Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Kommunestyret styrer en kommune og er det viktigste elementet i lokaldemokratiet. Så enkelt er det, og slik fremstår det på de fleste kommunale nettsidene rundt i landet, men i Lier er det ikke enkelt å finne informasjon om ordføreren, de andre folkevalgte og om hvordan lokaldemoraktiet fungerer.

Vi startet letingen på Lier kommunes nettsider. Rett nok nevnes det under ”Organisasjon” at kommunen blir styrt av folkevalgte, men hvem de folkevalgte er og at de sammen utgjør kommunestyret, står det ikke noe om.

Vi skrev derfor ”kommunestyret” i det lille søkevinduet, og fikk opp 96 nye, gamle og enda eldre saker.  Ingen av dem, så vidt vi kunne se, sa noe om hvem som sitter i kommunestyret eller hvilken funksjon kommunestyret har. Derimot fant vi opplysninger om rådmannsteamet og bilder av medlemmene der. Men det var altså kommunestyret vi var på leting etter.

Letingen fortsatte
Letingen på hjemmesiden fortsatte. Noen link til kommunestyret fant vi ikke, men blant de innpå 50 klikkbare alternativene på siden valgte vi ”Politiske saker (Saksdokumenter og vedtak)”, som befinner seg nokså tilfeldig plassert i en av de 5-6 innholdsoversiktene på siden, nærmere bestemt midt i en liste som begynner med ”Eldre” og slutter med ”Anleggsarbeider”.

Klikket på ”Politiske saker” brakte oss til en side som heter ”Politisk aktivitet – møter” og har et stort bilde av lyskuplene i storsalen på Haugestad. Litt etter observerte vi at det befant seg en god del mennesker i halvmørket under kuplene, de fleste av dem med ryggen mot fotografen.

 
Under bildet står det: ”Kommunestyrets møter avholdes på Haugestad”. I halvmørket skimtes ryggen på folk som kanskje er kommunestyremedlemmer, eller kanskje har vært det. Vi fortsatte letingen.

På den siden vi nå befant oss, var det bare mellom 25 og 30 klikkbare alternativer, så letingen ble enklere. Det hadde vært fint om et av alternativene hadde vært ”Kommunestyret”.

Vi jobbet oss derfor nedover i en oversikt som begynner med ”Møteplan – politiske møter” og fortsetter med ”Handlingsprogram for Lier kommune” før vi jobbet oss nedover til ”Kommunestyrets møter”. Nå var det imidlertid selve kommunestyret vi så etter, men i mangel av bedre alternativer, klikket vi likevel. Det ga resultat.

Klikket ledet nemlig til en side med oversikt over nåværende og tidligere kommunestyrers vedtak, inkludert referater helt tilbake fra 2007. Men hvor var kommunestyret? Vi fortsatte letingen.

Mot målet
Det var da blikket falt på en grå spalte med en beskjeden rubrikk med klikkmulighet på ”kommunestyrets medlemmer”, og sannelig brakte et nytt klikk frem 49 navn med ordfører og varaordfører i spissen.

Få frem de folkevalgte og lokaldemokratiet!
Veien var langt, og vi foreslår derfor at de folkevalgte og deres oppgaver og ansvar blir løftet frem i lyset slik at lokaldemokratiet blir synliggjort.

Liers folkevalgte fortjener tilsvarende oppmerksomhet. Lokaldemokratiet fortjener det også, for som kjent er det ikke så tilfredsstillende deltagelse ved kommunestyrevalgene. Kanskje flere ville stemme hvis de fikk mer kunnskap om lokaldemokratiet.

Noen ideer kan hentes gratis fra for eksempel Bergen kommune: 

Om det ønskes, kan vi levere en lang liste over andre kommunale nettsider med kort og grei vei til informasjon om politikk og kommunestyre.

Vi venter ikke mirakler. Men som en begynnelse foreslår vi at ”nattbildet” fra Haugestad blir fornyet – om ikke annet som en diskret tilbakemelding om at noen i kommunen har lest denne artikkelen.

Søk og du skal finne
Før vi ga oss, gjorde vi noen søk på sentrale ord og navn i kommunen. Søket på ”ordfører” ga 93 muligheter, og dette er en første:  Ordføreren i Lier velges ved direkte valg. Her er oversikten over stemmetallet for de sju kandidatene.(Oppdatert 15.01.2008)

Ved å legge til en 'n' og søke på ”ordføreren” fikk vi først opp en melding fra 10. januar 2011. Den er snart et år gammel, men vesentlig nyere enn selve meldingen, som viser ordførerens program de siste tre ukene i 2009.

Til slutt skrev vi ”Helene Justad” i det lille søkevinduet. Første forslag var ”Ukas kultuminneposter” og neste forslag ”Andre severdigheter”.

3 kommentarer

Tirsdag 6. desember 2011 17:17: ola
Hadde samme problem før lokalvalget. Det endte med at jeg måtte inn i mange saksdokumenter for å sjekke hvilke som var møtt opp for å få en nogenlunde oversikt over hvem som var der og hvilket parti de satt for. Men slike dokumenter sier jo ikke alt, bare de som møtte opp på det møtet. Og de personene jeg så spesielt etter var ikke akuratt å se på ett eneste møte av de rundt 15stk. dokumentene jeg sjekket fordelt over 2-3år.

HVEM som faktisk sitter i lokalstyret har rimelig stor innvirkning på hva man stemmer for så det bør være en enkel og lett tilgjengelig oversiktelig liste på dette. Er rimelig sikker på at minst 50-60% av medlemene bare er der for å utøve sin personlige interresse og antagligvis få ett årlig styrehonorar til Jul.
Torsdag 22. desember 2011 14:31: Nettleseren
De klarer ikke å sette av plass til en enkel link til info om kommunestyret, men plass til hele 3 forskjellige RSS-feeder klarer de å få plass til (Nyheter, Kunngjøring og Høringer).
Dette til tross for at ikke en eneste link i noen av feedene deres fungerer. I et år har alle linkene bare ledet til en side med en feilmelding...
Når disse RSS-feedene uansett er ubrukelige kunne de like gjerne vært fjernet helt.
Onsdag 11. januar 2012 20:32: Nettleseren
Jeg fant endelig løsningen på problemet mitt!
Kommunen har glemt at hjemmesidene deres bare funker med www først i adressen.
Så når de linker til denne siden i sin feed:
http://lier.kommune.no//templates/Page.aspx?id=6465

Flere saker fra arkivet

- Ta Lierbyen i bruk!

Liers ordfører vil ha kommunens næringsdrivende med på å bringe nytt liv til det noe avblomstrede kommunesenteret.

Fraværende folkevalgte?

Lokalpolitikernes sviktende engasjement kan ha forståelig årsak.

Foring av folkevalgte

Ukens petit av Ulla Nævestad.

På de folkevalgtes agenda i januar

Noen av de viktigste beslutningene i Lier blir tatt på møtene i kommunestyret og formannskapet. Liernett forkorter veien til sakene som skal behandles.

Lier bibliotek 100 år

”Lier folkebibliothek” ble nemlig opprettet 9. desember 1909 etter beslutning i Lier herredsstyre.

Norges mest beskjedne kommunestyre?

Det er neppe noen annen kommune der de folkevalgte og lokaldemokratiet har en så bortgjemt plass på de kommunale nettsidene.

Kulturhusets mange uavklarte sider

Det er ingen tvil om at kulturlivet i Lier både trenger og fortjener mer egnede lokaler, men det er stadig mer usikkert om det foreslåtte kulturhuset er en tilfredsstillende løsning. Kostnadene er også uklare.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Hva jeg husker fra høsten

- her jeg sitter på Toverudstranda?

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Dette avgjør kommunestyret

Liernett styrker lokaldemokratiet ved å forenkle tilgangen til sakene kommunestyret behandler.

Årets siste post

Ukas Kulturminnepost, som er plasert ved demningen på på sørsida av Løken, er det 25. målet i år.

Lierkortet skulle sikre kulturhuset

- Lierkortet skal bidra til å finansiere driften av kulturhuset, het det i forhåndsomtalen. Kulturhuset ble skrinlagt, men hva skjedde med kortet og overskuddet det skulle gi?

Vraket OPS-løsningen

Flertallsvedtaket i formannskapet i går betyr sannsynligvis at det ikke vil bli bygd noe kulturhus i Lier i 2012, og saken kan bli utsatt på ubestemt tid --

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Et helseaspekt

Slik omtaler Arne Ask ukas post som befinner seg på Fosskollen

Et "telegram" fra Åslaug Haga

Her er diktet som tidligere venstrepolitiker og kulturhusforkjemper Tove Sæteren fikk da hun sluttet i kommunestyret i 1999

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Et turmål også for liunger --

Ukas kulturminnepost ligger i Drammen kommune, men ved flere anledninger har Liers menigheter hatt gudstjeneste i sportskapellet på Tverken.

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Ønskereprise i kulturkirken

Fortvil ikke hvis du gikk glipp av John W. Jacobsen og Håvard Rypes historiekveld i Lierskogen kulturkirke. Førstkommende søndag gjentar de suksessen. Men hvem er de tre på bildet?

Turmål også for liunger

Ukas Post ligger i Drammen kommune, men ved flere anledninger har Liers menigheter hatt gudstjeneste i sportskapellet på Tverken.

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Se Lierdalen fra Hørtekollen

Ukas kulturminnepost finner du hvis du tar en tur opp til toppen på en av Liers eller mest kjente landemerker ---

Lanserte kulturhus i nittiårene

Tove Sæteren, (V) fikk en liten modell av et "kulturhus" av ordfører Ulla Nævestad, da hun sluttet i kommunestyret i 1999

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Bli kjent i Merenmarka

Arne Ask forteller her om Ukas post som ligger på setervollen Haskollsetra ---

En åpen setervoll i Vestmarka

På Engersetra nord i Lier "Vestmarka" var det tre bygninger i følge Lier-kartet fra 1844 --

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Sal og tomt på sakslisten

På tirsdag tar kommunestyret stilling til kjøp av tomt til nytt sykehjem og til ny sal i Lierbyen.

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

Ap, suverent best på nett

Lier Arbeiderpartis hjemmeside er et hederlig unntak, hvis vi ser på de lite oppdaterte sidene til de lokale politiske partiene --

En ny Grete Waitz?

Silje Bæra Hørthe fra Sylling fortsetter å imponere etter seieren i Kanada rundt

Ukas post på Storemyr

Ukas Kulturminnepost 21. mai til 1. juni er Storemyr bak Kraftkollen

Canada vs. Kanada

Den kanadiske ambassaden i Oslo ønsker informasjon fra Lier Historielag om stedet Kanada i Lier. Noen som har noe å bidra med?

Var han til stede under debatten?

Kristelig Folkepartis leder Brynhild Heitmann stiller dette spørsmålet i sin kommentar til Erik Hæres synspunkter på skoleprosjektet på Stoppen

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

Stor takk til Lier

Krf s gruppeleder Brynhild Heitmann ønsker å sitere en mottaksleder fra Nordre Land for den profesjonelle mottakelsen unge flyktninger har fått av Barneverntjenesten.

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

Stortingsvalget 2009 - Lier Frp s betraktninger

Lier Frp godt fornøyd med valgresultatet både lokalt, regionalt og nasjonalt

- Lier kommune må bli mer effektiv og brukervennlig

- Med Lier kommunes gjeld på over 1200 millioner er et ikke mulig å opprettholde dagens tjenestenivå, mener Lars Haugen i Lier Frp.

Norges første el-bil med blålys?

Drammensregionens brannvesens nyeste bil er en el-bil! Bak rattet: Overbrannmester Robert Kjærstad-Petterson.

Skolestruktur og kretsgrenser utsatt

Behandlingen av saken om skolestruktur og kretsgrenser er utsatt til februar 2013.

Eiendommelige eiendomsmeglere

Når man skal selge 40 blokkleiligheter, er det mye å passe på i markedsføringen. Faktisk i meste laget for enkelte.

Knut Vollebæk og Vice Versa

På søndag kommer tidligere utenriksminister Knut Vollebæk til Lierskogen kulturkirke. Det gjør Vice Versa også.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Prosessen går videre

Det ble et klart flertall i kommunestyret i kveld for å jobbe videre med bygging av kulturhus i Lier

Påsken i ord og toner

Tranby kirke, søndag 30.april 2006

Alkohol og politikk, paragrafer og logikk

Ukens petit er skrevet av Ulla Nævestad, Sylling.

Nyhetsbildet i førjulstiden

Statsministeren befinner seg for anledningen på svært tykk is, julehandlende landsmenn sklir omkring på glatte gater i desembermørket, og kommunestyret (bildet) har hatt møte.

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Her er sakslisten til kommunestyremøtet

Kommunestyret er Liers storting. Sakene som behandles har alltid betydning for mange i bygda. Her er sakslisten for aprilmøtet.

Fjordbyens fremtid

Fjordbyrådet ble i kveld orientert om forstudiet for utviklingen av en fjordby på Brakerøya og Lierstranda.

Stille dager på hamburgerkafeen

Hos Max ved den tidligere bomstasjonen på Kjellstad er trafikken mindre enn ventet.

Grønne Lier forsvinner

Mens det jubles over støtte til tøybleier, forsvinner de grønne liene i Grønne Lier bit for bit.

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Forlik i veisaken?

Terje Sagvolden (H) kommer med et motinnlegg til Dannevigs fremstilling i pressen av saken om RV23

Fortsatt blått flertall i Lier

Høyre gjør sitt beste valg noensinne og er fortsatt det største partiet i Lier, Arbeiderpartiet går mest frem, Fremskrittspartiet mest tilbake og Uavhengige Folkevalgte mister sin plass i kommunestyret.

Finn ukas post!

- Utsikten fra området ved Kraftkollen (se kartutsnitt th) er verdt hele turen opp, skriver trimgeneral Arne Ask i Lierbygda O-lag

Takk for tilliten!

- Nå skal vi gjør alt vi kan for å vise oss tilliten verdig, sier leder av Lier Arbeiderparti, Tonje Evju.

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

Frykter helgestenging

- Vi kan ikke gå i fakkeltog, sier instruktør Per Larsen (th på bildet) Sammen med assistent Trine Lise Livingston og deltakerne i gruppene som bruker Lierhallen på lørdager har de liten tro på at de kan finne alternativer til tilbudet de har i dag.

Åpner snart

Innenfor Liers grenser er det bare ti dagligvareforretninger, men snart kommer det en til. Bildet er fra oktober 2011.

Svært fornøyd

- Her er det ikke snakk om lettvinte løsninger fra håndverkerne, sa Finn Gehrken i Lier kommune om jobben som er gjort med det nye amfiet i Rådhusparken

Eventyrstund og juletrehogst

Barna fulgte godt med, da Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling pakket det nyhogde juletreet.

Og vinnerne er ...

Liers mest populære serveringssted ligger på Lierskogen. Vinneren av Liernetts meningsmåling foreslo Heg Gjestgiveri. Selv bor han i Sylling.

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Fortsatt glatte veier

Det oppfordes spesielt til å kjøre forsiktig i svingene på de forholdsvis smale veiene i Lier.

- Vedtaket som forventet

- Jeg er ikke overrasket over utsettelsen, sier Leif Vinge (bildet), leder av Kulturrådet, etter Formannskapets møte på torsdag

Marit Reiersgård Bredesen med krimbok

I et vintermørkt Lier forsvinner et barn i vintermørket og en lærer blir funnet kvalt.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Vi besøker Liers spisesteder: On the Run

Det store flertallet av Liers mange spisesteder har utenlandske navn. Om den hektiske serveringskroken til bensinstasjonen i Amtmannsvingen hadde fått flere kunder hvis den hadde kalt seg ”På rømmen” eller ”I farta”, er vel tvilsomt, for så internasjonale er vi blitt.

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Solistene imponerte

Det var inspirerende og fint samspill med Hennummusikken, da Tranby skolekorps innbød til en kort konsert onsdag kveld.

Førsteklasses fra 9. klasse

Onsdag kveld holdt 9. klasse ved Sylling skole julekonsert til inntekt for sin egen Polen-tur. Konserten er bare ett av mange inntektsbringende tiltak for å kunne gjennomføre en åtte dagers tur med Aktive Fredsreiser i høstferien 2008.

Lierdagene: Syv uker igjen

Lierdagene er eldre enn mange har trodd. I Sylling feiret man ”Lierdag” allerede i 1953. Bildet av bussen er rett nok enda eldre, mens bildet under er en god del nyere.

Vi besøker Liers spisesteder: La Baguette

45 kroner per kakestykke er i meste laget og spesielt når kakene serveres i en sparsomt utstyrt avkrok der de fleste som passerer, er på vei til og fra kundetoalettene.

Berit – den utrettelige

Berit Dahl Soltvedt stiller opp når hun kan, og det er ofte. Denne helgen sitter hun i Frogner menighetshus med ny bok på bordet og ”tegneserie” på veggen.

Gir politikerne grønt lys?

Det blir spennende dager for tilhengerne av et kulturhus i Lierbyen (og kultursjef Ingeborg Rivelsrud) før de avgjørende møtene i neste uke

Besøk Bygdetunet på søndag!

Det er masse kulturtilbud for hele familien søndag 14. september når Kulturminnedagen arrangeres

Blir det musikal?

- Det blir i alle fall noe for alle, enten du vil synge, danse eller spille, sier Marianne Linnerud (bak) og Roy Andrè Johansen til Barneteatergruppa i Sylling på sesongens første øvingskveld.

Det du ikke fikk vite om kulturhusenes økonomi

Kulturhusplanene i Lier skjøt fart etter at ansatte fra kulturkontoret hadde besøkt fire kulturhus i Akershus i 2006. I dag sliter tre av de fire kulturhusene tungt, og et av dem er på randen av konkurs, men det er bare det fjerde huset vi hører om.

Ett år etter Mangfoldsåret

Lier er blant fylkets aller største innvandrekommuner, men hva har skjedd siden Mangfoldsåret?

Lierdagene: Seks uker igjen

På bildet er ordfører Ulla Nævestad på vei til Lierdagene i 2003, men åtte år før var det ordfører Svein Liavåg som åpnet Lierdagene. Se Liernetts video med ham og mange andre kjente og ukjente fra Lierdagene i 1995!

Nitrist utvikling

Det sier Høyres gruppeleder, Søren Falch Zapffe som etterlyser større entusiasme til kulturhusprosjektet som nå ser ut til å bli nedstemt i kommunestyret.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Spredt boligbygging

Søren Falch Zapffe (H) forsøker å belyse dette temaet

Hvor lenge skal de vente?

Buskerud Venstres fylkesstyre krever at ureturnerbare asylsøkere skal ha muligheter til et verdig liv, uttaler Geir Stave (på bildet), leder av fylkestyret i en pressemelding

Byggeskikk: Liers nye boliger

- Tidas rådende smaksoppfatninger setter sine spor, står det i Liers fremste bok om lokal byggeskikk gjennom tidene. Et besøk i bygdas nyeste boligområde bekrefter inntrykket. Se bildene!

Andre løsninger koster mer

- Lier Høyre er glad for at et flertall i formannskapet støttet rådmannens forslag til vedtak om realisering av et kultur-/flerbrukshus i Lierbyen, skriver Høyres gruppeleder Søren F. Zapffe (på bildet), og karaktiserer Bård E. Strands innlegg som et sleivspark