Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Jeg husker jeg med lyst og glede leste romanen ”Det forsømte forår” av den danske forfatteren Hans Scherffig. Gleden skyldtes nok i stor grad det faktum at i boka greide en elev å ta livet av læreren sin ved hjelp av en forgiftet brystkaramell.

Sherffig hadde gitt en framstilling av læreren som ikke skilte seg ut fra hvordan en lærer vanligvis framstilles i litteraturen, halvsadistisk, smålig og langt på vei dum. Så da han døde, var vi som lesere alle glade og fornøyde. Mordet var en direkte hevn fordi læreren var med på å opprettholde et system der elevene pga eksamenspugg og ubegripelige prøver ble frarøvet gleden over å kunne nyte våren og den vakre virkeligheten utenfor triste klasserom. Elevene vil naturlig nok med tida komme ut av syklusen med pugging og eksamener. Lærerne må stå på til AFP’n frir dem fra hamsterhjulet, og de kan oppnå det som etter hvert for stadig flere pedagoger nærmest blir sett på som nirvana, et liv borte fra skolen.

Antakelig er eksamen i dag verre for lærerne enn elevene. Da jeg tok min første offentlige eksamen, var regneoppgaven på et halvt A4 ark. Den andre halvdelen var antakeligvis forbeholdt de fire stiloppgavene vi fikk utdelt dagen etter. Engelsken var en gjenfortelling læreren leste opp tre ganger, og som vi etter beste evne skulle kopiere mest mulig ordrett. Kunne du ikke de fire regningsartene, renteregning, sterke verb på engelsk, omskrivning med to do og produsere en levende og ortografisk rett tekst på morsmålet med utgangspunkt i en episode fra eget liv , kunne du glemme en akademisk karriere. Glemte du blyanten den dagen, kunne løpet være kjørt, og det var kanskje like greit.

Nå er det ikke lenger elevene som skal ha eksamen, men det norske skolesystemet. Virksomhetslederne ved skolene ser gjerne gjennom fingrene med det meste om bare ikke skolens eksamensresultater blir under gjennomsnittet og havner på en eller annen avisside. Eller verre, på bunnen av internasjonale undersøkelser som viser at skoleelever i verdens mest veldrevne land scorer langt under gjennomsnittet når det gjelder kjennskap til kunnskapen som har lagt grunnen for velferden.

I dag skal eksamen foregå på IKT. Dette  krever enorme ressurser,. Forberedelsesoppgaver legges ut i god tid før eksamen slik at elevene skal kunne planlegge, samle kilder og ha alt med seg på minnepinne på eksamensdagen. Elever med såkalte ressurssterke foreldre kan få all den hjelp de ønsker hjemmefra.

Dagen før rulles PC- skapene ut fra forskjellige rom på skolen. De dundrer bortover korridoren og minner mest om tanks fra første verdenskrig på slettlandet i Nord-Frankrike. Nå skal de gjøres klare for battlefield eksamen. Akkurat det kan jeg kanskje ikke skrive ettersom jeg ikke kan kildebelegge tankene mine og "barnelærdom. no" fins neppe. Alt elevene har lært er andres eiendom og skal helst gjenfinnes på en nettside. Du er i stadig større grad nødt til å bruke opptygd materiale når du skriver. Det kan ligge noe suspekt i å ha egne tanker. Dermed må det ansettes egne kildekontrollører og vel etter hvert kontrollører til å kontrollere kontrollørene. Og for mange lærere er en jobb i byråkratiet atskillig mer attraktiv enn lærerjobben bak kateteret.

Ikke siden jeg leste en herværende kommunalsjefs forsøk på å forklare moderne skoleutvikling for snart ti år siden, har jeg følt meg så fremmedgjort i forehold til temaet, som da var skoleutvikling, men som nå altså er eksamen.
På et underlig vis er skrekkscenariene i framtidsvisjonene til Aldous Huxley og George Orwell i bøkene ”Brave new World” og Nineteen eighty –four" de dypeste kildene for det jeg nå skriver.

Tidlig en morgen for noen dager siden våknet jeg ved femtida. Sola var i ferd med å stå opp over åsene mot nordøst, og fjorden med øyene lå kobberrød. ”Du må ikke sove”, tenkte jeg. Kilden var Øverlands berømte dikt fra tredveåra. Diktet er et varsku mot nazismen og andre autoritære styresett i Førkrigseuropa. Jeg husket en tur til øyene ved Svangstrand for mange år siden, 14 kanoer med to elever i hver - bading, livredning, botanikk, geologi og lokalhistorie. Men den kan ikke dokumenters, den er ikke en del av verdenshukommelsen på nettet. Men elevene har den fortsatt i sine hjerter. Og kanskje den oppbevares bedre der enn i en minnepinne i et reip rundt halsen.


1 kommentar

Tirsdag 1. juli 2008 15:41: mehran
gamle ørn!! åssen har du det,, er du fortsatt i farta eller i feriemodus nå? vi snakkes hilsen mehran

Flere saker fra arkivet

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Givende og lærerikt

Det sier arrangementsjef Ruben Iversen ved Idrettslinja etter at de 21. St. Hallvardlekene var vel i havn --

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Leder

Den kulturelle skolesekken

Guttekonferansen- Pizzaboller på Guttekonferansen

Rektoren på Tranby Skole, Per Nordbø + noen få mannlige lærere, koser seg med pizzabollene elevene egentlig skulle få til lunch.

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Privat kontra offentlige skoler

Det er et spørsmål som mange politikere stiller seg, skriver ukens petitskribent Bill Sandstrøm.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Den gode skoletimen

Mediene renner over av elendighetsbeskrivelser av den norske skolehverdagen. Derfor er det hyggelig for oss i Liernett å kunne være litt motstrøms og rapportere fra den gode skoletimen på Tranby, der trivselsfaktoren både blant elever og lærer var god og læringsutbyttet likeså.

Lærerne streiket i dag

- Dette er ikke lønnskamp!

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Musikk fra Senegal i Den kulturelle skolesekken

Musikerne Olav Torget og Solo Cissokho reiser denne uka rundt på ungdomskolene med senegalsk musikk til elevene i åttende og tiende klasse.

Film og geometri i kunst for tiende klasse

Den kulturelle skolesekken bringer kunstnere inn i klasserommet.

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Askil Holm – Past and present

Askil Holm har gitt ut ei plate, han har skrevet musikk for flere filmer og TV. Nylig besøkte han ungdomsskolene i Lier, og tok med elevene på en reise fra Dylan til i dag. Han representerer Singer-Songwriter-tradisjonen, der artister fremfører egne tekster.

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Fag eller ferie? Ja takk, begge deler!

Hva gjør en tysklærer som synes ferien blir for lang, - eller kanskje mer sannsynlig: ofte synes det blir smått med faglig påfyll?

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

Kuvending av statsråden

- Så er det skjedd igjen. Undervisningsministeren skal reparere på valgfagene i ungdomsskolen, skriver ukens gjesteskribent i en kommentar til en kronikk som ble publisert i flere av landets aviser denne uken.

Jagland følger opp

Stortingspresident Torbjørn Jagland møter elever ved Briskeby skole og kompetansesenter på mandag

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Klar for veksling

Fire av barneskolene har muligheter for skitrening, melder Anders Haverstad, løypebasen i Lier kommune

Tar Kiwi-kunnskap til klasserommet

Ni lærere fra Buskerud fylkeskommune har i høst hospitert i salgsfaget på Kiwi-skolen i Lier.

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Grieg i 100

Femteklassingene ved Hegg skole, (her representert med fire i Griegrollen og "frøken") storspilte, mens tekstforfatter Emil Skartveit og lærer Grete Benonisen kunne smile fornøyde --

Biskopen besøkte Oddevall skole

Sjefen over alle sjefer mente en 2 klassing at biskopen var. Det var starten på en fint møte med elevene på småskoletrinnet og biskopen.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Panta rei

Alt flyter

Milevis på ski på Hegg, Heia og Hennummarka

- 29 elever på Hegg skole har registrert nær 560 mil på ski hittil i år, sier lærer Halvor Jordbakke til Liernett.

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Best til å bekjempe fattigdom

St Hallvard Videregående skole gikk av med en soleklar fylkesseier med gruppen "A.K.E. Improvement" i den landsomfattende skoleturneringen Utviklingsinvestoren

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Edvard Munch – et dikt om livet

Kjærligheten, angsten og døden på Tranby skole. En teaterforestilling om mennesket, mytene og kunsten.

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Manglende koordinering

Mens svømmeopplæringa i Drammen får strykkarakter, kan mye forbedres på samarbeid mellom Lier Svømmeklubb og skolene, mener Ann Christin Gjerdseth i svømmeklubben

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

Trygg oppvekst – med vekt på skolepolitikk

KrF er familienes fremste forsvarer. Dette blir tema i årets valgkamp. Vi skal prege skolepolitikken i hver kommune. Vi har bidratt og bidrar til å finne gode l (...)

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Lærerfri skole på Oddevall

Elevene på Oddevall skole fikk oppleve to litt annerledes skoledager, da foreldrene inntok lærerrollen.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Pengedryss til Lier-skolene

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) gir 1,8 millioner kroner til åtte skoler i Lier og Kongsberg

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Radiobølger fra Garsjø

CQ CQ CQ (”seek you” når det uttales på engelsk). This is Lima Alfa 4 Alfa November Alfa

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Das Kapital

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Spansk aften

Aage Rayen Meyer har bare spilt gitar i fire år, men imponerte på Stoppen i går, sammen med de andre gitarelevene og elevene på tegne-, male- og keramikkursene.