Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

I går tok jeg meg selv i å stå og prate høylydt med andre, mens rektoren på mine barns skole snakket i en mikrofon. Jeg kunne ha bitt av meg tungen i ergrelse over egen ubetenksomhet. Jeg, som lever av å lytte, ble for ivrig og glemte meg bort. Det er flaut å tenke på.

Samme dag hadde jeg gjort et intervju med en kvinne, som snakket om viktigheten av å være et godt forbilde. ”Barn blir ikke som du sier, de blir som du er”, minnet hun om. Så stakkars mine barn – frykten for at de skal opptre like respektløst som jeg gjorde i går, har plaget meg i morgentimene i dag. Tenk om de blir som meg – med alle mine feil og mangler? Tanken er nesten ikke til å holde ut.

   Jeg har på ingen måte tenkt å ramse opp alle mine svakheter – rett og slett fordi jeg blir deprimert når jeg tvinges til å forholde meg til dem. Jeg ser at de sidene jeg satte minst pris på hos mine foreldre, er blitt mine også. Det kalles arvesynden.

Sant å si har jeg ikke tenkt å la meg selv slippe så lett, at jeg legger skylden på gener og oppvekstmiljø. Som et tenkende, voksent menneske, må jeg stå til ansvar for mine handlinger og erkjenne dem. Jeg skulle ha tidd stille i går, selv om jeg ble snakket til av en annen. I stedet lo jeg høyt tilbake og deltok i samtalen. Sannsynligvis hørte alle i skolegården min stemme. Hadde jeg vært rektoren, hadde jeg tenkt inni meg at det høylytte vesenet av en mamma burde ha hatt mer dannelse enn som så.

Hadde jeg vært et barn, ville jeg ha forsvart meg selv: ”Men det var mange andre som snakket også!” Det var jo det. ”Det er ingen unnskyldning. Du skulle ha lyttet til det hun hadde å si!”, ville jeg som mor sagt da. Det finnes ingen unnskyldning: Jeg skulle ha vist respekt og tidd og lyttet.

Igjen; barna blir ikke som du sier, barn blir som du er. Lurt å minne seg selv på som forelder.

Damen jeg snakket med om å være et forbilde, er mor til to barn. Hun sier at det ikke hjelper stort å kreve av barna at de må være rettferdige, hvis du selv er en egoist, som setter egne behov og ønsker først. Hvis du er kritisk til det alle andre gjør, og aldri gir andre kredit og ros, blir podene likedan. Er vi dømmende, blir de det også. Er vi utidige, er sjansen stor for at også de blir det. Bruker vi stygge ord, gjør de det også. Å banne selv og gi barna skjenn når de gjør det, har sannsynligvis ikke effekt. De blir som du er.

”Det er ikke snilt å stenge andre ute fra leken”, sier vi som foreldre, og føler at vi er flinke oppdragere. I neste øyeblikk kan vi snakke nedsettende om en annen – eller kritisere – uten egentlig å kjenne omstendighetene godt nok.

I skrivende stund har jeg et oppgjør med meg selv. Jeg har gode forsetter om å forsøke å handle som man bør. Mer enn noe annet ønsker jeg å være et godt forbilde. Jeg ønsker at barna mine skal vise andre respekt.

Sannheten er at jeg er alt for flink til å fortelle barna hvordan ting bør være, og at jeg ikke alltid klarer å leve opp til idealene selv. Det er hardt å være et menneske med mange svakheter, og måtte erkjenne at de er blitt en del av ens personlighet. Jeg, som stadig minner ungene mine om at det er viktig å se seg selv, kan være omgitt av tette tåkeskyer i den henseende.

”Hvis du skal beskrive meg. Hva vil du si da? ”, spurte jeg mannen min. Jeg tenkte at han ville si: ”Du er snill, sosial og effektiv, men kan også være urimelig, sint og alt for ivrig ”. Han sa noe helt annet: ”Du er deg – på godt og vondt”. Kanskje var han taktfull og forsøkte å unngå å såre meg. Men jeg har lovet meg selv å bli et bedre forbilde.

 

Flere saker fra arkivet

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Egen dag for 7-åringer i Tranby menighet

Lørdag 17. mars klokka 11:00 er alle 2. klassinger som hører til Tranby menighet invitert til menighetshuset.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Kampklar pappa

Jeg flyttet tilbake til Lier etter å ha bodd 6 år i Drammen. Jeg ønsket meg tilbake til Lier fordi jeg trudde at kommunen satset på barn og unge. Vi valgte å flytte til Sjåstad fordi jeg viste at der var en seriøs skole med dyktige ansatte. Etter at vi hadde flyttet til Sjåstad fikk jeg plutselig beskjed at barna våre kanskje skulle busses hit og dit fordi polikerne i Lier kommune ikke ønsker å satse på nærmiljøet til våre barn på Oddevall. Det er en skam at polikere skal knuse et så flott miljø. Veit dere hva dere gjør hvis dere legger ned skolen? Trur ikke dere veit det.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Modera(k)sjon

- Jeg har søren ikke tenkt på advent en gang - foreløpig, vel det er nok en sannhet med modifikasjoner skal jeg være ærlig i julehjertet mitt, innrømmer ukens gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Tiger Rag i Midtstua

Hennummusikken med sin dirigent, Georgi Deltchev, skal bidra til folkeliv og god stemning når Anette Sagen og de andre kvinnehopperne skal kjempe om medaljer under VM på ski.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Karius, Baktus og Tannfeen

Et prosjekt endte i en forestilling med små skuspillere som sang og danset, da Veslefrikk Barnehage feiret at Torbjørn Egners tanntroll er 50 år.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Guttekonferansen- Folk på Guttekonferansen

26.10.06 var det klart for den ettertraktede Guttekonferansen. Gutter fra 9. og 10. klasse i Lier skulle være en hel dag sammen med mye bråk og moro.

Rødt, gult og grønt signal

- Hva betyr dette da, dere? spurte Bård Backe fra Lier Hørselslag barna på Utsikten, da "Lydia" ble demonstrert på tirsdag --

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Skråsikkerheten og selvgodheten

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, skribent i Liernett

Guttekonferansen- Politiet i Lier

Vi har intervjuet to politibetjenter om hva de synes om jobben deres og om korrupsjon er veldig utbredt i det norske politiet.

Har vi et felles ansvar for et mer bevisst og varmere samfunn?

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, leder av Buskerud Venstre, kommunestyre- og formannskapsmedlem i Lier, bosatt på Gullaug.

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

O jul med din glede og kjærlighet

Gjesteskribent på julaften er Rune Trolsrud Berg.

Store skoler er det beste for brukerene!

Endelig skal skolestrukturen i Lier under lupen. Jeg forventer at dette vil føre til en fremtidsrettet grunnskolestruktur med fokus på kvalitet for barna og lærerne, - og ikke nostalgikerne.

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Helt topp for barna

- Tryllekunsteren og klovnen Bobo fikk barna til å le og glemme skuffelsen over at det ikke ble noe ponniridning

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Fraværende folkevalgte?

Lokalpolitikernes sviktende engasjement kan ha forståelig årsak.

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Vold i nære realasjoner

- Dette er utrolig viktig. Lier LC tar et stort ansvar med nettopp dette temaet. Takk til Lier LC, sier Tonje Evju (bildet), leder av Lier AP

Et overskuddsmenneske

Månedens Blomst går til Hanne Eikaa Bergill for allsidig arbeid med barn og ungdom på Tranby

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Et friskt pust

Den attesten fikk jeg etter et kort besøk på et eldresenter i sommer, da en smilende eldre kvinne sa adjø --

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Ut i jobb

Vilde Skui (14), elev ved Lierbyen skole, har arbeidsuke på Egge skole.

Eventyrstund og juletrehogst

Barna fulgte godt med, da Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling pakket det nyhogde juletreet.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Tid og lydbildet

- Tid, sa en barndomsvenn av meg for mange år siden ---

Høy puls i morgen

- Runar Gilberg i bladet Kondis har sammenlignet hvordan kroppen reagerer under motbakkeløpet i Lier med kroppens reaksjoner under Grefsenkollen Opp, forteller ildsjelene Henrik Helmersmo (tv) og Nils Haugen. Et råd til de 182 som hittil er påmeldt?

Vold påfører barna varige skader

Hva kan vi gjøre dersom man mistenker eller oppdager at barn er utsatt for vold i hjemmet? spør Tonje Evju (på bildet), leder for Lier Arbeiderparti.

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Håpet lever

Siri Walen Simensen har snakket med tv-kjendisen Trude Moestue som sier at en irsk setter som Frigg ( tv på bildet ) kan klare seg ute om natten i minus fire grader.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Superplate fra Remme Brothers Band

Lierbandet RBB setter seg selv på kartet med fantastisk plateprosjekt.

En ny Grete Waitz?

Silje Bæra Hørthe fra Sylling fortsetter å imponere etter seieren i Kanada rundt

Kloakkstank eller spor av fremmedfrykt?

Liernett kommenterer planutvalgets behandling av ventemottaksaken.

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Den magiske lille hvite ballen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling.

Forundret

- Økonomien gikk så det suste på vårt oljesmurte skjær, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud fra Beito ---

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole