Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Fra radioen i lillestua lød  det : ”Nå kommer barnetimen, når kommer barnetimen, hysj, hysj, hysj – vær stille som mus”

50-tallet, uten eget armbåndsur, innebar en risiko for at en guttunge i 8-9 - årsalderen kunne gå glipp av ukas høydepunkt. Leken ute på lørdag ettermiddag ble brutt av mors kjente stemme fra kjøkkenvinduet: ”Nå må dokk kom inn. Klokka e snart sæks! ” 
Uansett hvor artig og spennende leken var, ble den avbrutt momentant. Full fart inn, opp trappa, av med yttertøyet. Så inn på kjøkkenet. En vaskeklut ble kanskje dytta inn i ansiktet, hvis ikke helgabadet alt var unnagjort i sinkbalja.

Noen minutter før den mørke veggklokka med glassdør slo seks, var yngstemann i familien på plass ved ”Tandbergs Huldra”, ved høytaleren. Plassen ved knappene var forbeholdt den fire år eldre storebrutter`n. Foruten lydstyrken, hadde han ansvar for at radioen var innstilt på Oslo, på riktig frekvens på Mellombølgen. Vi ble tidlig kjente med store verdensbyer og mindre kjente radiostasjoner i de store byene rundt i Europa. Foruten at vi kunne høre ”sprakende” radio fra Stockholm, København og Helsinki var det London (BBC), Munchen og Luxembourg. Radio Lux med ”Top Twenty”. Søndag kveld ble ”Top Twenty”, storebrutter`ns yndlingsprogram noen år senere – Men skalaen på halvsirkelen bak glasset på radioen inneholdt også navn på byer som Luleå og Motala
Som liten gutt visste jeg bare at de byene var et eller annet sted i Sverige --

Så kom ”Stompa”, ”Bergen”, ”Bodø”, ”Bergen” og ”Sørlandet” inn i stua. Og at ”Orkanger”, med trønderdialekten også var representert, var til stor glede for oss. Det var frydefull underholdning, da lektor Tørrdal Langåsen Pensjonatskole ble brakt til fortvilelse av ”Stompa & Co”, mens lektor Brandt roet ned så godt han kunne. Da jeg hørte Gisle Straume i radioteateret senere klart jeg ikke å fri meg fra hans rolle som lektor Tørrdal --

Mens Stompa & Co var toppen av ellevill humor, der gutta I ”Stakavik” med sin kreativitet på en nærmest uskyldig måte ertet på seg de voksne, var hørespillet ”Frendeløs” så gripende at selv voksne ble sittende sammen med oss for å følge historien om den foreldreløse gutten. Senere fikk jeg boka – men den fenget ikke på samme måten, med sine illustrasjoner. Jeg har lest boka for egne barn som nok likte fortellingen, men hørespillene fikk min generasjon til å danne sine ”egne bilder”.

Stompafilmene, som kom på sekstitallet, ble ikke de opplevelsene som hørespillene skapte – Femtitallets danske filmsuksess ”Far til fire” var, for eksempel, noen helt annet; koselige filmopplevelser, men det var en annen ”nostalgisk historie” ---

Torstein Hvattum, kommentator i Aftenposten, skrev den 3. oktober følgende: ”Lørdag etter lørdag var hørespillet i Barnetimen et like selvsagt og kjært innslag som risengrynsgrøten tidligere på dagen”

De aller fleste sluttet naturligvis å høre på barnetimen da vi nådde tenåra. Da vi fikk egne barn hadde barne-tv tatt over, selv om Barnetimen ble flyttet til kl 17. På bilturer eller på hytteturer lagt til helger, fenget aldri Barnetimen på samme måte hos den yngre generasjon, synes jeg. Slik var det ikke på femtitallet. ”Brutter`n og jeg var med mor og far på tur til ei hytte hos noen venner av mor og far. På hytta fantes ikke noe så moderne som en batteriradio. Klokka nærmet seg 18 og Barnetimen på lørdag ettermiddag. Hva gjorde vi så?  – Jo, det ble ordnet slik at vi kunne gå til nærmeste fastboende, en bondegård med ordinær radio. Noe sjenerte, satt vi i den noe mørke stue hos ukjente mennesker, en times tid. Vi fikk med oss lørdagens radioopplevelse den gangen også –

