Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Muslimer verden over reagerte voldsomt på karikaturtegningene av sin profet, Muhammed, som ble publisert i aviser både i Norge og Danmark. Vi her hjemme satte øyeblikkelig ytringsfriheten på dagsorden igjen. Ingen skal være i tvil om følgende: Alle skal ha rett til å synes, mene eller si det de vil. Media og alle andre skal føle seg frie til å uttrykke sine tanker og refleksjoner om politikk og religion.

Så hvordan står det til med ytringsfriheten i demokratiet Norge? Hvordan har vi det i grønne Lier? Iblant slår det meg at ytringsfriheten generelt sett har langt dårligere kår innefor husenes fire vegger enn ute i samfunnet for øvrig. Her- og overalt andre steder – bor det mennesker som er undertrykt på jobben eller hjemme.

Tusenvis av norske kvinner og barn tør ikke å mene noe som helst av frykt for reaksjoner fra sin eller sine nærmeste. De lever i et korrektiv tyranni, der ett bud gjelder: Hold kjeft. Dine meninger er null verdt.

Livet har lært meg at selv den mykeste mann kan være en autoritær familiefar. Gjennom jobben som journalist skriver jeg også historier fra virkeligheten, der enkeltmennesker får være anonyme når de forteller sin historie. Ett tema synes å gå igjen; kvinners frykt for å påkalle seg sin manns vrede. De føler at de lever under skoen til mannen.

I ordet ytringsfrihet ligger også begrepet trygghet. Du skal føle deg trygg på at mottakeren tåler at du mener noe annet før du selv tør å flagge meningene dine. Det gjelder like mye hjemme som i samfunnsdebatten.

Men korrektivtyranniet er i er ikke et tema, selv ikke når ytringsfriheten står i fokus. Sannsynligvis regnes ikke meningene til de nevnte individer som verdifulle fordi de ikke har et intellektuelt ståsted, og ikke har innflytelse og makt i samfunnet. Tingene de ikke kan snakke fritt rundt, er ikke avgjørende for verdensutviklingen, men handler om de nære, ”ubetydelige” ting.

”Hva vet du om dette? Ikke bland deg inn i ting du ikke har greie på!” Korrektivtyrannen har sine metoder; personer som forsøker å ytre meningene sine, blir raskt slått i bakken. Neste gang tør de ikke å åpne kjeften av frykt for reaksjonene, og av redsel for å bli stemplet som dum.

Noen har en overordnet de ikke våger å lufte meningene sine for. Å leve i et korrektiv tyranni er som å leve i et lite land uten meningsfrihet. I slike omgivelser legger du lokk på deg selv og tenker deg nøye om før du sier noe som helst som kan irritere noen. Det er et paradoks at mange har det slik et land der avisene kan trykke nær sagt hva som helst om det meste.

I den lille byen jeg vokste opp i, hadde mine foreldre et sett gode venner, i et ektepar, som for andre fremstod som så forskjellige som dag og natt. Han stemte Høyre og hun Rød Valgallianse. Da barna deres ble voksne, ble den eldste kommunist, den mellomste Arbeiderparti-mann og datteren SV’er. Hvilken fargerik bukett! Hjemme hos dem gikk diskusjonene høylydt og ingen var enige om noe rent politisk. Men familiært var de sammensveiset som få.
Jeg nevner familien for å gi et bilde på hvordan ting kan bli dersom ytringsfrihetens kår er optimale. Alle de nevnte individer ble trygge på seg selv og sitt ståsted og hadde stor takhøyde i forhold til andres tankegods.
”Vi kan være uenig i sak, men kan være venner likevel”, forsøker vi å lære barna våre. Setningen er viktig å ta med seg, både i innvandringsdebatten og ellers. Mange synes å forvente og forlange at både partneren og barna inntar det samme ståstedet som dem selv i de fleste av livets spørsmål. Men i et forhold der den ene undertrykker sine meninger for å unngå bråk, blir maktbalansen skjev. Tryggheten uteblir.
Siri Walen Simensen

2 kommentarer

Onsdag 15. mars 2006 14:11: Karl Bellen
Godt skrevet.
Men det slår meg alltid. Mannen er voldelig og herskesjuk.
Finnes det noen forskning på at mannen er mest herskesjuk i en familie?
Eller er det bare nok en påstand?
I min vennekrets er damene vel så dominerende både i ord som i handlinger.

Hilsen
Karl Bellen
Onsdag 15. mars 2006 20:37: BJ
Og hos Thorvald er det damene som må måke snø.

Flere saker fra arkivet

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Norges lykkeligste hundeeier?

Nå har også Mina, åtte år gammel, på Egge fått tilbake hunden sin som har vært savnet i 14 dager.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Mange gode minner

- Fra jeg var 16 til jeg var 22-23 år var jeg på Utøya hver sommer.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Borgerplikt

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, pensjonist, Nordal

Vold i nære realasjoner

- Dette er utrolig viktig. Lier LC tar et stort ansvar med nettopp dette temaet. Takk til Lier LC, sier Tonje Evju (bildet), leder av Lier AP

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Sex og jenter

Har likestillingskvinnene fra 60- og 70-tallet fostret en misforstått frigjort jentegenerasjon? spør Tonje Evju i ukens petit.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Foreldrene har hovedansvaret

I ukens petit skriver Nina E. Johnsen om mobbing

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Har kvinnebevegelsen sviktet innvandrerkvinnene?

Leder av Drammens kvinnesaksforening og kvinnepolitisk leder i Buskerud SV, Janicke Karin Solheim (bildet), tar opp dette spørsmålet til debatt.

Pressekonferanse med Alice Cooper

lørdag 10/6

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Vold påfører barna varige skader

Hva kan vi gjøre dersom man mistenker eller oppdager at barn er utsatt for vold i hjemmet? spør Tonje Evju (på bildet), leder for Lier Arbeiderparti.

Full krig mellom de største partiene

Liernett kommenterer valgkampen.

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Barnehager og arbeidsliv

I ukens petit rettes fokus mot forslaget til Krf om et forbud mot kvelds - og nattåpne barnehager -

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Har vi et felles ansvar for et mer bevisst og varmere samfunn?

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, leder av Buskerud Venstre, kommunestyre- og formannskapsmedlem i Lier, bosatt på Gullaug.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Fortsatt en lang vei

- Det er kvinnene som fremdeles utfører mesteparten av omsorgsarbeidet, både hjemme og i yrkesliv, påpeker Janicke Karin Solheim på den internasjonale Kvinnedagen.

Høyresiden forvirrer velgere

- og et rungende nei til eiendomsskatt i Lier!

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Naturen inspirerer

Marit Bergan er coach, etablert med kontor på Lierskogen Helsesenter, men samler tankene og kreftene på en tidligere husmannsplass.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Vår mann i verden

Lørdag formiddag var utenriksminister Jonas Gahr Støre på Liertoppen, i selve symbolet på den eneveldige blå- røde maktutfoldelsen i Lier på slutten av forrige århundret

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Den magiske lille hvite ballen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling.

62 år er nok

- Det er et stort paradoks at palestinernes liv som flyktninger teller nøyaktig like mange år som Mennskerettighetene selv, understreket stortingsreprentant Lise Christoffersen i sin tale på 1. maiarrangementet på Høvik skole i går.

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Alkohol og politikk, paragrafer og logikk

Ukens petit er skrevet av Ulla Nævestad, Sylling.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Stor takk til Lier

Krf s gruppeleder Brynhild Heitmann ønsker å sitere en mottaksleder fra Nordre Land for den profesjonelle mottakelsen unge flyktninger har fått av Barneverntjenesten.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Artikkelkommentarer på Liernett

Informasjon om endret praksis og krav om innlogging for å kommentere enkelte artikler

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

Jan Terjes geografinøtter

Vår petitskribent Jan Terje Nilsen har sansen for faktakunnskap, og utfordrer her Liernetts lesere med 12 geografiske spørsmål

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Tenker på de sivile ofrene hele tiden

En skoleasssistent i Lier med mann og barn opplevde at ferien deres hos familien i Libanon, ble forvandlet til et mareritt.

Karius, Baktus og Tannfeen

Et prosjekt endte i en forestilling med små skuspillere som sang og danset, da Veslefrikk Barnehage feiret at Torbjørn Egners tanntroll er 50 år.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Flatære ballær

Etter påsken ruller fotballen igjen på toppnivå. Ukens petiskribent, sarpingen Jan Terje Nilsen, som er bosatt i Sylling, gir oss noen glimt fra Østfold, den gang fylket dominerte norsk fotball

Rotfast liung

Ukens petitskribent Rune T Berg skriver om å flytte og "bosette seg bare en greins avtand fra forankringspunktet" ---

Frode Kyvåg som motivator

For andre året på rad arrangerer Demensteamet i Lier kommune et Kick-Off for demenskontaktene i Lier kommune

Eventyrstund og juletrehogst

Barna fulgte godt med, da Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling pakket det nyhogde juletreet.

Kjøpes på Liertoppen neste jul?

- Det er langt fram for et pol i Lierbyen, tror Bård Strand (Ap)

Ulik forståelse for sultestreiken

Høyres gruppeleder, Søren Falch. Zapffe (th) slår fast at streik ikke er noe virkemiddel for opphold i Norge, mens gruppelederne i KrF, SV og Venstre har mer forståelse for aksjonen på Ventemottaket på Lierskogen

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Guttekonferanse på Sylling skole.

Det forsømte kjønn. Det kan virke slik når vi leser at guttene blir stadig mer akterutseilt

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Hvor lenge skal de vente?

Buskerud Venstres fylkesstyre krever at ureturnerbare asylsøkere skal ha muligheter til et verdig liv, uttaler Geir Stave (på bildet), leder av fylkestyret i en pressemelding

Anne Karin Nygård på Bygdetunet

Engasjerende innlegg av Anne Karin Nygård, generalsekretær i Norske kvinners sanitetsforening, på "Medlemsdagen" på Bygdetunet sist lørdag.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Paradiset Sylling

- og en klem til Kari

Angriper Høyre

- Hva vil Lier Høyre egentlig med Lierhallen, spør Per Larsen, instruktør i Drammen og Omgen Bekhterevforening.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Tradisjoner verden over

Påsken i Norge forbindes med lam, påskeegg, lange skiturer, kyllinger, krim og trafikkaos. Men i andre deler av verden er det helt andre tradisjoner.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng