Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Det første jeg tenkte på da jeg våkna i dag tidlig var: ”Hurra jeg har fri! Men hva i huleste skal jeg finne på å gjøre da mon tro?”  Sove litt lenger kanskje? Nei, jeg står opp for å utnytte dagen best mulig. Utnytte til hva da? Tja – si det. Ta det helt piano på sofaen med en film eller to etterfulgt av tre-fire fotballkamper på titteboksen, ta seg en tur ut for å nyte den krystallklare høstlufta, eller kanskje gjøre forberedelser og rettearbeid til neste ukes plikttro tjeneste i lærergjerningen. Enn så lenge sitter jeg imidlertid planta på kontorstolen og skriver om et valgfritt tema som ikke er helt tilfeldig valgt. Men nå er det på tide å hive i seg litt frokost. Spørsmålet er om jeg skal velge noe annet enn den sedvanlige brunosten på brødskiva…valgets kvaler det der du J

Og slik er livet. Hver dag består av valg. Noen dyptgripende, noen vanskelige, andre mer trivielle. Sikkert er det at hjernen og av og til hjertet må i sving nonstop når det kommer til valg. Egentlig er vi heldig stilt vi da som har den luksuriøse friheten av å kunne ta mer eller mindre selvstendige valg. Likevel er det et men, da vanskelighetene i livet nettopp ligger i valgene vi tar og de konsekvensene de får. Frihet innebærer ansvar, og hver enkelt av oss har utvilsomt en krevende jobb i å skulle realisere våre drømmer og håp ved til enhver tid å gjøre de rette valgene for oss selv og våre medmennesker. Å bli født til denne verden er noe vi ikke velger, men å skape livet gjennom viktige vei- og verdivalg er derimot opp til oss selv. Huff…det er nesten så jeg grøsser av tanken! Men for all – å velge er et uomtvistelig gode selv om man støtt og stadig ser seg nødt til å velge mellom to onder. Da er det om ikke annet greit å ha mynt og kron å forholde seg til!

Det er ikke den ting vi ikke velger med unntak av foreldre da. Vi velger våre venner, vi velger våre fiender og ikke minst velger vi våre politikere. Slik får vi som vi fortjener. Nettopp nå stunder det mot nok et formelt valg med stor V. Mellom politiske partier, fløyer og deres representanter som alle har gode intensjoner om å gi oss velgere verdige liv mener jeg. Ikke noe lett valg å vite hvilken stemmeseddel man skal putte ned i urna på valgdagen gitt. Vi lar oss utvilsomt påvirke, friste og kanskje også forføre av valgløfter. Satt på spissen er det vel egentlig slik som von Bismarck av alle en gang sa: ”Aldri lyves det så meget som før et valg, under en krig og etter en jakt”. Å bli sittende hjemme på valgdagen er uansett ikke noe alternativ. Hvis du ikke bruker din demokratiske rett til påvirkning, har du i alle fall ingen grunn til å klage på våre tillitsvalgte som styrer på vegne av oss i den kommende fireårsperioden. Forkjempere for demokratiske verdier er vi alle. Sågar er flere villige til å krysse oseaner for å slåss for demokratiet, så det skulle bare mangle om vi ikke skulle krysse gata for å stemme ved lokalvalget også.

Valg er så mangt, men felles for dem alle er at de med sine konsekvenser på en eller annen måte påvirker deg og dine omgivelser. Selv er mitt hittil mest dyptgripende valg valget av utdannings- og senere yrkesvei. Forfatteren Albert Camus skrev en gang: ”Man lykkeønsker ikke en lærer fordi han lærer elever at to og to er fire. Man lykkeønsker ham fordi han har valgt en så vakker livsgjerning”. Jo da Albert, jeg trives som lærer jeg og ville ikke valgt annerledes om jeg kunne gjort det på nytt. 

Forresten gikk jeg som det vanedyret jeg er for brunosten i dag også, men med en skje syltetøy oppå. Deretter gikk jeg en liten tur ut i lufta. I tillegg fikk jeg med meg en fotballkamp. Å velge litt av det meste og beste er kompromissets kunst det vettu! Enkle og greie valg i dag til tross; jo mer jeg tenker etter, jo mer vil jeg påstå at det å gjøre valg er sinnets suverent største sysselsetter på livets vei.

