Feiret Liers helgen
Med pilegrimsvandring fra Frogner kirke til Huseby og Gullaug markerte mange liunger Hallvardsdagen i går.
Sankt Hallvard er blant de meste berømte liungene gjennom bgydas lange historie. Merkedagen hans er 15. mai, og i går ble dagen markert med en pilegrimsvandring fra Frogner kirke til Huseby, der hans tragiske skjebne ble fremstilt av et stort antall aktører.
Først var et pilegrimsvandring. Et tyvetall stilte opp ved Frogner kirke og fikk med seg noen velvalgte bibelord fra prost Ellen Martha Blaasvær, som selv er en ivrig pilegrimsvandrer.
Med Odd Arne Eritsland i spissen tok de lokale pilegrimene veien mot Huseby via Heggtoppen, for deretter å følge den gamle jernbanetraseen til Kjellstad. Derfra var asfalt og kummerlige forhold for gående uunngåelig frem til Huseby.
På Huseby ventet Grete Bergersen og hennes skuespillere, som fremførte en kortversjon av Sankt Hallvards liv og død for innpå 970 år siden. På bildet kommer Grete Bergersen (helt til høyre) med avsluttende instruksjoner rett før forestillingen).
I forkant av forestillingen bidro elever fra musikklinjen ved St. Hallvard videregående skole.
Folk glemte trafikkstøyen og fulgte nøye med.
Hallvard Vebjørnson er truffet av pilene og faller død om.
Husebys direkte tilknytning Hallvard-legenden gjør at stedet er nærmest selvfølgelig for enhver feiring av Liers eneste helgen. Nokså uavbrutt trafikkstøy forårsaker imidlertid at noen replikker ikke når frem til tilhørerne, men stort sett gikk det bra i går.
Etter forestillingen ved Huseby vandret pilegrimene videre mot Gullaug kirke, der det var kveldsmåltid og anledning til å se Inger Palms billedserie over St. Hallvardlegenden.
Mer om St. Hallvard og Hallvardsdagen: Hallvard Vebjørnson fra Huseby i Lier har gitt denne dagen (15. mai) navn. Han er Oslos skytshelgen og fremstilt i Oslos byvåpen. Legenden sier at han ble drept i 1043 og senket i Drammensfjorden med en møllestein rundt halsen. Årsakenn var at han beskyttet den svangre kvinnen Jartrud, som var beskyldt for tyveri.
Både Hallvard og kvinnen ble drept. Hallvard skal senere ha blitt funnet flytende med den tunge steinen om halsen, og det ble oppfattet som et mirakel. Ikke lenge etter så folk jærtegn ved graven.
I Norge og på Island var Hallvardsmesse en viktig helligdag i katolsk tid, som i Norge varte frem til Kongen og staten overtok styringen av kirken (1537-2012).