Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier


Grimsrud er forfatteren som bruker novelleformen til å skrive historie. Alt tidlig følte han en forpliktelse overfor gården og bygda. Han måtte tidlig overta, og det i en tid som vel ikke var den beste for norsk landbruk, eller norsk næringsliv i det hele tatt.

Jeg er igjen imponert over Grimseruds fortellerevne. Han er forfatter og kaster seg hemningsløst ut i skriveriene enten det gjelder dikt, sanger prologer eller fortellinger. For det er ganske frimodig å skrive en sang til Gartnerhallens 40 års dag til melodien ”Rett som ørnen stiger”, slik han gjør det i ”Mitt eventyrlige Lier”. Og det er den jeg satt på Rørosbanen og leste.

 Det er noe livsbejaende over Grimsrud. I motsetning til mange norske forfattere som fikk et strøk av melankoli ved at de ga fra seg farsgården til fordel for skrivinga,  hadde Grimsrud gjort et valg som ga han ro i sjelen og  mulighet til uhemmet å kunne glede seg over tilværelsen.

Både i innhold og form speiler han livet i ei Østlandsbygd på 1900- tallet. Dialektbruk og setningsrytme gir boka autentisitet og kler innholdet som består av små tildragelser og episoder rundt en gård som til sammen utgjør Grimsruds liv. Han lager et ekte, varmt og godt portrett av onkel Per, og han  skriver om turen til Sørumssetera der han gjør samtalene virkelighetsnære og tilforlatelige, og avslører stor observasjonsevne hos gutten som fikk være med på ei seter som i dag er borte. En historie kaller han, ”Fra min egen billedbok”. Og det er nettopp fra sin egen billedbok han øser. Hver dag har et høydepunkt, en haraunge i bringebæra, en elg på linna, ei katte på tunet i samspill mede skjærene, alt sammen betraktninger over dyrenes egenart og oppførsel.

 Boka inneholder mye lokalhistorie som rent faktamessig kan halte i et dokumentarhistorisk perspektiv, men som fenger leseren og setter tankene i sving på en helt annen måte enn tørre leksikalske fakta. Han har milde kommentarer til utviklingen, men surmuler ikke over det som er blitt borte ettersom framskittet har gått over bygda.

Han viser at det er fullt mulig å glede seg over det enkle livet i et komplisert forbrukersamfunn. Det er livsfilosofi i det han skriver. Det gjelder å være nysgjerrig på livet og glede seg over ”Det store spelet”, for å bruke en tittel fra en annen forfatter som vel på sett og vis sleit med akkurat det.

I historien om ”Smeden og flaggstanga” kommer dikteren best til sin rett. En fornøyelig historie med personer med karaktertrekk som absolutt må sies å være allmennmenneskelige og der også intrigen er overførbar. Og det er gjort med humor og varme slik Grimsrud har for vane å gjøre det. I diktene kler han hverdagen i festdrakt og lar hverdagsmennesker tre fram i lyset. Ujevnt, ja vel, men Grimsrud er ikke redd for å stille seg lagelig til for hogg , og det er opp til leseren å sette fokus.

Jeg følger landskapet fra togvinduet. Geitramsen rammer inn kulturbeitene. Velstelte gårder i ly av grå fjell og dyster skog. Et og annet fraflytta bruk, en falma, salrygga driftsbygning innimellom furuleggene eller ute i myra. Jord var verdigrunnlaget landet skulle bygges på da Grimsrud vokste opp. I ei tid da veien til Amerika var stengt, familiegården var delt både to og tre ganger, og primæringene trengte ikke lenger  så mye håndmakt. Slåmaskin og hesjetråd var standard nå. Bureising med statlige midler skulle hjelpe arbeidsløse idealister til å funne seg et utkomme i det som var igjen av norsk jord. Med stubbebryteren og grøftespaden gikk de løs på hogstfelt og myrer. Her skulle det bli kulturbeite og potetland.

 Kanskje er det i takknemlighet over at han kunne overta noen mål av Norges jord, der grønnsaker og bær snart skulle råde grunnen, at han med så stor varme beskriver Lierbygda og menneskene der?

Jeg regner med at boka kan fåes ved henvendelse til Historielaget.  Og kanskje også på Bygdetunet der utstillingen "Da klokka klang" er åpen hver søndag i sommer.

Les også:   http://www.liernett.no/?artikkel=1388


Flere saker fra arkivet

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Der Tjennsrosa vokste opp

Ukens kulturminnepost er lagt til Tjennsløkka som er beskrevet av Lier-forfatter Per Grimsrud --

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Bokdebutant gjester 10. klasse og lærere på Tranby

Onsdag kommer Caroline Petersen til Tranby ungdomsskole. Der vil hun fortelle om boka si, «Mørkets lidenskap». Liernett har lest boka.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

En forelsket gårdbrukersønn

Ukas kulturminnepost tar oss med til plassen Tjønnsløkka der Tjønnrosa vokste opp --

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Lierstranda

I årets årsskrift fra Historielaget er fokus satt på sørvestre del av kommunen. Og John Willy Jacobsen har vært redaktør for årsskriftet som i år har blitt ei bok med stive permer.

Kulturminnedagen - 07

Sola skinner alltid på Bygdetunet. Kulturminnedagen til minne om forsamlingshus til bekymring og glede

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

Månedens blomst til Mari Grimsrud

Septemberblomst til rockens grand ”old” lady

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Feiret med pizza og brus

Musikkverkstedet fikk kulturprisen sin i dag

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

En lykke å beholde bygningen

- Gamle Hegg har sjel, det er våre ungdommer veldig opptatte av, understreker leder av "Rockeverkstedet", Mari Grimsrud, når det nå er planer om en oppgradering av lokalene.

Kontaktskapende fest

Latteren satt løst, da ordfører Ulla Nævestad overrakte Berit Furøy (tv) to mobiltelefoner som var kommunens gave på festen til 40-årsjubilanten Lier Historielag.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Fikk ikke ny intimscene

- Litt synd at penga og ikke hjertet fikk råde i denne saken, sa Mari Grimsrud, leder av Lier Musikkverksted etter vedtaket i kommunestyret.

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Sommerens utstilling på Bygdetunet

"Med bil og buss i Lier". En reise i eget hode før jeg sykler dit.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Finn ukas post!

- Utsikten fra området ved Kraftkollen (se kartutsnitt th) er verdt hele turen opp, skriver trimgeneral Arne Ask i Lierbygda O-lag

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Et "telegram" fra Åslaug Haga

Her er diktet som tidligere venstrepolitiker og kulturhusforkjemper Tove Sæteren fikk da hun sluttet i kommunestyret i 1999

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

I godt lag med Lier Janitsjar

Lier Janitsjar 75 år Fest og litt høytid på Haugestad

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

Julekonsert med Lier Kammerkor

Nydelig sang i småformatsjangeren

O jul med din glede og kjærlighet

Gjesteskribent på julaften er Rune Trolsrud Berg.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

- Det var på tide

Det sier samarbeidspartnerne Mari Grimsrud (tv), og Turid Rivrud Jørgensen om beslutningen om å tildele Bent Bredesen (th) Kulturprisen for 2012.

Søndag er Bygdetundag

Utstillingen "Busser og biler i Lier fra 1900" vises nå på Bygdetunet. Den er bare en av grunnene til at Bygdetunet er vel verdt et besøk nå på sommerstid.

Opplevelse, helse og historie

- "Ukas Post" har mange sider ved seg, skriver Arne Ask i sin omtale av ukas post ved Aschenbergsetra

Kulturprisen 2006

Kulturprisen går til Lier musikkverksted

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Mangfoldsåret på Bygdetunet

Søndag åpner Bygdetunet grinda for sommerens utstillng som skal sette søkelyset på det kulturelle mangfoldet i bygda

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

Café LMV

Café LMV - nytt og originalt i Lierbyen

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Et helseaspekt

Slik omtaler Arne Ask ukas post som befinner seg på Fosskollen

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Myrmennene

- Visste du at mange myrer på 1880-tallet ble del av et politisk spill om stemmeretten?

Bluegras for alle penga

Onkel Tuka i Sjåstad kirke

En siste julegave til deg selv

”Fortellernes marked” Gert Nygårdshaug oppgjør med religionen. "Sannhetens ord blir den falske kirkes død"

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Ubudne gjester i Sylling

For andre år på rad inviterte Hennummusikken seg selv til fellesøvelse med Sylling sangkor i aulaen på Sylling skole

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

”Jeg kan se i mørket”

Karin Fossum med ny roman, den første på to år. Ei bok om ubegripelig hverdagsondskap

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.