På søndag 9. og mandag 10.september skal sinnet for alvor til pers i demokratiets ånd. Vri hjernen, og velg det som føles mest riktig for deg og dine! Viktigst er det at du letter på rumpa og begir deg i vei til valglokalet. See ya! Avtale? 

GODT VALG!

Flere saker fra arkivet

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Kulturblomstring i kulturbygda Lier?

Det kommer et hverdag etter et valg. Vi Høyre vil, tradisjonen tro, følge opp våre saker med mål om å legge fram et politisk regnskap som er i ballanse også ved (...)

Jostein Hoset: Valgets kval

- Etter fire år i kommunestyret har jeg lært mye og fått mulighet til å se politikkens sanne ansikt fra innsiden. Et hav av dilemmaer. Konklusjonen er at lokalpolitikk er og blir realpolitikk avhengig av mennesker som har tid, vil og kan.

Bestem på søndag!

Vi minner om valglokalene åpner kl 16.00 i dag søndag 9.9 og har åpen til kl 20.00. I morgen 10.9 åpner lokalene kl 09.00 og holder åpent til kl 20.00.

Kan signalisere kursen

Dersom Høyre velger et samarbeid med SP, Krf og V og utelukker FRP, mener jeg at det er signal hvilken kurs Høyre velger, sier Arbeiderpartiets Tonje Evju til Liernett.

Lier Senterparti om Ulla-effekten

Blir spennende å se om det var Ulla-effekten som gjorde Høyre så store i Lier, skriver Senterpartiets ordførerkandidat Kirsti Marie Lager Lyngås.

To-dagers valg i Lier

Det blir likevel to-dagers valg i Lier, vedtok Formannskapet i kveld.

Angst, valg og frihet:

Per Gynt og Søren Kierkegaard er utgangspunkt for temaene på Lier Filosofisk Kafè torsdag.

Daglig leder i Sylling IF?

Et arbeidsutvalg vil vurdere ansettelse av daglig leder i 50 prosent stilling.

Tidlig høstjakt

Det skrives kun mai og det er omtrent 200 som allerede gjør seg klar til jakta, skriver Tonje Evju i Ukens petit -

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

Klar for valgkamp!

Hvilket parti representerer gubbeveldet i Lier? Hvilke kandidater kommer fra din valgkrets? Hvor stor oppslutning fikk NKP i Lier etter krigen? Hvem var Liers første ordfører?

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Voksenopplæringa så rødt

I likhet med mange av skolene i distriktet avholdt også Voksenopplæringa i Lier valg for elever over 16 år

Mulighetens høst

I juni skrev jeg om bidragsevne versus bidragsvilje, hvorpå NRK kontaktet meg for å delta i et større innslag om fedre som skylder barnebidrag ---

Kommunestyret blir overkjørt

- Statlige etater tar seg til rette i kommunen, fremholder Matthias S. Dannevig (på bildet), leder av Lier arbeiderparti, som en kommentar til at Vinmonopolet ønsker å etablere seg på Liertoppen

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Menneskeverd i sentrum

Lier KrF startet valgkamp på Lierdagene i helgen.

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Hallvards valg

I dag var det siste oppsetting av Brageteatrets ”Hallvards valg”. For fjerde kvelden på rad var det bortimot fullsatte tribuner, og publikum hadde all grunn til å like det de så.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Jeg - -en kommunestyrekandidat!

Jeg har rotet meg inn i politikken! Står for første gang til valg - skummelt? Nei, bare veldig morsomt og utfordrende. Så blir man hakket på, da. Av trauste (...)

Saken druknet i andre saker

- Dersom du ikke ønsker noe oppstyr rundt en sak, så gjør du som flertallpartiene gjorde med svømmehallsaken, uttaler Knut Røssum i Lier Arbeiderparti.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Uavhengige Folkevalgte avhengig av folket

I Lier er Uavhengige Folkevalgte blitt et korrektiv til de etablerte partiene, som ofte må skule til sentrale beslutninger, mener Truls Hallingstad. Han ønsker at enda flere stiller opp både på valgdagen og for å sikre partiet de 300 underskriftene som må til for å stille liste.

Utsettelse bedre enn skrinlegging

I et åpent brev til de politiske gruppelederne ber Kulturrådet om at man fortsetter å legge planer for et kulturhus, selv om det uttrykkes stor forståelse for at politikerne må foreta vanskelige valg i den nåværende økonomiske situasjon.

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Fortsatt blått flertall i Lier

Høyre gjør sitt beste valg noensinne og er fortsatt det største partiet i Lier, Arbeiderpartiet går mest frem, Fremskrittspartiet mest tilbake og Uavhengige Folkevalgte mister sin plass i kommunestyret.

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Opptellingen er i gang

Vi kommenterer resultatet fortløpende.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Mobbing av Jagland

Med Jagland som leder av Nobelkomitéen, har komiteen gjort mange oppsiktsvekkende valg. Men er den tildels hånflirende kritikken fortjent?

Best til å bekjempe fattigdom

St Hallvard Videregående skole gikk av med en soleklar fylkesseier med gruppen "A.K.E. Improvement" i den landsomfattende skoleturneringen Utviklingsinvestoren

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Du skal ikke sove

Kultursjef Ingeborg Rivelsrud tråkket vel i salaten da hun gikk ut i Drammens tidene og kunngjorde sitt syn på regjeringens økonomiske politikk. Dette vakte som ventet reaksjoner fra arbeidsgiver, og ordfører Ulla Nævestad benyttet i dag sjansen til å kvesse kniven i DT.

Ikke glem de små

Er du klar over det fine mangfoldet vi har i årets valgkamp?

Lier Arbeiderparti takker

Lier Høyre kondolerer AUF og arbeiderbevegelsen, og Lier Arbeiderparti takker for støtten partiet har mottatt fra mange hold etter de politiske terrorhandlingene i Oslo og på Utøya (bildet) sist fredag.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Kulturkutt!

For alle som har stått på for Kulturskolen de siste åra, må meldingen fra rådmannen være en skikkelig nedtur. Det tok lang tid å overbevise politikerne i Lier om nødvendigheten av Kulturskolen, og det skulle mye pedagogikk til for å få forklart støtteordninger, forbindelsen til staten og foreldrenes rolle.

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Guttekonferanse på Sylling skole.

Det forsømte kjønn. Det kan virke slik når vi leser at guttene blir stadig mer akterutseilt

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Lidir vikinglaug til Gudvangen

Lidir vikinglaug fra Lier tok en tur over fjellet til Gudvangen

Grønn forbrukermakt – bruk den!

En kronikk om grønn forbrukermakt

Spredt boligbygging

Søren Falch Zapffe (H) forsøker å belyse dette temaet

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Flom i vente - vi vil drukne i trafikk!

Lier står foran et skjebnesvangert valg. Det presses på for at Lier kommunestyre skal forhaste seg til en endelig løsning på dilemmaene rundt nytt hovedvegsyste (...)

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Mer igjen for pengene.

Nå er det atter budsjettid og en anstrengt kommuneøkonomi skal igjen slankes. Det kuttes ikke lenger med ostehøvel, her må det sterkere lut til. Rådmannen er nå ute med et forslag som ikke er uventet, det er bare trist. Hvem er det som får svi i år?

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Trenert og sabotert Gullaug

De administrative krefter har vunnet, og de har motarbeidet politikkens legimititet, mener Tonje Evju, leder i Lier Arbeiderparti.

Mitt kulturelle dilemma

Leder i Lier Arbeiderparti og medlem av formannskapet Tonje Evju, er litt provosert over debatten utelukkende har blitt til "sykehjem og skole eller kulturhus".

Hvem er arrogant?

Replikk til Mathias Dannevig’s innlegg 23. august 2007

Innkalling til årsmøte

Dato Tirsdag 23. Mars 2004. Kl 18.00, Sted Klubblokale (Syllinghallen)

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Ny redaktør av Liernett

Fra 1. mars har Svend Asbjørn Sylling tatt over redaktøransvaret for nettavisen Liernett.

Rotfast liung

Ukens petitskribent Rune T Berg skriver om å flytte og "bosette seg bare en greins avtand fra forankringspunktet" ---

Hvor stor er en smule?

Det synes å ha vært en smule uenighet om akkurat det på Liernetts sider den siste uka.

Gilhusodden prosjektskole, være eller ikke være?

Av Ulla Nævestad Ordfører i Lier.

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Vant valget, men hva med sakene?

Arbeiderpartiet har all grunn til å være fornøyd med valget, men betyr det noe for endringer for lierpoltikken de nærmeste fire årene?

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Fraværende folkevalgte?

Lokalpolitikernes sviktende engasjement kan ha forståelig årsak.