Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?
- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.
Ber man nettstedet ’telefonkatalogen.no’ om å liste opp folk som bor i Sankt Hallvardsgate i Drammen, får man straks beskjed om at ”søket ga ingen treff i telefonkatalogen”. Imidlertid bor det noen hundre mennesker i gaten, og langt de fleste av dem har telefon. Og alle disse telefonabonnentene får man oversikt over hvis man dropper dobbeltkonsonanten og skriver Sankt Halvard, som er Drammens versjon av navnet.
Omvendt gir det et magert resultat å skrive Sankt Halvardsvei når man er på leting etter liunger med bosted i området mellom E-18 og Huseby.
Etter diverse tiår med rivende utvikling i dataverdenen gir de fleste søkbare nettsteder alternative forslag om søkeordet ikke finnes. Skriver man for eksempel ’Lirebyen” på Google, kommer et vennlig spørsmål om det kanskje var Lierbyen man mente. På samme måte spør Google om man mente ’Holmestrand’ da man skrev ’Homlestand’. Men dessverre er ikke alle nettsteder like godt utviklet.
Telefonkatalogen.no er blant de mindre utviklede selv om foretaket skryter av røtter tilbake til telefonens barndom. Der i gården kan man nok ikke tenke seg at Halvard og Hallvard kan forveksles. Stort bedre går det ikke for den andre store nettkatalogen ’1881.no’. Søker man på ’Sankt Hallvardsg Drammen’, får man oversikt over folk i Sankt Hallvardsv i Lier.
Så kan selvfølgelig man si at problemet hadde vært løst hvis Drammen og Lier var blitt enig om at Sankt Hallvard skal skrives med dobbelt l, slik de fleste i landet gjør. Men enighet er jo ikke det mest fremtredende trekket når de to kommunene kommuniserer nå om dagen. Legger jeg så til at Drammen ikke engang er enig med seg selv, blir det enda vanskeligere å rydde opp. Ja, for den kjente og kjære fontenen på Bragernes torg, der Liers store sønn troner på toppen heter ’St. Hallvards brønn’ på Drammen kommunes nettsider.