Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 9dc9a11fdfecc0c2edd3c43326a3114a

Google Street View til Lier

Kommentar: Datatilsynet ser ikke på Google sine gatebilder som overvåking, i motsetning til hva de mener om webkameraet ved Eiksetra.

- Det er lov å vise en sunn skepsis til slike tjenester, men en skal ikke glemme at mange synes slik teknologi er nyttig. Det er ikke ulovlig i Norge i dag å ta bilder på offentlige plasser og publisere disse på nett så lenge bildet ikke identifiserer enkeltpersoner, direkte eller indirekte. I samtaler med Google har de lovet å anonymisere identifiserbare mennesker og bilskilt, noe de også påpeker i sine vilkår, sier senioringeniør hos Datatilsynet, Atle Årnes.

Konseptet med Google Street View går ut på at en bil med avansert foto- og GPS-utstyr kjører rundt på norske veier og fotograferer omgivelsene. I praksis betyr dette at det tas bilder i 360 graders vinkel for rundt hver 10. meter. Disse bildene gjøres så tilgjengelig i tjenesten Google Maps.

Videoen overfor viser hvordan Google Street View fungerer i Hegsbrovegen i Lierbyen. Selv om det skal være automatikk rundt anonymisering av personer og skilter, viser det seg at dette ikke fungerer i praksis. Liernett har kommet over et titalls personer som ikke har vært anonymisert. På den annen side har felgene på enkelte parkerte biler blitt sladdet.


Dette bildet finnes i Google Street View uten anonymisering. Anonymiseringen i dette bildet er lagt på av Liernett.

Lier IL og Sjåstad/Vestre Lier IL har et webkamera ved sitt kunstsnøanlegg ved Eiksetra. Disse bildene mener Datatilsynet er ulovlige, i motsetning til hva de sier om Google Street View.

Som det arrangerte bildet fra Eiksetra lenger ned i artikkelen viser skal det ganske mye til for å gjenkjenne personene som står oppstilt foran kameraet. Se flere eksempler her

Jeg ser på både Google Street View og webkameraet fra Eiksetra som flotte tjenester jeg vil ha nytte av, men det som forundrer meg er at Datatilsynet ikke utøver samme praksis i disse to sakene. Jeg er klar over at et argument jeg fort vil møte er at webkameraet på Eiksetra tar et nytt bilde hver time, mens Google bare har gjort sin rundreise med kamera én gang. Vel, det får så være, jeg synes likevel det er enklere å gjenkjenne personer i Google Street View enn det er å kjenne igjen skiløperne på Eiksetra.

Jeg sier meg enig med Nordigarden, limerick-leverandøren til NRK-kommentator Jon Herwig Carlsen, som skrev dette på Langrenn.com denne uken:

Jeg må si at jeg knapt skjønner harmen
over bilder av Eikseter-sjarmen.
Selv i spraglete klær
ser man knapt, hvem de er
- om de så hadde navn trykt på armen!!


Dette bildet fra Eiksetra karakteriseres som brudd på personopplysningsloven av Datatilsynet.


Google-bilen har avfotografert store deler av Lier og Drammen, her markert i blått.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode