Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 3689b2e547714816b2b600fa76a1392c

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Skoletrøtte elever gikk fra lunsj til konsert uten noe særlig lyst og giv, men de gikk fra konserten i syngende og klappende tilstand, og da kan vi vel si at Kitogos enmannsinntog var en braksuksess!

Den 23 år gamle Sserunjogi Kitogo George fra Uganda studerer til vanlig økologi ved Ås landbrukshøyskole, men likevel har han tid og lyst til å dele sin arv og kunnskap med elever på 8. trinn ved Tranby skole. Og selv om elevene som nevnt ovenfor manglet lyst og giv, så var interessen og nyskjerrigheten i forkant av arrangementet ganske så stor. Elevene var forhåndsinformert om at Kitogo skulle komme, og spørsmålene om hvem han var og hva han skulle gjøre ble stilt i de fleste klasser. Disse spørsmålene var det naturligvis ingen som kunne svare på, og mange fikk seg nok en liten bakoversveis når de gikk inn i skolens kantine mens en kar kledd i leopardskinn og strutsefjær, og med bjeller på beina, satt i et dimmet, gult lys og utøvde rytmer og toner fra verdens mest sagnomsuste kontinent: Afrika.

Bakgrunnen for at Kitogo har troppet opp på Tranby skole ligger i et prosjekt som har fått navnet ”Rytme for livet”. Eller, bakgrunnen for prosjektet er vel heller at en av skolens kreative sjeler, Sidsel Brudevoll, har kommet i kontakt med Kitogo og blitt inspirert av hans trommebaserte livsglede. Denne kontakten har resultert i et samarbeid mellom kunst og håndverksfagene og musikk, som går ut på at elevene skal lage trommer/instrumenter og kostymer i kunst og håndverk. Dette skal brukes i et musikk, dans/dramaforløp i de to siste ukene før påske. Det er midler fra kulturkontoret i Lier kommune som har gjort det mulig å lønne en ekstern kulturkapasitet, og når opplevelsen ble så stor for så mange elever, så tror jeg kommunen har investert pengene sine godt.

For de som da lurer på hvordan elevene skal få med seg fysikk og norrøn gudelære innimellom all trommingen, så ta det med ro: Det blir litt vanlig skole innimellom 2/4 taktene, og for alt vi vet så kommer Odin og Heimdal for å smugkikke…

Uansett, norrøn gudelære eller ei, så blir det to veldig inspirerende uker for Kitogo og de elever og lærere som skal delta i prosjektet. Alle parter har allerede funnet hverandre i løpet av dagens introduksjon, som mer har vært en inspirasjonsforestilling enn en underholdningssekvens, og fått forståelse for at rytme og musikk ikke bare er et hjelpemiddel og en glede i hverdagen, men selve livet for mange. Dermed er prosjektnavnet ganske dekkende allerede, men dersom vi tenker over det, så har alt en rytme/rutine som vi alle er en del av, og jeg har inntrykk av at det er nettopp det Kitogo ville illustrere med oppvisningen sin.

Dermed er det bare å kaste forventningen om suksess over på elever og lærere, og satse på at alle lærer noe verdifullt om rytmer og hverandre i de to siste ukene før påsketrafikken starter.


Elevene var noe skeptiske til å begynne med, men som vi ser så var det noen med lopper i blodet som begynte å bevege seg på bakerste benk.Til slutt tok det fullstendig av i en Ugandisk manndomsseremoni!

Mor gledet seg og lo…


Mens far(i midten) var litt mer alvorspreget…

Den dagen gutten ble en mann!

Dermed var det bare å yte maks i dans og musikalsk opprør.

Høvdingen selv roet seg med en banan i etterkant.

Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode