfor Andershaugen i Bruveien. I dag brukes tomta til lagring og parkering, og en eventuell parkmessig bearbeidelse av Andershaugen ligger langt inn i fremtiden.

Mine byer: Shanghai

Denne gangen guider vår petitskribent, Knut A. Andersen oss inn i Shanghai --

Sol, sand og skyskrapere

En februardag i Dubai kan minne om en varm og god norsk sommerdag, mener Liernetts Knut A. Andersen som er i Dubai blant annet for å holde foredrag i den norske sjømannskirken.

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Tredje og siste del av sommerkonkurransen

Vi avrunder sommerkonkurransen med en tur til Liers finske vennskapskommune, Kokemäki. Der finner man blant annet et fint lokalmuseum (bildet).

Lierbyen, et levende kommunesenter

Berit Dahl Soltvedt har oppskriften

Impuls, ny gratisavis i Lier

Men også i Røyken, Drammen og Asker. Avisen har et opplag på 50 000.

Byggeskikk: Liers nye boliger

- Tidas rådende smaksoppfatninger setter sine spor, står det i Liers fremste bok om lokal byggeskikk gjennom tidene. Et besøk i bygdas nyeste boligområde bekrefter inntrykket. Se bildene!

Og vinnerne er ...

Liers mest populære serveringssted ligger på Lierskogen. Vinneren av Liernetts meningsmåling foreslo Heg Gjestgiveri. Selv bor han i Sylling.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

HLSK at the Movies

Et par hundre tilhørere stilte opp da Høvik og Lier skolekorps (HLSK) onsdag kveld holdt sin årlige showkonsert, i år med tittelen ”HLSK at the Movies”.

Trim i marka i 35 år

Trimutvalget i Lierbygda O-lag inviterer liungene til en ny sesong med turorientering.

Liers ukjente topplag

For kun tre tilskuere og et par pressefolk spilte Lierbyen Baseballklubb hjemmekamp på Sjåstadbanen på lørdag. - Vi har nok vært for dårlig på informasjon om våre kamper, innrømmer trener, lagleder og landslagspiller Børre Storjord ( på bildet t.h.)

Flyttet til Kjelstad

- Vinmonopolutsalget kunne vært en stimulans for Lierbyen, sier Lierfotografen Hanne Mossefin, mens hun ikke lenger er tilhenger av bygging av kulturhus.

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

- Vedtaket som forventet

- Jeg er ikke overrasket over utsettelsen, sier Leif Vinge (bildet), leder av Kulturrådet, etter Formannskapets møte på torsdag

Bli kjent i Merenmarka

Arne Ask forteller her om Ukas post som ligger på setervollen Haskollsetra ---

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Siste sjanse: 500 kroner til deg?

Si hvilket spisested i Lier som er din favoritt, men gjør det i dag! Du kan vinne 500 kroner til dekning av neste regning.

Pådriver i 14 år

Da Gunnar Haldorsen kom med i Lier Hørselslag i 1995 gikk han rett inn i styret ---

Tilbakeblikk på Lierdagene

Lierdagene 2011 er over, og de var bra. Noen mener til og med det var de beste Lierdagene hittil. Vi har flere nye bilder, inntrykk og synspunkter.

Da Carl I. Hagen kom til Liertoppen

- For noen år siden ville det vært fullt hus her, sa en tilhører. Men det var god plass da Frps forhenværende ledestjerne kom til Liertoppen i dag.

Bli kjent i nærområdene

Stavgangsruppa er i gang igjen etter sommerferien.

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Blir det julegrantenning i Lierbyen???

Kulturkontoret i kommunen må ta skylden, om det ikke blir.

Folk kom tross regnværet

Det er ti år siden kulturminnedagen i 2001, som var første søndag etter 11. september det året. Det regnet da også, og det er ikke det eneste som var felles med dagens markering.