Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: a681d610d5edae1f3725a44db553ddc6

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Det første jeg tenkte på da jeg våkna i dag tidlig var: ”Hurra jeg har fri! Men hva i huleste skal jeg finne på å gjøre da mon tro?”  Sove litt lenger kanskje? Nei, jeg står opp for å utnytte dagen best mulig. Utnytte til hva da? Tja – si det. Ta det helt piano på sofaen med en film eller to etterfulgt av tre-fire fotballkamper på titteboksen, ta seg en tur ut for å nyte den krystallklare høstlufta, eller kanskje gjøre forberedelser og rettearbeid til neste ukes plikttro tjeneste i lærergjerningen. Enn så lenge sitter jeg imidlertid planta på kontorstolen og skriver om et valgfritt tema som ikke er helt tilfeldig valgt. Men nå er det på tide å hive i seg litt frokost. Spørsmålet er om jeg skal velge noe annet enn den sedvanlige brunosten på brødskiva…valgets kvaler det der du J  

Og slik er livet. Hver dag består av valg. Noen dyptgripende, noen vanskelige, andre mer trivielle. Sikkert er det at hjernen og av og til hjertet må i sving nonstop når det kommer til valg. Egentlig er vi heldig stilt vi da som har den luksuriøse friheten av å kunne ta mer eller mindre selvstendige valg. Likevel er det et men, da vanskelighetene i livet nettopp ligger i valgene vi tar og de konsekvensene de får. Frihet innebærer ansvar, og hver enkelt av oss har utvilsomt en krevende jobb i å skulle realisere våre drømmer og håp ved til enhver tid å gjøre de rette valgene for oss selv og våre medmennesker. Å bli født til denne verden er noe vi ikke velger, men å skape livet gjennom viktige vei- og verdivalg er derimot opp til oss selv. Huff…det er nesten så jeg grøsser av tanken! Men for all – å velge er et uomtvistelig gode selv om man støtt og stadig ser seg nødt til å velge mellom to onder. Da er det om ikke annet greit å ha mynt og kron å forholde seg til!

Det er ikke den ting vi ikke velger med unntak av foreldre da. Vi velger våre venner, vi velger våre fiender og ikke minst velger vi våre politikere. Slik får vi som vi fortjener. Nettopp nå stunder det mot nok et formelt valg med stor V. Mellom politiske partier, fløyer og deres representanter som alle har gode intensjoner om å gi oss velgere verdige liv mener jeg. Ikke noe lett valg å vite hvilken stemmeseddel man skal putte ned i urna på valgdagen gitt. Vi lar oss utvilsomt påvirke, friste og kanskje også forføre av valgløfter. Satt på spissen er det vel egentlig slik som von Bismarck av alle en gang sa: ”Aldri lyves det så meget som før et valg, under en krig og etter en jakt”. Å bli sittende hjemme på valgdagen er uansett ikke noe alternativ. Hvis du ikke bruker din demokratiske rett til påvirkning, har du i alle fall ingen grunn til å klage på våre tillitsvalgte som styrer på vegne av oss i den kommende fireårsperioden. Forkjempere for demokratiske verdier er vi alle. Sågar er flere villige til å krysse oseaner for å slåss for demokratiet, så det skulle bare mangle om vi ikke skulle krysse gata for å stemme ved lokalvalget også.

Valg er så mangt, men felles for dem alle er at de med sine konsekvenser på en eller annen måte påvirker deg og dine omgivelser. Selv er mitt hittil mest dyptgripende valg valget av utdannings- og senere yrkesvei. Forfatteren Albert Camus skrev en gang: ”Man lykkeønsker ikke en lærer fordi han lærer elever at to og to er fire. Man lykkeønsker ham fordi han har valgt en så vakker livsgjerning”. Jo da Albert, jeg trives som lærer jeg og ville ikke valgt annerledes om jeg kunne gjort det på nytt. 

Forresten gikk jeg som det vanedyret jeg er for brunosten i dag også, men med en skje syltetøy oppå. Deretter gikk jeg en liten tur ut i lufta. I tillegg fikk jeg med meg en fotballkamp. Å velge litt av det meste og beste er kompromissets kunst det vettu! Enkle og greie valg i dag til tross; jo mer jeg tenker etter, jo mer vil jeg påstå at det å gjøre valg er sinnets suverent største sysselsetter på livets vei.

På søndag 9. og mandag 10.september skal sinnet for alvor til pers i demokratiets ånd. Vri hjernen, og velg det som føles mest riktig for deg og dine! Viktigst er det at du letter på rumpa og begir deg i vei til valglokalet. See ya! Avtale?    

GODT VALG!

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode