Kommunestyret, hvor er det?
Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?
Kommunestyret styrer en kommune og er det viktigste elementet i lokaldemokratiet. Så enkelt er det, og slik fremstår det på de fleste kommunale nettsidene rundt i landet, men i Lier er det ikke enkelt å finne informasjon om ordføreren, de andre folkevalgte og om hvordan lokaldemoraktiet fungerer.
Vi startet letingen på Lier kommunes nettsider. Rett nok nevnes det under ”Organisasjon” at kommunen blir styrt av folkevalgte, men hvem de folkevalgte er og at de sammen utgjør kommunestyret, står det ikke noe om.
Vi skrev derfor ”kommunestyret” i det lille søkevinduet, og fikk opp 96 nye, gamle og enda eldre saker. Ingen av dem, så vidt vi kunne se, sa noe om hvem som sitter i kommunestyret eller hvilken funksjon kommunestyret har. Derimot fant vi opplysninger om rådmannsteamet og bilder av medlemmene der. Men det var altså kommunestyret vi var på leting etter.
Letingen fortsatte
Letingen på hjemmesiden fortsatte. Noen link til kommunestyret fant vi ikke, men blant de innpå 50 klikkbare alternativene på siden valgte vi ”Politiske saker (Saksdokumenter og vedtak)”, som befinner seg nokså tilfeldig plassert i en av de 5-6 innholdsoversiktene på siden, nærmere bestemt midt i en liste som begynner med ”Eldre” og slutter med ”Anleggsarbeider”.
Klikket på ”Politiske saker” brakte oss til en side som heter ”Politisk aktivitet – møter” og har et stort bilde av lyskuplene i storsalen på Haugestad. Litt etter observerte vi at det befant seg en god del mennesker i halvmørket under kuplene, de fleste av dem med ryggen mot fotografen.
Under bildet står det: ”Kommunestyrets møter avholdes på Haugestad”. I halvmørket skimtes ryggen på folk som kanskje er kommunestyremedlemmer, eller kanskje har vært det. Vi fortsatte letingen.
På den siden vi nå befant oss, var det bare mellom 25 og 30 klikkbare alternativer, så letingen ble enklere. Det hadde vært fint om et av alternativene hadde vært ”Kommunestyret”.
Vi jobbet oss derfor nedover i en oversikt som begynner med ”Møteplan – politiske møter” og fortsetter med ”Handlingsprogram for Lier kommune” før vi jobbet oss nedover til ”Kommunestyrets møter”. Nå var det imidlertid selve kommunestyret vi så etter, men i mangel av bedre alternativer, klikket vi likevel. Det ga resultat.
Klikket ledet nemlig til en side med oversikt over nåværende og tidligere kommunestyrers vedtak, inkludert referater helt tilbake fra 2007. Men hvor var kommunestyret? Vi fortsatte letingen.
Mot målet
Det var da blikket falt på en grå spalte med en beskjeden rubrikk med klikkmulighet på ”kommunestyrets medlemmer”, og sannelig brakte et nytt klikk frem 49 navn med ordfører og varaordfører i spissen.
Få frem de folkevalgte og lokaldemokratiet!
Veien var langt, og vi foreslår derfor at de folkevalgte og deres oppgaver og ansvar blir løftet frem i lyset slik at lokaldemokratiet blir synliggjort.
Liers folkevalgte fortjener tilsvarende oppmerksomhet. Lokaldemokratiet fortjener det også, for som kjent er det ikke så tilfredsstillende deltagelse ved kommunestyrevalgene. Kanskje flere ville stemme hvis de fikk mer kunnskap om lokaldemokratiet.
Noen ideer kan hentes gratis fra for eksempel Bergen kommune:
Om det ønskes, kan vi levere en lang liste over andre kommunale nettsider med kort og grei vei til informasjon om politikk og kommunestyre.
Vi venter ikke mirakler. Men som en begynnelse foreslår vi at ”nattbildet” fra Haugestad blir fornyet – om ikke annet som en diskret tilbakemelding om at noen i kommunen har lest denne artikkelen.
Søk og du skal finne
Før vi ga oss, gjorde vi noen søk på sentrale ord og navn i kommunen. Søket på ”ordfører” ga 93 muligheter, og dette er en første: Ordføreren i Lier velges ved direkte valg. Her er oversikten over stemmetallet for de sju kandidatene.(Oppdatert 15.01.2008)
Ved å legge til en 'n' og søke på ”ordføreren” fikk vi først opp en melding fra 10. januar 2011. Den er snart et år gammel, men vesentlig nyere enn selve meldingen, som viser ordførerens program de siste tre ukene i 2009.
Til slutt skrev vi ”Helene Justad” i det lille søkevinduet. Første forslag var ”Ukas kultuminneposter” og neste forslag ”Andre severdigheter”.