”Barnetimen” eksisterer fortsatt. Men hørespillet skal tas vekk, i følge Aftenposten 3. oktober. Begrunnelse: Formen er for komplisert for målgruppen”. Det er ikke alle enig i, heller ikke i NRKs Helge Andersen, dramaturg og manusredaktør. Han har i over 30 år hatt ansvaret for barnehørespillene.  Han sier at begrunnelsen for å ta bort hørespillet er vrøvl.

Bakgrunnen for å skifte ut hørespillet med andre måter å fortelle historier på er å få tilbake til de unge lytterne, uttaler ledelsen i NRk super. Radio får stadig eldre lyttere. 330 000 av Barnetimens lyttere er 45 år eller eldre, mens målgruppen 10-12 år blir stadig færre. Det betyr slutten på det tradisjonelle hørespillet som har fenget barn siden 1925.


Flere saker fra arkivet

Hva jeg husker fra høsten

- her jeg sitter på Toverudstranda?

Ønskereprise i kulturkirken

Fortvil ikke hvis du gikk glipp av John W. Jacobsen og Håvard Rypes historiekveld i Lierskogen kulturkirke. Førstkommende søndag gjentar de suksessen. Men hvem er de tre på bildet?

En ny Grete Waitz?

Silje Bæra Hørthe fra Sylling fortsetter å imponere etter seieren i Kanada rundt

Bli kjent i Merenmarka

Arne Ask forteller her om Ukas post som ligger på setervollen Haskollsetra ---

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Eventyrstund og juletrehogst

Barna fulgte godt med, da Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling pakket det nyhogde juletreet.

Et helseaspekt

Slik omtaler Arne Ask ukas post som befinner seg på Fosskollen

Årets siste post

Ukas Kulturminnepost, som er plasert ved demningen på på sørsida av Løken, er det 25. målet i år.

Se Lierdalen fra Hørtekollen

Ukas kulturminnepost finner du hvis du tar en tur opp til toppen på en av Liers eller mest kjente landemerker ---

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

En åpen setervoll i Vestmarka

På Engersetra nord i Lier "Vestmarka" var det tre bygninger i følge Lier-kartet fra 1844 --

Grieg i 100

Femteklassingene ved Hegg skole, (her representert med fire i Griegrollen og "frøken") storspilte, mens tekstforfatter Emil Skartveit og lærer Grete Benonisen kunne smile fornøyde --

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

Påsken i ord og toner

Tranby kirke, søndag 30.april 2006

Knut Vollebæk og Vice Versa

På søndag kommer tidligere utenriksminister Knut Vollebæk til Lierskogen kulturkirke. Det gjør Vice Versa også.

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Besøk Bygdetunet på søndag!

Det er masse kulturtilbud for hele familien søndag 14. september når Kulturminnedagen arrangeres

Turmål også for liunger

Ukas Post ligger i Drammen kommune, men ved flere anledninger har Liers menigheter hatt gudstjeneste i sportskapellet på Tverken.

Finn ukas post!

- Utsikten fra området ved Kraftkollen (se kartutsnitt th) er verdt hele turen opp, skriver trimgeneral Arne Ask i Lierbygda O-lag

Et turmål også for liunger --

Ukas kulturminnepost ligger i Drammen kommune, men ved flere anledninger har Liers menigheter hatt gudstjeneste i sportskapellet på Tverken.

Ukas post på Storemyr

Ukas Kulturminnepost 21. mai til 1. juni er Storemyr bak Kraftkollen

Julekonsert med Lier Kammerkor

Nydelig sang i småformatsjangeren

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Norges første el-bil med blålys?

Drammensregionens brannvesens nyeste bil er en el-bil! Bak rattet: Overbrannmester Robert Kjærstad-Petterson.

Grønne Lier forsvinner

Mens det jubles over støtte til tøybleier, forsvinner de grønne liene i Grønne Lier bit for bit.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

På Brann stadion i kveld

Dommer Kristoffer Helgerud, Lier IL (th) var i fokus på søndag, men gleder seg til kampen sammen med kompis i Sylling, assistentdommer Odd Arne Vangen.

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Fortsatt glatte veier

Det oppfordes spesielt til å kjøre forsiktig i svingene på de forholdsvis smale veiene i Lier.

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Solistene imponerte

Det var inspirerende og fint samspill med Hennummusikken, da Tranby skolekorps innbød til en kort konsert onsdag kveld.

Vi besøker Liers spisesteder: La Baguette

45 kroner per kakestykke er i meste laget og spesielt når kakene serveres i en sparsomt utstyrt avkrok der de fleste som passerer, er på vei til og fra kundetoalettene.

Lier bibliotek 100 år

”Lier folkebibliothek” ble nemlig opprettet 9. desember 1909 etter beslutning i Lier herredsstyre.

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Skråsikkerheten og selvgodheten

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, skribent i Liernett

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Egen dag for 7-åringer i Tranby menighet

Lørdag 17. mars klokka 11:00 er alle 2. klassinger som hører til Tranby menighet invitert til menighetshuset.

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Førsteklasses fra 9. klasse

Onsdag kveld holdt 9. klasse ved Sylling skole julekonsert til inntekt for sin egen Polen-tur. Konserten er bare ett av mange inntektsbringende tiltak for å kunne gjennomføre en åtte dagers tur med Aktive Fredsreiser i høstferien 2008.

Lierfestivalen 2005

For første gang arrangeres den årvisse musikalske begivenheten i Syllling, og av et skolekorps. Lierfestivalen arrangeres i Sylling Flerbrukshall søndag 30. oktober.

Broom-broom i kulturkjerka

Søndag blir det full fart i Lierskogen kulturkirke (bildet). Da skal Jan-Erik Larsen underholde med morsomme historier, musikk og sang.

Babysang?

Har du lyst til å være med på babysang?

Teater til uka?

Teatergruppa Blott til lyst spiller "Bort i svarte natta", "Black Comedy", i dramasalen på St. Hallvard videregående skole 11. 12. og 13. mars kl. 19.00

Lierdagene: Seks uker igjen

På bildet er ordfører Ulla Nævestad på vei til Lierdagene i 2003, men åtte år før var det ordfører Svein Liavåg som åpnet Lierdagene. Se Liernetts video med ham og mange andre kjente og ukjente fra Lierdagene i 1995!

Blir det musikal?

- Det blir i alle fall noe for alle, enten du vil synge, danse eller spille, sier Marianne Linnerud (bak) og Roy Andrè Johansen til Barneteatergruppa i Sylling på sesongens første øvingskveld.

Svært fornøyd

- Her er det ikke snakk om lettvinte løsninger fra håndverkerne, sa Finn Gehrken i Lier kommune om jobben som er gjort med det nye amfiet i Rådhusparken

Publikumssuksess

Det var all grunn til å gi Ingunn Fuhlendorf en klem for flott initiativ og vel utført jobb så langt med arrangementet "Nede på stasjonen" ---

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Direktesendt TV fra TESS-åpning i Årdal

Når TESS åpner sin avdeling nummer 100, blir det direkte TV-overføring på nettet

Vi besøker Liers spisesteder: On the Run

Det store flertallet av Liers mange spisesteder har utenlandske navn. Om den hektiske serveringskroken til bensinstasjonen i Amtmannsvingen hadde fått flere kunder hvis den hadde kalt seg ”På rømmen” eller ”I farta”, er vel tvilsomt, for så internasjonale er vi blitt.

Kunstutstilling med hobbykunstnere

Lørdag og søndag fyller lokale utstillere fire etasjer i Frogner menighetshus med egenproduserte kunstverk.

Lier Kammerkor i Frogner kirke

Vakker og stilig førjulskonsert

A very short war

Australsk filmteam til Sylling

Høy puls i morgen

- Runar Gilberg i bladet Kondis har sammenlignet hvordan kroppen reagerer under motbakkeløpet i Lier med kroppens reaksjoner under Grefsenkollen Opp, forteller ildsjelene Henrik Helmersmo (tv) og Nils Haugen. Et råd til de 182 som hittil er påmeldt?

Guttekonferansen- Folk på Guttekonferansen

26.10.06 var det klart for den ettertraktede Guttekonferansen. Gutter fra 9. og 10. klasse i Lier skulle være en hel dag sammen med mye bråk og moro.

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

To kor fra Lier åpnet Soloppgangskonserten

Denne helgen holder Norges Korforbunds avdeling i Buskerud en to dagers 'korvake' for å feire sine første 20 år. Lier er godt representert.

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Sursyltede plommer og grillmat

Sparbutikken i Sylling og Frukt- og Juletregården bød på grillmat og smaksprøver i ettermiddag

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Lierkortet skulle sikre kulturhuset

- Lierkortet skal bidra til å finansiere driften av kulturhuset, het det i forhåndsomtalen. Kulturhuset ble skrinlagt, men hva skjedde med kortet og overskuddet det skulle gi?

Deltakelse, mestring, innflyelse og likestilling

I samarbeid inviterer Norsk Folkehjelp og Arbeiderpartiet Kvinner Kan fredag og lørdag, melder Aud Watnebryn (på bildet).

Tiger Rag i Midtstua

Hennummusikken med sin dirigent, Georgi Deltchev, skal bidra til folkeliv og god stemning når Anette Sagen og de andre kvinnehopperne skal kjempe om medaljer under VM på ski.

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Fikk fornyet kreftene

Ut fra bildene å dømme var det god drikke å få på Jon Sands drikkestasjon på Lelangen --

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Åpner snart

Innenfor Liers grenser er det bare ti dagligvareforretninger, men snart kommer det en til. Bildet er fra oktober 2011.

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

2530 besøk på "Ukas post"

De enkle turmålene som liungene kunne nå i sommer, ble en stor suksess.

Trim i marka i 35 år

Trimutvalget i Lierbygda O-lag inviterer liungene til en ny sesong med turorientering.

Verdig markering

Dårlig værmelding og mørke skyer la ingen demper på fremmøtet til pilgrimsvandringen på Hallvardsdagen på lørdag.

Konsert i Sjåstad kirke

Frøydis Grorud med musikervennene Ingebjørg Bratland og Torjus Vierli begeistret en nesten fullsatt kirke torsdag

Utdødd jordbærsort kommer tilbake

Bærsorten som gjorde Lier til jordbærbygda, har lenge vært utdødd i Norge.

Marit Reiersgård Bredesen med krimbok

I et vintermørkt Lier forsvinner et barn i vintermørket og en lærer blir funnet kvalt.

Canada vs. Kanada

Den kanadiske ambassaden i Oslo ønsker informasjon fra Lier Historielag om stedet Kanada i Lier. Noen som har noe å bidra med?

Thank you for the music!

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling, ordfører i Lier.

Så er det Kammerkoret sin tur

Lørdag 20.12 kl. 19 synger Lier Kammerkor julen inn i Frogner kirke.

Og vinnerne er ...

Liers mest populære serveringssted ligger på Lierskogen. Vinneren av Liernetts meningsmåling foreslo Heg Gjestgiveri. Selv bor han i Sylling.

Byttedag i Sylling

- Kan overskuddet fra denne dagen hjelpe oss til å bygge ei ny hinderløype? spør

Improvisasjon og kreativitet

- Vi skal gi "smakebiter" fra forestillingen "jakten på Sylling-skurken" i morgen på Union scene, forteller instruktør Kjell Kristensen.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Stille dager på hamburgerkafeen

Hos Max ved den tidligere bomstasjonen på Kjellstad er trafikken mindre enn ventet.

Et yndet turmål

Det er verdt å ta turen til Skimten, også på sommerstid.

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Eiendommelige eiendomsmeglere

Når man skal selge 40 blokkleiligheter, er det mye å passe på i markedsføringen. Faktisk i meste laget for enkelte.