Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 0a4bd37a9b0fc81b20ec11756e030d85

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Det er flere enn seks hundre forskjellige spel- og festivaler i Norge i løpet av et år. Det fins knapt ei bygd eller et tettsted   som ikke har endevendt lokalhistorien i håp om kunne finne den spikeren som skulle kunne egne seg som basis for ei festival- eller spel-suppe.
Det er altfor mange av dem, og den berømte spikeren som skulle være grunnlaget for en velsmakende og publikumsvennlig forestilling, kan lett bli spikeren i kista for et prosjekt som folk ikke bryr seg om og som dermed ikke har livets rett.

St. Hallvardspillet er bygd over legenden om St. Hallvard, Olav den Helliges ikke altfor fjerne slektning, som i følge historien oppnådde helgenstatus fordi han forsøkte å redde en kvinne av lavere byrd, som det heter. Selve historien er tynn, og i motsetning til sin mer berømte slektning er Hallvard en en-dimensjonal fyr, nærmest en karikatur det skal bli vanskelig å utvikle videre.

Håvard Rype ( ansatt på kulturkontoret)  bruker sorgen over å miste et barn som tema i årets forestilling. Et enkelt eksempel brukes til å belyse noe allmenngyldig, et pedagogisk grep som Vår Frelser Jesus Kristus var ekspert på. Dette å ta tak i sidetemaer og belyse dem kan sikkert være en måte holde et spel i live på, og det gjøres i stor grad blant spillarrangører landet rundt.

Jeg har forresten en mistanke om at det ofte lå økonomiske motiver bak ønsket om å få en helgen i nærmiljøet. Ryktet om hvilke inntekter som tilfløt Nidaros gikk landet rundt, og mange ønsket å få besøk av datidens turister, pilegrimene, som la igjen stor summer på de hellige stedene de besøkte.

Pilegrimene skulle innkvarteres, bevertes og ikke minst skulle de ha med seg minner fra turen. Og avlatskremmere, relikvieselgere og religiøse sjarlataner av alle slag svermet rundt helligdommene. Ingen var i grunnen redd for at Frelseren skulle komme igjen og jage dem på dør, slik han hadde gjort utenfor Tempelet i Jerusalem. Det var så lenge siden noen hadde sett ham.

Kanskje er det denne tradisjonen som spelarrangørene ønsker å gjenopplive, skape sirkus og kommers. Når jeg er på sirkus, kjøper jeg en stang med sukkerspinn for en hundrelapp. Det synes jeg er helt greit fordi jeg vet hva jeg gjør.

Det står gjerne en stiftelse bak spel og festivaler. St Hallvardspillet er det så vidt jeg vet kommunen som er ansvarlig for. Jeg har ikke helt fått tak i den administrative oppbyggingen bak spelet, men håper at det i etterkant blir utarbeidet en oversikt over ressursbruken og hva det hele har kostet i kroner, timer og ører. Jeg hadde håpet at Lierpostens annonsebilag med stoff om St. Hallvard hadde redegjort for noen av spørsmålene jeg brenner inne med, men kanskje kommer det senere.
Jeg har alltid vært skeptiske overfor St. Hallvard. Det fins så mange ugjorte kulturoppgaver i Lier. Så mye som er påbegynt, men som beveger seg framover med rullatorfart. Jeg tror et slikt spel legger beslag på uforholdsmessig store mentale ressurser. For hvordan er det for en kulturarbeider å måtte bruke store deler av hjernekapasiteten til å bekymre seg om været en uke i august? Det må da gå ut over noe?Forrige artikkel:Godt nyttår! Enig……?Neste artikkel:Romjulsmusikk
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Søndag 10. august 2008 20:24: Meningsberettiget
Historien om Sankt Halvard er saktens verdt både teaterstykker, korkonserter og andre tiltak både i og utenfor Lier.

Eivind Skeie og Ove Johan Overøye står kanskje for det hittil mest engasjerende bidraget, nemlig "St. Hallvard ved fjorden", som ble framført i fjor i Drammen og Oslo.

I år har den musikalske fortellingen blitt vel mottatt på vestlandet.
http://www.hardanger-folkeblad.no/hfkultur/article3533054.ece Omtalen viser at historien om Halvard fra Huseby har mer enn lokal interesse.

Når liten og stor trommes sammen til ny teateroppsetting om få dager, blir det spennende å se responsen på det nye stykket om liergutten som ble hovedstadens helgen. Mye penger er involvert, og alle ønsker vel suksess. Men om en ukes tid vet vi om det heller skulle ha vært satset på for eksempel Skeie og Overøyes musikkspill, som holder seg tettere til den kjernen i historien om Hallvard.
Mandag 11. august 2008 10:31: Ingeborg Rivelsrud
Kjære Thorvald
Det er lov å være uenige om historien om St.Hallvard fortjener eller egner seg som utgangspunkt for teater eller annen kulturformidling. I Lier det slik jeg oppfatter det stor folkelig oppslutning bak et St.Hallvardspill, og også politisk. Grunnen til at jeg kommenterer innlegget ditt er imidlertid en feilinformasjon: Det er ikke kommunen som står bak årets St.Hallvardspill - det er en frivillig forening som har påtatt deg dette. Lier kommune er en av flere økonomiske støttespillere, slik vi er det i forhold til andre større og mindre kulturbegivenheter i Lier. Det er en tilfeldighet som gjør at Håvard Rype både er sentral i og bak spillet og samtidig jobber på kulturkontoret. For øyeblikket tar han ut sin ferie her for å ha 100% fokus på spillet.
Mandag 11. august 2008 11:17: Thorvald Lerberg
Ingeborg Rivelsrud: Denne frivillge foreningen. hvor finner jeg mer om den, struktur oppbygging, budsjett m.m.? Jeg skjønner ikke helt hva ferien til Rype har med det jeg skrev å gjøre. For meg må Håvard Rype gjerne bruke ferien til hva han vil, men anbfaler han å bruke den til det den skal brukes til, slappe av og samle krefter til et nytt arbeidsår.
Mandag 11. august 2008 12:25: Liungen
At kommunen sponser et prosjektet som en kommuneansatt driver med i fritiden, går vel an, men det ville vel ikke være av veien om noen kunne bringe klarhet i de sakene Lerberg har tatt opp, for eksempel vedtekter, hvordan styret velges og hvem som sitter i styret. Kommunen har vel sjekket slikt før tilskuddene bevilges?

Hvordan ”foreningen” plutselig kan ha hundretusen kroner å dele ut som hederspris har det også vært spurt om.

Kan kultursjefen eller andre i det minste opplyse om hvor mye kommunen har investert i ”foreningen”?
Mandag 11. august 2008 14:36: Ingeborg Rivelsrud
Mer om foreningen finner dere på www.sankthallvard.no. Interesserte kan også kontakte styreleder Runar Gravdal. Kommunen har ikke investert noe i selve foreningen, men gitt et tilskudd på kr. 100.000 til oppsetningen av selve spillet, slik også Drammen kommune og Buskerud fylkeskommune har gjort. Prioriteringer av midler er det styret som gjør, og slik jeg har forstått det har styret valgt å bruke deler av markedsføringsbudsjettet på prisen. - Med all den debatt som prisen nå har skapt så håper jeg mange vil benytte sjansen til å se spillet denne uken - 13-16. august, hver kveld kl. 21.30!
Mandag 11. august 2008 16:01: Thorvald Lerberg
Ingeborg Rivelsrud: Beklager at jeg brukte ordet "ansvarlig" i forbindelse med Lier kommunes engasjement i St. Hallvardspillet.
Det burde stått" en hovedsponsor og sterkt involvert" . Jeg har vært inne på www. sankthallvardspillet, men fant lite der om det både det "liung" og undertegnede spurte om. Men det fins vel andre steder.
Mandag 11. august 2008 17:02: Også liung
Kanskje litt sært at en "forening" med ukjente vedtekter og ukjent styre gafler inn masse skattebetalerpenger og deler ut hundre tusen kroner i en pris som det nå antydes at ikke er annet enn et markedsføringstiltak. Er ikke det å misbruke prisvinnerens gode navn og rykte?
Tirsdag 12. august 2008 07:21: Gi oss fakta
Kultursjefen må forklare.

Kultursjefen viser til at det er "en frivillig forening som har påtatt seg dette". Foreningen er visst ikke bare frivillig, men også hemmelig. Man må melde seg inn og betale kontingent for å få kjennskap til "foreningens" eventuelle vedtekter og vedtak.

Kultursjefen bør forklare hvilke vurderinger som ligger til grunn for den betydelige støtten til et åpenbart kommersielt tiltak man ikke vet mye om. Det er en for tynn begrunnelse at det er "stor folkelig oppslutning bak et St. Hallvardspill".
Tirsdag 12. august 2008 08:57: Liung, men dog noe så uvanlig som en positiv en
Maken til surmaget og meningsløs kritikk mot kommune og kultursjef! Forstår ikke hvorfor det er så farlig med et flott kulturarrangement i bygda vår, hvor i tillegg dem som vil kan få være med i oppsettingen. Er det den gode, gamle norske misunnelsen som er ute og går? Kjellerbandet til guttungen og sangkoret til naboen har kanskje ikke fått de kronene dere mener de fortjener?
Håper kultursjefen hever seg over kritikken og at Håvard Rype koser seg i ferien med noe han både liker og kan meget godt. Selv gleder jeg meg stort til å snart kunne overvære nok et supert St. Hallvardspel.
Tirsdag 12. august 2008 09:40: Tom I.
Greit nok at kommunen bruker noen kroner på dette, det settes jo av midler til slike formål uansett. Og 100 000 kroner er ikke all verden. Så jeg ville ikke akkurat kritisert kommunen her.
Selvfølgelig forutsatt at andre formål også blir tilgodesett på samme måte (rockeverksted, korpsmusikk, dataparty/LAN, idrett, kafé for eldre osv.) Noe jeg regner med at det blir.

St. Hallvard-spillet er jo tross alt en kulturnisje, og ikke for alle.
Og spillet er sikkert flott for de som liker sånt.

Men den foreningen skjønner jeg meg ikke helt på. Forstår meg ikke helt på hjemmesiden deres heller, som jeg sjekket ut nå. Kort fortalt oppfordres det til å betale inn 100 kroner til et kontonummer for å bli medlem, uten opplysning om hva pengene går til.
Kanskje en formålsparagraf kunne vært på sin plass?

PS: Jeg trodde forresten helgendyrkelsen ble avskaffet med reformasjonen i 1536, men man ligger kanskje litt etter i grisgrendte strøk
Tirsdag 12. august 2008 20:31: Vil vite mer
"Foreningens" vedtekter, styresammensetning, beslutninger og budsjett forblir hemmeligheter for den som ikke betaler medlemskontingent og får passord.

Det hevdes nå at det er budsjettert med de hundre tusen kronene til prisen til "et menneske som i likhet med St. Hallvard ikke så bort og ned i møtet med et medmenneske i nød". Det er utvilsomt en betydelig mer stueren begrunnelse enn den tidligere antydningen om at prisen var ledd i markedsføringen av spïllet.

Det skulle være artig å se budsjettet til en foreningen som har råd til å dele ut hundretusen kroner før en eneste publikummer har betalt inngangspenger.

Uansett er hundre tusen kroner et stort beløp som det er vanskelig å fatte at noen kan dele ut bare på grunnlag av et optimistisk budsjett. Regnskapet vil vise om optimismen var berettiget. Selvfølgelig med forbehold om at noen får se regnskapet.

Som storsponsor burde kommunen vært blant de første til å ta fatt i hemmelighetskremmeriet rundt foreningens pengesaker. Nå er det nærmest omvendt.
Onsdag 13. august 2008 22:47: Liung
Mener at kommunen forlanger regnskap og budsjett før et idrettslag får fem flate øre i tilskudd. Gjelder den regelen fortsatt?
Lørdag 16. august 2008 21:11: ung liung
Thorvald er en sur, bitter fyr som finner en glede i å forfatte innlegg i dette forumet, hvor han kan rakke ned på folk. Før likte jeg å lese det du skreiv her inne. Det var humoristisk og velskrevet. Nå virker det bare som om du er ute etter å "ta de ved makta". Du som skreiv så glimrende tekster, ikke kast bort tida di på å mistenkeliggjøre kommunen.. Synes forøvrig stykket var velskrevet, replikkene satt godt og stemningen var upåklagelig!
Søndag 17. august 2008 11:39: Anne
Vedr. "St. Hallvardspillet 2008"
Jeg har forstått det slik at :
Det nye i år er at det ikke er Lier kommune direkte som står bak arrangementet "St.Hallvardspillet 2008", men en forening som kaller seg "sankt hallvard".
Så i stedet for å åpne for konkurranse om dette oppdraget, har kulturkontoret opprettet en intern forening som det har gitt oppdraget til.
Kan dette skyldes at kulturkontoret er Seg-Selv-Nok, og ikke tror at det finnes kreativitet og engasjement andre steder i bygda - enn ved kulturkontoret?
Tirsdag 19. august 2008 09:27: Anne
Vedr. St. Hallvardspillene 2008 - igjen

11. august skriver kultursjefen her på Liernett at det ikke er kommunen som står bak årets arrangement, men at det er en frivillig forening som har påtatt seg oppgaven.

En frivillig forening kan da ikke uten videre påta seg et slikt oppdrag. Hvor kom dette tilbudet fra?

Det virker forøvrig spesielt at et så stort oppdrag bare tildeles en forening, uten en forutgående konkurranse.

At et slikt oppdrag tildeles en forening som ansatte ved kulturkontoret har interesser i er også, for å si det mildt - betenkelig.

Har virkelig rådmannen i Lier kommune godkjent dette?
Tirsdag 19. august 2008 18:40: Håvard Rype
Kjære Anne (etternavnløs)!
Her skal du få oppskriften på å "lure" 100 000 kroner fra Lier kommune.
1. Skriv et manus som er så godt at det anbefales for oppsetning av dramaturgiatet ved Det åpne Teatret i Oslo. Og som er såpass godt at det får Nils Ole Oftebro, Anette Hoff, Per Frisch og Morten Krogh til å ville jobbe for å realisere det.
2. Samle inn 700 000 kroner i sponsorinntekter.
3. Få 100 mennesker til frivillig bruke minst 5000 dugnadstimer på å få virkeliggjort produksjonen. Når du har gjort dette er dette bare å søke Lier kommune om økonomisk dtøtte, men jeg gjør oppmerksom på to ting: Pga av beløpets størrelse er det ikke kulturkontoret som avgjør om det skal gis støtte, det er det politikerne våre som gjør. Og ikke minst så er du nødt til å undertegne søknaden med fullt navn!
Tirsdag 19. august 2008 20:34: Anne
Håvard
Jeg har ikke på noe tidspunkt trukket dine evner som manusforfatter i tvil. Og hadde det vært avholdt en konkurranse, tror jeg at du hadde vunnet og fått oppdraget.

Det er imidlertid uklarheter rundt administreringen av årets arrangement jeg ønsker å få belyst.
Jo mer uklart dette virker - jo større blir spekulasjonene, slik er det.

Er det f.eks. første gang at det samles inn kr.700 000 i sponsorinntekter til dette arrangementet, og samtidig første gang at kommunen bare bidrar med kr.100 000?
Hvis nei - har foreningen da overtatt et ferdig konsept inkludert sponsorer fra kommunen - etter har foreningen begynt dette arbeidet fra scratch?
Tirsdag 19. august 2008 22:00: Tom I.
Mao. et offentlig spleiselag. I følge hjemmesiden deres er de økonomiske støttespillerne Lier kommune, Drammen kommune, Drammen Havn, Lier Industriterminal, Lier Everk, DnB NOR, Buskerud fylkeskommune og Lierposten.
Alle disse er enten kommunale, fylkeskommunale eller statlige, med unntak av Lierposten og 2/3 av DnB NOR.
Ikke at jeg har noe med det å gjøre, men det er interessant å vite hvor mye de forskjellige bidrar med og sånn... Det er jo mer eller mindre snakk om bare offentlige midler, hvis man setter det på spissen.
Tirsdag 19. august 2008 22:48: Håvard Rype
Anne! Jeg kritiserer ikke deg, andre, Thorvald Lerberg inkludert, for noe dere måtte finne på å mene om meg og mitt forfatterskap. Det eneste jeg vil rette søkelyset på er Liernetts behandling av saken. Jeg trodde en ansvarlig redaktør skulle være ansvarlig. At han ville bruke den dyrebare pressefriheten til å fremme sannheten. Men Torger Almaas hører åpenlyst ikke under katogorien ansvarlig. Jeg har prøvde å ta kontakt på epost og telefon for å få ham trykke en kommentr jeg har skrevet som kanskje kunne avklare en del spørsmål enkelte har stilt. Men har desverre ikke hørt noe fra ham.
Jeg har forsøkt å få fram følgende:
1. Liernett har fått tilgang til all relevant informasjon om Sankt Hallvard-spillet og foreningen bak. De ble invitert og deltok på pressekonferansen 3. april i år på Lier bygdetun hvor foreningen og spillet ble presentert, de ble også tilsendt pressemeldingen om Sankt Hallvard-prisen i juli som ble sendt ut via NTB (Jeg var usikker på om Liernett var abonnenter der, så jeg sendte den for sikkerhets skyld direkte til redaksjonen)
2. En så samfunnsengasjert medborger som Almaas har også ganske sikkert fått med seg at Liers politikere valgte å støtte spillet med kr.100 000 kroner i våres.
3. Torger Almaas er også helt sikkert i stand til å finne mitt navn i telefonkatalogen eller på internett om det er noe han forøvrig lurte på.

Og her er jeg ved sakens kjerne!
Hva skal vi med en avis, det være seg på papir eller nettbasert om vi ikke kan stole på at det som står der er korrekt? Selvfølgelig kan det forekomme glipp, ingen mennesker er perfekte. Men det bør ikke være slik at man bevisst holder tilbake informasjon for leserne bare for å skape "temperatur og engasjement"? Det ødelegger bare for én selv. Lier har bruk for et nettsted som så og si tar tempen på bygda vår fra minutt til minutt, men et visst saklighetsnivå bør det vel være?
Onsdag 20. august 2008 15:21: Håvard Rype
Uff da, jeg kom i farta til å skrive at den poltiske behandlingen av søknaden om oppsetningen av et nytt Sankt Hallvard-spill skjedde i våres (altså i 2008), men det stemmer ikke, den skjedde allerede i 2007. For all god ordens skyld hitsetter jeg jeg de politiske vedtak som den gang ble fattet. For enkelte politisk interesserte lesere vil det kanskje være interessant at ansvarlig redaktør i Liernett, Torger Almaas, den gangen satt i KOU-utvalget son enstemmig gikk inn for å bevilgee 100 000 kroner til spillet, Riktignok ser jeg av referatent han hadde meldt forfall til selve møtet, og derfor møtte med varamann, men regner med at han hadde lest sakspapirene allikevel.
Jeg har forøvrig i flere dager forsøkt å få kontakt med Almaas for å få inn en artikkel som kunne gi svar på en del spørsmål enkelte lesere har stilt, men jeg har ennå ikke fått svar fra redaktøren. Men han er kanskje fortsatt på ferie?
Onsdag 20. august 2008 15:32: Håvard Rype
Uff og dobbeluff! Sånn kan det gå når man i all hast skal legge noe ut på bloggen! Jeg glemte jo å legge ut vedtakene fra utvalget og formannskapet, men her kommer de!:


43/2007 Protokoll fra Kultur-, oppvekst- og undervisningsutvalgets møte 22.08.07

47/2007 Økt fokus på det historiske Lier
Kultur-, oppvekst- og undervisningsutvalgets vedtak:

1. Lier kommune ser det som særlig viktig å ta ansvar for vern om kulturminner, kulturmiljøer og lokalhistorien som del av bygdas identitet, som kilde til kunnskap om fortiden og som utgangspunkter for opplevelser. Lier kommune vil følge opp dette ansvaret bl.a. gjennom planlegging, skjødselstiltak, informasjon/formidling, arrangementer, samarbeidsprosjekter og tilskudd til andre.


2. Lier kommune vil foreta en registrering og lage en enkel og praktisk nyttig plan for vern av kulturminner og kulturmiljø i bygda. Det søkes fylkeskommunalt tilskudd til arbeidet. Lier kommunes egendekning på kr. 100.000 må sikres gjennom handlingsprogrammet.


3. Lier kommune ønsker at ulike arrangementer og aktiviteter skal gjøre historien bedre kjent og aktuell for flest mulig. St.Hallvard-historien skal gjøres bedre kjent og bli en viktig identitetsbygger for Lier i regionen. Lier kommune vil inngå i St.Hallvardlauget som nå er under etablering i tilknytning til nytt St.Hallvardspill, og vil bidra til etablering av en nasjonal St.Hallvardspris som kan deles ut første gang i 2008. Et fast kommunalt tilskudd settes av til dette.


4. For å styrke arbeidet vurderes det i handlingsprogrammet for 2008-2001 opprettet en formidlerstilling knyttet til det historiske Lier. Formidleren skal bl.a. kunne brukes av skolene ved besøk på Lier Bygdetun eller andre historiske steder i bygda.

Kultur-, oppvekst- og undervisningsutvalgets behandling:

Rådmannens forslag til vedtak ble fremmet og enstemmig vedtatt.


BEHANDLING AV SØKNAD OM TILSKUDD TIL ST. HALLVARD-SPILLET 2008:
VEDTAK FATTET I FORMANNSKAPET 7. JUNI 2007

68/2007 St.Hallvardspill 2008 - søknad om tilsagn
Formannskapets vedtak:

Lier kommune er glad for at det tas lokalt initiativ til ny oppsetning av St.Hallvardspill gjennom etableringen av en egen forening.

Lier kommune gir tilsagn om tilskudd på kr. 100.000 til en oppsetning i 2008 basert på et samvirke mellom profesjonelle aktører og lokale/regionale amatører, og forutsatt at den øvrige basisfinansieringen kan sikres. Tilskuddet dekkes innenfor Kultur og fritids budsjettrammer.

Formannskapets behandling:

Kultur-, oppvekst- og undervisningsutvalgets vedtak ble fremmet og vedtatt enstemmig
Onsdag 20. august 2008 17:53: Anne
Ja, da vet vi litt mer om saken. Det var bra.

Tror kanskje at noe av uklarheten skyldes kultursjefens uttalelse om at Lier kommune ikke sto bak årets arrangement, men at det var en frivillig forening som hadde påtatt seg ansvaret.
Her står det jo at Lier kommune vil inngå i St. Hallvardlauget (punkt 3)

Så det hviler vel egentlig fortsatt et mystikkens skjær over denne foreningens sammensetning.
Onsdag 20. august 2008 22:53: Liung
Anne har nok rett i at noe mangler. Håvard Rype skriver mye om kommunale vedtak, men lite om "foreningen" bak spillet. Nytt forsøk følger:

Hva er forskjellen mellom lauget og foreningen?
Hvor finnes vedtektene for lauget og foreningen?
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode